Οδηγίες Κ. Πιερρακάκη για τα Ιδιωτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία

Να επανελεγχθούν οι εσωτερικοί κανονισμοί λειτουργίας όλων των ιδιωτικών και ξένων σχολείων

20/05/2024

Ενημερώθηκε: 20/05/2024, 12:33

Άκουσε το άρθρο

Εγκύκλιο με οδηγίες για τη λειτουργία των ιδιωτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων, υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ειδικότερα:

  1. Φοίτηση μαθητών με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα ιδιωτικά και ξένα σχολεία της ημεδαπής

Ο υπουργός Παιδείας μετά την επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη, που έλαβε,  σχετικά με προβλήματα στη φοίτηση μαθητών με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα ιδιωτικά και ξένα σχολεία της ημεδαπής, επισημαίνει ότι:

α) οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης είναι υπεύθυνες κατά δέσμια αρμοδιότητα για την εποπτεία, τον έλεγχο και την επιβολή κυρώσεων που προβλέπει η νομοθεσία στα σχολεία αρμοδιότητάς τους και

β)   να επανελεγχθούν οι εσωτερικοί κανονισμοί λειτουργίας όλων των ιδιωτικών και ξένων σχολείων της περιοχής ευθύνης σας (σ.σ. Διευθυντών Εκπαίδευσης) , βάσει του αντιγράφου που φυλάσσεται στην υπηρεσία σας και να αναπεμφθούν σε περίπτωση αντίθεσης συγκεκριμένου όρου του κανονισμού προς ρητή διάταξη νόμου.

Ο Κ. Πιερρακάκης σημειώνει στην εγκύκλιο  ότι πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή της ειδικής νομοθεσίας της ιδιωτικής εκπαίδευσης, της νομοθεσίας της ειδικής εκπαίδευσης, της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ΔΣΔΠ) και της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες (ΣΔΑΑ), έτσι ώστε να αποκλείονται περιπτώσεις διάκρισης παιδιών με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες από την ιδιωτική εκπαίδευση.

2. Λειτουργία ιδιωτικών συστεγαζόμενων νηπιαγωγείων

Ειδικά στους Δ/ντές Α/θμιας Εκπαίδευσης, ο υπουργός Παιδείας  εφιστά την  προσοχή στην εποπτεία των ιδιωτικών συστεγαζόμενων νηπιαγωγείων της περιοχής ευθύνης τους, όσον αφορά στην υπηρεσιακή κατάσταση του εκπαιδευτικού προσωπικού τους, ιδίως στα διοριστήρια και τις μισθοδοτικές καταστάσεις αυτού.

3. Υποβολή αιτήσεων για χορήγηση άδειας με αποδοχές για ανατροφή τέκνου.

Αναφορικά με την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για χορήγηση άδειας με αποδοχές για ανατροφή τέκνου σε ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, ο υπουργός Παιδείας επισημαίνει  τα ακόλουθα:

-Στη με αρ. πρωτ. 1131/Ν1/05-01-2022 εγκύκλιο της υπηρεσίας μας με θέμα «Ενημέρωση για την ηλεκτρονική διακίνηση δικαιολογητικών δαπανών που αφορούν στις αποφάσεις άδειας ανατροφής και συνδικαλιστικής άδειας» ορίζεται ότι για την έκδοση της διοικητικής πράξης χορήγησης άδειας ανατροφής τέκνου απαιτείται αίτηση του/της ενδιαφερόμενου/ης εκπαιδευτικού με ημερομηνία προγενέστερη της έναρξης άδειας ανατροφής (αφορά τις άδειες της παρ. 2 του άρθρου 53 του Ν. 3528/2007).

-Στο άρθρο 53 παρ. 1 του Ν. 3528/2007 (Α ́ 26) και το άρθρο 29 του Ν. 5043/2023 (Α ́ 91) ορίζεται ότι: «... Η αίτηση για χορήγηση της άδειας των προηγούμενων εδαφίων υποβάλλεται τουλάχιστον ένα (1) μήνα πριν από την έναρξη της άδειας, εκτός εάν συντρέχουν έκτακτοι λόγοι, οι οποίοι καθιστούν αναγκαία την έναρξη της άδειας σε συντομότερο χρονικό διάστημα. ...» (αφορά την άδεια άνευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου και την άδεια τριών μηνών με πλήρεις αποδοχές που χορηγείται σε περίπτωση γέννησης τρίτου και περισσότερων τέκνων)

Έχει παρατηρηθεί, σε αρκετές περιπτώσεις, τονίζει ο Κ. Πιερρακάκης,  η αίτηση του/της ενδιαφερόμενου/ης να εισέρχεται με καθυστέρηση στις αρμόδιες για την έκδοση της άδειας υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘΑ, (είτε γιατί ο ίδιος ο εκπαιδευτικός δεν την υπέβαλε έγκαιρα, είτε γιατί το ιδιωτικό σχολείο καθυστέρησε να τη διαβιβάσει στην αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης, είτε διότι οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, κατά την επεξεργασία του φακέλου της αίτησης, διαπιστώνουν ελλείψεις ή λάθη και αναγκάζονται να ζητήσουν εκ νέου ορισμένα δικαιολογητικά), με αποτέλεσμα να δημιουργείται κώλυμα στην πληρωμή των αιτούντων άδεια ανατροφής τέκνου από την αρμόδια οικονομική υπηρεσία, λόγω της εκπρόθεσμης υποβολής της σχετικής αίτησης.

Για το λόγο αυτό, σημειώνεται στην εγκύκλιο του υπουργού, θα πρέπει να αποδεικνύεται η εμπρόθεσμη, σύμφωνα με τα παραπάνω, υποβολή της αίτησης π.χ. με την υποβολή της μέσω του gov.gr με τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης, ή με την άμεση πρωτοκόλλησή της ως εισερχομένου, με σφραγίδα (επάνω στην αίτηση) του ιδιωτικού σχολείου.

Σε περίπτωση που «συντρέχουν έκτακτοι λόγοι, οι οποίοι καθιστούν αναγκαία την έναρξη της άδειας σε συντομότερο χρονικό διάστημα» (αφορά τις άδειες του άρθρου 53, παρ. 1 του ν. 3528/2007), θα πρέπει ο/η ενδιαφερόμενος/η να υποβάλει σχετική υπεύθυνη δήλωση με την οποία να τους δικαιολογεί.

4. Υποβολή αναφορών ενδοσχολικής βίας και φαινομένων εκφοβισμού μέσω της Ειδικής Ψηφιακής Πλατφόρμας.

Σχετικά με την ειδική ψηφιακή πλατφόρμα για την υποβολή αναφορών ενδοσχολικής βίας και φαινομένων εκφοβισμού, ο Κ. Πιερρακάκης υπενθυμιζει, τη με αρ. πρωτ. 40128/Ν1/16-4-2024 σχετική εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. σύμφωνα με την οποία οι Δ/ντές των ιδιωτικών σχολείων θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία των μαθητών στο ΠΣ Myschool και να ενημερώσουν τους γονείς και όσων έχουν την επιμέλεια των μαθητών για τον αριθμό μητρώου του μαθητή προκειμένου να μπορούν να υποβάλλουν τις αναφορές ενδοσχολικής βίας στην εν λόγω πλατφόρμα.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ
 

Σχόλια (1)

Σημαντική παρέμβαση
|

Να συμπληρωθεί η Εγκύκλιος ώστε με την ευθύνη των Διευθυντών της Περιφερειακής Εκπαίδευσης να ελεγχθεί η νομιμότητα της κατασκευής και λειτουργίας κολυμβητικών δεξαμενών των Ιδιωτικών σχολείων, τα μέτρα καθαρισμού και η ποιότητα του νερού σε αυτές και ασφαλώς η ύπαρξη ναυαγοσώστη για την ασφάλεια των παιδιών.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ