Οριστικά στο ΕΚΠΑ η ΑΣΠΑΙΤΕ, ως τμήμα για την παραγωγή εκπαιδευτικών Τεχνικής -Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ μετά από πρόταση του Κ. Πιερρακάκη και της διοίκησης της ΑΣΠΑΙΤΕ

14/05/2024

Ενημερώθηκε: 14/05/2024, 15:41

Άκουσε το άρθρο

Οριστικά στο ΕΚΠΑ, απορροφάται, η ΑΣΠΑΙΤΕ ως τμήμα, μετά τους αλλεπάλληλους "αρραβώνες"  με άλλα ΑΕΙ,από την εποχή του Κ. Γαβρόγλου μέχρι υπουργίας της Ν. Κεραμέως ,   οι οποίες στην πορεία "χάλασαν".

Σύμφωνα με αποκλειστικές  πληροφορίες του esos:

  1. Η ΑΣΠΑΙΤΕ απορροφάται ως τμήμα παραγωγής εκπαιδευτικών Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
  2. Εντάσσεται, μάλλον, στη Σχολή Επιστημών  Αγωγής   του ΕΚΠΑ (σ.σ. δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη).
  3. Οι εγκαταστάσεις της ΑΣΠΑΙΤΕ, στο Μαρούσι, μεταβιβάζονται στο ΕΚΠΑ, όπου θα μεταφερθούν κάποιες Σχολές ή τμήματα του Πανεπιστημίου.

Για τα παραπάνω η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ εξέδωσε ομόφωνη απόφαση.

Προηγήθηκε σχετικής εισήγηση του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν  οι σχετικές διαδικασίες, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το σχετικό Σχέδιο Νόμου.

Αρχικά η  Διοικούσα Επιτροπή της ΑΣΠΑΙΤΕ είχε εισηγηθεί  προς την ηγεσία του υπουργείου  Παιδείας  την  ενταξη της ΑΣΠΑΙΤΕ ως μονοτμηματική Σχολή στο ΕΚΠΑ πενταετούς κύκλου σπουδών (όπως είναι στην παρούσα φάση) με τίτλο «Σχολή Εκπαιδευτικών Εφαρμοσμένων Επιστημών». Απ΄ότι φαίνεται  δεν έγινε δεκτή η πρόταση ως Σχολή (Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την εισήγηση). 

Προσωπική του "μάχη" υφυπουργού της Κυβέρνησης

Τον Οκτώβρη του 2022, υφυπουργός της Κυβέρνησης, καταγόμενος από την Μακεδονία,  είχε δώσει την προσωπική του "μάχη" για να απορροφηθεί η ΑΣΠΑΙΤΕ από το ΕΚΠΑ.

Ήδη ο συγκεκριμένος υφυπουργός βρίσκονταν σε συνεχείς άτυπες   επαφές με τον πρόεδρο της ΑΣΠΑΙΤΕ Γ. Χατζαράκη και το ΕΚΠΑ.

Υπήρξε και προσπάθεια από τον υφυπουργό  να προσεγγίσει το ΕΜΠ, αλλά   απέτυχε  

Η πρόταση του μέλους της Κυβέρνησης ήταν  να ενταχθεί η ΑΣΠΑΙΤΕ ως μονοτμηματική Σχολή στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τίτλο «Σχολή Εκπαιδευτικών Εφαρμοσμένων Επιστημών».

Ο υφυπουργός συναντήθηκε, τότε,  δύο φορές  με την  τότε υπουργό    Παιδείας Ν. Κεραμέως.

 Η Σχολή με την υψηλή βάση εισαγωγής

Θυμίζουμε ότι κάποτε η ΑΣΠΑΙΤΕ είχε βάση εισαγωγής υψηλή και αίγλη τεχνολόγων εκπαιδευτικών.

Πέντε  προτάσεις από Πανεπιστήμια

Η ΑΣΠΑΙΤΕ , παρά το γεγονός ότι, επί υπουργίας Κ. Γαβρόγλου  είχε πέντε  προτάσεις από Πανεπιστήμια να την απορροφήσουν δεν είχε καμία θετικό αποτέλεσμα.

1η Πρόταση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Διαβάστε εδώ)

2η Πρόταση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Διαβάστε εδώ)

3η Πρόταση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου  (Διαβάστε εδώ)

4η Πρόταση του Πανεπιστημίου Πειραιά (Διαβάστε εδώ)

5η Πρόταση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Διαβάστε εδώ)

Σχόλια (20)

Θανασης
|

Τι ακριβώς θα είναι η νεα ΑΣΠΑΙΤΕ; Σχολή Μηχανικών εκπαιδευτικών ; Με τι επαγγελματικά δικαιώματα; Που θα κατατάσονται στους ΠΕ η ΤΕ; Παλι νέα μορφώματα δημιουργεί το υπουργείο με ξεκρέμαστους φοιτητες

Μηχανικός
|

Προς Panagiotis Geor,

Μήπως να μεταφερθεί το οικόπεδο στην ΕΡΤ ; Μια σκέψη κάνω…

Κούρασαν τα σχόλια σου που πολλοί θα τα θεωρήσουν άτοπα και εκτός πραγματικότητας.

Κικη
|

Αντί να κλείσει απορροφάται στο εκπα κι αυτό. Πλήρωνε φορολογούμενε!

Αρθούρος
|

Στο νομοσχέδιο του Γαβρόγλου με τα 38 τμήματα που κι αυτό το απέρριψε η ιδεοληπτική Κεραμέως, προτεινόταν η ίδρυση ενός τμήματος στο ΕΚΠΑ με τίτλο: Τμήμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Αυτό, αν λειτουργούσε κάποιος υπουργός ομαλά κι όχι αδιάφορα όπως η Κεραμέως, θα μπορούσε να είναι η μετεξέλιξη του τωρινού Παιδαγωγικού Τμήματος της ΑΣΠΑΙΤΕ με τα πολλά προγράμματα επιμορφώσεως και μεταπτυχιακά το οποίο δεν υπάρχει στο μηχανογραφικό. Μ' αυτόν τον τρόπο θα ολοκληρωνόταν αυτή η μεταρρύθμιση και θα εντασσόταν ομαλά η ΑΣΠΑΙΤΕ στο ΕΚΠΑ. Αλλά δυστυχώς δε λειτουργεί η κοινή λογική και αυτό το τμήμα καταργήθηκε με νόμο της Κεραμέως.
Συνέχεια αυτού του συλλογισμού της κοινής λογικής είναι ότι το ΕΚΠΑ που ζητάει την ΑΣΠΑΙΤΕ εδώ και 4 χρόνια, γνωρίζει εκείνο πώς θα αξιοποιήσει την περιουσία της ΑΣΠΑΙΤΕ. Κι εκείνο έχει συμφέροντα, ανάγκες, ακόμα και την εγκατάσταση τμημάτων να ζητήσει εκεί έχει το δικαίωμα.
Και βέβαια, θυμούμαι ότι στη διαπραγμάτευση του θέματος αυτά τα 4-5 χρόνια, είχε προβληθεί ως δικαιολογία από τους τότε υπουργούς-από το εσοσ το είχα πληροφορηθεί-ότι το ΕΚΠΑ δεν μπορούσε να εντάξει τέτοια τμήματα σαν της ΑΣΠΑΙΤΕ διότι δεν ήταν στην ιστορική του εμπειρία τα πολυτεχνικά τμήματα. Πόσο αστεία ήταν όλ' αυτά με το ΕΚΠΑ να είναι παρασάγγες μπροστά στις διεθνείς αξιολογήσεις με αιχμή στον τομέα των θετικών επιστημών από όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια.
Στην πραγματικότητα το ΕΚΠΑ μπορεί να απορροφήσει κι άλλες σκόρπιες ανώτερες επαγγελματικές σχολές της Αττικής όπως την Ανώτερη Σχολή Χορού και τη Σχολή Δραματικών Σπουδών & Σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου. Ακόμα και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο θα μπορούσε να απορροφήσει και γιατί όχι, να το στεγάσει στις εκτάσεις της ΑΣΠΑΙΤΕ.

Polar_Fish
|

Η χωρα εχει πολλα τμηματα μηχανικών με ενα πληθυσμο που μειώνεται. Οποια και αν ηταν η ιστορια της ΑΣΠΑΙΤΕ τοτε που εγιναν οι αλλαγες θα μπορουσε να ενωθει με το ΠΑΔΑ αφου εδινε επαγγελματικα δικαιώματα ΤΕΙ. Τριτο πολυτεχνειο στην Αττικη ενω το ΠΑΔΑ δεν ειναι πληρως στελεχωμένο δεν μπορει να γινει. Ουτε η ΑΣΠΑΙΤΕ να ενισχυθει περισοτερο με προσωπικο. Τελικα το καλο χαρτι της ΑΣΠΑΙΤΕ ειναι η εμπειρία της στην παιδαγωγικη εκπαίδευση και ειδικα στην τεχνικη εκπαίδευση (παλια ΣΕΛΕΤΕ) και με αυτη τη μορφή θα ενταχθει στο ΕΚΠΑ. Οι παλιοι αποφοιτοι θα ειναι αποφοιτοι ΤΕΙ και αυτο δεν αλλάζει.

Ερώτηση
|

Θα μπορούσε κάποιος να απαντήσει τα θετικά και τα αρνητικά από μια τέτοια κίνηση?

Panagiotis Geor
|

Κανονικά η ΑΣΠΑΙΤΕ πρέπει να κλείσει και το οικόπεδο "φιλέτο" να αξιοποιηθεί για το καλό της χώρας. Οι λιγοστοί φοιτητές της και το -ακόμα πιο λιγοστό- προσωπικό της πρέπει να ενταχθούν αυτοδίκαια αλλού. Οι μεν φοιτητές στο ΕΚΠΑ ή στο ΠαΔΑ σε μονοτμηματική Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών (πτυχία ΤΕΙ), και το δε προσωπικό (εκπαιδευτικό, διοικητικό, τεχνικό) σε άλλα ΑΕΙ του Λεκανοπεδίου ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες. Η ΑΣΠΑΙΤΕ πρέπει να σταματήσει να δέχεται εισακτέους και οι υπάρχοντες φοιτητές να συνεχίσουν τις σπουδές τους νια να πάρουν πτυχίο Εκπαιδευτικού και Μηχανικού ΤΕ. Εξάλλου οι φοιτητές ξέρανε από την πρώτη στιγμή, που οικειοθελώς μπήκαν σε αυτή τη Σχολή, τι πτυχίο θα πάρουν και ότι η Σχολή τους ανήκει στο Τεχνολονικό Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Κανείς δεν τους ανάγκασε να φοιτήσουν με το ζόρι.

Η Σχολή, είχε ιδρυθεί το 1959 με Βασιλικό Διάταγμα του Βασιλέως Παύλου Ά, ως ΣΕΛΕΤΕ που ήταν κακέκτυπο της γαλλικής σχολής ΕΝSΕΤ, η οποία ιδρύθηκε πριν 112 χρόνια (!) το 1912 και καταργήθηκε πριν 39 χρόνια (!) το 1985 διότι έκλεισε τον κύκλο της καθώς έπαψε να χρειάζεται. Αντιθέτως, στην Ελλάδα -την χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας-, το αντίστοιχο κακέκτυπο ακόμα να καταργηθεί! Η ΑΣΠΑΙΤΕ ιδρύθηκε με διακριτή φυσιογνωμία, ρόλο, σκοπό, αποστολή και ανάγκες που σήμερα έχουν εκλείψει. Όλη η χώρα θα στήριζε μια τέτοια πρωτοβουλία! Οι ΜΌΝΟΙ που αντιτίθενται στο κλείσιμο της Σχολής, που έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της και δεν έχει πλέον κανένα λόγο ύπαρξης, είναι προφανώς κάποιοι ΑΣΠΑΙΤιανοί. Ας είμαστε πραγματιστές.

Χρειάζονται και άλλες τολμηρές πρωτοβουλίες και συγκρούσεις με συμφέροντα -που θα επιφέρουν πολιτικό κόστος- νια να πάει μπροστά αυτή η χώρα. Το κλείσιμο της ΑΣΠΑΙΤΕ, προφανώς δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα της χώρας, είναι όμως, όπως και να το κάνουμε, μια καλή αρχή. Ας βάλουμε όλοι μια φορά σε αυτή τη την χώρα το κοινό συμφέρον πάνω από το ατομικό. Καιρός δεν είναι;

Από έναν εν ενεργεία φοιτητή της ΑΣΠΑΙΤΕ

Χωροταξικό
|

Δεν ξέρω για τις εγκαταστάσεις, αλλά η πρόσβαση είναι προβληματική. Ο ηλεκτρικός έχει τα κακά του τα χάλια, δεν χωράει άλλον κόσμο,, πώς να ταξιδεύεις σχεδόν κάθε μέρα, αν δεν είσαι από εκεί κοντά στα Βόρεια? Αντίθετα οι σχολές του Κέντρου είναι προσβάσιμες από όλους, ενώ και η πανεπιστημιοπουλη στο βουνό είναι μια ανάσα από το Κολωνάκι, και περπατώντας πας στην ανάγκη. Δεν γνωρίζουμε αν η επέκταση της νέας γραμμής 4 θα εξυπηρετεί ικανοποητικά το Μαρούσι

Ακης
|

Μέγα Λάθος

Δεν πρέπει να γίνει!
1ον
Με τις προκηρύξεις για ΤΕ και την ΑΣΠΑΙΤΕ το μοναδικό ΤΕΙ οι απόφοιτοι θα διορίζονται αμέσως.

2ον
Θα πρέπει να υπάρχει για να μαθαίνουν οι καινούργιοι και να θυμούνται οι παλιοί τι είναι ΤΕΙ (επαγγελματικά, ακαδημαϊκά κλπ)

Anonymous
|

ΠΡΟΣ Σελετετζη Ορθοδοξο!
Τι θα δωσει???70%παιδαγωγικα θα κανιυν. Στο Επιστημων της αγωγης θα πει. Παιδαγωγικο Τμημα Τεχνολογικης Εκπαιδευσης. ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ. 4ετους θα γινει ξσι απο Σχολη Τμημα. Αυτοι που ευννοουνται?ΜΕΛΗ ΔΕΠ μονο

2016
|

@Κώστας 14 Μάιος 2024 19:02

Aν δεν το πήρες χαμπάρι -λόγω της εμπάθειας που έχεις-, όποιος πρόλαβε μέχρι το 2016.

Αρθούρος
|

Ε-Π-Ι-Τ-ΕΛ-Ο-Υ-Σ. Άλλη μία τεράστια αποτυχία της σιδερένιας υπουργού Παιδείας κυρίας Κεραμεως, αυτής της εμμονικης, ιδεοληπτικης κυρίας που για 4 χρόνια κρατούσε στο συρτάρι της 3 υπερωριμα νομοσχέδια: α1)τη μετακίνηση της έδρας της Νοσηλευτικής σχολής του ΔΙΠΑΕ από το Διδυμότειχο στην Αλεξανδρούπολη στο ΔΠΘρακης. α2). Την ένταξη των τμημάτων του ΔΙΠΑΕ που έδρευαν στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη στο ΔΠΘρακης.
β) Την ανωτατοποιηση- ένταξη της ΑΣΠΑΙΤΕ στο ΕΚΠΑ όπως και το ΤΕΕ και το ΕΚΠΑ και η διοικούσα της ΑΣΠΑΙΤΕ είχαν εισηγηθεί και
γ)Την ίδρυση - μετατροπή σε προπτυχιακή της σχολής πολιτικών δημόσιας υγείας ως μετεξέλιξη της ΕΣΔΥ στο ΠΑΔΑ.
Η τελευταία ίδρυση τμήματος στο ΠΑΔΑ ακόμα μελετάται αλλά ελπίζουμε ότι τελικά θα γίνει.
Όμως, όλα αυτά τα 4 χρόνια αυτό το αγυριγο κεφάλι που έφαγε δύο υφυπουργούς που της εισηγουνταν αυτές τις μεταρρυθμίσεις, ήταν απασχολημένο με άλλα, πιο σοβαρά θέματα. Καμία ευθύνη προς τους φοιτητές που εισάγονταν σε τμήματα όχι μόνο χωρίς μέλλον, αλλά και χωρίς παρόν.
Γι' αυτό παιδιά μου ανυπόμονα που σπευσατε να σχολιάσετε τι θα γίνει με τα επαγγελματικά δικαιώματα ή τί θα γίνει με τους παλιούς απόφοιτους, σκεφτείτε από ποιόν υπουργό γλυτωσατε που ήταν μάλιστα και γυναίκα. Ευχαριστηστε το ότι ο Θεός έδωσε μυαλό και σύνεση στο νέο υπουργό να λύσει αυτά τα προβλήματα.

Σελετετζης ορθόδοξος
|

Πέτρο η ΔΕ θα ολοκληρώσει τις εργασίες της και καποιες εκκρεμότητες και η ΑΣΠΑΙΤΕ ως ΝΠΔΔ θα καταργηθεί. Στην συνέχεια θα ισχύουν μεταβατικές διατάξεις που αφορούν το σύνολο της λειτουργίας της ΑΣΠΑΙΤΕ σε όλα τα επίπεδα. Θα είναι το πανεπιστήμιο Αθηνών με το νέο τμήμα που θα έχει το αρχείο της ΑΣΠΑΙΤΕ και ότι χρειαστεί.

Πετρος
|

Τι θα απογίνει τώρα η Διοικούσα;;!

Σελετετζης ορθόδοξος
|

Ένα καλό νέο. Η ΑΣΠΑΙΤΕ έχει κάτι να δώσει εκτός από εγκαταστάσεις. Το τμήμα θα γίνει τρομερό και θα έχει πίσω του τεράστια ιστορία τεχνικής εκπαίδευσης.

Κώστας
|

Με την ευκαιρία διορθώστε και το πρωτοφανές καθεστώς της αναγνώρισης των ετών σπουδών σαν προϋπηρεσία για την απονομή ΜΚ

Απόφοιτη
|

Το πτυχίο των παλαιών απόφοιτων της ΑΣΠΑΙΤΕ θα έχει την ίδια τύχη με το πτυχίο των απόφοιτων των ΤΕΙ????? Δηλαδή θα πάει στον κάλαθο των αχρήστων????

ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ
|

Βασική ερώτηση
Τα επαγγελματικά δικαιώματα θα είναι Πολυτεχνείου ή θα είμαστε μόνο ΤΙΤΛΟΥΧΟΙ με τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα όπως τώρα;

Αντώνης
|

Συγχαρητήρια, πολύ εύστοχη η συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Ανυπομονούμε για την υλοποίηση της.

ΑΣΠΡΗ ΚΙΜΩΛΙΑ
|

- Επαντρεύτηκε η μαντάμ Σουσού!
- Και τι προίκα!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ