Αντιστοιχία με τμήματα Πολυτεχνικής Σχολής έλαβαν 5 τμήματα του Παν. Δυτικής Αττικής

Με ομόφωνη απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής

23/05/2024

Ενημερώθηκε: 23/05/2024, 09:49

Άκουσε το άρθρο

Αντιστοιχία με τμήματα Πολυτεχνικής Σχολής  έλαβαν  5 τμήματα του Πανεπιστημίου  Δυτικής Αττικής, με ομόφωνη απόφαση της αρμόδιας   Επιτροπής του Άρθρου 66 την 29η Απριλίου, στη χθεσινή συνεδρίαση.

Πρόκειται για τα τμήματα:

  1. Ναυπηγών Μηχανικών, 
  2. Μηχανολόγων Μηχανικών, 
  3. Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής, 
  4. Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών, 
  5. Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών

Η συνεδρίαση για Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, προκειμένου να ληφθεί ανάλογη απόφαση,  θα πραγματοποιηθεί αύριο   Παρασκευή .

Ο Κοσμήτορας της Σχολή Κωνσταντίνος Στεργίου και οι πρόεδροι των Τμημάτων  έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:

"Η επιτυχής ολοκλήρωση της προσπάθειας με ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής, έρχεται ως επιστέγασμα της ποιοτικής δουλειάς που αποδεδειγμένα πλέον γίνεται στα Τμήματα από όλα τα μέλη ΔΕΠ/ΕΔΙΠ/ΕΤΕΠ/Διοικητικό προσωπικό, της συστηματικής προεργασίας και άριστης παρουσίασης των Τμημάτων στο πλαίσιο της Επιτροπής και της άριστης οριζόντιας συνεργασίας των Τμημάτων στο πλαίσιο του συντονιστικού ρόλου της Κοσμητείας σε όλα τα προβλεπόμενα καθοριστικά βήματα, καθώς και τη συμπαράσταση εκ μέρους του Πρύτανη.

Η συνεδρίαση για Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών πιθανότατα θα διεξαχθεί την Παρασκευή 24/5.

Όσον αφορά στο Τμήμα Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής, μετά την επιτυχία να αναγνωριστεί το Πρόγραμμα Σπουδών του ως Integrated Master, υπάρχει αισιοδοξία για την περαιτέρω θετική πορεία του στο πλαίσιο του Άρθρου 66.

Το Τμήμα Μηχανικών Βιοιατρικής αποτελεί ένα πολύ αξιόλογο Τμήμα που του δίνει ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία στο πανεπιστήμιό μας μια και δεν υπάρχει άλλο αντίστοιχο στην Ελλάδα. Η αναγνώριση της αξίας του επιβεβαιώθηκε όταν μετά την παρουσίαση του Τμήματος η ΕΘΑΑΕ για πρώτη φορά δέχθηκε να το ισοτιμήσει με Τμήμα του εξωτερικού. Βρισκόμαστε σε διαδικασία εξέτασης του τρόπου συμμετοχής του στην Πολυτεχνική Σχολή στο πλαίσιο του υπάρχοντος κανονιστικού πλαισίου.

Όλοι οι συμμετέχοντες στη διαδικασία επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη της επιτροπής που αποτελούνται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής και εκπρόσωπο του Υπουργείου Μεταφορών κ. Κοτσώνη, τους εκπροσώπους των Υπουργείων Παιδείας και Περιβάλλοντος, τον Πρόεδρο της ΕΘΑΑΕ κ. Μήτκα για το έργο της ΕΘΑΑΕ στο πλαίσιο της πιστοποίησης των Τμημάτων και τη συμβολή της ΕΘΑΑΕ στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων των πιστοποιήσεων στα μέλη της επιτροπής, τους εκλεκτούς συναδέλφους από τις άλλες πολυτεχνικές σχολές που συμμετείχαν στη διαδικασία, καθώς και τους εκπροσώπους του ΤΕΕ κ. Μοροπούλου και κ. Μπαρδάκη για την λεπτομερειακή δουλειά τους, την εξαιρετική συνεργασία και την αντικειμενικότητα της κρίσης τους".
 

Σχόλια (56)

@DIMITRIS
|

Διαβασε με προσοχη το ΠΔ99. Για καθε κατηγορια μηχανικου υπαρχει διαφορετικη παραγραφο. Αλλη ειναι του ΝΑΥΠΗΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ και αλλη του ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ

DIMITRIS
|

@DOG που το είδες στο ΠΔ99 ότι ξεχωρίζει τους ναυπηγούς μηχανικούς από τους μηχανολογους ναυπηγούς μηχανικούς? γιατί εγώ είδα ότι μια ειδικότητα γράφει, αυτή του ναυπηγού μηχανικού.

DOG
|

Εάν διαβάσει κανείς προσεκτικά το ΠΔ 99.
1. Πολιτικοί μηχανικοί καταχωρούνται βάση ΠΔ 99 στα επαγγελματικά δικαιώματα ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
2. Μηχανολόγοι μηχανικοί καταχωρούνται βάση ΠΔ 99 στα επαγγελματικά δικαιώματα ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
3. Ναυπηγοί μηχανικοί καταχωρούνται βάση ΠΔ 99 στα επαγγελματικά δικαιώματα ΝΑΥΠΗΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
4. Ηλεκτρολόγοι & ηλεκτρονικοί μηχανικοί καταχωρούνται βάση ΠΔ 99 στα επαγγελματικά δικαιώματα ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
5. Ηλεκτρολόγοι & μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών καταχωρούνται βάση ΠΔ 99 στα επαγγελματικά δικαιώματα ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
5. Μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών & πληροφορικής καταχωρούνται βάση ΠΔ 99 στα επαγγελματικά δικαιώματα ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
6. Ναυπηγοί & Μηχανολόγοι μηχανικοί καταχωρούνται βάση ΠΔ 99 στα επαγγελματικά δικαιώματα ΝΑΥΠΗΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ & ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
7. Τοπογράφοι μηχανικοί καταχωρούνται βάση ΠΔ 99 στα επαγγελματικά δικαιώματα ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
8. Μηχανικοί βιομηχανικής σχεδίασης καταχωρούνται βάση ΠΔ 99 στα επαγγελματικά δικαιώματα ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ( αρκεί η ΕΘΑΑΕ να τα κατατάξει το τμήμα στην κατηγορία επιπέδου 7 )
9. Μηχανικοί Βιοϊατρικής. Εδώ δεν υπάρχουν στο ΠΔ99 επαγγελματικά δικαιώματα. Στο εξωτερικό αυτή η ειδικότητα είναι εξειδίκευση ηλεκτρονικού μηχανικού . Τι θα γίνει άγνωστο...

Φαμφάρας
|

@
@ Φανφάρας..
Καταρχάς αυτό που γράφεις δεν αναφέρει πουθενά για την ισοτιμία των ΤΕΙ με τα ολλανδικά πανεπιστήμια και επίσης το σχόλιό μου αφορούσε Βρετανικά πανεπιστήμια. Νομίζω είσαι εκτός θέματος

Φαμφάρας
|

@ Φανφάρας..
Καταρχάς αυτό που γράφεις δεν αναφέρει πουθενά για την ισοτιμία των ΤΕΙ με τα ολλανδικά πανεπιστήμια και επίσης το σχόλιό μου αφορούσε Βρετανικά πανεπιστήμια. Νομίζω είσαι εκτός θέματος

@ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΔΑ
|

Θα φανεί στην ΚΥΑ που θα δημοσιευθεί για το τμήμα του ΠΑΔΑ αν θα υπάρχει αντιστοίχιση με το τμήμα του ΕΜΠ ή μόνο όσο αφορά το πρόγραμμα σπουδών ειδικότητας Ναυπηγού, οπότε θα υπάρχει ναι μεν εγγραφή στο ΤΕΕ για τους απόφοιτους του ΠΑΔΑ ως Ναυπηγοί Μηχανικοί ή θα αναγνωρίζονται ΚΑΙ με την ειδικότητα του Μηχανολόγου Μηχανικού όπως το ΕΜΠ. Προφανώς δεν μπορείς ή δεν θέλεις να αντιληφθείς ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα του ΕΜΠ είναι διπλά και παίρνει δύο ειδικότητες από το ΠΔ του 99.

fititis pada
|

Υπογράφηκε η απόφαση αντιστοιχίας του τμ. Ναυπηγών Μηχανικών του ΠΑΔΑ με το τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής ΑΕΙ . Τελος

ΚΥΑ για Ναυπηγούς
|

Παρατίθεται το κείμενο από το esos:

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπέγραψαν οι υπουργοί Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, και ο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, καθορίστηκε η αντιστοιχία των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του τμήματος Ναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) με το τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής ΑΕΙ.

Ως έναρξη ισχύος αντιστοίχισης ορίστηκε η 24η Ιουλίου 2020, ημερομηνία κατά την οποία αποφοίτησε ο πρώτος φοιτητής του εγκεκριμένου πενταετούς προγράμματος σπουδών, του τμήματος Ναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ).

Με βάση την ΚΥΑ, το Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών του ΠΑΔΑ θα θεωρείται αντίστοιχο με το Τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους αποφοίτους, με βάση τις γνώσεις και τις δεξιότητες που αποκτούν με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, να ασκήσουν τις ίδιες επαγγελματικές δραστηριότητες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΔΑ
|

@ @Απσντηση στον @Α
Σε παρακαλω διαβασε τα δικαιωματα του Ναυπηγου μηχανικου απο το ΠΔ 99/18 οπου εμπιπτουν ΟΛΟΙ οι ναυπηγοι μηχανικοι της χωρας!
Μα καλα, κανεις δεν μπορει πρωτα να διαβασει κ μετα να ανοιξει το στομα του; Γτ ολοι παρουσιαζεται μια αποψη χωρις να γνωριζεται;

@ Φανφάρας..
|

πχ για Master από Ολλανδία ΤU Delft
A Ptychio or Diploma degree from an Anotata Ekpedeftika Indrimata (AEI) university with a cumulative grade point average (CGPA) of 7.0/10 or better.
A Ptychio degree from a Technologika Ekpedeftika Idrimata (TEI) institute and an ASPETE degree from a School of Pedagogical and Technological Education do not qualify for admission.

Φαμφάρας
|

@
@@@ Αρθούρος
23 Μάιος 2024 23:23
Αφού όπως λες δεν έχουν καμία σχέση τα 3ετη των ΤΕΙ με τα 3ετη Πανεπιστήμια Ανώτατης εκπαίδευσης της Μ. Βρετανίας, τότε γιατί οι Βρετανοί τα αναγνωρίζουν ως equivalent (ισοδύναμα)? Από που έβγαλες αυτό το συμπέρασμα? Μπορείς να αναφέρεις την πηγή που το πληροφορήθηκες να ενημερωθούμε και εμείς?

@Απσντηση στον @Α
|

Φοβαμαι οτι δεν έισαι φοιτητης ή δεν καλαβαινεις τι γραφουν οι νομοι.
Το ΕΜΠ βγαζει ΝΑΥΠΗΓΟΥΣ & ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ και το ΠΑΔΑ βγαζει ΝΑΥΠΗΓΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ.
Βαση του ΠΔ 99 οι αποφοιτοι του ΕΜΠ γραφονται στις κατηγοριες ΝΑΥΠΗΓΟΔ και ΜΗΧΑΝΟΚΟΓΟΣ και του ΠΑΔΑ στην κατηγορια ΝΑΥΠΗΓΟΣ

Πτυχιούχος Μηχανικός
|

Η πτυχιακή στα ΤΕΙ έδινε 20 ECTS και η πρακτική 10 ECTS. Σύνολο 30 ECTS στο 8ο εξάμηνο.

Πτυχιούχος Μηχανικός
|

Τα ΤΕΙ είχαν 7 εξάμηνα μαθημάτων και 1 εξάμηνο πτυχιακής και πρακτικής, σύνολο 4 χρόνια με 240 ECTS. Επίσης, άνηκαν στο τεχνολογικό τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Τόσα αρνητικά σχόλια για ιδρύματα που έχουν καταργηθεί.

@ΔΜ
|

Τρία (3) χρόνια εννοούν συνήθως τα έτη με τα μαθήματα. Η πρακτική ήταν μετά μόνη της... Και στο ΓΠΑ, για παράδειγμα, κάνουν την υποχρεωτική πρακτική άσκηση τα καλοκαίρια ή, εναλλακτικά, το 11ο εξάμηνο... αλλά κανένας δεν λέει ότι οι σπουδές γεωπόνου είναι 5,5 έτη!

Τώρα πως τα ανωτέρω δείχνουν "υποτίμηση" που λέτε, δεν φαίνεται πως προκύπτει από τα παραπάνω... βέβαια, σαφώς, εξαρχής, και ουδέποτε, τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ (μέχρι που καταργήθηκαν) δεν ήταν ίδια. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

@(Απαντηση σε @Α | 24 Μάιος 2024 01:02)
|

Συμφωνώ, οι σχολιαστές είναι άσχετοι. Θα μπορούσαν πριν γράψουν οτιδήποτε να διαβάσουν τον νόμο με τα επαγγελματικά δικαιώματα ΦΕΚ187Α/5-11-2018 το ΠΔ99. Σε αυτό το ΠΔ θα βλέπανε ότι οι ναυπηγοί έχουν περισσότερα ΕΔ από τους απλούς μηχανολόγους.

Απαντηση σε @Α
|

Αυτό που λες δεν ισχύει. Δεν έχουν διπλή ειδικότητα οι ναυπηγοί στο ΕΜΠ εδώ και χρόνια. Οι ναυπηγοί στο ΠΑΔΑ έχουν πλήρη αντιστοιχία με το πρόγραμμα στο ΕΜΠ. ''Οι απόφοιτοι Διπλωματούχοι Ναυπηγοί Μηχανικοί του Τμήματος θα λαμβάνουν πλέον τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους συναδέλφους τους από την αντίστοιχη Σχολή του ΕΜΠ.''

@@@ Αρθούρος
|

Καμία σχέση τα 3ετη των ΤΕΙ με τα 3ετη Πανεπιστήμια Ανώτατης εκπαίδευσης της Μ. Βρετανίας. Απολύτως καμία. Τα ΤΕΙ ήταν αντίστοιχα με τα applied sciences.

@ A
|

Δε προκύπτει και αντιστοιχία με το τμήμα Ναυπηγών-Μηχανολογων του ΕΜΠ. Μόνο στο πρόγραμμα ως ειδικότητα Ναυπηγού, αλλά το ΕΜΠ έχει και Μηχανολόγου, διπλή ειδικότητα.

ΔΜ
|

@(@ Αρθούρος | 23 Μάιος 2024 18:25),
Κανένας δεν αποφοίτησε από τα ΤΕΙ στα 3 χρόνια. Ήταν υποχρεωτική η πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης 6 μηνών, η οποία σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο των ΤΕΙ ήταν "αναπόσπαστο μέρος των σπουδών" και αντιστοιχούσε σε 30 πιστωτικές μονάδες!!
Κάποιοι έχουν εμμονή και επιμονή με την παραπληροφόρηση και τις ανακρίβειες. Μετα από τόσα χρόνια και σχεδόν 20 όπου με νόμο αποσαφηνιστηκε ότι τα ΤΕΙ ανήκουν στην Ανώτατη εκπαίδευση , ενώ και τη δεκαετία του 80 δηλώνονταν ως Ανώτατα στην Ευρώπη , κάποιοι εξακολουθούν να αναφέρονται απαξιωτικά και υποτιμητικά. Έλεος!

@Α.
|

Είναι λογικό να μην υπάρχει ζήτηση όταν η σχολή δεν έδινε επαγγελκματικά δικαιώματα.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τις βάσεις μετά την υλοποίηση της πολυτεχνικής σχολής για όλα τα τμήματα. Το τμήμα μηχ. πληροφορικής και υπολογιστών, για παράδειγμα, ήδη έχει ξεπεράσει τα αντίστοιχα του.

|

Οι βασεις των πανελλαδικων ειναι θεμα προσφορας και ζητησης. Δεν δηλωναν το ΠΑΔΑ γιατι δεν ειχαν ξεκαθαρισει τα επαγγελματικα δικαιωματα. Φετος που θα βγουμε οι βασεις θα φανει η πραγματικοτητα

@(Polar_Fish | 23 Μάιος 2024 18:36)
|

Όσον αφορά το (γ) είναι ερώτημα για διαφορετικής φύσης πρόβλημα. Είναι ίδιο το ερώτημα και για το τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής του ΠαΔΑ, δεν υπάρχει βασική ειδικότητα Μηχανικού στο ΤΕΕ για αυτά τα τμήματα, αυτό είναι το πρόβλημα.

@(@ Αρθούρος | 23 Μάιος 2024 18:25)
|

Από τα ΤΕΙ με τα 3 χρόνια αποφοιτούσαν άνθρωποι οι οποίοι ήταν ουσιαστικά αντίστοιχοι με τα τριετή στην Μεγάλη Βρετανία, άρα δεν είχαν σχέση με τα τεχνικά επαγγέλματα όπως αφήνεται να εννοηθεί δηλαδή υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, χτίστης κτλ. είχαν σχέση όμως με τα Τεχνικά πράγματα όπως σχέση έχει και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας άρα τι ακριβώς λέτε;

@Polar_Fish
|

Η μετατροπή των ΤΕΙ σε ΑΕΙ δεν έγινε εν μια νυκτί, τουλάχιστον για τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Εδώ και χρόνια είχαν ήδη αρχίσει να δίνουν μεταπτυχιακά, το ποσοστό των καθηγητών με διδακτορικό είχε ανέβει πάρα πολύ σε σχέση με των προηγούμενων δεκαετιών, αλλά το πιο σημαντικό, ήταν ότι πλέον δεν υπήρχε λόγος ύπαρξης τους. Τα ΤΕΙ αρχικά ιδρύθηκαν για να παράγουν "έτοιμους μηχανικούς χαμηλής και μεσαίας κλίμακας δυνατοτήτων " με εργασιακή εμπειρία, παρόμοια με το γερμανικό μοντέλο. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι σταδιακά είχε αυξηθεί το επίπεδο της διαδασκομενης ύλης, τα χρόνια και τα μαθήματα που διδάσκονταν δε βαθμό που το πτυχίο ήταν πλέον overkill σε σχέση με αυτά που σου επέτρεπε να κάνεις, και ακόμα πιο σημαντικό, δεν υπήρχε βιομηχανία για να απορροφήσει τους αποφοίτους. Όποτε οι επιλογές ήταν είτε υποβάθμιση τους , είτε πλήρη κατάργηση, είτε αναβάθμιση τους σε πανεπιστήμια με συγχωνεύσεις μεταξύ τους η και με άλλα ΑΕΙ. Για διάφορους λόγους επιλέχθηκε το τελευταίο και τα υπόλοιπα είναι ιστορία

Α.
|

Το 2023 η βάση στο τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών του ΕΜΠ ήταν 18.250 μόρια ενώ στο τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών του ΠΑΔΑ ήταν 12.620 μόρια. Πώς προκύπτει αντιστοιχία;

Πάσα πολυτεχνική συντελεστή 1.2
|

1.2 εβε να στρώσει και το επίπεδο των εισακτέων! Σύντομα στα 3 καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας! Μπράβο σας στο ΠΑΔΑ.

@ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
|

Είναι δυνατόν, όταν υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες στις προϋποθέσεις. Τα ιδιωτικά έχουν προγράμματα ήδη εγκεκριμένα από το μητρικό και διεθνώς αναγνωρισμένα. Αν και για πολυτεχνικά ιδιωτικά τμήματα δεν έχει ακόμα ακουστεί κάτι.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ