Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε για την εργασιακή ασφάλεια των καθηγητών

22/04/2024

Άκουσε το άρθρο

Έκπληκτη η εκπαιδευτική κοινότητα παρακολουθεί το τελευταίο διάστημα να διαδραματίζονται γεγονότα σε βάρος εκπαιδευτικών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.     

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

•    Διευθυντής Γυμνασίου στην Κυψέλη μαχαιρώθηκε από εξωσχολικό, στην προσπάθειά του να προστατεύσει μαθητή.
•    Υποδιευθύντρια Γυμνασίου στην Πελοπόννησο συνελήφθη για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου, επειδή κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής μαθητής πυροβόλησε αστυνομικό με αεροβόλο όπλο, που παράνομα έφερε στις αποσκευές του.
•    Άλλος συνάδελφος, αρχηγός εκδρομής από σχολείο της Κεντρικής Μακεδονίας συνελήφθη, επειδή ομάδα μαθητών συνεπλάκη με αστυνομικούς και χτύπησε έναν από αυτούς. 
•    Υπάρχουν τουλάχιστον τρία πρόσφατα περιστατικά, όπου αρχηγοί εκδρομής συνελήφθησαν, για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου, επειδή στην κατοχή μαθητών βρέθηκαν μαχαίρια και ναρκωτικά. 
•    Συνάδελφος ειδικού σχολείου στη Θεσσαλία τραυματίστηκε σοβαρά και υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση ύστερα από την επίθεση μαθητή σε κατάσταση αμόκ. 

Από τα παραπάνω περιστατικά φαίνεται ξεκάθαρα ότι το εργασιακό περιβάλλον, μέσα στο οποίο αναγκαζόμαστε να κινούμαστε, καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολο και επικίνδυνο. Παρά το γεγονός ότι τα περιστατικά σε βάρος των εκπαιδευτικών αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, η αντίδραση της Πολιτείας δεν είναι η αναμενόμενη. Θεωρούμε εντελώς απαράδεκτο ο εκπαιδευτικός να πηγαίνει στο σχολείο και να μην γνωρίζει, αν το μεσημέρι θα γυρίσει αρτιμελής στο σπίτι του  ή θα καταλήξει στο νοσοκομείο. 

Εντελώς απαράδεκτη είναι η στάση της Πολιτείας στο ζήτημα της αντιμετώπισης των εκπαιδευτικών ύστερα από παραβατικές συμπεριφορές μαθητών σε σχολικές εκδρομές. Οι εκπαιδευτικοί, που συνοδεύουν μαθητές σε εκδρομές αντιμετωπίζονται ως κοινοί εγκληματίες και οδηγούνται σιδηροδέσμιοι  στα αστυνομικά τμήματα.  

Επειδή η κατάσταση έχει ξεφύγει προ πολλού, επιβάλλεται η άμεση και δραστική παρέμβαση της Πολιτείας. Η εξαγγελία του Υπουργού για την αυστηροποίηση των ποινών και τη δυνατότητα αποκλεισμού των μαθητών με συνεχή παραβατική συμπεριφορά από εκδρομές και δράσεις του σχολείου, είναι βέβαια προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν αρκεί. Επιβάλλεται νομοθετική πρωτοβουλία για τη θωράκιση των εκπαιδευτικών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. 

Η ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ

•    Προσλήψεις φυλάκων και επιστατών στα σχολεία
•    Θεσμοθέτηση του Συνηγόρου του Εκπαιδευτικού που θα επιλαμβάνεται σε περιπτώσεις που ο εκπαιδευτικός θα υφίσταται βία κατά την άσκηση των καθηκόντων του. 
•    Πλήρη κάλυψη των νομικών και ιατρικών εξόδων των παθόντων εκπαιδευτικών.
•    Οι μαθητές που έχουν δικαίωμα ψήφου (17 ετών και άνω) να θεωρούνται αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις πράξεις τους. Είναι αδιανόητο να αποφασίζουν για το μέλλον αυτού του τόπου και να θεωρούνται ανήλικοι και χρήζοντες την αυξημένη προστασία των εκπαιδευτικών.  
•    Πριν από την έναρξη των πολυήμερων σχολικών εκδρομών οι καθηγητές να έχουν δικαίωμα να ελέγξουν τις αποσκευές των μαθητών για όπλα, ναρκωτικά ή ποτά παρουσία των γονέων. Σε διαφορετική περίπτωση ο μαθητής θα αποκλείεται αυτόματα από την εκδρομή.
•    Να μειωθεί η αναλογία μαθητών ανά εκπαιδευτικό στις πολυήμερες σχολικές εκδρομές 
•    Οι γονείς που δεν αναφέρουν στο σχολείο σοβαρά ιατρικά προβλήματα των παιδιών τους να διώκονται ποινικά.
•    Παιδιά με σοβαρότατα προβλήματα υγείας να συνοδεύονται από σχολικό νοσηλευτή. 
•    Τα ξενοδοχεία που υποδέχονται σχολικές εκδρομές να έχουν αποδεδειγμένα σύμβαση με ιδιώτη γιατρό. 
•    Σε περίπτωση ατυχήματος ή παραβατικής συμπεριφοράς  να μην συλλαμβάνονται οι εκπαιδευτικοί. 
•    Σε περίπτωση σοβαρών τραυματισμών εκπαιδευτικών κατά την διάρκεια της υπηρεσίας και ένεκα αυτής να προβλέπεται χρηματική αποζημίωση.

Όσον αφορά την Ειδική Αγωγή αποδεικνύεται με τραγικό τρόπο ότι οι συνάδελφοι εργάζονται κάτω από αντίξοοες συνθήκες με κίνδυνο και την σωματική τους ακεραιότητα.

Η ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ

•    Θεσμοθέτηση επιδόματος Ειδικής Αγωγής.
•    Αύξηση του βοηθητικού προσωπικού στα Ειδικά Σχολεία

ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ