ΕΤΕ: Άνεργοι οι απόφοιτοι της ΑΣΠΑΙΤΕ- Το υπουργείο Παιδείας αδιαφορεί!

12/04/2024

Άκουσε το άρθρο

Η Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ / τέως ΣΕΛΕΤΕ), συνεχίζει να λειτουργεί ως το μοναδικό ΤΕΙ της χώρας μας, και μάλιστα με πενταετές πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών. 

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ., από το 2019 έως σήμερα, το μόνο που έκανε ήταν να διορίσει Διοικούσα Επιτροπή της αρεσκείας της,  όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αρνήθηκε να συζητήσει την πρόταση (https://www.ete.gr/archives/1984 ) της Ε.Τ.Ε. (ένωση αποφοίτων της ΑΣΠΑΙΤΕ), για ένταξη της ΑΣΠΑΙΤΕ στο ΕΚΠΑ, ως αυτόνομη Πανεπιστημιακή Σχολή Εκπαιδευτικών.

Η Ε.Τ.Ε. ζήτησε με έγγραφα της, επανειλημμένα στα 5 αυτά χρόνια των κυβερνήσεων της ΝΔ, συνάντηση με τους αρμόδιους Υπουργούς και Υφυπουργούς του Υπουργείου Παιδείας. 

•    Ο Γενικός Γραμματέας Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ κ.  Γεώργιος  Βούτσινος, τον Αύγουστο του 2023, υποσχέθηκε να βοηθήσει για την πραγματοποίηση  συνάντησης  της Ε.Τ.Ε., με την τότε αρμόδια Υφυπουργό κ. Ζέττα Μακρή.
•    Η σημερινή Υφυπουργός Παιδείας κ. Ιωάννα Λυτρίβη, δημόσια στη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, τον Ιανουάριο του 2024, υποσχέθηκε ότι θα δεχτεί την Ε.Τ.Ε. στο Υπουργείο.
•    Πρόσφατα υπήρξαν υποσχέσεις από στελέχη του ΥΠΑΙΘΑ, στον Πρόεδρο της ΕΤΕ, ότι θα υπάρξει άμεσα συνάντησή μας με τον Δ/ντή του Πολιτικού Γραφείου του κ. Πιερρακάκη ή και με τον ίδιο τον Υπουργό, για υπόθεση προσφυγής της ΕΤΕ στο Σ.τ.Ε., που αφορά προκήρυξη  διορισμών του ΑΣΕΠ  που καταδικάζει τους απόφοιτους της ΑΣΠΑΙΤΕ στην ανεργία.
Οι υποσχέσεις για μια ακόμη φορά δεν τηρήθηκαν…

Η εκδίκαση της προσφυγής της ΕΤΕ (ημερομηνία κατάθεσης προσφυγής 20 Φεβρουαρίου 2020) πήρε για 9η φορά αναβολή, χωρίς καμία αιτιολογία! Νέα ημερομηνία εκδίκασης 26/9/2024. 

Με τις αλλεπάληλες αυτές αναβολές του ΣΤΕ και την παντελής αδιαφορία της πολτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, οι απόφοιτοι της ΑΣΠΑΙΤΕ, καταδικάζονται στην πράξη να μην ασκήσουν το λειτούργημα του εκπαιδευτικού, για το οποίο σπούδασαν  πέντε ολόκληρα χρόνια.

Η κυβέρνηση της ΝΔ απαξιώνει με τη στάση της αυτή τη Σχολή που οραματίστηκε το 1959 ο ιδρυτής της, Κωνσταντίνος Καραμανλής, παραπλανά γονείς και μαθητές/τριες που  επιλέγουν  την ΑΣΠΑΙΤΕ στο μηχανογραφικό, προσδοκώντας μέσω αυτής επαγγελματική αποκατάσταση, όταν τη ίδια στιγμή ιδρύει νέες σχολές σε Πανεπιστήμια και νομιμοποιεί τη λειτουργία Κολεγίων και Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Η ΕΤΕ, θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τη δικαίωση της μοναδικής στην Ελλάδα Σχολής Εκπαιδευτικών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, καθώς και των εκατοντάδων αδιόριστων αποφοίτων και μελών της,  και γι’ αυτό θα αρχίσει άμεσα νέο κύκλο επαφών με βουλευτές και στελέχη όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αλλά και με άλλους φορείς της εκπαίδευσης.

Το Δ.Σ. της Ε.Τ.Ε. (Ένωση Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών)

Σχόλια (13)

ΕΠΑΛ
|

Άνεργοι απόφοιτοι υπάρχουν από όλες τις σχολές της τριτοβάθμιας. Το πρόβλημα σήμερα είναι πως δεν υπάρχουν πολλοί και σωστοί τεχνίτες στην αγορά (υδραυλικοί ηλεκτρολόγοι κα) και για αυτό σε μεγάλο βαθμό φταίει το σύστημα της ΔΕ τεχνικής εκπαίδευσης. Χρειάζονται οι καταλλήλως καταρτισμένοι εκπαιδευτικοί να στελεχώσουν τα ΕΠΑΛ και όχι τυχαίοι πτυχιούχοι με ένα έτος παιδαγωγική εκπαίδευση. Η σχολή μπορεί να ενισχυθεί ακόμα και σήμερα, αυτόνομα χωρίς συνέργεις με άλλα πανεπιστήμια, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση.

ΑΣΠΡΗ ΚΙΜΩΛΙΑ
|

Και πολλοί άλλοι απόφοιτοι άλλων σχολών είναι άνεργοι. Τα παιδιά και οι γονείς πρέπει να μελετούν καλά τις ιστοσελίδες των σχολών, να ρωτούν γνωστούς και αγνώστους τουλάχιστον δύο χρόνια πριν. Εδώ στο esos έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία χρόνια αρκετά αξιόλογα άρθρα σχετικά με τον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών. Καλό θα είναι το τμήμα Σύνταξης να τα συγκεντρώσει σε ξεχωριστή στήλη ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση σε αυτά.

Ecole superieur
|

Εξυπηρέτησε με επιτυχία σε παλιότερες δεκαετίες τον σκοπό της, στελέχωσε την τεχνική εκπαίδευση, συν-ταξίδεψε σε ένα παράλληλο ολοένα αποκλίνον σύμπαν με την υπόλοιπη τριτοβάθμια εκπαίδευση όλο αυτό το διάστημα, όμως δεν κατάφερε να βρει θέση μέσα στον χάρτη της τριτοβάθμιας. Όταν τα πάντα τριγύρω άλλαζαν, εσωτερικές μικροπολιτικές και μικροανασφάλειες βραχυχύκλωναν κάθε προσπάθεια
παρακολούθησης της πραγματικότητας. Μια διαρκής καταστροφική ταλάντωση μεταξύ παιδαγωγικού και τεχνολογικού έφθειρε σε ανεπανόρθωτο βαθμό την ίδια τη σχολή. Δεν τίθεται ζήτημα σωτηρίας ή όχι, το τοπίο της τριτοβάθμιας είναι πια εντελώς ασύμβατο με την σχολή αυτή και δεν είναι μόνο κάτι φθαρμένα κτίρια (που μαρτυρούν απλά πως η εστίαση ήταν πάντα αλλού σε κατι πιο ταπεινό), είναι οι άνθρωποι της που δυστυχώς δεν μπορούν να το δουν απ' έξω όλο αυτό, αλλά το βλέπουν τα νέα παιδιά που αποφεύγουν να δηλώσουν τη σχολή στις εξετάσεις παρά τις χαμηλές βάσεις. Εύχομαι να καταφέρει να μετεξελιχθεί έστω και μέσα από μια συγχώνευση με άλλο ίδρυμα και να κρατήσει το υπέροχο campus.

Σταυρουλα
|

Κι εκεί εκπαιδευτικοί; Έλεος πια!

Αντωνης
|

Δυστυχώς η βιομηχανία στην Ελλάδα έχει πεθάνει... οπότε και οι σχολές αυτές έχουν πεθάνει... κρίμα

ΑΣΠΑΙΤΕ
|

Η ίδια η ΕΤΕ αναγνωρίζει ότι η ΑΣΠΑΙΤΕ είναι ΤΕΙ (αλήθεια, υπάρχουν ΤΕΙ?). Κανένας πρόεδρος ΑΣΠΑΙΤΕ με οποιαδήποτε κυβέρνηση δεν κατάφερε την ανωτατοποίησή της ή τη συνεργασία της με άλλο πανεπιστήμιο (ΠΑΔΑ, ΠΑ.ΠΕΙ., γεωπονικό). Γιατί άραγε? Τα μέλη του ΔΣ θα πάρουν σύνταξη όντας η σχολή ΑΣΠΑΙΤΕ, αφού ακόμα δέχεται η σχολή πρωτοετείς, η οποίοι μπαίνουν με βάση κάτω του 10 και θα βγουν εκπαιδευτικοί μηχανικοί!!!! Βέβαια, όσο πάνε και λιγοστεύουν οι νεοεισαχθέντες και μένουν κενές θέσεις. Τοις πταίει άραγε?

Σκοπός της ΑΣΠΑΙΤΕ
|

Όλοι αναγνωρίζουν πως η κατάσταση στα σχολεία απαιτεί άμεση δράση. Χρειαζόμαστε εκπαιδευτικούς που να έχουν τη σωστή προετοιμασία και εκπαίδευση όπως οι απόφοιτοι της ΑΣΠΑΙΤΕ, που έχουν την πενταετή κατάρτιση στο παράλληλο μοντέλο ειδικότητας-παιδαγωγικών καθώς το 4+1 έχει καταργηθεί προ πολλού. Η πρόταση για εκπαιδευτικούς πέντε ετών ενιαίας διάρκειας είναι σημαντική για τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Αντί να επικεντρωνόμαστε σε άσκοπες ετήσιες καταρτίσεις απλών αποφοίτων πολυτεχνικών σχολών, πρέπει να επενδύσουμε σε κατάλληλους εκπαιδευτικούς που θα έχουν τη γνώση και την εμπειρία να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις των σχολείων και ειδικά των ΕΠΑΛ, καθώς η αγορά πασχίζει να βρει τεχνικούς ΔΕ.

"Καταδικαζονται στην πράξη
|

να μην ασκησουν το λειτουργημα του εκπαιδευτικού, για το οποίο σπούδασαν 5 χρόνια": αυτό τώρα, πώς γίνεται? Αφού ο,τι ήταν, συνεχίζει να είναι η ΑΣΠΑΙΤΕ. Δεν γνωρίζουμε να λαμβάνουν κανένα αποκλεισμό και μάλιστα προσλαμβανονται και διορίζονται εκεί ως ΠΕ, παρόλο που ολοκλήρωσαν σπουδές επιπέδου και προσανατολισμου ΤΕ (4 χρόνια ΤΕΙ και ένα έτος παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας).

Polar_Fish
|

H AΣΠΑΙΤΕ δεν παράγει μονο εκπαιδευτές αλλα και τεχνολογους μηχανικους.

Παρασμένου αιώνα
|

Ο λόγος ύπαρξης της σχολής αυτής σταμάτησε να υπάρχει εδώ και 10ετίες. Η απορία μου είναι γιατί ο κόσμος φοιτούσε και φοιτεί σε σχολές από τις οποίες βλέπεις ότι δε βρίσκει κανένας δουλειά, ή δεν έχεις επαγγελματικά δικαιώματα. Το να κράζουμε να μας τα "δώσει" το κράτος (όπως ο Πάπας μοίραζε κάποτε συγχωροχάρτια) είναι μια στρατηγική, ΟΚ. Αλλά έχουμε και εμείς προσωπική ευθύνη όταν κάνουμε την επιλογή μας, μην το ξεχνάμε αυτό.
Το ότι "οι απόφοιτοι είναι άνεργοι" λέει κάτι για τις δεξιότητες που παίρνεις από τη σχολή: δηλαδή ότι δεν τις ζητά κανένας στην αγορά και περιμένουμε (πάλι) να μας διορίσει κάπου το κράτος. Δεν τραβάει αυτό...

δεν γίνεται
|

να διοριστούν ολοι βέβαια-για κανένα κλάδο... άλλο οι σπουδές, άλλο η εργασία... Σίγουρα λείπει στη χώρα ένας ορθολογικός προγραμματισμός, με βάση τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, αλλά από μόνη της η φράση ΄΄αγορά εργασιας΄΄ αποτελεί μίασμα για κάποιους.. ...

Απόφοιτος ΑΣΕΤΕΜ-ΣΕΛΕΤΕ
|

Η ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΑΣΕΤΕΜ ΣΕΛΕΤΕ) ήταν ένα πρότυπο σχολής για εκπαιδευτικούς. Το καλύτερο πρόγραμμα για εκπαίδευση εκπαιδευτικών που χρόνια τώρα διδάσκουν στα σχολεία και είναι εμφανής η ποιοτική τους διαφορά σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους.
Δυστυχώς αυτή τη σχολή πρότυπο την έχουν σήμερα διαλύσει και απαξιώσει.
Μία καλή καθηγητική σχολή είχαμε και την κλείσαμε. Και μετά αναρωτιόμαστε τι καθηγητές έχουμε...

η ασπαιτε δεν έχει κανένα νόημα ύπαρξης
|

αλλά για όλα φταίνε οι άλλοι και όχι η μπλε πολιτική : αναδιάρθρωση ακαδημαϊκού χάρτη είπατε; μα φέραμε τα ιδιωτικά αει ! πώσι άλυ ανναναιοσσι πχιαααααααααααα

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ