Εξ αποστάσεως Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών: 10 λόγοι για να τα επιλέξετε

15/05/2024

Ενημερώθηκε: 15/05/2024, 14:13

Άκουσε το άρθρο

Η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας έχει δημιουργήσει την ανάγκη για καινοτομία και υιοθέτηση όλο και πιο σύγχρονων μεθόδων σε όλους τους κλάδους. Ο χώρος της εκπαίδευσης δεν αποτελεί εξαίρεση. Ειδικά κατά την πανδημία η τηλεκπαίδευση  εφαρμόστηκε σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Οι χρησεις της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στην Ανώτατη Εκπαίδευση και κυρίως στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών που εν πολλοίς απευθύνονται σε εργαζόμενους/ες μπορεί να αποδειχθεί κομβική.

Τα εξ αποστάσεως Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών μπορούν να οργανώνονται αξιοποιώντας τόσο τη σύγχρονη, όσο και την ασύγχρονη τηλεκπαίδευση σε μαθήματα και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που από τη φύση τους δύνανται να υποστηριχθούν με τη χρήση τηλεκπαίδευσης και δεν απαιτούν φυσική παρουσία.

 Σε αυτές τις περιπτώσεις η εκπαιδευτική διαδικασία πραγματοποιείται με τη χρήση μεθόδων ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, οι οποίες δεν υπερβαίνουν το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) των πιστωτικών μονάδων (ECTS) ενός Μεταπτυχιακού Προγράμματος και μεθόδων σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης κατά 75%. 

Τα 10 σημαντικότερα πλεονεκτήματα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης:

●    Απόκτηση όλων των προσόντων που απορρέουν από την κλασική δια ζώσης εκπαίδευση
●     Πλήρης αναγνώρισης των Μεταπτυχιακών Τίτλων (εφόσον η φοίτηση είναι τουλάχιστον ετήσια).
●    Ευελιξία όσον αφορά στον χώρο παρακολούθησης των μαθημάτων.
●    Ελαχιστοποίηση τους άγχους της μετακίνησης ειδικά για τους/τις εργαζόμενους/ες φοιτητές/τριες, η οποία οδηγεί στη μέγιστη αποδοτικότητα
●    Χρήση σύγχρονων και καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας μέσα από την αξιοποίηση της τεχνολογίας
●    Μείωση του συνολικού κόστους της εκπαίδευσης, καθώς φοιτητές και φοιτήτριες από απομακρυσμένες περιοχές δεν χρειάζεται να αλλάξουν τόπο κατοικίας κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.
●    Διευκόλυνση της Προσβασιμότητας για όλους/ες.
●    Συμπερίληψη με την εκπαίδευση να γίνεται ένας χώρος ανοιχτός σε όλους/ες.
●    Ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση των φοιτητών/τριων με άτομα από όλη την Ελλάδα ή και τον κόσμο στην περίπτωση που ένα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα είναι διεθνές. 
●    Καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων των φοιτητών και φοιτητριών

Τα εξ αποστάσεως Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών μπορούν να είναι η πιο συμφέρουσα λύση για τους εκπαιδευτικούς ή μελλοντικούς/ες εκπαιδευτικούς  οποιασδήποτε βαθμίδα της Εκπαίδευσης. Μάλιστα η εξ αποστάσεως εκπαίδευση μπορεί να έχει τη μέγιστη αποδοτικότητα όταν αφορά μονοετή Μεταπτυχιακά Προγράμματα, καθώς συνδυάζουν την ταχύτητα με την ευελιξία. 

Γι’ αυτό το νέο Κοινό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ταυτότητα, Εκπαίδευση και Ικανότητες για Δημοκρατικό Πολιτισμό» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το European Wergeland Centre του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Νορβηγικής Κυβέρνησης αποτελεί μια πρωτοποριακή επιλογή για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα. 

Το πρωτοποριακό εξ αποστάσεως και μονοετές Μεταπτυχιακό «Ταυτότητα, Εκπαίδευση και Ικανότητες για Δημοκρατικό Πολιτισμό» στοχεύει στην εξειδίκευση σε ένα νέο πεδίο που αποτελεί ανάγκη, την εδραίωση της Δημοκρατίας μέσα από την εκπαίδευση. Βασίζεται στην εκπαίδευση ανάπτυξης των Ικανοτήτων για Δημοκρατικό Πολιτισμό και απευθύνεται σε μελλοντικούς ή μόνιμους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της τυπικής εκπαίδευσης και εκπαιδευτές ή όσους θέλουν να εργαστούν στη μη τυπική εκπαίδευση.

Στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας τίθεται η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, με ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα που έχει δύο βασικούς πυλώνες: το Πλαίσιο Αναφοράς Ικανοτήτων για Δημοκρατικό Πολιτισμό (RFCDC) (Συμβούλιο της Ευρώπης, 2018) και την Ατζέντα με τους 17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη ως το 2030 του ΟΗΕ.

Περισσότερες πληροφορίες για το μεταπτυχιακό και την προκήρυξη εγγραφών υπάρχουν στην  ιστοσελίδα του ΠΜΣ 

Τα παραπάνω είναι ανακοίνωση του Μεταπτυχιακού  «Ταυτότητα, Εκπαίδευση και Ικανότητες για Δημοκρατικό Πολιτισμό»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ