Ποιες είναι οι προδιαγραφές για τις κτιριακές εγκαταστάσεις που θέλει να αγοράσει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

24/04/2024

Άκουσε το άρθρο

Νωρίτερα από το αναμενόμενο εγκρίθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού οι Διακηρύξεις για την αγορά κτιριακών εγκαταστάσεων από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και συνεπώς το Ίδρυμα είναι πλέον έτοιμο να δεχθεί προσφορές από εταιρίες και ιδιώτες για να ικανοποιήσει τις στεγαστικές του ανάγκες.

Αυτό τόνισε στην έναρξη της ειδικής ενημερωτικής εκδήλωσης για την αγορά κτιριακών εγκαταστάσεων από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, ο Αντιπρύτανης Οικονομικών Υποθέσεων και Υποδομών του Πανεπιστημίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιωάννης Ταμπακούδης.

Ο κ. Ταμπακούδης ενώπιον πλήθους ενδιαφερομένων, καθώς και μελών της διοίκησης και του προσωπικού του Πανεπιστημίου, περιέγραψε τα επιμέρους χαρακτηριστικά και τις προδιαγραφές που θέτει ο Νόμος και το Πανεπιστήμιο για την εξασφάλιση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων.

Όπως τόνισε ο ίδιος, οι Πρυτανικές Αρχές, με γνώμονα την τελεσφόρηση των προσπαθειών για την απόκτηση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, αύξησαν τους βαθμούς ελευθερίας και την ελαστικότητα των νέων Διακηρύξεων, χωρίς βεβαίως να γίνεται ουδεμία έκπτωση στο θέμα της ασφάλειας και της λειτουργικότητας των εγκαταστάσεων που επιδιώκει να αγοράσει το Πανεπιστήμιο.

Ειδικότερα, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας θέλει να προχωρήσει στην αγορά τεσσάρων κτιριακών μονάδων, ως ακολούθως:

1.      Αγορά κτιριακών εγκαταστάσεων για τις εκπαιδευτικές ανάγκες του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

2.      Αγορά κτιριακών εγκαταστάσεων για τις ανάγκες των Ανεξάρτητων Μονάδων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

3.      Αγορά κτιριακών εγκαταστάσεων για τις ανάγκες της Μονάδας Οικονομικής και Διοικητικής Υποστήριξης (Μ.Ο.Δ.Υ.) του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.)

4.      Αγορά κτιριακών εγκαταστάσεων για τις ανάγκες των Διοικητικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Συνοπτικά, τα τετραγωνικά μέτρα και ο προϋπολογισμός των κτιρίων είναι ο ακόλουθος:

Οι δε απαιτήσεις των κτιριακών μονάδων είναι οι παρακάτω:

1.   Οι κτιριακές εγκαταστάσεις θα πρέπει να έχουν ανεγερθεί μετά το 1985.

2.    Η χωροθέτηση των κτιριακών εγκαταστάσεων θα πρέπει να βρίσκεται σε έναν από τους παρακάτω Δήμους/Δημοτικές Ενότητες του Νομού Θεσσαλονίκης:

 i.      στο Δήμο Θεσσαλονίκης,

ii.      στο Δήμο Καλαμαριάς,

 iii.      στη Δήμο Θέρμης,

 iv.      στη Δημοτική Ενότητα Πυλαίας του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη,

v.      στη Δημοτική Ενότητα Αγίου Παύλου του Δήμου Νεαπόλεως-Συκεών.

3. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις υποχρεωτικά θα αφορούν σε ένα ή δύο αυτοτελή κτίρια ή σε τμήμα κτιρίου ή τμήματα κτιρίων, για τα οποία θα υποβάλλει προσφορά ο ίδιος μειοδότης.

4.    Για το Τμήμα ΜΕΤ

I.       Οι κτιριακές εγκαταστάσεις θα πρέπει να είναι σπουδαιότητας Σ3 ή ανώτερη (Σ4) ή «Μεγάλη», ανάλογα με τον Αντισεισμικό Κανονισμό με τον οποίο έχουν ανεγερθεί, να διαθέτουν νόμιμη οικοδομική άδεια και χρήση που καλύπτει το σύνολο των προσφερόμενων χώρων ή/και να υφίστανται νόμιμα ως προς τους προσφερόμενους χώρους έχοντας περατώσει την υπαγωγή τους στον ν. 4495/2017 (Α΄ 167) μέχρι την υποβολή προσφοράς (βεβαίωση «Οριστικής υπαγωγής»).

II.      Για τα Υπόλοιπα Τμήματα/Υπηρεσίες

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις θα πρέπει να είναι σπουδαιότητας Σ2 ή αντίστοιχη ανάλογα με τον Αντισεισμικό Κανονισμό με τον οποίο έχουν ανεγερθεί, να διαθέτουν νόμιμη οικοδομική άδεια και χρήση που καλύπτει το σύνολο των προσφερόμενων χώρων ή/και να υφίστανται νόμιμα ως προς τους προσφερόμενους χώρους έχοντας περατώσει την υπαγωγή τους στον ν. 4495/2017 (Α΄ 167) μέχρι την υποβολή προσφοράς (βεβαίωση «Οριστικής υπαγωγής»).

5. Η ύπαρξη χώρων στάθμευσης είναι επιθυμητή.

6. Η ύπαρξη στάσης δημόσιας συγκοινωνίας πλησίον των κτιριακών εγκαταστάσεων είναι επιθυμητή.

7. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις πρέπει να είναι πλήρως αποπερατωμένες, με ή χωρίς εσωτερική διαρρύθμιση.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πλήρης ικανοποίηση των εγκεκριμένων κτιριολογικών προγραμμάτων των Τμημάτων/Υπηρεσιών βάσει της συνολικής μεικτής και ωφέλιμης επιφάνειας χώρων, έτσι ώστε να υφίσταται, σε κάθε περίπτωση, η δυνατότητα μελλοντικής διαμόρφωσης των χώρων από το Πανεπιστήμιο, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στα ως άνω κτιριολογικά προγράμματα.

8.Οι κτιριακές εγκαταστάσεις πρέπει να βρίσκονται σε περιοχές με χρήση γης που να επιτρέπουν:

  • την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (Τμήμα ΜΕΤ)
  •  την εγκατάσταση γραφειακών χώρων (ΕΛΚΕ, Ανεξάρτητες Υπηρεσίες, Διοικητικές Υπηρεσίες)

9.  Οι κτιριακές εγκαταστάσεις πρέπει να έχουν Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου (ΠΕΑ).

10. Θα πρέπει να έχει εκδοθεί Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου.

Τέλος, ο κ. Αντιπρύτανης τόνισε για ακόμη μια φορά ότι στις 19.04.2024 εγκρίθηκαν οι τρεις ακόλουθες διακηρύξεις από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού:

(ΑΔΑ: ΨΙΤΚ46ΝΚΠΔ-ΥΦ0)

https://diavgeia.gov.gr/decision/view/%CE%A8%CE%99%CE%A4%CE%9A46%CE%9D%CE%9A%CE%A0%CE%94-%CE%A5%CE%A60

ΑΔΑ: 9ΠΒΞ46ΝΚΠΔ-8Β0

https://diavgeia.gov.gr/decision/view/9%CE%A0%CE%92%CE%9E46%CE%9D%CE%9A%CE%A0%CE%94-8%CE%920

ΑΔΑ: ΨΙ9Ο46ΝΚΠΔ-Θ0Ζ

https://diavgeia.gov.gr/decision/view/%CE%A8%CE%999%CE%9F46%CE%9D%CE%9A%CE%A0%CE%94-%CE%980%CE%96

Σχόλια (2)

Φοιτητής
|

Εδώ το κύριο κτήριο του ΠΑΜΑΚ θέλει ολική ανακαίνιση αν όχι ανακατασκευή … ας φτιάξουν πρώτα αυτό και βλέπουμε για τις αγορές αν και όταν γίνουν.

ΔΕΠ
|

Τα λεφτά, τα 14 εκατομμύρια υπάρχουν δηλαδή;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ