Τα Μουσεία του Ε.Κ.Π.Α. γιορτάζουν την Διεθνή Μέρα Μουσείων / «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα»

18/05/2024

Ενημερώθηκε: 18/05/2024, 15:52

Άκουσε το άρθρο

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών γιορτάζει τη διεθνή μέρα μουσείων με εκδηλώσεις και δράσεις των πανεπιστημιακών μουσείων και των σπάνιων συλλογών που διαθέτει.

Δείτε τα Μουσεία του ΕΚΠΑ:

- https://www.uoa.gr/to_panepistimio/moyseia/

- https://estories.uoa.gr/politistikh_klhronomia/mouseia

Το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5, Πλάκα) συμμετέχει στον εορτασμό με θέμα  με τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Σάβ. 18 Μαΐου, 11:00

Χάρτινο θέατρο & περιήγηση με θέμα: «“Το Παληό Πανεπιστήμιο“ και οι ένοικοί του – το πρώτο πολεοδομικό σχέδιο της Αθήνας και άλλες μικρές & μεγάλες ιστορίες του κτηρίου και των ενοίκων του».

Κυρ. 19 Μαΐου, 12:00

Ξενάγηση με θέμα: «H συλλογή των έργων τέχνης του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών».

Το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Φιλοσοφική Σχολή) συμμετέχει με διαδραστική ξενάγηση στις Διδακτικές Συλλογές του Μουσείου με θέμα: «Μουσεῖον, τὸ σχολεῖον. Παίρνουμε στα χέρια μας αρχαία αντικείμενα, μαθαίνουμε για το παρελθόν», Σάββατο 18/5 από τις 10:00 μέχρι 15:00 (απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 727 7628 ή στο museum@arch.uoa.gr).

Επίσης, το Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας, που φιλοξενεί μοναδικά απολιθώματα από όλη την Ελλάδα, αλλά και τον κόσμο, συμβάλλοντας στην ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς του πλανήτη, παρουσιάζει την καινούργια δράση «v-PalM», που γεφυρώνει την επιστήμη με την τεχνολογία στην υπηρεσία της εκπαίδευσης, στοχεύοντας στην δημιουργία ενός ψηφιακού διαδραστικού Μουσείου. Τα εντυπωσιακά εκθέματα αποκτούν νέα ζωή, μέσα από μια καινοτόμα ψηφιακή πλατφόρμα εικονικών περιηγήσεων, διαδραστικών παιχνιδιών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Σας προσκαλούμε σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο για να ανακαλύψουμε την θαυμαστή ιστορία της Γης!

https://vpalm.gr/

https://www.youtube.com/watch?v=5i9bhFXhalU

 Τα Μουσεία του ΕΚΠΑ

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του Πανεπιστημίου ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος: "Ο ιδιαίτερος πυρήνας των πανεπιστημιακών μουσείων διαμορφώθηκε από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του Πανεπιστημίου, με αρχικό της στόχο την σύσταση συλλογών αντικειμένων για διδακτικούς σκοπούς. Η ιστορία τους ξεκινά μόλις ένα χρόνο μετά την ίδρυση του Πανεπιστημίου το 1837, με την συγκρότηση του «Ταμείου Οργάνων» που περιλάμβανε αντικείμενα για την εργαστηριακή διδασκαλία της χειρουργικής και των φυσικομαθηματικών επιστημών. Το Ταμείο αυτό αποτέλεσε στη συνέχεια τον πυρήνα των συλλογών του Μουσείου Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας. Μεταξύ των πρώτων Πανεπιστημιακών Μουσείων συγκαταλέχθηκαν το Φυσιογραφικό (1858), το Βοτανικό (1871), το Ανθρωπολογικό (1886), το Ζωολογικό (1895) και το Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρογραφίας (1908).

Τα Πανεπιστημιακά Μουσεία συνέχισαν να αυξάνονται και να πληθαίνουν τις συλλογές τους καθόλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Η Φιλοσοφική και η Ιατρική Σχολή στεγάζουν πολλά από τα πιο πρόσφατα μουσεία (Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, Παιδείας, Λαογραφίας, Παθολογικής Ανατομικής, Φαρμακολογίας, Φυσιολογίας “Γεώργιος Κοτζιάς”, κ.ά.) ενώ με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων του Πανεπιστημίου ιδρύθηκε και το Μουσείο Ιστορίας στην Πλάκα. Σήμερα, τα δεκαοχτώ Μουσεία του ΕΚΠΑ συνεχίζουν το διδακτικό τους έργο προσφέροντας τη δυνατότητα στους πολίτες να έρθουν σε επαφή με συλλογές μοναδικές στο είδος τους στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Το ενδιαφέρον μονοπάτι που ακολουθεί κάθε πανεπιστημιακό μουσείο ξεχωριστά μαρτυρά συγχρόνως την ιστορία της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα."

Ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α.

Γεράσιμος Σιάσος

Καθηγητής Καρδιολογίας

 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ