Τι ισχύει για τις εγγραφές μαθητών όταν την επιμέλεια έχει ένας εκ των δυο γονέων

Η απάντηση της υφυπουργού Παιδείας στη Βουλή

26/04/2024

Ενημερώθηκε: 26/04/2024, 10:42

Άκουσε το άρθρο

Η αρμόδια υπηρεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. εξέδωσε την αρθμ. πρωτ. Φ1/117162/ΓΔ4/20-9-2021 εγκύκλιο με θέμα «Ενημέρωση σχετικά με την εφαρμογή του Ν. 4800/21-5-2021 (Α ́ 81) για τις εγγραφές/μετεγγραφές μαθητών/τριών Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης» για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου σε επίπεδο σχολικής μονάδας. Η εν λόγω εγκύκλιος   είναι ερμηνευτική των διατάξεών του σχετικού  νόμου 4800/2021και εκδόθηκε προς διευκόλυνση των σχολικών μονάδων.

Τα παραπάνω  αναφέρει η υφυπουργός παιδείας Ζέττα Μακρή σε γραπτή απάντηση η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή , ύστερα από  ερώτηση Βουλευτών, σχετικά με τις εγγραφές μαθητών όταν την επιμέλεια έχει ένας εκ των δυο γονέων.

  • Πατήστε εδώ για να ανοίξτε την απάντηση της υφυπουργού Παιδείας.
  • Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την  εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας:

Για να πραγματοποιηθούν εγγραφές/μετεγγραφές μαθητών/μαθητριών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από τις 16.09.2021 και εντεύθεν, απαιτείται η συναίνεση των γονέων/κηδεμόνων τους, αν πρόκειται για ανήλικους. 

Σε περιπτώσεις όπου δεν υφίσταται η απαιτούμενη συναίνεση και των δύο γονέων/κηδεμόνων θα πρέπει να εφαρμόζεται αναλογικά το τελευταίο εδάφιο της διάταξης του άρθρου 1512 ΑΚ, σύμφωνα με την οποία ορίζεται ότι: «Κατά την άσκηση της γονικής μέριμνας οι γονείς καταβάλλουν προσπάθεια για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων. Αν διαφωνούν, αποφασίζει το δικαστήριο». 

Ειδικότερα, αν η εγγραφή/μετεγγραφή του/της μαθητή/τριας συνεπάγεται μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς.

Στην έννοια της δικαστικής απόφασης εμπίπτουν: προσωρινή διαταγή, απόφαση ασφαλιστικών μέτρων, οριστική δικαστική απόφαση. 

Τα παραπάνω εφαρμόζονται σε όλες τις περιπτώσεις εγγραφών/μετεγγραφών ανεξαρτήτως του χρόνου κατάθεσης της σχετικής αίτησης εγγραφής/μετεγγραφής, με την επιφύλαξη όσων αναφέρονται στο υπό στοιχείο Δ) της παρούσας.

Δ) Τα παραπάνω οριζόμενα στο άρθρο 1519 ΑΚ δεν καταλαμβάνουν μόνο εκείνες τις περιπτώσεις που ένας εκ των γονέων έχει προσκομίσει δικαστική απόφαση που ρυθμίζει θέματα επιμέλειας – επικοινωνίας και η οποία έχει καταστεί αμετάκλητη μέχρι και τις 16.09.2021.

 Στην περίπτωση αυτή οι Διευθυντές/ντριες/Προϊστάμενοι/ες των σχολικών μονάδων θα πρέπει επιπλέον να ζητούν πιστοποιητικό περί μη άσκησης ενδίκων μέσων από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι η προσκομιζόμενη δικαστική απόφαση έχει καταστεί αμετάκλητη μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 4800/2021, ήτοι, τις 16.09.2021.

Το υπουργείο Παιδείας εφιστά την προσοχή ότι στην εν λόγω περίπτωση, δεν εμπίπτει στην έννοια της δικαστικής απόφασης εκείνη που έχει εκδοθεί με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων αλλά απαιτείται οριστική δικαστική απόφαση που στις 16-09-2021 έχει καταστεί αμετάκλητη.

Περαιτέρω, υπενθυμίζεται ότι η μέριμνα για το ανήλικο τέκνο είναι καθήκον και δικαίωμα των γονέων (γονική μέριμνα), οι οποίοι την ασκούν από κοινού και εξίσου. 

Η γονική μέριμνα περιλαμβάνει την επιμέλεια του προσώπου, τη διοίκηση της περιουσίας και την εκπροσώπηση του τέκνου σε κάθε υπόθεση ή δικαιοπραξία ή δίκη, που αφορούν το πρόσωπο ή την περιουσία του. 

Σε περίπτωση όπου η γονική μέριμνα παύει λόγω θανάτου, κήρυξης σε αφάνεια ή έκπτωσης του ενός γονέα, η γονική μέριμνα ανήκει αποκλειστικά στον άλλο. 

Αν ο ένας από τους δύο γονείς αδυνατεί να ασκήσει τη γονική μέριμνα για πραγματικούς λόγους ή γιατί είναι ανίκανος ή περιορισμένα ικανός για δικαιοπραξία, την ασκεί ο άλλος γονέας. Η επιμέλεια όμως του προσώπου του τέκνου ασκείται και από τον ανήλικο γονέα.

Σχόλια (3)

JOHN DEW.
|

Τι λέτε τόσο απλά; Και αν ασκήσει έφεση ο άλλος γονέας πότε θα γίνει η εγγραφή μετεγγραφή, ίσως μετά από 3 χρόνια...

γραμματεας δικαστηρίου
|

σοβαρά; γιατί ο ψηφιακής διακυβερνησης δεν είχε φτιάξει πλατφόρμα συνενωσης πολλών άλλων , ώστε κατά την εγγραφή με αφμ κλπ να βγαίνουν ΟΛΑ στη φόρα στην οθόνη; τυμβωρυχία και γραφειοκρατία τρελή !

Σημαντική παρέμβαση
|

Κυρία Υπουργέ,
όταν το ΥΠΑΙΘΑ αντιμετωπίζει διαφορετικά τους εκπαιδευτικούς με παιδιά τα υπόλοιπα πάνε περίπατο.
Είναι δυνατόν κ. Υπουργέ να μην προσμετράνε τα μόρια των τέκνων στα κοινωνικά κριτήρια για το διορισμό εκπαιδευτικού, ο οποίος ενώ έχει παιδιά και έχει τη γονική μέριμνα στα παιδιά του εκτός από την επιμέλεια λόγω δικαστικής απόφασης να εξισώνεται στην κατάταξή του για διορισμό μόνιμου ή αναπληρωτή με τον άτεκνο εκπαιδευτικό ;
Δεύτερη τετραετία διανύει η Νέα Δημοκρατία στην Κυβέρνηση και ακόμα έχετε σε ισχύ τον αναχρονιστικό νόμο για το διορισμό των εκπαιδευτικών του κ. Γαβρόγλου. Γιατί κ. Υπουργέ να διατηρείται αυτή η διάκριση ;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ