Υπ. Παιδείας: Παράνομη η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη σημερινή στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ μέσα στις εξετάσεις για την ελληνική Pisa

Το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας

22/05/2024

Ενημερώθηκε: 22/05/2024, 17:45

Άκουσε το άρθρο

"Δεν είναι νόμιμη η συμμετοχή των υπηρετούντων σε αυτές εκπαιδευτικών στην ανακοινωθείσα μόνο με καταχώριση στον Τύπο την 21.05.2024 τετράωρη διευκολυντική στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ για την 22.05.2024".

Αυτό ξεκαθαρίζει το υπουργείο Παιδείας με έγγραφο προς τους Διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς όλων των σχολείων  της χώρας .

Προς ενημέρωση των Διευθυντών/ντριων – Προϊσταμένων των Σχολικών Μονάδων και των εκπαιδευτικών, το υπουργείο Παιδείας κοινοποίησε επίσης  την   υπ’ αρ. 461/2024 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Ειδική Διαδικασία Εργατικών Διαφορών-Απεργιακή Διαφορά), με την οποία αναγνωρίσθηκε και κρίθηκε ως παράνομη η κηρυχθείσα με τις από 13.05.2024 και 17.05.2024, αντίστοιχα, αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των συνδικαλιστικών οργανώσεων: 

α) με την επωνυμία «Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης» (ΟΛΜΕ) και 

β) με την επωνυμία ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ» (Δ.Ο.Ε), στάση εργασίας για την 22η Μαΐου 2024, που καλύπτει τις ώρες διεξαγωγής των Εθνικών εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα για τα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών στην ΣΤ’ τάξη του Δημοτικού και στην Γ’ τάξη του Γυμνασίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4823/2021, και συγκεκριμένα η τρίωρη στάση εργασίας που κήρυξε η πρώτη συνδικαλιστική οργάνωση και το πρώτο τετράωρο του πρωινού προγράμματος που κήρυξε η δεύτερη συνδικαλιστική οργάνωση.

Η ως άνω απόφαση, τονίζει στο έγγραφο το υπουργείο,  απαγορεύει στις ανωτέρω συνδικαλιστικές οργανώσεις την πραγματοποίηση της ως άνω απεργίας – αποχής και κηρύσσει την απόφαση προσωρινά εκτελεστή.

Το υπουργείο Παιδείας σημειώνει  ότι το διατακτικό της ως άνω απόφασης είναι δεσμευτικό για τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων που λαμβάνουν μέρος στις ως άνω διαγνωστικές εξετάσεις.

Η απάντηση της ΔΟΕ  

Ξεπερνώντας κάθε όριο χρηστής διοίκησης και με τον Γενικό Γραμματέα να προχωρά σε αντιποίηση της ιδιότητας του δικαστή, η πολιτική ηγεσία του  Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., ανήμπορη να αποτρέψει τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη στάση εργασίας της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ενάντια στην πραγματοποίηση των διαγνωστικών εξετάσεων «τύπου PISA» έστειλε μέσα στη νύχτα στις σχολικές μονάδες ένα απαράδεκτο έγγραφο δίχως καμία νομική ισχύ όπου ούτε λίγο ούτε πολύ αποφαίνεται (αφού δεν πρόλαβε να προσβάλει την απόφαση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. δικαστικά) ότι η στάση «δεν είναι νόμιμη…γιατί ανακοινώθηκε μόνο στον Τύπο».
 
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. τονίζει ότι η στάση εργασίας που κήρυξε σήμερα η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για το πρώτο 4ωρο του πρωινού προγράμματος των σχολικών μονάδων, στις 22 Μαΐου, ημέρα διεξαγωγής των εξετάσεων PISA, δεν έχει προσβληθεί και φυσικά δεν έχει κριθεί δικαστικά, δεν μπορεί, επομένως, να κριθεί ως μη νόμιμη από τον, παντελώς αναρμόδιο για κάτι τέτοιο Γενικό Γραμματέα και οι εκπαιδευτικοί τυγχάνουν της κάλυψης της τριτοβάθμιας οργάνωσης (Α.Δ.Ε.Δ.Υ.) για τη συμμετοχή τους σ’ αυτήν.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να συμμετέχουν μαζικά στη στάση εργασίας αποτρέποντας την πραγματοποίηση των εξετάσεων που εντάσσονται στη λογική της κατηγοριοποίησης των σχολικών μονάδων και υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης που διαπνέει τον ν.4823/21.
 

Σχόλια (4)

Όλγα
|

Έγινε δικαστήριο; Θα μας τρελάνουν στο Υπουργείο; Βγάζει παράνομη την απεργία ο ΓΓ ; Αυτά δεν έχουν ξαναγίνει !

Νικόλας
|

Που είναι η δικαστική απόφαση που βγάζει παράνομη την στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ; Η εγκύκλιος δεν είναι δικαστική απόφαση.

Μαρία
|

Σοβαρά τώρα;; Βγάζει παράνομη την στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ ο ΓΓ με εγκύκλιο;;!! Δικάζει και αποφασίζει ο ΓΓ;Τι πράγματα είναι αυτά; Σε ποια χώρα ζούμε;

Δεν ντρέπεστε;
|

Είναι δικαστήριο το υπ Παιδείας και βγάζει παράνομη μια απεργία πριν καν ακόμη προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια;
Τι άλλο θα δούμε;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ