Ελληνική Pisa: Υπό τη "σκιά" της στάσης εργασίας των εκπαιδευτικών και τις συγκεντρώσεις έξω από τα Εξεταστικά Κέντρα οι σημερινές εξετάσεις

Οι εξετάσεις θα διαρκέσουν συνολικά 190’ και θα ξεκινήσουν στις 9 το πρωί σε 660 Γυμνάσια και Δημοτικά Σχολεία

22/05/2024

Ενημερώθηκε: 22/05/2024, 06:31

Άκουσε το άρθρο

Υπό τη "σκιά" της στάσης  εργασίας των εκπαιδευτικών ,την οποία κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για λογαριασμό της ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, και τις συγκεντρώσεις έξω από τα Εξεταστικά Κέντρα θα διεξαχθούν σήμερα οι  εξετάσεις της “ελληνικής” PISA.

Οι Εθνικές Εξετάσεις Διαγνωστικού Χαρακτήρα θα πραγματοποιηθούν από τις  9 το πρωί έως και τις  12:10' το μεσημέρι, 

Οι εξετάσεις θα διαρκέσουν συνολικά 190’ ως εξής (με τη σειρά που αναφέρονται):

  • 75 ́ η εξέταση στη Νεοελληνική Γλώσσα
  • 3 ́’ διάλειμμα
  • 75 ́ η εξέταση στα Μαθηματικά
  • 10 ́ η συμπλήρωση των κοινωνικοδημογραφικών στοιχείων

Ο/H Διευθυντής/-ντρια της σχολικής μονάδας έχει την ευθύνη της διενέργειας και της εποπτείας των εξετάσεων, καθώς και του ορισμού δύο (2) εκπαιδευτικών ως επιτηρητών/-τριών για κάθε αίθουσα που χρησιμοποιείται για τις εξετάσεις, εκτός της περίπτωσης των μονοθέσιων σχολείων, όπου ορίζεται ένας/μία (1) επιτηρητής/-τρια.

Οι εξετάσεις αφορούν σε θέματα σχετικά με τα περιεχόμενα των προγραμμάτων σπουδών στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών με σκοπό την έγκυρη και αξιόπιστη διάγνωση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων κριτικής σκέψης των μαθητών και μαθητριών, σύμφωνα με τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα, όπως αυτά αναφέρονται ή περιγράφονται στα Προγράμματα Σπουδών των ανωτέρω γνωστικών αντικειμένων.

Για το σχολικό έτος 2023-2024 στις διαγνωστικές εξετάσεις θα συμμετάσχουν οι μαθητές της Στ ́ Δημοτικού από 330 Δημοτικά Σχολεία της χώρας (6.000 μαθητές)  και της Γ ́ Γυμνασίου από 330 Γυμνάσια της χώρας  (6.000 μαθητές) .

  • Πατήστε εδώ για να δείτε τα 660 σχολεία που θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις 

Τα σχολεία που επελέγησαν αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα από το σύνολο των σχολείων της χώρας, ανά βαθμίδα εκπαίδευσης (εκτός από τα ειδικά σχολεία, τα ξενόγλωσσα σχολεία και τα μειονοτικά σχολεία της Θράκης).

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας εφαρμόστηκε διαδικασία στρωματοποιημένης δειγματοληψίας, όπως καθορίστηκε με το υπ’ αρ. 1/29.4.2024 πρακτικό της Επιστημονικής Επιτροπής, από όπου προέκυψαν δύο λίστες σχολείων.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι ανώνυμα και δεν συνεκτιμώνται από τους/τις εκπαιδευτικούς κατά την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών/-τριών στα συγκεκριμένα μαθήματα.

Σε κάθε περίπτωση το Ι.Ε.Π. αναλαμβάνει να διαφυλάξει το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων των μαθητών/τριών που θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις, βάσει των διατάξεων του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων.
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (2)

Πολίτης Ν
|

Πώς μπορούν να χρησιμοποιούν το όνομα ενός άλλου διαγωνισμού (PISA), που διοργανώνεται από έναν άλλο οργανισμό (ΟΟΣΑ / OECD);

Έχουν λάβει έγκριση από τον ΟΟΣΑ;
PISA is the OECD's Programme for International Student Assessment.

Γιατι να εξεταζονται μονο σε δύο
|

Δίκαια πράγματα
Να εξετάζονται οι μαθητές και σε άλλα μαθήματα όπως Αγγλικά, Πληροφορική, Καλλιτεχνικά, Γυμναστική, κ.α. αφού όλα επιρρεάζουν το μέσο όρο προαγωγής.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ