Ελληνική Pisa: Τα 660 Δημοτικά και Γυμνάσια στα οποία θα διεξαχθούν οι εξετάσεις

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 και η συμμετοχή των σχολικών μονάδων που έχουν επιλεγεί είναι υποχρεωτική

08/05/2024

Ενημερώθηκε: 08/05/2024, 14:47

Άκουσε το άρθρο

Δημοσιεύθηκαν σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι πίνακες με τα 660 Δημοτικά και Γυμνάσια στα οποία θα διεξαχθούν οι εξετάσεις  της Ελληνικής Pisa για τους μαθητές/τριες της ΣΤ ́ τάξης των Δημοτικών σχολείων και της Γ ́ τάξης των Γυμνασίων.

Οι εξετάσεις αφορούν σε θέματα σχετικά με τα περιεχόμενα των προγραμμάτων σπουδών στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών με σκοπό την έγκυρη και αξιόπιστη διάγνωση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων κριτικής σκέψης των μαθητών και μαθητριών, σύμφωνα με τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα, όπως αυτά αναφέρονται ή περιγράφονται στα Προγράμματα Σπουδών των ανωτέρω γνωστικών αντικειμένων.

Για το σχολικό έτος 2023-2024 στις διαγνωστικές εξετάσεις θα συμμετάσχουν οι μαθητές της Στ ́ Δημοτικού από 330 Δημοτικά Σχολεία της χώρας (6.000 μαθητές)  και της Γ ́ Γυμνασίου από 330 Γυμνάσια της χώρας  (6.000 μαθητές) .

Τα σχολεία που επελέγησαν αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα από το σύνολο των σχολείων της χώρας, ανά βαθμίδα εκπαίδευσης (εκτός από τα ειδικά σχολεία, τα ξενόγλωσσα σχολεία και τα μειονοτικά σχολεία της Θράκης).

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας εφαρμόστηκε διαδικασία στρωματοποιημένης δειγματοληψίας, όπως καθορίστηκε με το υπ’ αρ. 1/29.4.2024 πρακτικό της Επιστημονικής Επιτροπής, από όπου προέκυψαν δύο λίστες σχολείων.

Οι  εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 και η συμμετοχή των σχολικών μονάδων που έχουν επιλεγεί είναι υποχρεωτική.

Στην εξαιρετική περίπτωση που επιλεγείσα σχολική μονάδα αιτιολογημένα αδυνατεί να συμμετάσχει στις εξετάσεις (π.χ. τοπικοί εορτασμοί/αργίες, σοβαρά κωλύματα ασθένειας), αντικαθίσταται με ευθύνη της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης από άλλη σχολική μονάδα με τα ίδια χαρακτηριστικά και ενημερώνεται το Ι.Ε.Π.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι ανώνυμα και δεν συνεκτιμώνται από τους/τις εκπαιδευτικούς κατά την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών/-τριών στα συγκεκριμένα μαθήματα.

Σε κάθε περίπτωση το Ι.Ε.Π. αναλαμβάνει να διαφυλάξει το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων των μαθητών/τριών που θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις, βάσει των διατάξεων του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπό στοιχεία 36276/ΓΔ4/8.4.2024 (Β ́ 2174) κοινή υπουργική απόφαση, καθώς και με διευκρινιστικές οδηγίες οι οποίες θα αποσταλούν στους Διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων που θα συμμετάσχουν στις διαγνωστικές εξετάσεις.

Πατήστε εδώ  για να δείτε τις διαδικασίες διεξαγωγής  των εξετάσεων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (2)

Γεωργοδάσκαλος
|

@υπουργείο
Κι εγώ που νόμιζα πως δεν τους έκοψε....

Υπουργείο
|

Ας έβαζαν ανάποδα τις σελίδες αφού ήθελαν να γελάσουν τόσο με τους διευθυντές να ψάχνουν στραβολαιμιάζοντας αν το σχολείο τους είναι μέσα, να έπρεπε να γυρίσεις την οθόνη ανάποδα για να διαβάσεις. Θα είχε πιο πολύ πλάκα, μισές δουλειές κάνουν..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ