"Υπάρχει ένα σημαντικό ενδιαφέρον από ξένα Πανεπιστήμια , των ΗΠΑ και της Ευρώπης να ιδρύσουν παραρτήματα Μη Κρατικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας".
Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ενώ, για τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια, τόνισε:
"Όποτε χρειάζεται να παρέμβει η Αστυνομία στα πανεπιστήμια, με τη σύμφωνη γνώμη των Πρυτάνεων, το κάνει αμέσως και δεν έχουμε πια ουσιαστικά καταλήψεις εντός των ελληνικών πανεπιστημίων.
Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο σιγά-σιγά πιστεύω ότι μπορούμε πια να το διαχειριστούμε και με μια κοινωνία η οποία είναι πολύ πιο ώριμη και πολύ λιγότερο ανεκτική απέναντι σε τέτοιες, θα έλεγα, «ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής».
Δημήτρης Οικονόμου: Γιατί θα παρουσιάσετε και το ψηφιακό σχολείο και φροντιστήριο αύριο, στην Ημαθία; Σε ένα χωριό της Ημαθίας;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, αύριο σε ένα χωριό της Ημαθίας θα παρουσιάσουμε μια πολύ σημαντική καινοτομία: το ψηφιακό φροντιστήριο, το οποίο θα αρχίσει, θα τεθεί σε λειτουργία από τις αρχές της επόμενης σχολικής χρονιάς.
Δημήτρης Οικονόμου: Και αφορά σε όλη την Ελλάδα αυτό, τους πάντες και δωρεάν.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Και δωρεάν, ναι.
Δημήτρης Οικονόμου: Εγώ ήθελα να επιμείνω για λίγο στα ιδιωτικά Α.Ε.Ι. Αυτό κινείται; Έχουμε κάποια εξέλιξη; Πρέπει να περιμένουμε κάτι μπροστά μας;
Άκης Παυλόπουλος: Και αν θα έχουμε ανακοινώσεις προσεχώς;
Δημήτρης Οικονόμου: Ακριβώς, γιατί εντάξει, ο νόμος ψηφίστηκε, πάμε παρακάτω όμως, στην υλοποίηση.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω ότι προσεχώς θα έχετε ανακοινώσεις.
Δημήτρης Οικονόμου: Άμεσα;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω ότι υπάρχει ένα σημαντικό ενδιαφέρον από ξένα πανεπιστήμια να ιδρύσουν παραρτήματα.
Δημήτρης Οικονόμου: Ευρώπης ή των Ηνωμένων Πολιτειών;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Και από την Ευρώπη και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, να ιδρύσουν παραρτήματα στη χώρα μας.
Δημήτρης Οικονόμου: Δηλαδή μέσα στην προεκλογική περίοδο μπορεί να δούμε και ανακοινώσεις ή μετά;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν το ξέρω αυτό. Το νομικό πλαίσιο υπάρχει αυτή τη στιγμή. Αλλά θέλω να επαναλάβω για ακόμα μια φορά ότι τα περισσότερα άρθρα του σχετικού νομοσχεδίου αφορούσαν το δημόσιο πανεπιστήμιο.
Βρέθηκα πριν από δύο μέρες στη Θράκη και μίλησα για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, το οποίο μετατρέπεται στο τρίτο ισχυρότερο πανεπιστήμιο της χώρας, με παρουσία σε πολλές πόλεις, με εκπαιδευτικό, αναπτυξιακό αλλά και εθνικό πρόσημο.
Αυτές είναι σημαντικές πρωτοβουλίες τις οποίες έχουμε αναλάβει για τη στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης. Όπως τη δημόσια εκπαίδευση αφορά και το ψηφιακό φροντιστήριο.
Άκης Παυλόπουλος: Ασφάλεια, αστυνόμευση, παρουσία της Αστυνομίας, διαχείριση των καταλήψεων, τελευταία που είδαμε ήταν αυτή στη Νομική. Έχουμε κάνει βήματα; Είναι βελτιωμένη η εικόνα και τα μεγέθη; Διότι είναι λογικό ο καθένας από εμάς το πρώτο πράγμα που σκέφτεται, τα πρώτα δύο πράγματα είναι: πόσα λεφτά έχει στην τσέπη του για να διαχειριστεί τη ζωή του και αν κοιμάται ασφαλής στο σπίτι του.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι έχουν γίνει βήματα. Σε κάποιους τομείς δε και σημαντικά. Ξεκινήσατε με τα θέματα των καταλήψεων. Από τη στιγμή που υπάρχει μια καλή συνεργασία με τους Πρυτάνεις, οποιαδήποτε κατάληψη γίνεται εκκενώνεται, και πολύ γρήγορα. Ξέρετε, ο «επαναστατικός τουρισμός» δεν είναι ένα είδος τουρισμού που θέλουμε να προάγουμε στη χώρα μας.
Δημήτρης Οικονόμου: Λέτε για τους αλλοδαπούς.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν κάποιοι φαντάζονται ότι μπορούν να έρθουν εδώ και να κάνουν αυτά τα οποία γίνονταν ή έγιναν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή στις Ηνωμένες Πολιτείες, να το ξεχάσουν.
Δημήτρης Οικονόμου: Τον λογαριασμό ποιος τον πληρώνει, κ. Πρόεδρε; Το λέγαμε και από χθες, συνελήφθησαν 28, αυτοί θα πάνε θα δικαστούν, θα γίνει ότι προβλέπεται τέλος πάντων από τη νομοθεσία. Τον λογαριασμό γι’ αυτές τις καταστροφές θα τον πληρώσουμε εμείς οι φορολογούμενοι; Ποιος θα τον πληρώσει;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα θέλαμε να φτάσουμε στο σημείο κάποια στιγμή να υπάρχουν αστικές ευθύνες έναντι αυτών οι οποίοι κάνουν τις καταστροφές και σε αυτή τη λογική κινούμαστε.
Δημήτρης Οικονόμου: Το σκέφτεστε επομένως.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε αυτή τη λογική κινούμαστε, όπως και για καταστροφές που μπορεί να γίνονται εντός των σχολείων να είναι υπεύθυνοι οι γονείς. Είναι κάτι το οποίο το ανακοινώσαμε, ξεσηκώθηκε ένα μικρό σύννεφο σκόνης, αλλά το θεωρώ απολύτως λογικό, στα πλαίσια μιας ισορροπίας δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Άρα, στα ζητήματα αυτά νομίζω ότι έχει γίνει μια…
Άκης Παυλόπουλος: Θα εφαρμοστούν αυτά ή θα ατονήσουν;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί να ατονήσουν; Ατόνησε…
Άκης Παυλόπουλος: Γιατί πάντοτε στην Ελλάδα το έχουμε αυτό το πρόβλημα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Βλέπετε ότι δεχτήκαμε μια μεγάλη κριτική για τα πανεπιστήμια και πράγματι πειραματιστήκαμε με διάφορες λύσεις. Αλλά τελικά αυτή τη στιγμή, όποτε χρειάζεται να παρέμβει η Αστυνομία στα πανεπιστήμια, με τη σύμφωνη γνώμη των Πρυτάνεων, το κάνει αμέσως και δεν έχουμε πια ουσιαστικά καταλήψεις εντός των ελληνικών πανεπιστημίων.
Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο σιγά-σιγά πιστεύω ότι μπορούμε πια να το διαχειριστούμε και με μια κοινωνία η οποία είναι πολύ πιο ώριμη και πολύ λιγότερο ανεκτική απέναντι σε τέτοιες, θα έλεγα, «ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής».
ε φυσικα, ρεει το χρημα αφθονο στην Ελλάδα και οι ελληνες θελουν το καλυτερο.. εγω πχ το μετραω με σεσουλα..