Εγκύκλιος προς μέλη ΔΕΠ και το διοικητικό προσωπικό: Μεμονωμένα ερωτήματα δεν θα απαντώνται χωρίς την τήρηση προβλεπόμενων διαδικασιών

Σε περίπτωση ερμηνευτικών δυσχερειών και αδυναμίας επίλυσης των υπό εξέταση θεμάτων, οι αρμόδιες Υπηρεσίες οφείλουν να απευθύνονται, κατ’ αρχήν, στη Νομική Υπηρεσία του Ιδρύματος

20/05/2024

Ενημερώθηκε: 20/05/2024, 14:37

Άκουσε το άρθρο

Μεμονωμένα ερωτήματα τα μελών ΔΕΠ και διοικητικού προσωπικού που θα απευθύνονται σε υπηρεσίες του υπουργείου, εγγράφως ή προφορικά, δεν θα απαντώνται χωρίς την τήρηση συγκεκριμένων διαδικασιών , ξεκαθαρίζει  ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Οδυσσέας Ζώρας, με εγκύκλιο την οποία απέστειλε στις διοικήσεις των Ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούν τα μέλη ΔΕΠ και το διοικητικό προσωπικό, σύμφωνα με την εγκύκλιο, είναι οι εξής:

  • Για τη διευθέτηση των ζητημάτων που τους αφορούν, θα πρέπει πρωτίστως να απευθύνονται στη Διοίκηση του Ιδρύματος. 
  • Οι Υπηρεσίες και τα όργανα των Α.Ε.Ι. οφείλουν να επιλύουν τα ζητήματα που ανακύπτουν κατόπιν διεξοδικής έρευνας και μελέτης των ισχυουσών διατάξεων της σχετικής νομολογίας, των γενικών εγκυκλίων και της διοικητικής πρακτικής. 
  • Σε περίπτωση ερμηνευτικών δυσχερειών και αδυναμίας επίλυσης των υπό εξέταση θεμάτων, οι αρμόδιες Υπηρεσίες οφείλουν να απευθύνονται, κατ’ αρχήν, στη Νομική Υπηρεσία του Ιδρύματος και, εάν εξακολουθεί να κρίνεται απαραίτητη η γνώμη των Υπηρεσιών του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. για τη διευθέτηση ενός ζητήματος, το σχετικό ερώτημα θα πρέπει να υποβάλλεται στην καθ’ ύλην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου, αποκλειστικά μέσω του Γραφείου Πρύτανη, και να συνοδεύεται από τη γνώμη της ερωτώσας Υπηρεσίας ή οργάνου καθώς και από τη γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας του Ιδρύματος. Κατά συνέπεια, σας γνωρίζουμε ότι μεμονωμένα ερωτήματα που θα απευθύνονται σε Υπηρεσίες του Υπουργείου, εγγράφως ή προφορικά, δεν θα απαντώνται χωρίς την τήρηση της ως άνω διαδικασίας.

Σε Γνωμοδοτήσεις του Ν.Σ.Κ. (βλ. Γνωμοδοτήσεις Β' Τμήματος 252/2011 και 167/2011, 118/2014 καθώς και Ολομ. 424/2010 ) αναφέρονται τα εξής: «Κατά την έννοια των διατάξεων που αφορούν στις αρμοδιότητες και τη λειτουργία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδοτεί επί αρμοδίως υποβαλλομένων ερωτημάτων για την έννοια και το περιεχόμενο συγκεκριμένων διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, προκειμένου η Διοίκηση να τις εφαρμόσει στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της και όχι επί ερωτημάτων τα οποία δεν αφορούν στην άσκηση των αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών των Υπουργείων ή των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών που η νομική τους υπηρεσία διεξάγεται από αυτό, αλλά απασχολούν νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, τα οποία έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, διαθέτουν νομική υπηρεσία, ως αυτοτελή οργανική μονάδα και η εν λόγω υπηρεσία τους δεν διεξάγεται από το Ν.Σ.Κ. . Ενώ η τυχόν εκ μέρους του αρμοδίου Υπουργού άσκηση εποπτείας επ' αυτών των νομικών προσώπων και ανεξαρτήτων διοικητικών αρχών δεν αρκεί προς θεμελίωση
αρμοδιότητας του Ν.Σ.Κ. για έκδοση γνωμοδοτήσεων επί ερωτημάτων τους. Υπό την αντίθετη εκδοχή, η ενασχόληση του Ν.Σ.Κ. με ερωτήματα, τα οποία, έστω και αν υποβάλλονται από τον εποπτεύοντα Υπουργό, απασχολούν αποκλειστικώς και μόνο το εποπτευόμενο νομικό πρόσωπο άγει, κατ' έμμεσο τρόπο, σε διεξαγωγή της νομικής υπηρεσίας του εποπτευόμενου φορέα από το Ν.Σ.Κ., κατά παράβαση των προπαρατεθεισών διατάξεων του Οργανισμού του Ν.Σ.Κ., στις οποίες κατονομάζονται σαφώς οι αρμοδιότητες του σώματος».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

 

 
 

Σχόλια (1)

Polar_Fish
|

Το ερώτημα είναι αν το υπουργείο ενδιαφέρεται για την ορθή εφαρμογή του νόμου.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ