Η γραφειοκρατία βάζει "φρένο" στη σύμπραξη μεταξύ ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων

Οι λόγοι: Το πάχος της κόλλας στην οποία πρέπει να εκτυπώνονται τα πτυχία ή, στο πώς πρέπει να διεξάγονται οι εξετάσεις των φοιτητών

18/04/2024

Άκουσε το άρθρο

"Δεν είναι λίγες οι αναφορές σε γραφειοκρατικές δυσκολίες και διαδικαστικά εμπόδια, πολλά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια αναφέρουν ακόμα και την όχι κολακευτική εικόνα ότι πολλές φορές είναι πιο εύκολο να συμπράξουν με ιδρύματα εκτός ΕΕ απ' ό,τι με τους Ευρωπαϊκούς τους ομολόγους".

Τη δήλωση αυτή έκανε ο  ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την ομιλία του στην 105η Σύνοδο των Πρυτάνεων, που πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη.

Κι εξήγησε: "Και τι ακριβώς στέκεται εμπόδιο στην προσπάθεια αυτή; Λεπτομέρειες όπως το πάχος της κόλλας στην οποία πρέπει να εκτυπώνονται τα πτυχία ή, στο πώς πρέπει να διεξάγονται οι εξετάσεις των φοιτητών. Πρόκειται για την επιτομή της φράσης: βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος".

Ευρωπαϊκό Πτυχίο

«Πριν λίγες εβδομάδες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε ένα μεγάλο άλμα προόδου και υπέβαλε πρόταση για ένα κοινό Ευρωπαϊκό Πτυχίο που είμαι σίγουρος, σε λίγα χρόνια, θα καταστεί ορατό σύμβολο ευρωπαϊκής ενοποίησης δίπλα στο ευρώ, στο Σένγκεν και στο Εράσμους» υπενθύμισε ο κ. Σχοινάς και τόνισε τα εξής:

60  Ευρωπαϊκές Συμμαχίες με 500 ΑΕΙ:  Η ιδέα του πτυχίου αυτού εδράζεται σε μια μακρά και πλούσια ιστορία συνεργασιών και συμμαχιών μεταξύ των πανεπιστημίων της ΕΕ. Σήμερα κτίσαμε 60 τέτοιες Ευρωπαϊκές Συμμαχίες με 500 ΑΕΙ (το 10% του συνολικού αριθμού πανεπιστημίων στην ΕΕ). Όπως γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, αυτές οι διασυνοριακές συνέργειες ήδη χρηματοδοτούν κοινά μαθήματα, διασυνοριακές συνεργασίες και ολοένα και περισσότερη κινητικότητα.

Το Ευρωπαϊκό αυτό πτυχίο θα αναγνωρίζεται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ: Αφορά σε ένα νέου τύπου, εθελοντικό, κοινό πρόγραμμα που θα συνδιαμορφώνεται από πανεπιστήμια που προέρχονται από διαφορετικές χώρες της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό αυτό πτυχίο θα αναγνωρίζεται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα είναι προσανατολισμένο στις ανάγκες της σύγχρονης οικονομίας και της αγοράς εργασίας. Θα μετατρέψει, συνολικά, την Ευρώπη σε ελκυστικό εκπαιδευτικό προορισμό για φοιτητές από τρίτες χώρες.

Η κινητικότητα θα γίνει ο κανόνας: Με το πτυχίο αυτό, ο Ευρωπαϊκός Χώρος Εκπαίδευσης θα μεταφραστεί -κυριολεκτικά - σε μια χειροπιαστή πραγματικότητα. Έτσι, η κινητικότητα θα γίνει ο κανόνας και όχι εξαίρεση. Πανεπιστήμια, όπως τα δικά σας, αλλά και αντίστοιχα ιδρύματα σε όλη την ΕΕ, μας ζητούν επί σειρά ετών μια τέτοια πρωτοβουλία.

Ένα πλήρες ευρωπαϊκό πτυχίο: Είτε μια "ετικέτα" ευρωπαϊκού πτυχίου (που θα επιτρέπει την προβολή κοινών πτυχίων που πληρούν τα ευρωπαϊκά κριτήρια), είτε ένα πλήρες ευρωπαϊκό πτυχίο που χορηγείται εξ αρχής από κοινού από διάφορα πανεπιστήμια ταυτόχρονα. Μαζί με δύο συστάσεις για τη διασφάλιση της ποιότητας και τη βελτίωση των σταδιοδρομιών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το ευρωπαϊκό πτυχίο αποτελεί μέρος της προσπάθειάς μας να θέσουμε σε εφαρμογή ποιοτικές επενδύσεις και μεταρρυθμιστικές πολιτικές για την άρση των εμποδίων στην εκπαίδευση και την κατάρτιση και τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων για όλους, την αναγνώριση μαθημάτων και σπουδών.

Ισχυρό σύμβολο του ευρωπαϊκού πνεύματος, της κοινής μας ταυτότητας: Δεν επιβάλλουμε τίποτα, παρουσιάζουμε όμως μια επιλογή που θα είναι τόσο ελκυστική που δύσκολα θα μπορέσει να αγνοηθεί από τους ιθύνοντες. Εν ολίγοις, το Ευρωπαϊκό Πτυχίο θα αποτελέσει ισχυρό σύμβολο του ευρωπαϊκού πνεύματος, της κοινής μας ταυτότητας. Θα είναι το αποτέλεσμα της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης, αξίες που είναι ιδιαίτερα σημαντικές στον κόσμο στον οποίο ζούμε.

Κοινό Ευρωπαϊκό μέλλον: Ενάντια σε όσους αμφισβητούν και επιζητούν να υπονομεύσουν την Ευρώπη, εμείς προτάσσουμε λύσεις. Λύσεις που βελτιώνουν τη ζωή των Ευρωπαίων και ενισχύουν την πεποίθηση ότι η διαφορετικότητά μας αποτελεί το πιο ισχυρό μας όπλο. Επιτρέποντας στην εκπαιδευτική μας πολιτική να λειτουργήσει ως φάρος -όπως αυτός της πόλης που μας φιλοξενεί-, θα χαράξουμε μια λαμπρή πορεία προς ένα κοινό Ευρωπαϊκό μέλλον, ένα μέλλον πιο συμπεριληπτικό, πιο ανταγωνιστικό και με περισσότερες ευκαιρίες για όλους.

Erasmus: Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια από τις πιο επιτυχημένες -διαχρονικά- ευρωπαϊκές πολιτικές. Έκανε την Ευρώπη εμπειρία, κατανόηση και συναίσθημα, όχι σκέψη και ιδέα. Για αυτό, και στη διάρκεια της τρέχουσας ευρωπαϊκής θητείας αποφασίσαμε να κάνουμε θεαματικά, ιστορικά βήματα για να ενισχύσουμε τον ρόλο της Ευρώπης στην εκπαίδευση συνολικά. Προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι ακόμη περισσότεροι Ευρωπαίοι θα μπορούν να απολαύσουν την εμπειρία του Erasmus και να αποκομίσουν τα οφέλη του, διπλασιάσαμε τη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα Erasmus+. Με χρηματοδότηση που πλέον ανέρχεται σε άνω των 26 εκατομμυρίων ευρώ ενισχύουμε στην πράξη την Ευρώπη των ευκαιριών.

Στη συνέχεια, αρχής γενομένης από το τρέχον έτος, αυξήσαμε το επίπεδο της επιχορήγησης για τους συμμετέχοντες. Επειδή για πολλούς φοιτητές η οικονομική δυνατότητα αποτελεί τον πιο κρίσιμο παράγοντα, που μπορεί να εμποδίσει (ή όχι) τα όνειρά τους για μια ευρωπαϊκή εκπαιδευτική πορεία. Επηρεάζει την ικανότητά τους να συμμετέχουν σε αυτό το εξαιρετικό πρόγραμμα. Και στόχος μας είναι η εκπαιδευτική κινητικότητα να μην περιορίζεται λόγω έλλειψης οικονομικών μέσων.

Κινητικότητα χωρίς αποκλεισμούς: Παράλληλα, τον περασμένο Νοέμβριο παρουσιάσαμε μια πρόταση για την Ευρώπη σε κίνηση. Μια πρωτοβουλία που εκφράζει τη φιλοδοξία μας για κινητικότητα χωρίς αποκλεισμούς, μέσω συγκεκριμένων στόχων σε επίπεδο ΕΕ. Όπως ίσως γνωρίζετε, ο στόχος είναι ένας στους τέσσερις αποφοίτους να επωφεληθούν από προγράμματα κινητικότητας έως το 2030. Και ο στόχος μας είναι επίσης ένας στους πέντε από όλους τους επωφελούμενους να ανήκει σε μία από τις ομάδες που παραδοσιακά έχουν λιγότερες ευκαιρίες (π.χ. άτομα με αναπηρία, άτομα από χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο κλπ). Οι στόχοι αυτοί είναι φιλόδοξοι, αλλά αναγκαίοι. Όλα αυτά είναι εξαιρετικά βήματα, βήματα για τα οποία είμαστε υπερήφανοι. Αποτελούν όμως συνέχεια των πολιτικών της ΕΕ -ιδιαίτερα του προγράμματος Erasmus, το οποίο τρέχει εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.

Επειδή λοιπόν δεν θέλουμε να περιοριστούμε μόνο στην πεπατημένη, αλλά να πάμε και ένα βήμα παρακάτω, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κάνει αυτό το επιπλέον βήμα. Να δημιουργησεί κάτι που δεν υπήρχε προηγουμένως, το οποίο θα μπορούσε να φέρει ακόμη πιο κοντά τις νέες ευρωπαϊκές γενιές. 

Σχόλια (4)

Polar_Fish
|

Δεν υπάρχει προβλημα γραφειοκρατιας. Το προβλημα ειναι οτι θα εχεις σπουδές που θα γινονται εντός και εκτός Ελλάδος.

Κάτω τα χέρια από το άσυλο (!!!)
|

/begin sarcasm
Δεν είναι δυνατόν να συμπράττουν πανεπιστήμια που δεν έχουν άσυλο με το ελληνικό πανεπιστήμιο που εφεύρε από αρχαιοτάτων χρόνων τον θεσμό του ασύλου, τον οποίο η παρούσα κυβέρνηση καταπατεί ασύστολα. Το ελευθεριακό σχήμα φιλοσοφικής ΑΠΘ σε χθεσινή δήλωση το έκανε ξεκάθαρο: "Ακόμη πολλές εκδηλώσεις και λαιβ έχουν ακυρωθεί ή ακόμα και απειληθεί από το κράτος και τις πανεπιστημιακες αρχές με το πρόσχημα ότι κάθε πολιτισμική-πολιτική εκδήλωση δεν "επιτρέπεται" να πραγματοποιηθεί εντός του πανεπιστημίου. Είναι φανερό πως κράτος και οι μηχανισμοί του στοχεύουν να καταστείλουν τον αγωνιζόμενο κόσμο όπως και αυτοοργανωμένες δομές δημιουργώντας ένα κλίμα τρομοκράτησης τόσο εντός όσο και εκτός του πανεπιστημιακού χώρου. "

Ποιο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο θα θελήσει να συμπράξει με ένα αστυνομοκρατούμενο πανεπιστήμιο; Δεν έχουν καταλάβει ακόμα ότι η χούντα στην Ελλάδα δεν τελείωσε; Δεν έχουν καταλάβει πως χωρίς καταλήψεις δεν νοείται ελληνικό κράτος;
/end sarcasm

Είναι νωρίς ακόμα για όνειρα
|

Η χώρα μας χρειάζεται πρώτα να συμπληρώσει 100 χρόνια κινητικότητας φοιτητών πριν φτάσει στο στάδιο ωριμότητας που απαιτείται για περαιτέρω σκέψεις. Οι φοιτητές μας να επισκεφθούν άλλες χώρες, άλλα ήθη, άλλα έθιμα, άλλα πανεπιστήμια, ώστε να πειστούν ότι είναι δυνατόν να σπουδάσουν σε καθαρά κτίρια, χωρίς πανώ, χωρίς συνθήματα στους τοίχους, χωρίς καταλήψεις, χωρίς εκδηλώσεις άνευ αδείας, χωρίς ανέξοδη επαναστατικότητα. Τότε μόνο ίσως αξιωθούμε να συζητήσουμε ισότιμα με τους Ευρωπαίους (αλήθεια, πόσοι από τους εταίρους μας έχουν επισκεφθεί ένα ελληνικό ΑΕΙ;)

Sovaros
|

Σοβαρά τώρα κύριε Μαργαρίτη...βάζετε στην ίδια ζυγαριά πάχος κόλλας και τρόπος διεξαγωγής εξετάσεων φοιτητών και απαξιώνετε το δεύτερο στο επίπεδο του πρώτου;
Σοβαρά τώρα δεν είναι ύψιστης σημασίας το τρόπος απόκτησης πτυχίου, όπου η εξέταση είναι η πιο σημαντική και αξιοκρατική διαδικασία (και ο τρόπος της φυσικά...εκτός και αν είστε της σχολής Μητσοτάκη που είπε ότι είτε οι εξετάσεις γίνουν δια ζώσης είτε online πάλι αντιγραφές θα γίνονται!! ΕΛΕΟΣ).

Αλλά τέτοιοι είστε, βάζετε στην ίδια φράση κάτι ασήμαντο μαζί με κάτι πολύ πολύ πολύ σημαντικό και απαξιώνετε το δεύτερο.
Λυπάμαι τους Έλληνες μαθητές και φοιτητές που κάτι τέτοιοι τύποι επηρεάζουν τα πράματα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ