Η απόφαση αυτή δεν μπορεί να διασφαλίσει τη δίκαιη εισαγωγή μαθητών στο Πρότυπο Σχολείο της επιλογής τους

23/05/2024

Άκουσε το άρθρο

Η πρωτοφανής αυτή συνθήκη συγκλόνισε την κοινή γνώμη ως προς το βαθμό αξιοπιστίας των συγκεκριμένων εξετάσεων. Ο χρόνος δεν μπορεί να γυρίσει πίσω και η λύση που προτάθηκε δημιουργεί δυνητικά καθεστώς αδικίας για πληθώρα μαθητών.  

Στόχος της συγκεκριμένης εξέτασης είναι να αξιολογηθούν οι γνώσεις και οι ικανότητες των υποψήφιων μαθητών με τρόπο δίκαιο και αμερόληπτο. Δεδομένης της παρούσας συνθήκης μία μόνο λύση είναι δίκαιη, την οποία και παρουσιάζω με φιλολογική τεκμηρίωση.

Ως προς τα επί μέρους:

Ερώτηση 9

Το λάθος βαραίνει αποκλειστικά την επιτροπή. Η ερώτηση ζητά να βρεθεί ποια λέξη δε συσχετίζεται ετυμολογικά με το ρήμα «άγω». Όποια από τις δυνατές επιλογές κι αν έχει επιλέξει ο υποψήφιος μαθητής/υποψήφια μαθήτρια δεν αποτελεί τη σωστή επιλογή, καθώς όλες οι δυνατές επιλογές απορρέουν από το ρήμα «άγω». Συνεπώς, η συγκεκριμένη ερώτηση πρέπει να θεωρηθεί άκυρη και κανένας μαθητής να μην πάρει καμία μονάδα. Έτσι, δεν έχει αδικηθεί κανείς, αφού κατ’ ουσία κανείς δεν έχει απαντήσει σωστά.

Ερώτηση 15 

Το λάθος βαραίνει αποκλειστικά την επιτροπή. Η ερώτηση ζητά να βρεθεί ποια από τις παρακάτω προτάσεις δεν αληθεύει σύμφωνα με το κείμενο. Σε αυτόν τον τύπο ερώτησης, η σωστή απάντηση πρέπει να είναι μόνο μία. Όμως, από λάθος στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν δύο σωστές επιλογές. (Α και Δ) Συνεπώς, μόνο οι μαθητές και οι μαθήτριες που έχουν απαντήσει μία εκ των δύο επιλογών πρέπει να πάρουν τις δύο μονάδες που δίνει η συγκεκριμένη άσκηση. Όσοι έχουν επιλέξει τις άλλες δύο επιλογές (Β και Γ) δεν πρέπει να πάρουν καμία μονάδα, καθώς δεν έχουν εντοπίσει σωστά το ζητούμενο. Έτσι δεν έχει αδικηθεί κανείς, καθώς βαθμολογικά επιβραβεύονται μόνο όσοι έχουν απαντήσει σωστά στο ερώτημα.

Ερώτηση 23  

Το λάθος βαραίνει αποκλειστικά την επιτροπή. Ζητείται ο ορθός συλλαβισμός λέξης. Καμία, όμως, από τις διαθέσιμες απαντήσεις δεν συμπεριλαμβάνει τον ορθό συλλαβισμό λέξης. Έτσι, όποια απάντηση κι αν έχει επιλέξει ο οποιοσδήποτε μαθητής, δεν έχει απαντήσει σωστά. Συνεπώς, η ερώτηση πρέπει να θεωρηθεί άκυρη και να μη προσμετρηθεί καμία μονάδα σε κανέναν μαθητή, που εκ των πραγμάτων έχει απαντήσει λάθος. Έτσι, δεν αδικείται κανείς. Με την απόφαση που προτάθηκε, υπάρχει σαφέστατη αδικία, καθώς οι μαθητές που έχουν επιλέξει τις επιλογές Β, Γ και Δ αποδεικνύουν πως δε γνωρίζουν πώς γίνεται ο συλλαβισμός των λέξεων ενώ όσοι έχουν επιλέξει το Α μοιάζουν να έχουν διαλέξει την απάντηση που είναι πιο κοντά στη σωστή χωρίς όμως να είναι, καθ’ ότι και η εκδοχή του Α εσφαλμένη.

Από τις εσφαλμένες αυτές ερωτήσεις μόνο η 15 δυνητικά μπορεί να έχει επηρεάσει τον χρόνο των υποψήφιων μαθητών. Αυτή όμως είναι μία κοινή συνθήκη που ισότιμα κλήθηκαν να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν όλοι οι μαθητές και συνεπώς επιμερίζει έως έναν βαθμό την αδικία για όλους ανεξαιρέτως.

Προτού γίνουν όλα αυτά, καλό θα είναι από την επιτροπή να υπάρξει μια έκφραση μεταμέλειας και συγγνώμης. Με σωστό συλλαβισμό αυτή τη φορά! Συγ – γνώ -μη!

Θανάσης Γιαννακόπουλος
Φιλόλογος - Συγγραφέας σχολικών βοηθημάτων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (7)

Γονέας
|

Όσον αφορά την κατανόηση κειμένου, λίγα μπορούν να ειπωθούν. Και σε ξενόγλωσσες εξετάσεις πιστοποίησης υπάρχουν διφορούμενες απαντήσεις. Πιο δίκαιο είναι να αφαιρεθουν οι τρεις εν λόγω ερωτήσεις και να βγει το ποσοστό στα 47. Αλλιώς δίνεις ακούσιο μπόνους και σε μαθητές που δεν τα πήγαν τοσο καλά και μειώνεις τη διαφορά με τους υπόλοιπους.

Απάντηση σε @Δε συμφωνώ καθόλου
|

Μην αναπαράγετε τα όσα ανακριβή σας μεταφέρονται, εκτός αν έχετε την επιστημονική κατάρτιση να τα αποδείξετε.
Ως προς την ερώτηση 9 δεν υπάρχουν έμμεσα και άμεσα παράγωγα. Υπάρχουν σκέτο παράγωγα.
Στην ερώτηση 15 σωστές απαντήσεις είναι και η Δ αλλά και η Α, καθώς στην πρώτη παράγραφο δεν αναφέρεται πουθενά ότι οι νέοι που χαιρετούσαν ήταν μουσικοί.
Στην ερώτηση 23 σύμφωνα με τη Γραμματική του Χατζησαββίδη σελ. 26 παρατήρηση Στ αλλά και σύμφωνα με τη Γραμματική του Δημοτικού σχολείου δεν υπάρχει καμία τέτοια αναφορά αλλά αντιθέτως αναφέρεται ότι οι σύνθετες λέξεις ακολουθούν τους κανόνες που ισχύουν και για τις απλές.

Απάντηση σε Επιτέλους"
|

Δεν ισχύουν αυτά που γράφετε και έχουν απαντήσεις πολλοί φιλόλογοι πάνω σε αυτά τα θέματα.

Επιτέλους
|

Τα θέματα 9, 15 και 23 είναι ΛΑΘΟΣ. Είτε δεν έχουν λύση, είτε έχουν πολλαπλές λύσεις ενώ θα έπρεπε να υπάρχει μόνο μία σύμφωνα με τους κανονισμούς των εξετάσεων.

Τι δεν καταλαβαίνουν γονείς και φιλόλογοι επιτέλους;

Έγινε λοιπόν ένα λάθος από την επιτροπή.

Πρώτον, πρέπει να ζητηθεί συγγνώμη.
Δεύτερον, πρέπει να βρεθεί μια λύση για να βγουν τα αποτελέσματα γιατί όπως είναι εύκολο να καταλάβει κανείς δεν είναι εφικτό να επαναληφθούν οι εξετάσεις.

Οι λύσεις είναι τρεις:
1) Είτε πιάνουμε και τις τρεις για όλους σωστές. (max 50/50)
2) Είτε πιάνουμε και τις τρεις για όλους λάθος. (max 47/50)
3) Είτε δεν τις λαμβανουμε υπόψιν και βγάζουμε βαθμολογία στα 47. (max 47/47)

Πιο βολική και σωστή για την εξαγωγή των τελικών αποτελεσμάτων είναι η πρώτη, έχουμε max 50/50.

Σχολιαστής
|

Αν ρωτήσουμε 10 καθηγητές πανεπιστημίου που διδάσκουν φιλολογικά, συμφωνούν άραγε με τον διορθωμένο συλλαβισμό;
Ποιο εγχειρίδιο θεωρείται η Βίβλος του συλλαβισμού ; Του Μπαμπινιώτη;
Το σχολικό βιβλίο ;
Θα βασιστούμε σε αναρτήσεις σε ιστοσελίδες όπου γράφει ο καθείς ό,τι θέλει; Θα βασιστούμε στους κανόνες των αρχαίων ή ό,τι θυμόμαστε απο το δημοτικό ή τις σπουδές μας;
Εκ-τρο-χί-α-ζε ή Ε-κτρο-χί-α-ζε λοιπόν ;

Εγώ , ως άσχετος , επί των φιλολογικών, βρίσκω εντελώς ανούσιο να εξετάζονται τα παιδιά στο συλλαβισμό..πόσο μάλλον αν δεν υπάρχουν κοινά αποδεκτοί κανόνες και οι κανόνες αυτοί όπως φάνηκε είναι τυπολατρικοί και δεν προσφέρουν κάτι στο να εξοικειωθεί το παιδί με τη γλώσσα και τον πλούτο της.
Για ένα παιδί , το να του πεις ότι βάζω πρώτα το Εκ θα είχε κάποιο νόημα..Έτσι θα καταλάβαινε ότι η λέξη γεννάται απο την πρόθεση Εκ και τον τροχό κλπ.

Καλύπτεται , διδάσκεται ρητώς αυτός ο νέος κανόνας ; Τονίζεται στο βιβλίο ότι παλιά ήταν εκ-τρ... και τώρα έγινε ε-κτρ...
Τουλάχιστον θα έβρισκαν έτσι τον διαβασμένο υποψήφιο παρόλο που ο συλλαβισμός δε θα έπρεπε καν να αποτελεί κριτήριο εισαγωγής στα πρότυπα.
Μόνο την παπαγαλία υποστηρίζει και την αποστήθιση ανούσιων πληροφοριών.
Ας έβαζαν άλλο ένα κείμενο να εξεταστεί περαιτέρω η κατανοήση, το λεξιλόγιο κλπ.

Άδικο! ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ άμεσα !
|

Από οποία οπτική και να το εξετάσουμε είναι άδικο! Η λιγότερο άδικη απόφαση είναι η επανεξέταση! Τα παιδιά πρέπει να εξεταστούν σε 25 ερωτήματα ΟΧΙ λιγότερα !

Δεν συμφωνώ καθόλου
|

Σύμφωνα με την αρχική τοποθέτηση της επιτροπής, η ερώτηση 15 είχε σωστή απάντηση την Δ. Πάντα οι ερωτήσεις κατανόησης είναι διφορούμενες. Τα παιδιά που κατάφεραν να φτάσουν στην ταύτιση με τον συλλογισμό της επιτροπής, δεν πρέπει να τιμωρηθούν.
Η ερώτηση 23 έχει σωστή απάντηση την Α σύμφωνα με τον κανόνα ότι οι προθέσεις δεν χωρίζονται.
Στην ερώτηση 9, το αγωνία είναι έμμεσο παράγωγο του αγω. Θέλετε να μου πείτε ότι οποίος απάντησε το Α ή το Β στην συγκεκριμένη ερώτηση θα πάρει τις ίδιες μονάδες με όποιον απάντησε το Γ ή το Δ?
Αυτόν είναι πολύ άδικο.
Επίσης υπάρχουν και άλλες διφορούμενες ερωτήσεις στις οποίες παιδιά έχουν κάνει λάθος. Γιατί δεν άλλαξαν αυτές?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ