Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τα λάθη και τις αστοχίες στις εξετάσεις για τα Πρότυπα Σχολεία

Τα λάθη στη διατύπωση ή και την απάντηση των θεμάτων κλονίζουν την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του θεσμού και προκαλούν αναστάτωση και αγανάκτηση σε χιλιάδες γονείς και μαθητές

22/05/2024

Άκουσε το άρθρο

Του τομεάρχη παιδείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΝΑΛ Στέφανου Παραστατίδη

Τα λάθη και οι αστοχίες που παρατηρήθηκαν στα φετινά θέματα των εξετάσεων για την εισαγωγή των μαθητών στα πρότυπα σχολεία, αποδεικνύουν ότι η επιτροπή των εξετάσεων για την επιλογή των αρίστων μαθητών, απέχει μακράν από την  αριστεία.

Είναι μία ακόμη ένδειξη της  προχειρότητας με την οποία η ηγεσία του υπουργείου παιδείας αντιμετωπίζει σοβαρά θέματα που απασχολούν χιλιάδες μαθητές και γονείς.

Τα λάθη στη διατύπωση ή και την απάντηση των θεμάτων κλονίζουν την αξιοπιστία και την  εγκυρότητα του θεσμού και  προκαλούν αναστάτωση και αγανάκτηση σε χιλιάδες γονείς και μαθητές που παίρνουν μέρος στις εξετάσεις.

Κανείς δεν δικαιούται να παίζει με την αγωνία, το άγχος και τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι μαθητές και οι οικογένειές τους για την επιτυχία σε ένα τέτοιο διαγωνισμό.

Οι  συγκεκριμένες εξετάσεις και η αυτονόητη ζήτηση που υπάρχει για φοίτηση σε ένα σχολείο που μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες μαθησιακές, διδακτικές και παιδαγωγικές απαιτήσεις, έχει οδηγήσει τον έντονο ανταγωνισμό και τη φροντιστηριακή προετοιμασία και στο δημοτικό σχολείο.

Σύμφωνα μάλιστα με   δημοσιεύματα το κόστος μιας οκτάμηνης προετοιμασίας για έναν μαθητή της έκτης δημοτικού αγγίζει τις 2000 ευρώ!

Η αυξημένη ζήτηση και ο ανταγωνισμός καλλιεργούν το άγχος και δημιουργούν τις συνθήκες για την ανάπτυξη της παραπαιδείας πλέον και στο δημοτικό.

Η απάντηση στη δημιουργία ανταγωνιστικού περιβάλλοντος αλλά και των συνθηκών ανάπτυξης της παραπαιδείας από τα πρώτα μόλις στάδια της σχολικής ζωής, δεν μπορεί παρά να είναι ο εθνικός σχεδιασμός για ένα ποιοτικό, διδακτικά και μαθησιακά αποτελεσματικό,  παιδαγωγικά δημιουργικό δημόσιο σχολείο.

Ο σχεδιασμός αυτός απαιτεί πολιτική βούληση, διάθεση των αναγκαίων πόρων και κυρίως σοβαρότητα στην προσπάθεια και εθνικό διάλογο για την παιδεία.

Πράγματα που  δεν φαίνεται να ανήκουν στις προτεραιότητες της σημερινής πολιτικής ηγεσίας.

Σχόλια (6)

@ριστεία, όχι αστεία
|

...Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,
ήδη θα το κατάλαβες η αριστείες τί σημαίνουν.

Εμείς τα λέγαμε και τα λέμε.

Inheritor
|

@Πλατάρος Γιάννης

Είδαμε και την κοροϊδία από όσους τάχα έχετε γνώση για ένα θέμα.
Τί θέλετε δηλαδή να κάνει το Πασοκ; Το Πασόκ κυβερνάει αυτό τον τόπο; Μας δουλεύετε; Τί θέλετε να προτείνουμε δηλαδή; Ότι πρέπει να κάνετε σωστά τη δουλειά σας και να μην βάζετε λανθασμένα θέματα εξετάσεων; Ακόμα ισχυρίζεστε ότι κάνουμε πολύ φασαρία για το σχεδόν τίποτα; Για το ερώτημα 49 στα μαθηματικά που το κάνατε αβαβά κανένα σχόλιο;

@Πλατάρος Γιάννης
|

Μα δεν καταλαβαίνετε ότι όπου σχολιάζετε όλοι ξέρουν πλέον ότι απλά υποστηρίζετε την κυβέρνηση; Τι νόημα έχει, τόσο πολύ κερδίζετε από όλη αυτή την αμπελοφιλοσο-προπαγάνδα;

Παλατάρος ο απολογητής
|

Ο επαγγελματίας απολογητής της κυβερνητικής πολιτικής Πλατάρος , αυτή τη φορά υπερασπιστής της επιτροπής εξετάσεων. Και σ' ανώτερα...

Master chef (η πολύ αριστεία βλάπτει σοβαρά την υγεία)
|

Είπε η "αριστεία" ότι θα διοργανώσει αγώνες F1.... και κάποιοι την εμπιστεύτηκαν και έσπευσαν να βάλουν 12χρονους στο τιμόνι.
Κανείς δεν θα της ξεφύγει τελικά. Θα μας "πεθάνει" όλους με τη σειρά.
Κατάργηση πάσης φύσης διαγωνισμών για μαθητές τέτοιας ηλικίας. Να επιτρέπονται μόνο εάν λέγεσαι Κούλης....

Πλατάρος Γιάννης
|

Το κείμενο κάνει διαπιστώσεις και δεν προτείνει τίποτα.
Τουλάχιστον το 1981 είχε εξαγγείλει ο Ανδρέας την κατάργηση των φρονιστηριων με αποτέλεσμα εκατοντάδες φροντιστήριο οι να σπεύσουν να διορίσουν μέσω επετηρίδας.
Την πάτησαν..
Ο αρθρογράφος πρέπει να πει:
1. Θα καταργήσει τα φροντιστήρια; (Το πολίτευμα που έχουμε δεν το επιτρέπει)
2. Θα καταργήσει τα Πρότυπα; (Δεν λέει τίποτα)
Εκτός από τα δύο παραπάνω πεδία που είναι οι αιτίες βάθους, δεν λέει κάτι άλλο.
Ούτε κάνω προτείνει αλλαγή τρόπου επιλογής θεμάτων.
Όταν έχεις γνώση για ένα θέμα, η κοροϊδία που γίνεται από τους πολιτικούς είναι κραυγαλέα.
Μάλλον έτσι ισχύει και για τα άλλα θέματα που δεν έχουμε καλή εποπτεία και γνώση.
Συμπεράσματικα, το κείμενο, δεν λέει πουθενά τι πρέπει να γίνει του χρόνου. Μόνο ευχές.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ