Πρότυπα Σχολεία: Τα θέματα και οι απαντήσεις των σημερινών εξετάσεων

18/05/2024

Ενημερώθηκε: 19/05/2024, 01:13

Άκουσε το άρθρο

Ολοκληρώθηκαν οι σημερινές εξετάσεις των 9.454  υποψηφίων  για 1.794 θέσεις.

Στους υποψηφίους η μοναδική διόρθωση που δόθηκε ήταν στα Μαθηματικά Γυμνασίου- Ερώτηση 31, 2η γραμμή: Να αναπαραχθεί και να δοθεί στους επιτηρητές/τριες ώστε να γραφεί στον πίνακα και να διαβαστεί ως εξής: «Επίσης οι αριθμοί» αντί «Επίσης ο αριθμοί»

Παρακάτω θα βρείτε τα φετινά θέματα  και απαντήσεις της γραπτής δοκιμασίας για Πρότυπα και Εκκλησιαστικά σχολεία:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (37)

ΑΣΠΡΗ ΚΙΜΩΛΙΑ
|

Το πιο σπουδαίο απ΄ όλα η διόρθωση που γράφτηκε στον πίνακα:
«Επίσης οι αριθμοί» αντί «Επίσης ο αριθμοί»

Ρ.Τ
|

Η λέξη αγωνία παράγεται από το ρήμα Αγωνιάω-ώ
Ουδεμία σχέση με το ρήμα άγω.

Εφη
|

Όλα αυτά καλά πολλά τα λάθη πολύ το άγχος και τα λοιπά κάνεις όμως δε μιλάει για τον χρόνο που χάσανε τα παιδιά για να σκεφτούν όλα αυτά τα ανύπαρκτα με αποτέλεσμα να μην έχουν χρόνο να λύσουν κ τα μαθηματικά του γυμνασίουΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΆΞΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΝΟΜΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΌΝΙΑ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Β.Κ
|

Στο συλλαβισμό της λέξης εκτροχιασμός, από πότε το αχώριστο μόριο εκ χωρίζεται και γίνεται ε-κτρο ; Ας συμφωνήσουν πρώτα οι φιλόλογοι......

Chris
|

Στα μαθηματικά για Γυμνάσιο, βλέποντας το θέμα 33 και το θέμα 44 ένοιωσα ντροπή!! Καλά αυτός που τα πρότεινε! Κανένας δεν βρέθηκε να προστατεύσει τα παιδιά?

ngs
|

Ας τα στείλουν στα συμβατικά σχολεία, και ας ζητήσουν από τους δασκάλους να τα λύσουν, να δούμε πόσοι θα τα καταφέρουν

Ευα
|

Θα μιλήσω για τα γυμνάσια. Έχω παιδί στην Έκτη άριστη μαθήτρια και ιδιαιτέρως στα μαθηματικά. Δική μου απόφαση να μην δώσει εξετάσεις. Της είπε μια φίλη της που έδωσε για πρότυπο ότι πάνε τα εξυπνότερα παιδιά εκεί και ότι μάλιστα βρίσκεις πιο εύκολα δουλειά αν τελειώσεις πρότυπο. Είχα το παιδί μου μια ώρα να του εξηγώ για το πρότυπο και για την δική μου επιλογή να μην δώσει. Δεν μπορώ να καταλάβω τον διαχωρισμό αυτό. Όταν ένα παιδί αξίζει αυτό φαίνεται στην πορεία που θα κάνει στη ζωή του. Αν έχουμε ένα παιδί με υψηλό iq που λένε υπάρχουν και άλλοι τρόποι. Αναπτυξιολογος- τεστ iq - χαρτί ειδικό - καταθεση στο σχολείο - αποτέλεσμα ολων αυτων να "πηδαει" τάξεις. Είναι κρίμα παιδάκια της έκτης να μπαίνουν σε μια διαδικασία εξετάσεων που είναι τόσο δύσκολες και λανθασμένες από ότι φάνηκε φετος και να βγαίνουν με κλάματα που δεν γράψανε καλά λες και η ζωή τους έχει χαθεί. Αν θέλουν υψηλό επίπεδο στα σχολεία ας τα κάνουν όλα πρότυπα και να μην διαχωρίζουν τα παιδιά. Το παιδί μου νόμιζε ότι ήταν χαζό που δεν την έστειλα να δώσει για πρότυπο. Έλεος πια. Την ψυχολογία των παιδιών σε αυτή την τρυφερή ηλικία το υπουργείο την σκέφτεται; Είτε στα παιδάκια που τράβηξαν τόσα για να δώσουν είτε σε περιπτώσεις όπως του παιδιού μου. Για μένα συγχαρητήρια σε όλα τα παιδάκια που δώσανε. Όλα είναι άξια. Μπράβο τους. Η ζωή δεν σταματάει εκει. Καλά αποτελέσματα σε όσα παιδάκια δώσανε. Και εύχομαι του χρόνου το υπουργείο να το δεί κάπως αλλιώς. Ευχαριστώ και συγγνώμη για το τόσο μεγάλο κείμενο

Ωραία πράγματα.
|

Θράσος βγήκε ο κύριος Τομπρας πρόεδρος της ΔΕΠΠΣ στο action 24 και μας ενημέρωσε ότι τα παιδιά εξετάστηκαν στην συγκρότηση και αυτό που χρειαζόταν ήταν γλωσσικός πλούτος!! Και τα φροντιστήρια είναι αχρείαστα. Τι ωραία όταν δεν υπάρχει αντίλογος και βγαίνουμε κ λέμε ανυπόστατα πράγματα. Ας λύσουν τα θέματα δάσκαλοι της έκτης δημοτικού που διδάσκουν τα παιδιά μας και ας λύσουν τα 50 ερωτήματα να δούμε τα αποτελέσματα. Τι θα πει ο κύριος Τρομπας;

Γιάννης Ν.
|

Και οι 4 απαντήσεις στην ερώτηση 23 είναι λανθασμένες (συλλαβισμός της λέξης εκτροχιάζω) . Δεν ισχύει ο παλιός κανόνας σύμφωνα με τον οποίο χωρίζεται μια σύνθετη λέξη με πρώτο συνθετικό πρόθεση στα συστατικά της. Η λέξη εκλέγω δε συλλαβίζεται εκ-λέ-γω αλλά ε-κλέ-γω (κλειδί). Έτσι και η λέξη εκτροχιάζω δε συλλαβίζεται εκ-τρο-χι-ά-ζω αλλά ε-κτρο-χι-ά-ζω (κτήμα, κτίζω, κτέρισμα), αφού μας ενδιαφέρει αν αρχίζει ελληνική λέξη από τα 2 πρώτα σύμφωνα. Μπορείτε να βρείτε τον συγκεκριμένο κανόνα και στην ιστοσελίδα του κυρίου Μπαμπινιώτη.

Γέλφη
|

Εμείς με υποστήριξη μεγάλου φροντιστηριου, με αποδόσεις πάνω από 80% σε τεστ προσομοίωσης και στην εξέταση του Σαββάτου με τα βίας φτάσαμε το 76. Δηλαδή χωρίς φροντιστήριο δεν πας πουθενά... αθάνατη ελληνική ΔΗΜΟΣΙΑ εκπαίδευση! Άραγε θα πέσουν οι βάσεις φέτος;;;

Πιτα Αλαδωτη
|

Εκτίμηση βάσεων τόλμησε κανείς; Λογικά θα πέσουν λίγο δε μπορεί, δεν είμεθα όλοι γόνοι

NN
|

@Τάσος Σ., 20 Μάιος 2024 13:33
Το σχήμα είναι παραπλανητικό.
Τα σημεία Α, Γ και Ε δεν είναι συνευθειακά.
Θα ήταν αν ΑΒ/ΒΓ (= 2/5) ήταν ίσο με ΓΔ/ΔΕ (= 3/7). Που δε είναι.
Άρα δεν ισχύει και το ω + φ = 90.
Άρα το Α είναι λάθος.
Το ΑΕ που αναφέρεται στην απάντηση Δ, δεν είναι σχηματισμένο.

ευτυχία
|

Το εκτροχιαζω δηλαδή το συλλαβισαν σωστά στις απαντήσεις; θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε.
Μία δουλειά είχαν να κάνουν. Να βγάλουν θέματα που να ανταποκρίνονται στην πραγματική ελληνική εκπαίδευση κι όχι σ αυτήν που ορίζουν τα φροντιστήρια.

Τάσος Σ.
|

Στις απαντήσεις του λυκείου η απάντηση στο 49 είναι λάθος με μία γρήγορη ματιά που έριξα. Το λάθος είναι το Δ.

Εκτίμηση για βάσεις
|

Οι βάσεις εισαγωγής είναι υψηλές μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην επαρχία τα Πρότυπα μόνο κατ' όνομα είναι Πρότυπα. Μετονομάστηκαν έτσι κάποια υπάρχοντα σχολεία και λειτουργούν με τους υπάρχοντες εκπαιδευτικούς που υπηρετούσαν στα σχολεία αυτά και πριν να γίνουν Πρότυπα.

Master chef (Ο Καλός Σαμαρείτης)
|

Προς @ριστεία, όχι αστεία 19 Μάιος 2024 15:37
Εμένα πάλι λόγω επαγγέλματος, δεν μου κάνει καρδιά να το αφήνω νηστικό και το "ταΐζω" κανονικά. Τι μας ζητά άλλωστε εκτός από λίγη προσοχή, στοργή και προδέρμ?
Έξη μήνες προσπαθεί να φτιάξει "όνομα"..... κι ενώ του έχω προτείνει και 2-3 πετυχημένα, πάλι δυσκολεύεται.

Σ.Μ
|

Ξέρει κανείς αν οι βάσεις
μ ' αυτά τα δεδομένα θα πέσουν?
Τα παιδιά παρόλα τις δυσκολίες στην γλώσσα πως γράψανε?

Δ
|

Το αγωνία είναι από το αγωνιώ,όχι από το αγω, μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια

Δ
|

Ξέρει κανένας ποτε περίπου θα βγουν τα αποτελέσματα για τα πρότυπα (και γυμνάσια και λύκεια,μαζί θα βγουν φαντάζομαι)

@ριστεία, όχι αστεία
|

Θέματα 2019 Γλώσσας
https://www.esos.gr/sites/default/files/articles-legacy/glossa_kleistou…
https://www.esos.gr/sites/default/files/articles-legacy/glossa_paragogi…
Θέματα 2019 Μαθηματικών
https://www.esos.gr/sites/default/files/articles-legacy/math_anoiktou.p…
https://www.esos.gr/sites/default/files/articles-legacy/math_kleistou.p…
Αντίστοιχα θέματα και τα προηγούμενα χρόνια. Έχουν σχέση με τη δομή και τη δυσκολία των θεμάτων του 2023 ή του 2024; Όχι. Άλλαξαν μήπως τα βιβλία Δημοτικού; Όχι.
Αυξήθηκαν οι ειδικές εκδόσεις που αφορούν το διαγωνισμό; Κατακόρυφα.
Άλλες πιθανές απαντήσεις απέναντι από το σταθμό του τρένου. (Όχι της Νερατζιώτισσας)

Αγγελική
|

Σε ποιο δημόσιο σχολείο διδάσκονται αυτά τα θέματα? Γιατί κανείς δεν διαμαρτύρεται που τα μισά θέματα είναι εκτός ύλης της Στ' τάξης ή αν είναι εντός ύλης δεν διδάσκονται?Κανονικά θα έπρεπε οι γονείς να απαιτήσουν τις λύσεις μέσα από το σχολικό βιβλίο. Συμπέρασμα:αν δεν κάνουν φροντιστήριο ή ιδιαίτερα δεν θα μπορούσαν να απαντήσουν στα μισά θέματα.

@ριστεία, όχι αστεία
|

@@ριστεία, όχι αστεία 19 Μάιος 2024 14:04
Πρώτα βρες το θάρρος να φτιάξεις ¨όνομα¨ και μετά εδώ είμαστε να τα πούμε.
I don't feed the troll.

@ @@ριστεία, όχι αστεία | 19 Μάιος 2024 14:04
|

Μια χαρά τα γράφετε. Απλά υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην ελλήνική εκπαίδευση ως προς βασικά στοιχεία λογικής και ικανότητας να κατανοούμε/κρίνουμε ποσοτικές πληροφορίες. Η κακή ή κακεντρεχής χρήση μη λογικών επιχειρημάτων, συνήθως διανθισμένα με κακή χρήση ποσοτικών πληροφοριών είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε κείμενα/ιστοσελίδες θεωριών συνομωσίας αλλά και εφημερίδων που είναι στενά συνδεδεμένες με πολιτικά κόμματα. Θα ήθελα να δω μια εξέταση βασικών τέτοιων δεξιοτήτων στους υπάρχοντες εκπαιδευτικούς μας. Ή μήπως καλύτερα όχι γιατί ίσως δε θα μας αρέσουν τα αποτελέσματα.

@Βίκη Μπ.
|

@Βίκη Μπ.
όχι η "αγωνία".
Είναι το ρήμα "αγωνιώ.
Δεν σχετίζεται με το "άγω".
Δες και το λεξικό:
αγωνιώ [aγonió] Ρ10.1α (μόνο στο ενεστ. θ.) : έχω, αισθάνομαι αγωνία, ιδίως από φόβο ή από ανησυχία για κτ.: Aγωνιά για τον άντρα της που είναι στρατιώτης στο μέτωπο. Οι γονείς αγωνιούσαν για την τύχη των παιδιών τους. || ανυπομονώ: ~ να μάθω τα νέα.
[λόγ. < αρχ. ἀγωνιῶ]

Βίκη Μπ.
|

Θα υπάρξει ενημέρωση από τη ΔΕΠΠΣ σχετικά με θέματα της Γλώσσας ειδικότερα, τα οποία είχαν προβληματικές απαντήσεις?
Αναφέρομαι συγκεκριμένα στο θέμα 009 όπου και οι 4 απαντήσεις ισχύουν, είναι όλες οι λέξεις παράγωγα του -αγω σύμφωνα και με το επίσημο βιβλίο Αρχαίων της Β' γυμνασίου.

NN
|

Με μια πολύ πρόχειρη ματιά, στο ερώτημα 035, η πρώτη πληροφορία «Ένας τριψήφιος αριθμός έχει 9 δεκάδες» είναι περριτή.

@@ριστεία, όχι αστεία
|

Μήπως δεν έχω καταλάβει κάτι; Οι εξετάσεις ΚΑΤΑΤΑΣΟΥΝ τους υποψήφιους από τον καλύτερο στον χειρότερο, και οι καλύτεροι εισάγονται, ναι ή όχι; Αν είναι έτσι και τα θέματα είναι εύκολα, απλά θα γράφουν "άριστα" όλοι, πολλοί αριστούχοι δεν θα εισάγονται και μετά άλλοι σχολιαστές θα κλαίγονται ότι "έγραψε το παιδί άριστα και δεν το πήραν".

Αλφα καππα
|

Το θεωρω απαραδεκτο να βαζουν θεματα Λυκειου σε παιδακια εκτης δημοτικου. Ηταν απαιτητικα ολα τα θεματα και καθηγητες ειπαν οτι ειναι εξαιρετικα δυσκολο για τους ιδιους να τα συμπληρωσουν σ αυτον τον χρονο! Θελουμε να τσακισουμε τα παιδια που προσπαθησαν φιλοτιμα; Να τους πουμε οτι ειναι ματαιο αν δεν αγορασουν την εκπαιδευση τους κ το σχολειο τους;
Σα δε ντρεπομαστε λεω γω

AI
|

Είναι λυπηρό αυτά τα απαρχαιωμένα και ανούσια Μαθηματικά της δεκαετίας του 50 να είναι κριτήριο για την φοίτηση σε ένα "πρότυπο" σχολείο.

@ριστεία, όχι αστεία
|

Δύσκολα θεμάτα σημαίνει αύξηση φροντιστηριακών μαθημάτων και ειδικών εκδόσεων.
Το χρήμα να κινείται. Άριστα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ