ΕΜΠ και ΕΚΠΑ ανοίγουν παραρτήματα στην Κύπρο

Στόχος του ΕΜΠ είναι να προσελκύσει φοιτητές κυρίως από αραβικές χώρες

21/04/2024

Ενημερώθηκε: 21/04/2024, 16:32

Άκουσε το άρθρο

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι συζητήσεις των Πρυτανικών Αρχών του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ με τοπικές και κυβερνητικές αρχές της Κύπρου, για την εγκατάσταση και λειτουργία παραρτημάτων στη μεγαλόνησο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του esos οι συζητήσεις του ΕΚζπα για την εγκατάσταση παραρτήματος στην Κύπρο βρίσκονται σε καλό δρόμο ,

Εκτιμάται ότι το παράρτημα στην Κύπρο θα λειτουργήσει των Οκτώβριο του 2025.

Ο Πρύτανης Γεράσιμος Σιάσος  ήδη έχει φέρει την πρότασή του στη Σύγκλητο του Ιδρύματος η οποία "αγκαλιάστηκε" από τους Συγκλητικούς.

Η Σύγκλητος όρισε Επιτροπή , προκειμένου να κάνει οικονομοτεχνική μελέτη.

Το ΕΜΠ

Ο Πρύτανης του ΕΜΠ Γιάννης Χατζηγεωργίου  σε επικοινωνία που είχε το esos μαζί του ενώ επιβεβαίωσε ότι υπάρχει αυτή η συζήτηση με τις Κυπριακές Αρχές , απέφυγε να μας δώσει οποιαδήποτε  πληροφορία.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες μας πριν τρεις εβδομάδες,  αντιπροσωπεία του ΕΜΠ  μετέβη στη Λάρνακα όπου είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Ανδρέα  Βύρα  , καθώς και με κυβερνητικούς παράγοντες.

Ο Δήμαρχος Ανδρέα  Βύρα

Συζητήθηκε το ενδεχόμενο να εγκατασταθεί το παράρτημα του ΕΜΠ στις υπερσύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις   του Κοινοτικού Συμβουλίου της Ορόκλινης, οι οποίες βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο και με πρόσβαση σε κοντινή οδική αρτηρία.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο της Ορόκλινης

Σύμφωνα με πληροφορίες του esos οι πρυτανικές αρχές του ΕΜΠ φέρεται να έχουν ενθουσιαστεί από τις εγκαταστάσεις τις οποίες πρότεινε ο Δήμαρχος.

Στόχος του ΕΜΠ είναι να προσελκύσει φοιτητές κυρίως από αραβικές χώρες.

Ερώτημα, ωστόσο αποτελεί, εάν θα μπορούν και Έλληνες να φοιτούν στα παραρτήματα του ΕΜΠ και του ΕΚΠΑ στην Κύπρο, αν και  παράγοντες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υποστηρίζουν  ότι δεν υπάρχει κανένα κώλυμα.
 

Σχόλια (10)

Σπουδές στο ΕΜΠ και στο ΕΚΠΑ χωρίς πανελλήνιες!
|

Όποιος μπορεί να πληρώσει 20.000€ το χρόνο για έξοδα διαβίωσης στην Κύπρο, θα σπουδάζει στη Νομική του ΕΚΠΑ και στο ΕΜΠ.
Κατά τα λοιπά, όταν πήγε να ανοίξει Τμήμα Νομικής η Πάτρα, έπεσε πάνω τους το σύμπαν ότι δε χρειαζόμαστε άλλους δικηγόρους.....

@ΕΔΙΠ
|

Αυτά γίνονταν πάντα. Παλαιότερα οσοι είχαν χρήμα ετρεχαν να σπουδάσουν στους σοσιαλιστικούς παραδείσους της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Επίσης σπούδαζαν (και σπουδάζουν) και στην Ιταλία και την Βρετανία (όπως επίσης και άλλες ευρωπαϊκές χώρες). Και Yale ή Harvard πάνε, παρόλο που δεν το ακούσατε.

@Κ. Κουφοπαντελής
|

Ήδη γίνετε αυτό με τα ξενόγλωσσα προγράμματα, πχ Ιατρικής (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη). Γι αυτό της Κρήτης έχω ακούσει οτι έχει πάρα πολλούς Κύπριους φοιτητές οι οποίοι έρχονται κρήτη γιατί τα δίδακτρα είναι χαμηλότερα. Για την θεσσαλονίκη έχω ακούσει οτι τα έσοδα εχουν επενδυθεί στην ανανέωση και επισκευές υποδομών κλπ.

Χάσαμε τ' αβγά και τα πασχάλια
|

@ΞΑΝΘΟΣ
Και εντός Ελλάδας με αλληλογραφία..... άντε να χρειαστεί να δώσεις και τίποτα εξετάσεις εξ αποστάσεως....

ΞΑΝΘΟΣ
|

Ωραία .
Να σπουδάζεις στο ΕΜΠ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΚΠΑ χωρίς πανελλήνιες ....ΑΛΛΑ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.....
ΤΙ ΑΛΛΗ ΠΑΓΑΠΟΝΤΙΑ ΘΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ....!!!

Ελαφρότητες
|

τόσο από οικονομικής όσο και αναπτυξιακής πλευράς. Με τόσα μέτωπα ανοιχτά στο εσωτερικό του, θα στήσει το Μετσόβιο εργαστηρια και υποδομες ενώ κλαίει ότι δεν έχει ευρώ να φτιαξει τις δικές του λόγω υποχρηματοδότησης . Ή μήπως θα πάρει δάνειο από την κυπριακή κυβέρνηση ;

Τα πεντόλιρα τσεπούντα...
|

Παράρτημα αντί παραρτήματος και κλίνης αντί Οροκλίνης.
Βύρα, παράρτημα η Μεγαλόνησος.

ΕΔΙΠ
|

Αυτά είναι γράψετε εξετάσεις κορόιδα !!!
Αν έχεις χρήμα σπουδάζεις είτε στην Ελλάδα σε παράρτημα Κυπριακού ΑΕΙ είτε στην Κύπρο σε παράρτημα Ελληνικού ΑΕΙ.
Υ.Γ Σε παράρτημα του Yale ή του Harvard δεν άκουσα να μπορείς.

Κ. Κουφοπαντελής
|

Μιας που δόθηκε το δικαίωμα σε ξένα πανεπιστήμια να ανοίγουν παραρτήματα στη χώρα μας και ανεξάρτητα αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί ιδεολογικά, προκύπτει ένα αυτονόητο ερώτημα: Θα μας πει κάποιος γιατί στα Ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια δε δόθηκε η δυνατότητα να ανοίξουν νέα (επί πληρωμή) τμήματα για τα οποία υπάρχει υψηλή ζήτηση;
Εξ ορισμού τα Ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια είναι μη κερδοσκοπικά και θα μπορούσαν να επενδύουν τα δίδακτρα που θα εισπράττουν στην αναβάθμιση των υφιστάμενων δωρεάν τμημάτων.

Νικόλαος
|

Όπου και να πας... Αφού τα κατάφεραν τόσο καλά εντός θα πάρουν το κύπελλο εκτός. Όνειρα εαρινής νυκτός, αν υπάρχουν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ