Κίνδυνος για την ασφάλεια φοιτητών και των εργαζομένων στην Πανεπιστημιούπολη-Επείγουσα αντικατάσταση στεγών αμιάντου

Απόφαση Κυριάκου Πιερρακάκη για επείγουσες εργασίες, με δαπάνη 2.699.363,18 €

14/05/2024

Ενημερώθηκε: 14/05/2024, 18:52

Άκουσε το άρθρο

Δαπάνη, ύψους 2.699.363,18 € ενέκρινε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης , με απόφαση την οποία υπέγραψε σήμερα , χαρακτηρίζοντας επείγουσα την αντικατάσταση στεγών αμιάντου των κτηρίων Ενεργείας, του κτηρίου ΙΙ του ΜΙΘΕ και του Κλειστού Γυμναστηρίου στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Η απόφαση αφορά σε εργασίες για την αντικατάσταση των στεγών από αμίαντο του κτιρίου Ενεργείας, του κτηρίου ΙΙ του ΜΙΘΕ και του Κλειστού Γυμναστηρίου στην Πανεπιστημιούπολη οι οποίες κρίνονται επιτακτικές για την ασφάλεια των φοιτητών και των εργαζομένων. 

Η νέα επιστέγαση των κτιρίων θα γίνει από πετάσματα τύπου sandwich από γαλβανισμένη λαμαρίνα με πλήρωση πολυουρεθάνης.

Συγκεκριμένα, η επιστέγαση τόσο του κτιρίου Ενεργείας, όσο και του κτιρίου ΜΙΘΕ ΙΙ και του Κλειστού Γυμναστηρίου είναι από φύλλα αμιαντοτσιμέντου (ΕΛΛΕΝΙΤ), που είναι επικίνδυνα για την υγεία των χρηστών των κτιρίων, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Μετά από πρόσφατες θεομηνίες παρατηρήθηκαν εισροές υδάτων στα κτίρια, κατόπιν αυτοψίας διαπιστώθηκαν εκτεταμένες βλάβες στις στέγες οι οποίες αναλύονται παρακάτω και η αποκατάσταση τους απαιτεί συνολική αντικατάσταση των στεγών αποκλείοντας τοπικές επεμβάσεις. 

Στα παραπάνω κτίρια παρατηρείται θραύση μεγάλων τμημάτων σε πολλά φύλλα ΕΛΛΕΝΙΤ και έχουν δημιουργηθεί μεγάλες τρύπες, διαμήκεις ρωγμές σε όλο το μήκος των φύλλων, καθώς και εγκάρσιες ρωγμές και μικρότερες οπές σε συγκεκριμένα φύλλα. 

Από ενδελεχή έλεγχο των στεγών διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν πολλές διάσπαρτες οπές και ρωγμές που ποικίλουν σε πάχος και διαστάσεις (από τριχοειδής μέχρι μεγάλες διαμήκης ή εγκάρσιες ρωγμές και οπές) πρακτικά σε όλη την επιφάνεια και τα φύλλα αμιάντου των στεγών. 

Δεδομένου της επικινδυνότητας που δημιουργήθηκε για τους χρήστες από την ανωτέρω κατάσταση, καθώς και του γεγονότος ότι η ηλικία όλων των φύλλων είναι ίδια και η κατάσταση των ΕΛΛΕΝΙΤ κακή, εφόσον παρουσιάστηκε ψαθυρή αστοχία λόγω αντοχής των υλικών σε συγκεκριμένα φύλλα με τα έντονα καιρικά φαινόμενα, υπάρχει πλέον άμεσος κίνδυνος αστοχίας λόγω αντοχής των υλικών (όριο αντοχής υλικών λόγω ηλικίας και κυκλικής φόρτισης - fatigue failure) σε όλες τις στέγες αμιάντου. 

Οι ρωγμές και η θραύση του αμιαντοτσιμέντου εφόσον ξεκίνησε θα προχωράει συνεχώς, απελευθερώνοντας διαρκώς επικίνδυνες ουσίες αμιάντου. Επιπρόσθετα οι ανωτέρω οπές και ρηγματώσεις έχουν ως αποτέλεσμα την εισροή υδάτων από βροχή στα κτίρια και την πρόκληση φθορών στον εξοπλισμό των κτιρίων. Ιδιαιτέρως δε, λόγω της υψηλής σημασίας των χώρων του κτιρίου Ενέργειας (ηλεκτροδοτεί όλο τον βόρειο κλάδο της Πανεπιστημιούπολης, πρακτικά πλέον του μισού της Πανεπιστημιούπολης), η απρόσκοπτη και ασφαλής λειτουργία του εξοπλισμού που στεγάζει καθιστά κατεπείγουσα την αποκατάσταση της στεγανότητας των χώρων.

Σχόλια (1)

ΑΓ
|

Τα κατωτέρω εμφανίζονται όχι μόνο στο παρόν ρεπορτάζ αλλά και στην αντίστοιχη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας
(1) (από τριχοειδή [>ΕΙ]ς μέχρι μεγάλες διαμήκη[>ΕΙ]ς ή εγκάρσιες ρωγμές και οπές)
(2) που ποικίλ[ΛΛ]ουν σε πάχος και
Ας ασχοληθεί κάποιος του Υπουργείου με τα Ελληνικά του Υπουργείου

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ