"Η διαδικασία της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών είναι σε εξέλιξη, δεν πρόκειται να γίνει κανένα πάγωμα και καμία κατάργηση".
Αυτό ξεκαθάρισε στη Βουλή η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή,κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή, ενώ τόνισε τα εξής:
Αναδρομική ισχύ: Εκείνο το οποίο επίσης έχει σημασία, είναι ότι η μονιμοποίησή τους θα έχει αναδρομική ισχύ.
Μονιμοποίηση νεοδιόριστων: Ο ν.4823/2021 και με αυτόν μονιμοποιούνται οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη του ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού. Εκεί προβλέπεται η διαδικασία της αξιολόγησης. Εάν κριθεί σε ένα από τα πεδία Α1, Α2 ή Β ή Α,Β -αυτά είναι τα πεδία- κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου ως μη ικανοποιητική η παρουσία του εκπαιδευτικού, η διαδικασία επαναλαμβάνεται τα επόμενα δύο έτη.
Προϋπόθεση για τη μονιμοποίηση: Η μονιμοποίηση γίνεται, εάν το πόρισμα της αξιολόγησης είναι εξαιρετικό, πολύ καλό ή ικανοποιητικό. Και βεβαίως, δεν γίνεται, εάν σε ένα από αυτά τα πεδία αποτύχει. Και όσον αφορά στην αξιολόγηση, το γεγονός ότι αυτή επαναλαμβάνεται είναι, γιατί ο στόχος είναι παιδευτικός, βελτιωτικός και όχι τιμωρητικός. Φαντάζομαι ότι δεν θα θέλατε να απολυθούν αυτοί οι εκπαιδευτικοί, που για κάποιον λόγο, ενδεχομένως και ανώτερο των δυνάμεών τους, δεν είναι ικανοποιητικοί.
Σε εξέλιξη η διαδικασία: Σε ό, τι αφορά τώρα τη μονιμοποίηση των δοκίμων, η διαδικασία αυτή είναι σε εξέλιξη. Έχουν εκδοθεί τέσσερις εγκύκλιοι το τρέχον σχολικό έτος, τον Οκτώβριο του 2023, τον Ιανουάριο του 2024, τον Φεβρουάριο του 2024, τον Μάρτιο του 2024, όπου δίδονται οδηγίες και διευκρινίσεις για την αξιολόγηση. Μέχρι τη λήξη του τρέχοντος διδακτικού έτους προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση σε όλα τα πεδία, για όλους τους δόκιμους εκπαιδευτικούς, με τη συνέπεια και τον τρόπο που σας είπα.
Δεν θέλουμε δασκάλους σκυφτούς: Κανείς δεν θέλει τους εκπαιδευτικούς σκυφτούς. Εμείς στο υπουργείο Παιδείας έχουμε μεγαλύτερο σεβασμό μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και δεν πιστεύουμε ότι οι δάσκαλοι είναι σκυφτοί.
Υποχρέωση να εφαρμόζουν τους νόμους: Οι δάσκαλοί μας το ξέρουν καλύτερα απ’ ό,τι ενδεχομένως κάποιοι οι οποίοι αμφισβητούν, ότι η υποχρέωσή τους είναι να εφαρμόζουν τους νόμους, δεν είναι στη διακριτική τους ευχέρεια. Αυτό το περνούν και στα παιδιά και το διαμορφώνουν. Αυτό είναι νόμος του κράτους. Θα τον εφαρμόσουν, όπως τον εφαρμόζετε και εσείς και εμείς σε όλες μας τις δραστηριότητες.
Η εκπαιδευτική κοινότητα αξιολογεί και θα αξιολογηθεί: Μια εκπαιδευτική κοινότητα που κατεξοχήν αξιολογεί, θα αξιολογηθεί, με βελτιωτικό, όχι τιμωρητικό ή οιονδήποτε άλλο χαρακτήρα, με τις ιδιαιτερότητες που έχει το έργο του εκπαιδευτικού. Είναι διαφορετική η αξιολόγηση απ’ ό,τι στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα και επιβεβλημένη. Και θα επαναλάβω ότι είναι υποχρέωση και υπηρεσιακό καθήκον, το οποίο βεβαίως όταν δεν γίνεται, έχει και ορισμένες συνέπειες. Αυτό ισχύει για τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη του ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού.
@Κώστας, και οι δόκιμοι !!!!!! για πόσα χρόνια θα είναι δόκιμοι? Και αν δεν αναλάβει κανένας σύμβουλος τι θα γίνει?