Το 80% των Ελλήνων διαφωνεί με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού

13/04/2024

Ενημερώθηκε: 13/04/2024, 09:54

Άκουσε το άρθρο

Ισχυρό πλήγμα έχει δεχθεί η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στα εμβόλια, με το ποσοστό των Ελλήνων που συμφωνεί με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού να έχει μειωθεί στο 68% έναντι του 80% πριν από την πανδημία της Covid.

 «Η εμπιστοσύνη των πολιτών μειώθηκε κατά 30% στο διάστημα 2019-2023» ανέφερε σχετικά ο Κυριάκος Σουλιώτης, Καθηγητής Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Ελλάδα, στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10-13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

 

Είναι χαρακτηριστικό, ότι το 67% όσων δεν εμπιστεύονται τα εμβόλια εγείρουν προβληματισμούς που αφορούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.

Ακόμη, το 80% δηλώνει ότι γνωρίζει ότι πρέπει να κάνει το εμβόλιο της γρίπης. Ωστόσο, μόνο το 48% αναφέρει ότι εμβολιάστηκε. 

Μάλιστα, «2 στους 3 Έλληνες ζητούν περισσότερες καμπάνιες, αλλά και να αφιερώνει περισσότερο χρόνο ο γιατρός ή φαρμακοποιός τους για να τους μιλήσει για την αξία των εμβολίων» συμπλήρωσε ο κος Σουλιώτης, τονίζοντας πως υπάρχει ένα τεράστιο κενό ενημέρωσης όσον αφορά την συμμόρφωση.

Επισήμανε, τέλος, την ανάγκη η αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Υγείας να ασχολείται περισσότερο με τα επιστημονικά δεδομένα παρά με τα οικονομικά, τα οποία είναι αντικείμενο δύο άλλων επιτροπών.

«Η παραπληροφόρηση είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα», ανέφερε παίρνοντας τον λόγο ο Άρης Αγγελής, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, Υπουργείο Υγείας, Ελληνική Δημοκρατία, σημειώνοντας πως ο υπουργός Υγείας έχει ήδη καταθέσει αίτημα στον ΟΟΣΑ για την υποστήριξη της χώρας στον τομέα αυτό. 

Αναφερόμενος παράλληλα στο θέμα της επικάλυψης των τριών Επιτροπών που ασχολούνται με τα εμβόλια, τόνισε πως χρειάζεται καλύτερη αλληλουχία για το πώς κυλάει η πληροφορία μεταξύ τους και ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων που έχει η καθεμιά.

 «Είμαστε ανοιχτοί να επαναξιολογήσουμε τα εμβόλια που έχουμε και να δώσουμε επιπλέον χρηματοδότηση» ανέφερε επιπλέον ο κος Αγγελής, επισημαίνοντας σχετικά πως οι συζητήσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής (HERA) για κοινές προμήθειες, είναι σε προχωρημένο στάδιο.  

Πού θα ήμασταν σήμερα αν δεν υπήρχαν τα εμβόλια κατά της Covid και οι κοινές προμήθειες μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διερωτήθηκε παίρνοντας τον λόγο ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος,  Ευρωβουλευτής, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Ελλάδα. 

Όπως διαπίστωσε, αυτό που λείπει είναι ότι «δεν έχουν γίνει πολλές συζητήσεις σαν τη σημερινή με τη συμμετοχή της πολιτείας, τεχνοκρατών, επιστημόνων και ασθενών για να δούμε τι τελικά πόσες ζωές σώθηκαν» μέσα από αυτή την διαδικασία.

«Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη καταγράφονται 30.000 κρούσματα ιλαράς, ενώ ανησυχία υπάρχει και για τον κοκκύτη, καθώς και για άλλες ασθένειες που είχαν εξαφανιστεί χάρη στον καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού» ανέφερε ο Νικόλαος Σύψας, Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Ιατρική Σχολή, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Ελλάδα, επισημαίνοντας πως οι γιατροί θα πρέπει να το έχουν αυτό κατά νου και να ενημερώνουν όλους τους ασθενείς τους να εμβολιάζονται. 

«Η δεισιδαιμονία και η άγνοια που ταλανίζουν το ανθρώπειο γένος βγήκαν στην επιφάνεια με την πανδημία» πρόσθεσε, στηλιτεύοντας την στάση ορισμένων γιατρών και κληρικών αλλά και τον λαϊκισμό κάποιων πολιτικών, που κλόνισαν την εμπιστοσύνη του κόσμου στην επιστήμη.

Τα εμβόλια είναι η καλύτερη επένδυση στην δημόσια υγεία κατέληξε ο κος Σύψας, τονίζοντας πως «για κάθε 1 ευρώ που θα επενδύσει η πολιτική στα εμβόλια θα πάρει πίσω 3 ευρώ άμεσα από νοσηλείες που θα αποφύγει και 10 ευρώ από έμμεσο κοινωνικό κόστος» εξοικονομώντας δισεκατομμύρια σε βάθος χρόνου.

«Υπάρχει έξαρση επιδημιών γιατί η πληροφορία δεν έχει φτάσει με το σωστό τρόπο εκεί που χρειάζεται» ανέφερε ο Γιώργος Καλαμίτσης, Μέλος Διοίκησης, Ένωση Ασθενών Ελλάδας, υπογραμμίζοντας πως το αποτύπωμα που έχουν αφήσει τα εμβόλια στην δημόσια υγεία είναι αναγνωρισμένο και εμφανές. 

«Αυτοί που πλήττονται από τα fake news είναι οι πιο ευάλωτοι» συμπλήρωσε, τονίζοντας πως οι αρμόδιοι για την λήψη αποφάσεων δεν χρειάζεται να ανακαλύψουν τον τροχό, απλά να ακολουθήσουν τα μαθήματα από την εποχή του Covid αναφορικά με τις συντονισμένες καμπάνιες για την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τον εμβολιασμό.

«Τα εμβόλια δεν είναι κόστος αλλά επένδυση» τόνισε παίρνοντας τον λόγο ο Antonino Biroccio, BoD President & General Manager, GSK Greece. 

Όπως ανέφερε, πάνω από το 50% Ευρωπαίων θα έχει ξεπεράσει τα 50 έτη έως το 2025. «Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα που είναι στην πιο παραγωγική ηλικία πρέπει να είναι προστατευμένα» υπογράμμισε. 

Στην Ελλάδα είστε τυχεροί, γιατί οι δαπάνες για τον εμβολιασμό είναι ξεχωριστές από τις δαπάνες για τα φάρμακα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν αξιολογηθεί, ανέφερε ο κος Biroccio, τονίζοντας ότι πάνω από 100 σκευάσματα είναι καθ’ οδόν.

 «Απαιτείται να υπάρξει αύξηση της χρηματοδότησης για να μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ασθένειες που απειλούν την ανθρωπότητα» κατέληξε. 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (7)

Προβληματισμένη
|

Σχετικά με το αν μπορώ ή όχι να κρίνω ποιος έχει δίκιο αν ακούσω ακούσω όλες τις απόψεις έχω να σας πω ότι οι περισσότεροι από εμάς όταν έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας ζητάμε και δεύτερη και τρίτη γνώμη και μετά αποφασίζουμε με ποιον γιατρό θα συνεχίσουμε .

Μάλιστα....
|

@Προβληματισμένη, οι επίσημες ενώσεις όλων των επιστημονικών συλλόγων των Ιατρών είναι υπέρ των εμβολίων σχεδόν παγκοσμίως!

NN
|

Τίτλος:
"Το 80% των Ελλήνων διαφωνεί με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού"
Υπότιτλος:
"Ισχυρό πλήγμα έχει δεχθεί η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στα εμβόλια, με το ποσοστό των Ελλήνων που συμφωνεί με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού να έχει μειωθεί στο 68% έναντι του 80% πριν από την πανδημία της Covid."
Τι ισχύει τελικά;

@Polar_Fish
|

Διάβαζα προχτές ότι περίπου 1 στους 3 στην Ελλάδα πιστεύει ότι μας ψεκάζουν. Τα αεροπλάνα. Γιατί δεν κατανοεί τι είναι τα contrails. Καλή μας τύχη να τους εξηγήσουμε για κάτι που τους είναι παντελώς αόρατο, τα μικρόβια, μέχρι να γίνει η ζημιά.

@Προβληματισμένη
|

Εσείς ποιά γνώση διαθέτετε για να κατανοήσετε το δημόσιο διάλογο μεταξύ ειδικών; Θα σας λέει ο καθένας τα δικά του. Εσείς πως θα διακρίνετε; Χθες ακρωτηρίασαν τα 2 πόδια της άτυχης φοιτήτριας στην Πάτρα η οποία είχε προσβληθεί από μηνιγγίτηδα (αν και δεν ξέρω τι είδους).

Polar_Fish
|

Oι παλαιοτερες γενιές περνούσαν τις λεγόμενες παιδικές ασθένειες τις οποίες έπρεπε να περάσουν μέχρι κάποια ηλικία. Παρόλαυτα εχω συναντησει κόσμο που κάποια παιδικη ασθένεια του αφησε κάποιο πρόβλημα, οπως μερικη απώλεια ακοής. Ειναι επιστημονικά διαπιστωμένο οτι οι ασθένειες αυτές σε μεγαλύτερες ηλικίες δημιουργούν σοβαρά προβλήματα ακόμα και σε παιδια στην κύηση. Τα εμβόλια έχουν δώσει μια διέξοδο ειδικά όταν μέχρι κάποια ηλικία το παιδί δεν προσβληθεί απο την ασθένεια. Ειστε προβληματισμένη? Ποιές είναι οι εναλλακτικές? Εισαι φοιτητής και παθαίνεις μηνιγγίτιδα και λιποθυμάς στο σπιτι σου και αν σε βρουν εγκαιρα και σε πανε στην εντατική. Αυτή ειναι η εναλλακτική?

Προβληματισμένη
|

Ο λόγος που υπάρχει η δυσπιστία Είναι γιατί δεν κάνουν έναν δημόσιο διάλογο με όλους αυτούς τους γιατρούς που έχουν τις διαφωνίες τους για τα όποια εμβόλια; Έτσι μόνο θα μπορούσε να φανεί η αλήθεια. Το να κάνουν φόρουμ και να ακούγονται όσοι συμφωνούν δεν βγαίνει άκρη . Πρέπει να ακούγονται όλες οι απόψεις.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ