Τα κριτήρια για την επιλογή Διευθυντών και Υποδιευθυντών στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.).

Η υπουργική απόφαση

17/04/2024

Άκουσε το άρθρο

Kαθορίστηκαν, με απόφαση της υφυπουργού Παιδείας Ι. Λυτρίβη, τα κριτήρια    και η διαδικασία  για την επιλογή Διευθυντών και Υποδιευθυντών στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.).

Διαδικασία υποβολής αιτήσεων

1. Με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Γενικού Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.), η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.&Δ.Β.Μ. του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. και κοινοποιείται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καλούνται οι εν ενεργεία μόνιμοι εκπαιδευτικοί της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις του ν.4763/2020 (Α ́ 254) και τους όρους της παρούσας, να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία για την πλήρωση με επιλογή των αντίστοιχων θέσεων Διευθυντών και Υποδιευθυντών στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.

2. Η αίτηση του ενδιαφερομένου επέχει τη θέση α) δήλωσης αποδοχής απόσπασης β) υπεύθυνης δήλωσης, με βάση τα οριζόμενα στο άρθρο 8 του ν.1599/1986 (Α ́ 75) και η ανακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων επισύρει αποκλεισμό του υποψηφίου από τη διαδικασία επιλογής της παρούσας, πέραν των προβλεπόμενων πειθαρχικών και ποινικών κυρώσεων.

3. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν δικαίωμα να υποβάλουν μία μόνο αίτηση, είτε για τη θέση του Διευθυντή είτε για τη θέση του Υποδιευθυντή Σ.Δ.Ε., επιλέγοντας με σειρά προτεραιότητας μέχρι και όλα τα Σ.Δ.Ε. της ίδιας Περιφέρειας. O χρόνος και ο τρόπος υποβολής της αίτησης, καθώς και τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν αυτή, προς διακρίβωση και μοριοδότηση των οριζομένων στο άρθρο 4 της παρούσας κριτηρίων, καθορίζονται στη σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η αίτηση κοινοποιείται με μέριμνα των υποψηφίων στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου ανήκουν οργανικά.

4. Οι συμμετέχοντες στη διαδικασία, με την υποβολή της αίτησης δηλώνουν υπεύθυνα ότι συναινούν στη συλλογή και στην επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων τους και στην περαιτέρω καταχώρισή τους για τους σκοπούς της παρούσας κατά τα οριζόμενα στον Νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων GDPR. Όλα τα στοιχεία τα οποία συλλέγονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιλογής χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για τον σκοπό αυτό.

Κωλύματα συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής

1. Δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφιοι για την επιλογή, ούτε να τοποθετηθούν σε θέση Διευθυντή ή Υποδιευθυντή Σ.Δ.Ε. εκπαιδευτικοί :
α) οι οποίοι διανύουν δοκιμαστική υπηρεσία ή τελούν σε διαθεσιμότητα ή αργία ή έχουν καταδικαστεί τελεσιδίκως για τα αδικήματα της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν.3528/2007 «Κώδικας Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.» (Α' 26) ή
β) στους οποίους έχει επιβληθεί τελεσίδικα οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή ανώτερη του προστίμου αποδοχών τεσσάρων (4) μηνών, για οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα μέχρι τη διαγραφή της ποινής κατά το άρθρο 145 του ίδιου Κώδικα ή
γ) έχουν απαλλαγεί από τα καθήκοντά τους, σύμφωνα με την περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 44 του ν.4823/2021 (Α ́ 136) και για τα τέσσερα (4) έτη που έπονται της απαλλαγής ή
δ) των οποίων τα πιστοποιητικά των τυπικών προσόντων και αντικειμενικών αξιολογικών κριτηρίων που προσκομίζονται κατά τη διαδικασία επιλογής είναι πλαστά ή έχουν υποβάλει στη διαδικασία αυτή αναληθείς δηλώσεις.

2. Εκπαιδευτικοί, οι οποίοι αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία λόγω συνταξιοδότησης εντός ενός (1) έτους από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των υποψηφιοτήτων δεν επιτρέπεται να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας για τη θέση Διευθυντή ή Υποδιευθυντή Σ.Δ.Ε.

 3. Τα κωλύματα επιλογής δεν πρέπει να συντρέχουν τόσο κατά τον χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης υποψηφιότητας, όσο και κατά τον χρόνο τοποθέτησης.

Εξαίρεση από το δικαίωμα υποβολής αίτησης

1. Δεν δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι:

α) εμπίπτουν στις περιπτώσεις απαγόρευσης υπηρεσιακών μεταβολών ή υποχρεωτικής υπηρεσίας της παρ.5 του άρθρου 62 του ν.4589/2019(Α ́13) ή άλλων διατάξεων,
β) διορίστηκαν σε δυσπρόσιτα σχολεία και διανύουν την υποχρεωτική υπηρεσία στα σχολεία αυτά, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 21 του ν.3328/2005 (ΦΕΚ 80 τ. Α ́),
γ) αποσπάστηκαν ή μετατάχθηκαν μέσω ΕΣΚ, δεν ανέλαβαν υπηρεσία ή ανακλήθηκε κατόπιν αιτήσεώς τους η εν λόγω απόσπαση/μετάταξη, και δεν έχουν παρέλθει δύο (2) έτη από το πέρας της αποκλειστικής προθεσμίας ανάληψης ή από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ανάκλησης, με εξαίρεση τους λόγους υγείας της παρ. 5 του άρθρου 7 του ν. 4440/2016 (Α ́224),
δ) είναι στελέχη εκπαίδευσης ή υπηρετούν σε θέσεις με θητεία που λήγει μετά τον χρόνο έναρξης της θητείας των Διευθυντών ή Υποδιευθυντών Σ.Δ.Ε., ακόμα και αν ασκούν τα καθήκοντά τους μετά από παράταση θητείας. Εξαιρούνται και δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση Διευθυντές ή Υποδιευθυντές Σ.Δ.Ε., η θητεία των οποίων λήγει μετά τον χρόνο έναρξης της θητείας των Διευθυντών ή Υποδιευθυντών Σ.Δ.Ε., ως ορίζεται στην εκάστοτε πρόσκληση.

2. Εκπαιδευτικοί για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση ανάκλησης ή διακοπής της απόσπασης και τοποθέτησής τους σε θέση Διευθυντή ή Υποδιευθυντή σε Σ.Δ.Ε. για οποιοδήποτε λόγο, δεν δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση για την επιλογή σε θέση Διευθυντή ή Υποδιευθυντή κατά το σχολικό έτος που διανύεται κατά την έκδοση της απόφασης ανάκλησης ή διακοπής, καθώς και κατά τα τρία (3) σχολικά έτη, που έπονται της έκδοσής της.

3. Αιτήσεις που τυχόν υποβληθούν από υποψηφίους που υπάγονται σε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν εξετάζονται.

Προϋποθέσεις - Κριτήρια επιλογής Διευθυντών και Υποδιευθυντών Σ.Δ.Ε.

1. Υποψήφιοι για επιλογή σε θέση Διευθυντή στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι εν ενεργεία μόνιμοι εκπαιδευτικοί της δημόσιας Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή ισότιμο τίτλο σπουδών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, οι οποίοι έχουν οκταετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία, σημαντικά διοικητικά προσόντα, καθώς και γνώσεις και εμπειρία στην εκπαίδευση ενηλίκων (άρθρο 70 παρ.1 του ν.4763/2020).

2. Υποψήφιοι για επιλογή σε θέση Υποδιευθυντή στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι εν ενεργεία μόνιμοι εκπαιδευτικοί της δημόσιας Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή ισότιμο τίτλο σπουδών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, οι οποίοι έχουν γνώση και εμπειρία σε εκπαιδευτικές μεθόδους και τεχνικές της εκπαίδευσης ενηλίκων (άρθρο 70 παρ.4 του ν.4763/2020).

3. Σε θέση Διευθυντή και Υποδιευθυντή των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας επιλέγονται εκπαιδευτικοί που κατέχουν ή στους οποίους έχουν αρμοδίως αναγνωρισθεί και αποδοθεί ειδικότητες, βάσει των οποίων δύνανται να καλύπτουν τις ανάγκες διδακτικού έργου τριών (3) και εννέα (9) ωρών, αντιστοίχως, στα γνωστικά αντικείμενα που διδάσκονται στα Σ.Δ.Ε., σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 70 παρ.2 και 4 του ν.4763/2020 (Α ́254) και τον πίνακα αναθέσεων ανά γνωστικό αντικείμενο, που εκάστοτε ισχύει για την επιλογή των υποψηφίων προς απόσπαση εκπαιδευτικών στα Σ.Δ.Ε.

4. Η κατάταξη των υποψηφίων Διευθυντών και Υποδιευθυντών σε αξιολογικούς πίνακες γίνεται βάσει των κριτηρίων της επιστημονικής συγκρότησης, της διδακτικής εμπειρίας και της διοικητικής εμπειρίας. Οι υποψήφιοι Διευθυντές υποβάλλονται επιπλέον σε συνέντευξη, στην οποία εκτιμάται η προσωπικότητα και η ικανότητά τους για την ανάληψη της θέσης του Διευθυντή του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας.

Σχόλια (8)

Δρ. Φυσικών Επιστημων, PhD, MSc...
|

1.1 ΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ (κατ’ ανώτατο όριο) 15
1.1.Α Διδακτορικό Δίπλωμα 9
1.1.Β Αποφοίτηση από Ε.Σ.Δ.Δ.Α. 8
1.1.Γ Μεταπτυχιακός Τίτλος Σπουδών 6
1.1.Δ Δεύτερο Πτυχίο πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης τετραετούς φοίτησης 4
1.1.Ε Δεύτερο Διδακτορικό Δίπλωμα 2
1.1.ΣΤ Δεύτερος Μεταπτυχιακός Τίτλος Σπουδών 1
1. Αν ο υποψήφιος έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών και διδακτορικό δίπλωμα (πρώτο ή δεύτερο), μοριοδοτείται μόνο το διδακτορικό δίπλωμα.
2. Μεταπτυχιακές σπουδές΄(πρώτο μεταπτυχιακό, διδακτορικό) στην Εκπαίδευση Ενηλίκων, στη Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση, στη Διά Βίου Μάθηση και στη Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων λαμβάνουν τον μέγιστο αριθμό μορίων. Μεταπτυχιακές σπουδές΄(πρώτο μεταπτυχιακό, διδακτορικό) σε άλλες ειδικεύσεις μοριοδοτούνται αντίστοιχα με 3 μόρια λιγότερο. Αν ο υποψήφιος έχει διδακτορικό και είναι απόφοιτος ΕΣΔΔΑ, λαμβάνει τον μέγιστο αριθμό μορίων(9) ανεξαρτήτως ειδίκευσης-κατεύθυνσης του διδακτορικού τίτλου.

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΔΙΚΙΑ ΣΕ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

Σαν δίνω παράδειγμα που αφορά εμένα:
ΔΔ = 6
2 ΜΔΕ=6+1
Δευτερο πτυχιο=4
Σύνολο 17 μόριο με άριστα το 15 φυσιολογικά θα έπαιρνα 15 μόρια.
Αφου έχω ΔΔ=ΜΔΕ=6 μετράει μόνο το ΔΔ
Δεύτρο ΜΔΕ =1 μόριο
Δεύτερο πτυχιο=4
Σύνολο=11 μορια (από τα 17 μου "δίνει" μονο 11)
Κάποις με 5 χρόνια σπουδές και ένα ΜΔΕ + δεύτερο πτυχιο???
ας το υπολογίσουμε
ΜΔΕ=6
ΔΠΤΥΧΙΟ=4
Integraded MSc=1
Σύνολο=11 μόρια
Πάει το διδακτορικό μου χάθηκε....αριστεία???
Μπορεις να το πεις και έτσι!!!

χμ
|

Η συνέχιση λειτουργίας των ΣΔΕ είναι τρανταχτή αποτυχία του εκπαιδευτικού συστήματος. Όταν άρχισαν να λειτουργούν, στόχος τους ήταν να πάρουν απολυτήριο γυμνασίου κάποιοι ενήλικες παλαιοτέρων χρόνων που δεν τους είχε επιτραπεί λόγω κοινωνικών συνθηκών να τελειώσουν το Γυμνάσιο. Τώρα, ποιο τμήμα του πληθυσμού είναι ο στόχος των ΣΔΕ;

@ΔΗΜΗΤΡΗΣ
|

Είναι απαράδεκτο να πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος στελέχη στα ΣΔΕ τα οποία διοικούν 10 με 20 ενήλικες μαθητές και ελάχιστους εκπαιδευτικούς και να λαμβάνουν επιδόματα ευθύνης με εργασία από τις 5 το απόγευμα ως τις 8 το βράδυ.Επίσης το όλο πλαίσιο των μορίων εδραιώνει σε αυτές τις θέσεις τους ήδη υπάρχοντες στη διοίκηση των ΣΔΕ για πάντα. Τα ΣΔΕ είναι Γυμνάσια και θα πρέπει να προσαρτηθούν σε νυχτερινά Γυμνάσια (ως τάξεις ΣΔΕ) με δυο τάξεις των 5 ενηλίκων η καθεμιά διότι δεν υπάρχουν παραπάνω ενήλικες σε κάθε ΣΔΕ εκτός ελαχίστων ΣΔΕ, και αρκετοί ενήλικες πλέον έχουν απολυτήριο γυμνασίου στην Ελλάδα σήμερα. Οι καθηγητές των νυχτερινών Γυμνασίων και οι διευθυντές αυτών μπορούν ανέξοδα να εφαρμόσουν το "δύσκολο" πρόγραμμα εκπαίδευσης των πέντε -δέκα ενηλίκων των ΣΔΕ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
|

Δίνει τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση μόνο όσα στελέχη υπηρετούν στα ΣΔΕ, τα μοριοδοτεί με πάρα πολλά μόρια, δεν μοριοδοτεί το μεταπτυχιακό όταν υπάρχει διδακτορικό και μοριοδοτεί επιμορφώσεις σε ιδιωτικά ΚΕΔΙΒΙΜ!!! Σημειωτέον ότι υπάρχουν ΣΔΕ με 20 περίπου ενεργούς μαθητές και Διευθυντή, Υποδ/ντή και καθηγητές που πληρώνει το ελληνικό κράτος.

@ γιωργος
|

"Εξαιρούνται και δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση Διευθυντές ή Υποδιευθυντές Σ.Δ.Ε., η θητεία των οποίων....."

Συνεπώς, οι σημερινοί διευθυντές και υποδιευθυντές δικαιουνται.

Γιώργος
|

Η εξαίρεση δ ουσιαστικά αποκλείει όσους είναι τώρα διευθυντές, υποδιευθυντές, τομεάρχες, συντονιστές κλπ και η θητεία τους λήγει μετά τις 31/8/2024

ΦΜ
|

Από πότε οι απόφοιτοι της σχολής δημόσιας διοίκησης γίνονται καθηγητές και θα πρέπει να μοριοδοτηθούν κσι επιπλέον. Υπερβάλλων ζήλος;

Ελένη
|

Στις εξαιρέσεις το Δ, το καταλαβαίνει κάποιος;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ