Ζ. Μακρή: Τα ΑΕΙ υπεύθυνα για τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας

"Όπως μας ενημέρωσε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κατά την εκδήλωση της φωτιάς λειτούργησε το αυτόματο σύστημα πυροπροστασίας του κτηρίου"

22/04/2024

Ενημερώθηκε: 22/04/2024, 18:43

Άκουσε το άρθρο

Κάθε Α.Ε.Ι. είναι υπεύθυνο για τη θέσπιση και την εφαρμογή των μέτρων ασφάλειας και προστασίας, που ισχύουν στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του, την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του διδακτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού και των φοιτητών του σε θέματα ασφάλειας, προστασίας και διαχείρισης κρίσεων σε περιπτώσεις φυσικών, τεχνολογικών, ανθρωπογενών καταστροφών, καθώς και την προστασία των υποδομών και του εξοπλισμού του Α.Ε.Ι. από κάθε είδους κινδύνους (άρθρο 225).

Τα παραπάνω τόνισε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή του ΚΚΕ  Ν. Έξαρχου, σχeτικά με την πρόσφατη πυρκαγιά σε φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ ανέφερε τα εξής:

Λειτούργησε το αυτόματο σύστημα πυροπροστασίας: Όπως μας ενημέρωσε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κατά την εκδήλωση της φωτιάς λειτούργησε το αυτόματο σύστημα πυροπροστασίας του κτηρίου. 

Η Πυροσβεστική: Κλήθηκε αμέσως η Πυροσβεστική υπηρεσία και η φωτιά περιορίστηκε σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο. 

Οι Πρυτανικές αρχές: Οι Πρυτανικές αρχές και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Πανεπιστημίου κινήθηκαν τάχιστα, στη διάρκεια της νύχτας, για τη διαχείριση της κατάστασης. 

Οι φοιτητές   απομακρύνθηκαν: Όλοι οι φοιτητές και όλες οι φοιτήτριες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από το κτήριο. Δύο φοιτήτριες διακομίστηκαν με το ΕΚΑΒ στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα». Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Διοικητή του Νοσοκομείου, έγινε ο απαραίτητος κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος και δεν προέκυψε λόγος νοσηλείας. Οι δύο φοιτήτριες επέστρεψαν στην Πανεπιστημιούπολη και τους διατέθηκε δωμάτιο σε άλλο κτήριο των φοιτητικών εστιών καθώς και είδη πρώτης ανάγκης. Επίσης, έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για τη μεταστέγαση και των υπόλοιπων φοιτητών σε άλλα διαθέσιμα δωμάτια. Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών επιτόπιας έρευνας / πραγματογνωμοσύνης, ξεκίνησε ο καθαρισμός των χώρων του κτηρίου Γ’.

Λειτουργία των εγκαταστάσεων πυροπροστασίας: Όπως μας διαβεβαίωσε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ότι υπάρχει σύμβαση για τη συντήρηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων πυροπροστασίας καθώς και πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας του κτιρίου των φοιτητικών εστιών.

Καταγραφή των ζημιών: Για να αρχίσουν σύντομα οι εργασίες αποκατάστασης του κατεστραμμένου δωματίου από την Τεχνική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου, διενεργείται ήδη η καταγραφή των ζημιών από Επιτροπή, που ορίστηκε για τον σκοπό αυτό. 

Ευθύνη των ΑΕΙ: Στο σημείο αυτό, θα σας θυμίσω ότι η ρύθμιση των θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας κάθε Α.Ε.Ι., λόγω της αυτοδιοίκησής του, είναι αποκλειστική ευθύνη του, και γίνεται με αποφάσεις των οικείων οργάνων (παρ. 5, άρθρου 16 του Συντάγματος). Επιπλέον, να υπενθυμίσω ότι ο νόμος 4957/2022, προβλέπει στο άρθρο 223, ότι, με απόφαση της Συγκλήτου, ύστερα από εισήγηση του Πρύτανη, καταρτίζεται ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Α.Ε.Ι. Ειδικότερα, καθορίζονται τα θέματα σχετικά με την προστασία και την ασφάλεια των φοιτητών, του διδακτικού και λοιπού προσωπικού του ιδρύματος, καθώς και με τη φύλαξη του ιδρύματος και της περιουσίας του.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ