Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την Ελληνική PISA”: «Για το υπ. Παιδείας προέχει η επικοινωνία και όχι οι εκπαιδευτικοί σκοποί του διαγωνισμού

22/05/2024

Ενημερώθηκε: 22/05/2024, 18:06

Άκουσε το άρθρο

Του τομεάρχη παιδείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Στέφανου Παραστατίδη 

Η αξιοποίηση διαγνωστικών εργαλείων για την αποτίμηση των προγραμμάτων σπουδών, των μαθησιακών αποτελεσμάτων και των διδακτικών πρακτικών, είναι μία διεθνής πρακτική που μέσα  από τη σωστή εφαρμογή και υλοποίησή της μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου και της  διδακτικής μαθησιακής διαδικασίας.

Στην κοινή υπουργική απόφαση για την “Ελληνική Pisa” αναφέρεται ειδικότερα  ότι “τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων εξετάσεων αξιοποιούνται για βελτιώσεις στα προγράμματα σπουδών και  στο εκπαιδευτικό́ υλικό́, καθώς και για την ανάπτυξη εστιασμένων επιμορφωτικών δράσεων”.

Ενώ όμως έχει ήδη περάσει ένας χρόνος από τη διεξαγωγή των προηγούμενων εξετάσεων κανένα αποτέλεσμα ή συμπέρασμα δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Προκύπτουν  λοιπόν ερωτήματα για τα οποία έχουμε ήδη καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Ένας διαγωνισμός που θα μπορούσε ως διαγνωστικό εργαλείο να αξιοποιηθεί προς όφελος των μαθητών και του σχολείου, διεξάγεται χωρίς:

  • Να  υπάρχει ή να  έχει δημοσιοποιηθεί η  μελέτη των αποτελεσμάτων της δεύτερης χρονιάς διεξαγωγής του,
  • Να έχουν αξιοποιηθεί τα όποια συμπεράσματα στα ήδη διαμορφωμένα προγράμματα σπουδών.
  • Να  έχει σχεδιαστεί οποιαδήποτε  επιμορφωτική δράση για τους εκπαιδευτικούς με βάση σχετικά  πορίσματα.

Είναι προφανές ότι και στην περίπτωση της “Ελληνικής PISA” για το Υπ. Παιδείας  προέχει η επικοινωνία και όχι οι εκπαιδευτικοί σκοποί του διαγωνισμού.
 

Σχόλια (3)

@NIKOLAS
|

Σύμφωνα με τη λογική αυτή ο διαγωνισμός θα γίνεται αλλά τα αποτελέσματα θα μένουν κρυφά και δεν θα τα ξέρει κανείς. Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τον προηγούμενο και δεν ξέρει κανείς αν υπήρξαν και ποια ήταν τα πορίσματα. Αλίμονο αν για επιμορφωτικές δράσεις και για παρεμβάσεις στα προγράμματα σπουδών περιμέναμε να περάσουν δεκαετίες διαγωνισμών. Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα.

Σε πόσο "βάθος" δηλαδή?
|

@NIKOLAS
Μπορεί και να έχετε δίκιο, γιατί για την ΠΙΣΑ (ελληνική ή original) δεν ξέρω.... αλλά για το ΚΤΕΟ πχ ξέρω, ότι εάν δεν επισκευάσεις άμεσα το αυτοκίνητο δεν πας μακριά....

NIKOLAS
|

Δεν ξέρετε τι λέτε εκεί στο ΠΑΣΟΚ προκειμένου να πείτε σε όλα όχι. Καμία χώρα δεν αξιοποιεί τα αποτελέσματα με ένα ή δύο διαγωνισμούς.Αυτό γίνεται σε βάθος ετών και πάντα συγκριτικά μεταξύ τους αποτελέσματα των διαγωνισμών. Δεν ξαναφτιάχνονται ΑΠΣ με βάση τα αποτελέσματα 1-2 ετών, δεν εντοπίζονται προβλήματα πρόσκαιρα.
Εσείς όμως ή δεν τα γνωρίζετε αυτά ή κάνετε ότι δεν τα γνωρίζετε για να κάνετε λαικισμό. Και στις δυο περιπτώσεις δεν είστε υπεύθυνοι.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ