Πολλαπλό βιβλίο (Απόφαση): Νέα παράταση προθεσμίας συγγραφής των βιβλίων στους εκδότες

Μετά από αυτή τη νέα παράταση, στενεύουν τα περιθώρια ώστε τα νέα βιβλία να εισαχθούν στα σχολεία το σχολικό έτος 2025-26, όπως έχει προγραμματίσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

14/05/2024

Ενημερώθηκε: 14/05/2024, 18:50

Άκουσε το άρθρο

Νέα παράταση προθεσμίας συγγραφής των βιβλίων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, του Γυμνασίου και της Α ́ τάξης του Γενικού Λυκείου , έδωσε, ο υπουργός παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης   στους εκδότες και ομάδες συγγραφέων.

Μετά από αυτή τη νέα παράταση, στενεύουν  τα περιθώρια ώστε  τα νέα βιβλία  να εισαχθούν στα σχολεία το σχολικό έτος 2025-26, όπως έχει προγραμματίσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Παράγοντες του εκδοτικού χώρου εκτιμούν ότι τα νέα βιβλία θα είναι στα σχολεία τον Σεπτέμβρη του  2026. Για δε τη Β΄Λυκείου το 2027-28 και τη Γ' Λυκείου το 2028-29.

Τα βιβλία Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου που αναμένεται να ενταχθούν στο νέο σύστημα μητρώου τίτλων πολλαπλού θα ξεπεράσουν τα 1.000 όταν μέχρι σήμερα για τις ίδιες βαθμίδες απαιτούνταν περί τα 300.

Το πολλαπλάσιο πλήθος των νέων τίτλων θα οδηγήσει:

  • στην αλλαγή του μοντέλου ζήτησης των βιβλίων και στην ανάγκη διατήρησης μεγαλύτερων αποθεμάτων,
  •  αυξημένων χώρων συσκευασίας,
  •  μεγαλύτερων τιράζ παραγωγής συνολικά, 
  • νέο σύστημα συσκευασίας βασισμένο σε βιομηχανικούς αυτοματισμούς καθώς και επέκταση των IT εφαρμογών,
  •  επιμήκυνση του ετήσιου χρονοδιαγράμματος παραγωγής και διανομής των βιβλίων, 
  • πολυετείς συμβάσεις υπηρεσιών διαχείρισης των αποθηκών από εξωτερικούς αναδόχους, κλπ.

Ειδικότερα, η απόφαση οπροβλέπει:

Α) την παράταση της προθεσμίας υποβολής των διδακτικών βιβλίων για τη διαδικασία αξιολόγησης και ένταξής τους στο Μητρώο Διδακτικών Βιβλίων (Μ.Δ.Β.) και στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Διδακτικών Βιβλίων (Ψ.Β.Δ.Β.), σύμφωνα με την υπό στοιχεία 46978/ΓΔ4/25-04-2023 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για δύο (2) μήνες και ως την 22α Ιουλίου 2024, για όλα τα διδακτικά βιβλία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, του Γυμνασίου και της Α ́ τάξης του Γενικού Λυκείου. 

Διευκρινίζεται ότι μέχρι την προαναφερθείσα προθεσμία ισχύει η υποχρέωση υποβολής μέρους, ίσου τουλάχιστον με το εβδομήντα τοις εκατό (70%) του αριθμού των σελίδων των διδακτικών βιβλίων (περιεχομένου ολοκληρωμένων θεματικών ενοτήτων ή/και κεφαλαίων σε ακολουθία) καθώς και του αντίστοιχου συμπληρωματικού ψηφιακού υλικού (ΨΜΑ), όπως αυτά ορίζονται στην υπό στοιχεία 46978/ΓΔ4/25- 04-2023 Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, α) του προεκτυπωτικού υλικού, β) του συμπληρωματικού ψηφιακού υλικού και γ) της light / reduced size PDF ψηφιακής μορφής του διδακτικού βιβλίου (PDF για web), ενώ το υπολειπόμενο μέρος, τριάντα τοις εκατό (30%), των ανωτέρω υπό στοιχεία α), β) και γ) υλικών, ψηφιακών και μη, θα πρέπει να υποβληθούν, το αργότερο μέχρι την 30η Αυγούστου 2024,

Β) την παράταση της προθεσμίας υποβολής της ψηφιακής μορφής των διδακτικών βιβλίων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, του Γυμνασίου και της Α ́ τάξης του Γενικού Λυκείου σε μορφότυπο α) EPUB 3 και β) Interactive pdf, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός εβδομήντα πέντε (75) ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης στον δικαιούχο του διδακτικού βιβλίου των παρατηρήσεων της επιτροπής αξιολόγησης,

Γ) την παράταση της προθεσμίας υποβολής πρότασης διδακτικού βιβλίου για τη διαδικασία αξιολόγησης και ένταξης διδακτικών βιβλίων στο Μητρώο Διδακτικών Βιβλίων (Μ.Δ.Β.) και στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Διδακτικών Βιβλίων (Ψ.Β.Δ.Β.), σύμφωνα με την υπό στοιχεία 46978/ΓΔ4/25-04- 2023 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για 2 μήνες και ως την 30η Απριλίου 2025 για όλα τα διδακτικά βιβλία της Β ́ και της Γ ́ τάξης του Γενικού Λυκείου,

Δ) την παράταση της προθεσμίας υποβολής της ψηφιακής μορφής των διδακτικών βιβλίων της Β ́ και της Γ ́ τάξης του Γενικού Λυκείου σε μορφότυπο α) EPUB 3 και β) Interactive pdf, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός εβδομήντα πέντε (75) ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης στον δικαιούχο του διδακτικού βιβλίου των παρατηρήσεων της επιτροπής αξιολόγησης.

Σχόλια (1)

lol
|

όταν έχεις να κάνεις με ανίκανους "άριστους"...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ