Γενική απαγόρευση κινητών στο σχολείο και παραμονή των μαθητών με αποβολή στο σπίτι

15/04/2024

Άκουσε το άρθρο

Στην υπουργική απόφαση την οποία οριστικοποιεί εντός των ημερών ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, οπωσδήποτε πρέπει να αλλάξουν και να εφαρμοστούν:

1. Παραμονή των μαθητών με αποβολή στο σπίτι. Αποβολή με απασχόληση στο σχολείο, όπως καθιέρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί έως σήμερα η Ν.Δ., είναι τιμωρία του Διευθυντή και των Εκπαιδευτικών του σχολείου που ψάχνουν τρόπους απασχόλησης, φύλαξης των τιμωρημένων μαθητών, μετατρέπει την αποβολή σε απλή τιμωρία 6 ή 7 απουσιών και αφήνει τους γονείς πάλι απ' έξω, χωρίς να αναλαμβάνουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

2. Γενική απαγόρευση κινητών στο σχολείο. Για κάθε ανάγκη επικοινωνίας με το σπίτι ή από το σπίτι υπάρχει το τηλέφωνο του σχολείου.

Σχόλια (97)

ΑΣΠΡΗ ΚΙΜΩΛΙΑ
|

Μπορούμε να αποτρέψουμε τη χρήση στο σχολείο αλλά στην πραγματικότητα δε θέλουμε επειδή το πολιτικό κόστος είναι μεγάλο και ορατός ο κίνδυνος να μειωθούν τα ποσοστά. Κι αν μειωθούν, θα χαθούν οράματα, θάματα και προσδοκιες μικρές και μεγάλες. Η Παιδεία για να αλλάξει χρειάζεται ένα μεγάλο «Εμείς» που τώρα ούτε καν αχνοφαίνεται.
- Σημάδι για το μέλλον υπάρχει;
- Να πάτε στο Σούνιο, εκεί στο ακρωτήρι, να κοιτάτε το πέλαγος. Αν το πανί είναι….

υπάρχουν πολλές εκπαιδευτικές εφαρμογές
|

που χρησιμοποιούν το κινητό ως εργαλείο μάθησης, άσκησης, αναζήτησης και αξιολόγησης σε πραγματικό χρόνο εντός της αίθουσας. Μάλλον θα πρέπει να προαχθεί και να αναδειχθεί η χρήση του, ως τάμπλετ.

η κατοχή κινητού
|

δίνει την ευχέρεια στο παιδί, ως δικαιούται , να αναφέρει η να ενημερώσει άμεσα για μια συμπεριφορά του σχολείου που θεωρεί μη σύννομη.

όλα τα κινητά
|

διαθέτουν GPS έτσι ώστε ο γονιός να εχει γνώση, σε real time, που βρίσκεται το παιδί του.

απαγόρευση κινητών
|

θα είχε ενδιαφέρον να μαθαιναμε που αποσκοπεί? πλην της αόριστης "εύρυθμης λειτουργίας" καθ οσον βίντεο και φωτο μπορούν (παράνομα) να ληφθούν και με ταμπλετ, ρολόγια, στυλό κλπ

Φιλόλογος απών
|

Χαμογελώ διαβάζοντας σχόλια που θέλουν να εκφράσουν τη θετική έκπληξή τους για την απαγόρευση των κινητών από μαθητές στα σχολεία! Αναρωτιέμαι αν πράγματι νιώθουν έκπληξη ή αν έχουν σχέση με τη σχολική πραγματικότητα. Τους θυμίζω πολύ απλά ότι ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ! Δεν αποτελεί πρωτοβουλία του συγκεκριμένου υπουργού, παρά μια απλή επικαιροποίηση της ήδη υφιστάμενης απαγόρευσης! Ας μη συνδέουμε λοιπόν τη σωστή απόφαση απαγόρευσης των κινητών με τον νυν υπουργό. Ίσχυε και επί Κεραμέως και επί Γαβρόγλου και μην πέφτουμε ξαφνικά από τα σύννεφα!
Όπως είπα ήδη, η σχετική απαγόρευση είναι σωστή για πολλούς λόγους, αλλά στην πράξη ανεφάρμοστη! Δεν πρόκειται ποτέ ο μαθητής να συμμορφωθεί με την απαγόρευση. Το έκανε και πριν, συνεχίζει να το κάνει και τώρα και θα το κάνει και στο μέλλον. Θα έχει πάντα το κινητό του μαζί του! Και το λέω αυτό με βάση τη δεδομένη εξάρτησή του από τη συσκευή, αλλά και την πλήρη αδυναμία του σχολείου να εξακριβώσει αν ο μαθητής φέρει μαζί του κινητό, εφόσον (ορθώς) δεν επιτρέπεται σωματικός έλεγχος ή έλεγχος της τσάντας του. Μόνο αν ο μαθητής το κρατά στα χέρια του, είναι εφικτός ο εντοπισμός του κινητού. Αλλιώς, άδικα χάνουμε τα λόγια μας και αραδιάζουμε θεωρίες!
Με δεδομένη αυτή την πραγματικότητα το ζήτημα πλέον έγκειται όχι στην κατοχή (που θα συνεχίσει να υπάρχει), αλλά στη χρήση του κινητού. Το στοίχημα όλων μας είναι να αποτρέψουμε τη χρήση της συσκευής εν όσω λειτουργεί το σχολείο. Μπορούμε;

Κινητά τέλος
|

Ευχόμαστε να εφαρμοστεί από του χρόνου.

Απαγόρευση κινητών στα σχολεία
|

Πιστεύω ότι καλά κάνατε που θα απαγορεύσετε τα κινητά διότι το κινητό δεν έχει καμία θέση στο σχολείο και επίσης ένα που θα έπρεπε κάνετε έναν κάποιος
έχει ανάγκη το κινητό του θα έπρεπε να το αφήνει στα ντουλαπάκια και στις εκδρομές αν πάλι το έχει ανάγκη να υπάρχει μια ειδική τσάντα για κινητά για τα παιδιά που έχουν ανάγκη να το έχουν μαζί τους και τελευταίο που θα έπρεπε είναι να υπάρχει ένα τηλεφωνείο στις πολυμερές εκδρομές όπως υπάρχουν στις κατασκηνώσεις που να τους επιτρέπει να παίρνουν τηλέφωνο μόνο συγκεκριμένες ώρες τέλος θα έπρεπε για τους μαθητές που έχουν ανάγκη το χρησιμοποιούν κινητό για π.χ. λόγους υγείας να έπρεπε να επιτρέπεται να το χρησιμοποιεί με ειδική εγράφη άδεια και οπωσδήποτε με εποπτεία κάποιου μέλους εκπαιδευτικού προσωπικού.

MARIA TSELEPI
|

Βρε να τώρα το υπουργείο έλυσε όλα τα προβλήματα των σχολείων...... Μπράβο, από εδώ κ εμπρός όλα τέλεια 🤣🤣

Πολύ καλό!
|

Ούτε οι δάσκαλοι κ οι καθηγητές να έχουν! Πόσο ενοχλητικό να γράφουν π.χ. τα παιδιά κ ο δάσκαλος να μπαίνει εκείνη την ώρα έστω για λίγο. Όχι! Να περιμένει όταν πάει στο γραφείο του. Να νιώσουν τα παιδιά ότι είναι εκεί μαζί τους

Απλά και μονο δεν χρειάζεται!
|

Μπράβο!
Εκτός ότι σε μια αίθουσα τόσα κινητά μαζί στον ίδιο χώρο εκπέμπουν φοβερή ακτινοβολία, θα ξεχάσουν τα παιδιά να παίζουν, να κουβεντιάζουν, να συμφωνούν, να διαφωνούν... αν στα διαλείμματα κάθονται όλη την ώρα με το κινητό τους. Γιατί αυτό κάνουν. Δεν ψάχνονται να επικοινωνήσουν αλλά κρύβονται πίσω από την οθόνη. Μακάρι να εξαφανιστούν. Έχουν καταστραφεί παιδιά με αυτά.

ΚΣ
|

Απάντηση στον σχολιαστή @Καρακοσμα. Ελπίζω εσείς αν μην στέλνετε το παιδί σας στο φροντιστήριο. Γιατί αν θεωρείτε ότι εκεί λειτουργούν βάσει των εμγάλων παιδαγωγών θα έλεγα να μαζευτείτε όλοι και να στήσετε ιδιωτικά σχολεία σε κάθε γειτονιά να δίνουν και διπλώματα. Τι το ψάχνουμε. Αν δεν τα στέλνετε τότε να συζητήσουμε. Βεβαίως και τα παιδιά πρέπει αν έχοουν φτερά και να μην τους τα κόβει η ζωή νωρίς. Αλλά απλά να μαθαίνουν να κινούνται με αυτά ως ενήλικοι όσο τους παίρνει και μπορούν. Και συμφωνώ ΄τοι η αυστηρότητα δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να υπάρχουμε με΄σα στο σχολείο. Όμως να μιλήσουμε γι αυτά καμιά φορά. Και μέχρι τότε χρειάζεται να μπει φρένο στο κινητό. Αν αρχίσουν οι εξαιρέσεις θα αρχίσει και ο γνωστός κομφορμισμός. Θα βρεθούν τα παραθυράκια.

Γιώργος
|

Βρε πάρτε το χαμπάρι τα κινητά και οι δήθεν ανησυχίες των γονέων είναι μια καταστροφή...είμαι 50ετων και στο σχολείο πήγαινα με τα πόδια με δύο γονείς να δουλεύουν και ούτε τηλέφωνο είχαμε ούτε ανησυχίες υπήρχαν και όταν την κάναμε κοπάνα για κάνα καφεδάκι με τους φίλους το καταλάβαιναν οι γονείς από τις απουσιες

ΚΣ
|

Δεν υπάρχει ανάγκη να έχει το παιδί κινητό στο σχολείο. Τελεία. Οι γονείς έχουν εδώ και χρόνια συνηθίσει να καθησυχάζονται ή και να ελέγχουν το παιδί ντους έτσι. Επίσης είναι ακόμα μια ένδειξη του πως βλέπουν το σχολείο. "Αυτοί έχουν προσωπική επικοινωνία με το παιδί τους". Ατομικά. Σαν να ήταν οπουδήποτε αλλού. Στο δρόμο, καφετέραι, για ψώνια. Ανησυχούν.. Τι ανησυχούν .. Πρέπει συνέχεια να ξέρουν τα πάντα...Η εμπιστοσύνη έχει πολλούς δρόμους.. Και καλλιεργείται. Μακρόπνοα.

Βασίλης
|

.. και θα βγουν οι γνωστοί εργατοπατέρες να καταγγέλλουν γιατί πρέπει να τα κάνουν μπάχαλο οι "καταπιεσμενοι μαθητές" Επιτέλους να μπει μια τάξη στη δημόσια παιδεία και αυτός ο υπουργός το πάει στην σωστή κατεύθυνση. Όσο για την ανάγκη να έχουν κινητό από το σπίτι και προς το σχολείο, θα μπορούσε να υπάρχει χώρος φύλαξης και να παραδίδουν τα κινητά τους μόλις φτάσουν στο σχολείο.

Γονέας
|

Το τηλέφωνο του σχολείου μας είναι μονίμως εκτός λειτουργίας ή δεν το σηκώνουν ποτέ. Αλλά πέρα από αυτό είναι έτσι η ζωή που χρειάζεται κάπως να επικοινωνήσεις με το παιδί σου μέχρι να γυρίσεις σπίτι από την δουλειά. Κανονικά πρέπει να συνεννοηθούν οι γονείς της κάθε τάξης να πάρουν στα παιδιά τους τηλέφωνα φθηνά χωρίς κάμερες και ίντερνετ να έχουν στο σχολείο. Το οποίο βέβαια αν χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια του μαθήματος να μπορεί ο καθηγητής να το πάρει και να το πάρει ο κηδεμόνας μετά. Πρέπει να μπουν όρια στα παιδιά με συνεννόηση μεταξύ των εκπαιδευτικών και των γονέων αλλιώς δεν πρόκειται να γίνει τίποτα.

Σωστό!
|

@Γιάννης Δ. Συμφωνώ, απόλυτα. Το μήνυμα περνά στο παιδί από τους γονείς, ακόμα από το νηπιαγωγείο.

Βασω
|

Σαν εργαζόμενη μητέρα θα ήθελα έχει το παιδί μου ένα απλό κινητό απλά και μόνο για να ξέρω ότι έχει φτάσει στο σχολείο και να είμαι ήσυχη τις ώρες που είμαι στη δουλειά. Αυτό είναι κάτι που πρέπει οι γονείς να το εξηγήσουν στα παιδιά τους ότι δηλ είναι μόνο γι αυτό το λόγο το κινητό. Το υπουργείο όμως καλά θα κάνει να ασχοληθεί λίγο με την εκπαίδευση των μαθητών γιατί η παραπαιδεισ έχει χτυπήσει κόκκινο. Οσο για τα υπόλοιπα κατά την γνώμη μου πρέπει επιτέλους να ασχοληθούν οι γονείς. Χρέος του γονιού είναι να μάθει στο παιδί του να είναι σωστός άνθρωπος και χρέος του σχολείου είναι να μαθαίνει γράμματα στο παιδί και όχι να πληρώνουμε τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα.

ΧΑΣΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
|

Επί τέλους, προς την σωστή κατεύθυνση οι αποφάσεις του υπουργείου παιδείας. Ας κοιτάξουμε και το θέμα των απουσιών κ υπουργέ, . Μετά τον κορονοιο το πλήθος των απουσιών έχει ξεχειλίσει πολύ. Η μη επαρκής φοίτηση δεν απασχολει κανενα. Με το υπαρχον καθεστώς, μπορεί ο μαθητής πχ σε μονοωρο μάθημα να έχει όσες απουσίες θέλει και η φοίτηση να κρίνεται επαρκής για να δώσει εξετάσεις.
Ευχαριστώ

ΚΑΤΕΡΊΝΑ
|

Τα μέτρα είναι ότι πιο σωστό μέχρι τώρα.
Επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους όσοι θέλουν να είναι "γονείς".

Μαρίνα
|

Όσων αφορά τα κινητά τηλέφωνα, θα μπορούσε να έχει το κάθε τμήμα κουτί φύλαξης στο οποίο θα αφήνουν τα παιδιά τη συσκευή τους κατά την άφιξη στο σχολείο και θα τη παραλαμβάνουν φεύγοντας. Δυστυχώς οι εποχές έχουν αλλάξει και σε πολλές γειτονιές είναι όντως απαραίτητο μέσον ασφαλείας να έχουν οι μαθητές το κινητό τους κατά τις μετακινήσεις τους από κ προς το σχολείο.

Δήμος
|

Για όσους γονείς δικαίως πιστεύουν ότι το παιδί τους χρειάζεται κινητό για παν ενδεχόμενο, ας προβλέψει ο νόμος να επιτραπεί κινητό χωρίς κάμερα, ίντερνετ και ηχογράφηση.

ΛΙΑ Ν.
|

Αυτός ο πόνος να μην μένουν τα παιδιά στο σπιτι τους στις αποβολές είναι ύποπτος. Δεν είπε κανείς να μένει κλεισμένος στο σπιτι του. Δεν θα έρχεται στο σχολείο. Βρίσκεται υπό την ευθύνη των κηδεμόνων του. Αυτό φυσικά δεν αρέσει στους γονείς του τιμωρημένου μαθητή που θα πρέπει να έχουν την ευθύνη του παιδιού τους. Αυτό ίσχυε και παλιότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ ανάγκαζε το σχολείο να δέχεται τους μαθητές που έχουν αποβληθεί με αποτέλεσμα στα σχολεία να γίνεται χαμός. Η επιστροφή στην πρότερη κατάσταση είναι καλύτερη για να γίνει κατανοητή η τιμωρία.

Θετικός είναι και ο διαχωρισμός των απουσιών διότι είχαμε μαθητές με συνεχής παραβάσεις που δεν τους ένοιαζε να τις επαναλάβουν αφού το όριο ήταν 114. Τώρα θα σφίξουν τα πράγματα.

Τέλος με τα κινητά το μέτρο είναι άριστο. Πέραν του ότι υπάρχει ο νόμος από το 2002 και πολύ κακώς κάποια σχολεία επιλέγουν να τον αγνοούν είναι απαράδεκτο να έχουμε μαθητές με κινητά να καταγράφουν μαθητές καθηγητές να παίζουν και γενικά να ασχολούνται με αυτά. Ακόμα και η ύπαρξη απαγορεύεται. Παλιά δεν υπηρχαν κινητά δεν έρχεται κ το τέλος του κόσμου αν δεν έχουν κινητά ηρεμήστε. Για παιδιά με διαβήτη ξέρετε ότι υπάρχουν κι άλλες λύσεις για μετρήσεις πιο παραδοσιακές έχω παιδιά στον κύκλο μου αλλά σε αυτήν την περίπτωση το παιδί παραδίδει το κινητο και πηγαινει στο γραφείο να κάνει τη μέτρηση του. Για όλα υπάρχουν λύσεις χωρίς κινητά απλά οι γονείς έχουν μάθει να περνάει μόνο το δικό τους.

Anonymous
|

Πολλοί σχολιάζουν στο φορουμ ότι είναι απαραίτητο το κινητό από μαθητές πχ πρόβλημα υγείας, μετακίνηση κλπ. Ρωτάω εγώ. Χρειάζεται smartphone για αυτό το πράγμα; Θα μπορούσε να επιτρέπεται κινητό τηλέφωνο χωρίς λειτουργίες smart από το υποργείο. Λείνει όλα τα γνωστά προβλήματα και επίσης ο μαθητής δεν φοβάται μην το κλέψουν το κινητό των 10 ευρώ.

Αμαλια
|

Μένουμε 30 χλμ μακριά από το σχολείο του 3ου παιδιού μας και 65 χλμ απο του 2ου..έχουν πέσει θύματα ενοπλης ληστείας από συμμορίες της ηλικίας τους...
Παρακαλώ πολύ τα φώτα σας....

προβληματισμοί
|

''Αναμένουμε νέες κινητοποιήσεις και νέο κύμα καταλήψεων. Αυτή τη φορά πολύ άγριο και ο Θεός να βάλει το χέρι του''
Αυτό το ύφος από τους συνδικαλιστές δεν βοηθάει!

Γιάννης Δ.
|

Το ότι κάποιοι εξισώνουν καθηγητές (ενήλικες με υποχρεώσεις κάθε είδους) με μαθητές ΚΑΙ στο θέμα των κινητών, με ξεπερνάει... Δείχνει επίσης γιατί υπάρχει τόσο λιγος σεβασμός στο ρόλο του καθηγητή μιας και αυτά ξεκινάνε απο το σπίτι. Και το μήνυμα από το σπίτι είναι "είστε το ίδιο"...

No future
|

@ΑΝΔΡΕΑΣ 16 Απρ 2024 22:38
- Δεν πρόκειται για νομοσχέδιο.
- Δεν συνδέεται η χρήση των κινητών τηλεφώνων από τους εκπαιδευτικούς, με το πρόβλημα που θέλει να αντιμετωπίσει το Υπουργείο, που είναι η παραβατική συμπεριφορά μαθητών με τη χρήση των κινητών τους τηλεφώνων στο σχολείο.
- Είτε με κατασταλτικά είτε με προληπτικά μέτρα, η πολιτεία έχει δυστυχώς αποτύχει στην καταπολέμηση ή έστω στο περιορισμό, της οποιασδήποτε βίαιης ή παραβατικής συμπεριφοράς οπουδήποτε. Τι μας κάνει να πιστεύουμε, ότι μπορεί να τα καταφέρει στο σχολείο?
- Και κατά την οδήγηση νομίζω ότι απαγορεύεται η χρήση του κινητού τηλεφώνου. Ποιος το τηρεί και ποιος το ελέγχει? Μάλλον είναι ψιλά γράμματα για την πολιτεία, τα τροχαία δυστυχήματα, οι τραυματισμοί και οι θάνατοι που οφείλονται στη χρήση του κινητού.

Αθηνά
|

Κάποιος σχολίασε ότι είναι μπουρδα ότι χρειάζονται τα,παιδιά το κινητό από το σχόλασμα μέχρι το σπίτι. Ε λοιπόν καθόλου μπουρδα δεν είναι, γιατί έτσι μας ειδοποίησε το παιδί ότι τον χτύπησαν και τον βιντεοσκοπησαν και μπορέσαμε και κινηθήκαμε ΑΜΕΣΑ. Οι γονείς και η αστυνομία των θυτών ενημερώθηκαν πριν προλάβουν καν να πάνε στα σπίτια τους. Τα παιδιά δυστυχώς μέχρι να έρθουν σπίτι με τόσα που γίνονται, το κινητό το χρειάζονται. Στο δικό μας το γυμνάσιο τα παιδιά που μένουν πιο μακρυά από το σχολείο επιτρέπεται να φέρουν κινητό αλλά παραδίδεται στη διευθύντρια και το παίρνουν στο σχόλασμα.

Γονεας
|

Το κινητό είναι εργαλείο και για τις μετακινήσεις των παιδιών από και προς το σχολείο. Αν τους συμβεί οτιδήποτε πως θα ειδοποιήσουν?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ