Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι συζητήσεις των Πρυτανικών Αρχών του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ με τοπικές και κυβερνητικές αρχές της Κύπρου, για την εγκατάσταση και λειτουργία παραρτημάτων στη μεγαλόνησο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του esos οι συζητήσεις του ΕΚζπα για την εγκατάσταση παραρτήματος στην Κύπρο βρίσκονται σε καλό δρόμο ,
Εκτιμάται ότι το παράρτημα στην Κύπρο θα λειτουργήσει των Οκτώβριο του 2025.
Ο Πρύτανης Γεράσιμος Σιάσος ήδη έχει φέρει την πρότασή του στη Σύγκλητο του Ιδρύματος η οποία "αγκαλιάστηκε" από τους Συγκλητικούς.
Η Σύγκλητος όρισε Επιτροπή , προκειμένου να κάνει οικονομοτεχνική μελέτη.
Το ΕΜΠ
Ο Πρύτανης του ΕΜΠ Γιάννης Χατζηγεωργίου σε επικοινωνία που είχε το esos μαζί του ενώ επιβεβαίωσε ότι υπάρχει αυτή η συζήτηση με τις Κυπριακές Αρχές , απέφυγε να μας δώσει οποιαδήποτε πληροφορία.
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες μας πριν τρεις εβδομάδες, αντιπροσωπεία του ΕΜΠ μετέβη στη Λάρνακα όπου είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Ανδρέα Βύρα , καθώς και με κυβερνητικούς παράγοντες.
Συζητήθηκε το ενδεχόμενο να εγκατασταθεί το παράρτημα του ΕΜΠ στις υπερσύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου της Ορόκλινης, οι οποίες βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο και με πρόσβαση σε κοντινή οδική αρτηρία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του esos οι πρυτανικές αρχές του ΕΜΠ φέρεται να έχουν ενθουσιαστεί από τις εγκαταστάσεις τις οποίες πρότεινε ο Δήμαρχος.
Στόχος του ΕΜΠ είναι να προσελκύσει φοιτητές κυρίως από αραβικές χώρες.
Ερώτημα, ωστόσο αποτελεί, εάν θα μπορούν και Έλληνες να φοιτούν στα παραρτήματα του ΕΜΠ και του ΕΚΠΑ στην Κύπρο, αν και παράγοντες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα κώλυμα.
Όποιος μπορεί να πληρώσει 20.000€ το χρόνο για έξοδα διαβίωσης στην Κύπρο, θα σπουδάζει στη Νομική του ΕΚΠΑ και στο ΕΜΠ.
Κατά τα λοιπά, όταν πήγε να ανοίξει Τμήμα Νομικής η Πάτρα, έπεσε πάνω τους το σύμπαν ότι δε χρειαζόμαστε άλλους δικηγόρους.....