Δεν είναι δυνατή η διενέργεια εξετάσεων αξιολόγησης των φοιτητών της Σχολής Μεταλλειολόγων-Μηχανουργών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου του πρώτου κύκλου σπουδών μετά το τέλος μεν του παρελθόντος χειμερινού ακαδημαϊκού εξαμήνου, αλλά εντός του χρόνου διαρκείας του τρέχοντος εαρινού ακαδημαϊκού εξαμήνου, ακόμα και εκτός ωρών ή και ημερών διενέργειας των σχετικών μαθημάτων.
Τη γνωμοδότηση αυτή εξέδωσε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ύστερα από το ακόλουθο ερώτημα του Πρύτανη του ΕΜΠ:
Εάν είναι δυνατή η διενέργεια εξετάσεων αξιολόγησης των φοιτητών της Σχολής Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου του πρώτου κύκλου σπουδών μετά το πέρας μεν του παρελθόντος ακαδημαϊκού χειμερινού εξαμήνου, αλλά εντός του χρόνου διάρκειας του τρέχοντος εαρινού ακαδημαϊκού εξαμήνου, εκτός των ωρών ή και ημερών διενέργειας των σχετικών μαθημάτων.
Το ιστορικό
1. Από 16-1-2024 η Σχολή Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών Μηχανικών (Μ.Μ.Μ.) του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) ετέθη, μεταξύ άλλων Σχολών, σε καθεστώς κατάληψης των χώρων αυτής με απόφαση του οικείου φοιτητικού συλλόγου.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η Σχολή να παραμείνει κλειστή και να προκύψουν δυσχέρειες διενέργειας των προγραμματισμένων εκπαιδευτικών και διοικητικών δραστηριοτήτων.
Η κατάληψη έλαβε χώρα ως μέσο εκδήλωσης της αντίθεσης της φοιτητικής κοινότητας, αρχικά στην κυβερνητική πρόθεση και, μεταγενέστερα στο περιεχόμενο των διατάξεων νομοσχεδίου, σε σχέση με τη δυνατότητα λειτουργίας στην ημεδαπή παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων.
`Ηδη, το νομοσχέδιο αυτό οδήγησε στην ψήφιση του νόμου υπ’ αριθμ. 5094/2024 (Α ́ 39) με τίτλο «Ενίσχυση του Δημοσίου Πανεπιστημίου-πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξέρων Πανεπιστημίων και άλλες διατάξεις».
Μετά ταύτα, με σχετική απόφαση του φοιτητικού συλλόγου της ανωτέρω Σχολής, στις 10-3- 2024 ήρθη το καθεστώς της κατάληψης αυτής με αποτέλεσμα να επαναρχίσει η κανονική λειτουργία της.
Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα η διοίκηση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα διάφορα λειτουργικά και εκπαιδευτικά προβλήματα, τα οποία δημιουργήθηκαν, όχι μόνο στις Σχολές του Ε.Μ.Π. αλλά και πανελλαδικά, εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 577/25-1-2024 ερμηνευτική εγκύκλιό της, με την οποία προέτρεπε τις διοικήσεις των Α.Ε.Ι. να επιτρέψουν την διεξαγωγή αξιολόγησης (εξέτασης) των φοιτητών με ηλεκτρονικά μέσα, τηρουμένης της νομιμότητας και του αδιαβλήτου της εξεταστικής διαδικασίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση εκδόθηκαν οι υπ’ αριθμ. 2/29-1-2024 και 3/2-2-2024 αποφάσεις της Συγκλήτου του Ιδρύματος απευθυνόμενες προς τις Σχολές αυτού.
Επιπρόσθετα, με τη δεύτερη απόφαση έγινε και υπηρεσιακή υπενθύμιση ότι, σύμφωνα με το ισχύον ακαδημαϊκό ημερολόγιο, το εαρινό εξάμηνο διδασκαλίας των προπτυχιακών σπουδών θα άρχιζε στις 12-2-2024.
2. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το εγκριθέν από τη Σύγκλητο ακαδημαϊκό ημερολόγιο προπτυχιακών σπουδών 2023-2024 για όλες τις Σχολές-Τμήματα το χειμερινό εξάμηνο θα άρχιζε στις 2-10-2023 και θα έληγε στις 12-1-2024.
Η περίοδος των εξετάσεων ήταν προγραμματισμένη για το χρονικό διάστημα από 15-1-2024 μέχρι 9-2-2024.
Για την Σχολή Μ.Μ.Μ. στο διάστημα αυτό διενεργήθηκαν εξετάσεις από απόσταση και με χρήση ηλεκτρονικών μέσων περίπου 11 μαθημάτων επί συνόλου, ως έγγιστα, 30.
Στις 26-2-2024 για την ίδια Σχολή και μετά από την υπ’ αριθμ. 3715/9-2-2024 τροποποιητική απόφαση του Πρύτανη του Ιδρύματος άρχισε να διαδράμει ο χρόνος του εαρινού εξαμήνου.
Με τα παραπάνω δεδομένα δημιουργήθηκε ο προβληματισμός στη διοίκηση, εάν είναι, κατά νόμο, εφικτή η διενέργεια των εξετάσεων των φοιτητών για τα υπόλοιπα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου, να λάβει χώρα κατά τη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου, εκτός, βεβαίως, των ωρών ή και ημερών διενέργειας των οικείων μαθημάτων.
Επισημάνθηκε, μάλιστα, ότι η πιθανή απώλεια της πιο πάνω εξεταστικής περιόδου θα δημιουργούσε ιδιαίτερο εκπαιδευτικό πρόβλημα για τους φοιτητές του 3ου και 4ου έτους της Σχολής (από την ενδεχόμενη «υπερφόρτωση» της επόμενης εξεταστικής περιόδου) λόγω της υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης, την οποία πρέπει να πραγματοποιήσουν κατά τους θερινούς μήνες.
Στο ίδιο Συνταγμα της Ελλάδας: "Tα ιδρύματα αυτά τελούν υπό την εποπτεία του Kράτους" ... και "λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους που αφορούν τους οργανισμούς τους".
Θα πρέπει κάπως λοιπόν η πλήρη αυτοδιοίκηση να συνδυαστεί με την εποπτεία του κράτους και τη συμφωνία με τους νόμους.
Επίσης, το ΝΣΚ γνωμοδότησε (μετά απο ερώτηση του πρύτανη), δέν αποφάσισε.Εχει διαφορά νομίζω.