Γιατί η ΠΟΣΔΕΠ δεν έχει κάνει ακόμη προσφυγή στο ΣτΕ κατά του νόμου για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια

Η ΠΟΣΔΕΠ ήδη έχει ανακοινώσει ότι θα προσφύγει κατά του νέου νόμου 5094 (ΦΕΚ Α59, 13.3.2024) στο Συμβούλιο της Επικρατείας

19/04/2024

Άκουσε το άρθρο

Περιμένουμε κάποια ενέργεια-πράξη (έκδοση υπουργικής απόφασης ή εφαρμοστικής εγκυκλίου) από το υπουργείο Παιδείας, επί της εφαρμογής του νόμου για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια, για να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωσή του.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο Γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ, Καθηγητής του ΑΠΘ, Γιώργος Λιτσαρδάκης, κι εξήγησε αυτή είναι η νομική διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, δηλαδή θα πρέπει να γίνει κάποια πράξη από το υπουργείο κι επ' αυτής να γίνει η προσφυγή.

Η ΠΟΣΔΕΠ ήδη έχει ανακοινώσει ότι θα προσφύγει   κατά του νέου νόμου 5094 (ΦΕΚ Α59, 13.3.2024) στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη  συνταγματικότητα των διατάξεων για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια.

Ακολουθεί η ανακοίνωση

Η κυβέρνηση, χωρίς προηγούμενο ουσιαστικό διάλογο και χωρίς να εξασφαλίσει συναινέσεις, που είναι προϋπόθεση για μείζονες αλλαγές στην εκπαίδευση, προώθησε το νομοσχέδιο  που επιτρέπει ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων με τη μορφή Νομικού Προσώπου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ). Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία μόνο, με αντίθετα τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, και με ευρεία αντίθεση των φορέων των καθηγητών και των φοιτητών.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε παρά την αμφιλεγόμενη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων για τα ΝΠΠΕ, και παρά τις αντιρρήσεις που διατυπώνει μεγάλη μερίδα έγκριτων συνταγματολόγων και νομικών, ενώ και η ίδια η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής παραπέμπει το ζήτημα της συνταγματικότητας στα δικαστήρια.

Η ΠΟΣΔΕΠ, υποστηρίζοντας το ελληνικό πανεπιστήμιο και τον δημόσιο χαρακτήρα του, στο πνεύμα  των πρόσφατων ομόφωνων αποφάσεων του 16ου  συνεδρίου και της Εκτελεστικής Γραμματείας ενάντια στην παράκαμψη -  παραβίαση του άρθρου 16 και στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, θα προσφύγει κατά του νέου νόμου 5094 (ΦΕΚ Α59, 13.3.2024) στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη αντισυνταγματικότητα των διατάξεων που παραβιάζουν το άρθρο 16.

 
 

Σχόλια (2)

Τι λογική είναι αυτή;
|

Τι θα πει περιμένετε ρε παιδιά; Δηλαδή αν δεν εκδόσει τίποτα και αρχίσουν να λειτουργούν, θα συνεχίσετε να περιμένετε; Ο νόμος ψηφίστηκε, ΤΩΡΑ είναι η στιγμή να προσφύγετε στο ΣτΕ.

Προ των πυλών
|

η ίδρυση Ιδιωτικής Ιατρικής Σχολής στην Αθήνα,μετά το "πράσινο φως" από την Επιτροπή Ανταγωνισμού (Πηγή esos 20/04/2024, 09:03):
Η υπό σύσταση «University of Nicosia Greece Branch Medical Limited» έχει ως καταστατικό σκοπό την ίδρυση και λειτουργία Ιατρικής Σχολής στην Αθήνα.
"Στη συνεδρίαση της 19 Απριλίου 2024, σε Ολομέλεια, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έλαβε την υπ’ αριθ. 845/2024 Απόφαση με την οποία εγκρίθηκε ομόφωνα, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 8 παρ. 3 του Ν. 3959/2011, η συγκέντρωση η οποία αφορά στην απόκτηση κοινού ελέγχου από την εταιρία με την επωνυμία «HELLENIC HEALTHCARE HOLDING 3 (CYPRUS) LIMITED» και τον οργανισμό ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Π.Λ. Πανεπιστήμιο Λευκωσίας» επί (α) της υπό σύσταση εταιρίας με την επωνυμία «University of Nicosia Greece Branch Medical Limited» και (β) της υφιστάμενης εταιρίας με την επωνυμία «VANES Limited», κατά την έννοια του άρθρου 5 παρ. 2 (β) του ν. 3959/2011. "
Για να δούμε τώρα, θα πρέπει να την θέσουν και σε λειτουργία για να γίνει προσφυγή στο ΣτΕ; Τι λέει τώρα η "πράξη";

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ