Αυστηρές συστάσεις, για τη μη εφαρμογή σημείων της σύμβασης του Ο.Η.Ε. για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το υπουργείο Παιδείας.
Ηδη ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης και η αρμόδια υφυπουργός Ζέττα Μακρή έχουν κινητοποιηθεί , προκειμένου να φέρουν στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο με το οποίο , μεταξύ άλλων , θα περιλαμβάνεται και η συμμόρφωση επί των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η υφυπουργός Παιδείας με τον Γενικό Γραμματέα Γιάννη Κατσαρό θα συναντηθούν σήμερα, στις 4 το απόγευμα. με τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και ΔΟΕ,προκειμένου να ακούσουν προτάσεις και απόψεις.
Στο υπουργείο Παιδείας ήδη ομάδα εργασίας επεξεργάζεται ένα προσχέδιο προτάσεων , το οποίο δεν έχει λάβε την τελική του μορφή.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης στις 5-3-24 προανήγγειλε στη Βουλή ότι θα προσπαθήσει , τους επόμενους μήνες, να φέρει ένα συνολικό νόμο πλαίσιο για την Ειδική Αγωγή.
Μάλιστα ο υπουργός Παιδείας προέτρεψε τους Βουλευτές της αντιπολίτευσης "να καθίσουμε όλοι μαζί να συνδιαμορφώσουμε μια πρόταση με τους μέγιστους δυνατούς όρους για να μπορέσουμε ν α στηρίξουμε και αυτές τις οικογένειες και αυτό το κομμάτι της εκπαίδευσης" .
Ειδικότερα ο Κυριάκος Πιερρακάκης είπε τα εξής:
"Σε ό,τι αφορά την ειδική αγωγή, το οποίο είναι ένα θέμα το οποίο μας ενδιαφέρει κι εμένα με ενδιαφέρει προσωπικά, το ανέφερε η κυρία Θρασκιά, θα προσπαθήσουμε να φέρουμε ένα συνολικό θεσμικό πλαίσιο για την ειδική αγωγή στο οποίο θα θέλαμε, παρότι ενδεχομένως αυτό δεν είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο για όλους τους λόγους που ανέφερα πριν, δύναται να αναπαράξει το επιθυμητό επίπεδο συναίνεσης, στην ειδική αγωγή νομίζω ότι θα μπορούσαμε να το επιτύχουμε πολύ περισσότερο, θα προσπαθήσουμε να το φέρουμε ακόμα και μέσα στους επόμενους λίγους μήνες.
Ακριβώς επειδή είναι ένα θέμα πάρα πολύ ουσιαστικό, ακριβώς επειδή, με την προηγούμενη ιδιότητα μου –εδώ επιτρέψτε μου να πω ότι είχα ασχοληθεί πάρα πολύ, και είχε ασχοληθεί και η ομάδα μου- με το θέμα των αποζημιώσεων της λογοθεραπείας και της εργοθεραπείας, μέσω ΕΟΠΠΥ να γίνεται αμιγώς ψηφιακά και γρήγορα και να μη στέκονται οι ίδιοι άνθρωποι στις ίδιες ουρές, αφ’ ετέρου έχετε διακρίνει, είμαι βέβαιος, ότι έχουν αυξηθεί οι αναπληρωτές οι οποίοι απασχολούνται στην παράλληλη στήριξη τον τελευταίο χρόνο, νομίζω ότι μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα εδώ και η ειδική αγωγή γενικά μας διδάσκει και πάρα πολλά σε σχέση με το πώς θα πρέπει να είναι συνολικά η εκπαίδευση".
Παράλληλες στηρίξεις αρκετές αλλά τι ακριβώς κάνουν και πώς αξιολογούνται;