Πρότυπα Σχολεία: Επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Πιερρακάκη

23/05/2024

Άκουσε το άρθρο

Κύριε Πιερρακάκη,

Σας στέλνω το παρόν μήνυμα με την ιδιότητα της μητέρας παιδιού της ΣΤ Δημοτικού, το οποίο το Σάββατο 18 Μαΐου έδωσε εξετάσεις για την εισαγωγή του στα Πρότυπα Γυμνάσια.

Κατόπιν της εξέτασης, η Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων ανακοίνωσε (όπως συνηθίζεται) τις σωστές απαντήσεις του εν λόγω διαγωνισμού (στις 18 Μαΐου).

Τρεις ημέρες μετά, η αρμόδια Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία οποιαδήποτε απάντηση έχουν δώσει οι μαθητές σε 3 από τις ερωτήσεις, θα ληφθεί ως σωστή.

Αυτή η ενέργεια αδικεί κατάφορα τους μαθητές που ούτως ή άλλως έχουν απαντήσει σωστά στις εν λόγω 3 ερωτήσεις και ανεβάζει βαθμολογικά όσους δεν έχουν απαντήσει σωστά.

Κύριε Πιερρακάκη, οι εξετάσεις για την εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια απαιτούσαν πολύμηνη και σκληρή προετοιμασία των μαθητών, ενώ η ημέρα της εξέτασης ήταν εξαιρετικά δύσκολη για όλα τα παιδιά, τα οποία είναι μόλις 11/12 ετών.

Ζητούμε να παρέμβετε άμεσα στο θέμα, ως πολιτικός προϊστάμενος και ως εποπτεύουσα αρχή, ώστε να συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή και να αρθούν αυτές οι αδικίες. Αυτή η τόσο μεγάλη αδικία υποβαθμίζει τους μαθητές, οι οποία κατάφεραν μετά από πολύ κόπο  να κατανοήσουν το σκεπτικό της Επιτροπής και έδωσαν τις σωστές-όπως ανακοινώθηκαν στις 18 Μαΐου- απαντήσεις. Δεν είναι δυνατόν να τιμωρούνται οι μαθητές  αυτοί και να αλλοιώνονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Ως Υπουργός Παιδείας, έχετε χρέος να προστατεύσετε τα παιδιά μας.

Μητέρα παιδιού που διαγωνίστηκε στις εξετάσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (26)

ΑΝΝΑ ΚΑΡΥΔΑ
|

Συμφωνουμε απόλυτα με την κυρία. Τα παιδιά που απάντησαν σωστά αδικουνται με αυτή την απόφαση.Οι δημόσιοι διαγωνισμοί, αν μη τι άλλο , χαρακτηρίζονται από αντικειμενικότητα και δικαιοσύνη.Δεν πρέπει τα παιδιά να αισθάνονται την αδικία , σε έναν δημόσιο και αδιάβλητο διαγωνισμό.

Γονέας
|

Κύριε Υπουργέ, είστε αρκετά μορφωμένος για να καταλάβετε ότι με το μπάλωμα της Επιτροπής αλλοιώνονται τα αποτελέσματα και δημιουργούνται περισσότερες αδικίες από ότι τάχα λύνονται. Πάρτε θέση έστω και τώρα. Αφήστε προς το παρόν τους μελλοντικούς σχεδιασμούς και ασχοληθείτε με το ΣΗΜΕΡΑ. Αναφερόμαστε σε παιδιά που προσπάθησαν, αφιέρωσαν χρόνο για να αντιληφθούν τη λογική της Επιτροπής. Μην επιτρέψετε την ισοπέδωση.

@Μαρια
|

Η συγκεκριμενη κυβερνηση ειχε συγκεκριμενο προεκλογικο προγραμμα δημοσιοποιημενο, στο οποιο ηταν και ειναι απολυτως συνεπης. Ποτε δεν υποστηριξε τη δημοσια παιδεια και υγεια, ποτε δεν ειπε οτι δεν ειναι με την αρχουσα ταξη
Το οτι πεφτετε απ τα συννεφα με ξεπερνα
Αυτο που λετε ειναι το σωστο
Αλλα ποσοι στ αληθεια το ψηφισαν;…

Ζoe N.
|

Θα επρεπε οι εξετάσεις αυτες να ανταποκρινονται πληρως σε όσα διδάχθηκαν οι μαθητες στην Ε και ΣΤ δημοτικού και οχι σε όσα διδάχθηκαν σε φροντιστήρια. Δεν θωρείται άριστος ο μαθητής εκεινος που επι ενα - δυο χρονια "εκπαιδεύεται" στο φροντιστήριο να λυσει θέματα τέτοιου τύπου πολλαπλών επιλογών, οπου υπεισέρχεται και ο παράγοντας τύχη. Πρέπει να επανέλθει η έκθεση, η οποια με τον κοβιντ καταργήθηκε, καθως και η ανάπτυξη της μαθηματικής σκέψης για την επιλυση των προβλημάτων.

@@Πανελλήνιες Φυσική 1993
|

Α ρε φίλε τι μου θύμισες. Σειρά μου και εσύ. Και όχι απλά δεν άνοιξε μύτη τότε, οι τυχεροί που είχαν κρατήσει κανένα 12ρι φυσική από το 1992 περάσανε με πρωτιές σε Πολυτεχνεία. Να θυμίζω ότι είχαμε δικαίωμα να κρατήσουμε μέχρι 3 χρόνια βαθμούς.

Μαρία
|

Είναι σημαντικό οι εξετάσεις για την είσοδο στα πρότυπα γυμνάσια να είναι δίκαιες και αντιπροσωπευτικές της ύλης που έχουν διδαχθεί οι μαθητές στο Δημοτικό. Αν ζητούνται γνώσεις που τα παιδιά δεν έχουν διδαχθεί ή αν ζητείται λεξιλόγιο όπως "επηρμένος" και "ευόδωση", τότε δημιουργείται αδικία εις βάρος των μαθητών.

Η χρήση προχωρημένου λεξιλογίου, που δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη διδακτέα ύλη, μπορεί να προκαλέσει άγχος και απογοήτευση στους μαθητές, καθώς δεν αντανακλά τις πραγματικές τους γνώσεις και τις δυνατότητές τους. Επιπλέον, δημιουργεί ανισότητες, δεδομένου ότι κάποιοι μαθητές μπορεί να έχουν πρόσβαση σε επιπλέον πόρους ή φροντιστήρια, ενώ άλλοι όχι.

Είναι θεμελιώδες οι εξετάσεις να εστιάζουν σε θέματα και δεξιότητες που έχουν διδαχθεί οι μαθητές κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζεται ότι όλοι οι μαθητές έχουν ίσες ευκαιρίες να επιδείξουν τις ικανότητές τους και να πετύχουν στις εξετάσεις, ανεξάρτητα από το κοινωνικοοικονομικό τους υπόβαθρο ή άλλες εξωγενείς παραμέτρους.

Συνοψίζοντας, είναι σωστό και δίκαιο να απαιτείται από τους μαθητές να γνωρίζουν και να εξετάζονται σε ύλη που έχουν διδαχθεί στο σχολείο. Οτιδήποτε πέρα από αυτό υπονομεύει την αξιοπιστία και τη δικαιοσύνη των εξετάσεων και επιβαρύνει και αδικεί τους μαθητές.

ΑΛ.
|

Ήταν 50 ερωτήσεις ποιος η ποιοι έκαναν επανέλεγχο στις ερωτήσεις και δεν βρήκαν τρία λάθη....η όλη διαδικασία θα πρέπει κάπως να βελτιωθεί πολλά παιδια περιμεναν δύο ώρες!!! να πάρουν τα θέματα.τα οποία οι λάθος ερωτήσεις όντως κάποια θα τα αποσυντονισαν.αφου ήδη είχαν δύο ώρες αναμονή.

@ποιοί είναι στην επιτροπή και με ποια κριτήρια μπήκαν;
|

Εδώ δεν είχε γίνει τίποτα το 1993 στις πανελλήνιες με τη Φυσική (μια χαρά είχαν αδικηθεί τότε οι τελειόφοιτοι) που ήταν για τα ΑΕΙ, περιμένετε να γίνει κάτι από αυτά που αναφέρετε σε κάτι εξετάσεις κάποιων παιδιών για κάτι σχολεία στην Ελλάδα;

Έτσι και αλλιώς τα τέκνα των μελών κάθε επιτροπής και κάθε Υπουργού κ.λπ. περνάνε απευθείας στα του εξωτερικού, δεν θα ασχοληθούν με τα των ημεδαπών μικρομεσαίων... παρά μόνο με τα έξτρα τους σε ευρώ...

Μητέρα
|

Κύριε Υπουργέ, παρεμβείτε να διορθώσετε έστω και τώρα όλο αυτό το Αίσχος .
Η Επιτροπή δρα με ανευθυνότητα και προχειρότητα. Δείχνει τάχα γενναιόδωρη να μοιράζει βαθμούς ενώ στην πραγματικότητα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Αδικεί μαθητές που προσπάθησαν και ανεβάζει τις βάσεις.
Πάρτε πολιτικές αποφάσεις. Αυξήστε τους εισακτέους. Διαφοροποιηθείτε από την προχειρότητα της Επιτροπής. "Αδειάστε" τους με δική σας Απόφαση σχετικά με τα "άστοχα" θέματα. Προστατευθείτε ο ίδιος ως Υπουργός, προστατεύστε την Κυβέρνηση. Έχετε συμβούλους που τους εμπιστεύεστε, ακούστε τους.

ποιοί είναι στην επιτροπή και με ποια κριτήρια μπήκαν;
|

Θα έχουν τα μέλη της επιτροπής που έβαλαν τα λανθασμένα θέματα κάποια συνέπεια; Π.χ. αποκλεισμό από τέτοιου είδους επιτροπές τα επόμενα χρόνια, μείωση επιμισθίου επιτροπής, έστω μια επίπληξη;
Ή όλα καλά; και όλο τα ίδια άτομα στις ίδιες επιτροπές;
Γιατί να βάζουμε τα παιδιά να γράφουν αυτές τις εξετάσεις, όταν τα ίδια τα μέλη των επιτροπών του Υπουργείου είναι τόσο "Άριστα" που βάζουν λανθασμένα θέματα εξέτασης;
Σε αυτό το θέμα το Υπουργείο πήρε πολύ πιο κάτω από τη βάση.
Τί θα κάνει ο Υπουργός για να βελτιώσει την απόδοσή του σε αυτό το θέμα του χρόνου; Από τον τρόπο που απευθύνεται στους γονείς φαίνεται πως δεν τον απασχολεί καθόλου. Μήπως η λύση για το Παιδείας είναι ο ανασχηματισμός;

Απάντηση σε Κωστής
|

Δεν έχετε άδικο σε αυτά που γράφετε. Στην ουσία κανένας γονιός δεν ξέρει 100% τί έχει γράψει το παιδί του. Πράγματι μπορεί να νομίζει ένα παιδί ότι τα έχει σωστά και να τα έχει λάθος. ΩΣΤΟΣΟ δεν είναι το θέμα τί κάνει το κάθε ένα παιδί μεμονωμένα. Είναι άδικο ούτως ή άλλως να μοριοδοτούνται με 6 μονάδες ακόμα και κενές απαντήσεις (το διαβάσαμε και αυτό!). Γενικά έτσι όπως τα έκαναν δεν υπάρχει τέλεια λύση. Αλλά αυτή που επιλέγεται αλλοιώνει τα αποτελέσματα. Ας ελπίσουμε ότι θα αλλάξει κάτι.

Γονέας
|

Αγαπητοί γονείς, η μέχρι τώρα αντίδραση του Υπουργείου δείχνει ότι αντιμετωπιζόμαστε ως γραφικοί. Ήδη φαίνεται ότι η διαδικασία προχωρά. Στο πίσω μέρος του μυαλού τους είναι "θα βγουν τα αποτελέσματα και όλα θα ξεχαστούν σιγά -σιγά και ο θόρυβος θα κοπάσει". Κρίμα!

Κωστής
|

Με δεδομένα τα λάθη που έγιναν δεν υπάρχει σωστή και λάθος προσέγγιση. Οποιαδήποτε προσέγγιση φερει αδικία σε καποιους

Ο κάθε γονιός πασχίζει για το παιδί του. Με την αγωνία του και ανάλογα τι τον συμφέρει προτείνει λύσεις στην "αδικία" που ζει. Και λύσεις που άλλους αδικούν.
+1 μονάδα λέει κάποιος. Πώς προκύπτει αυτό; Άδικο και αυτό. Κάποια ερώτηση από αυτές είχε 2 σωστές απαντήσεις κ κάποια καμία. Στη δε τρίτη ένας μαθητής διαβασμενος το συλλαβισμό του "εκτροχιαζε" θα τον είχε σωστό. Κάποιος που ήταν τυχερός θα έπαιρνε με 25% πιθανότητα 1 βαθμό αντί για 0.5 που αναλογεί στην τύχη του..
Δεν υπάρχει 100% δίκαιη αντιμετώπιση.

Φανταστείτε αυτοί που απειλουν νομικά να διαπιστώσουν τελικά ότι τα παιδιά τους αύριο απάντησαν λάθος στις 3 ερωτήσεις... ή αυτοί που αναμένουν σιωπηροι να έχουν απαντήσεις τα παιδιά τους σωστές..
Αναρωτιέμαι σε αυτή την περίπτωση τι θα έκαναν.

Χρειάζεται ψυχραιμία
Καλα αποτέλεσματα εύχομαι από καρδιάς σε όλα τα παιδιά.

Απάντηση στον ΔΕΠ
|

Κύριε/ κυρία, εν πρόκειται για αφήγημα "λανθασμένου θέματος". Η ίδια η Επιτροπή το παραδέχτηκε ότι υπήρξαν άστοχα θέματα. Οι παρενέργειες των άστοχων θεμάτων δεν διορθώνονται ούτε με την ακύρωση αυτών ούτε με την οριζόντια πριμοδότηση.
Ιδεατά θα έπρεπε να επαναληφθεί η διαδικασία των εξετάσεων, όμως αυτό αποτελεί κατά την άποψή μου (εκτός των άλλων) ψυχολογική κακοποίηση των παιδιών.
Ως μπάλωμα της όλης κατάστασης θα μπορούσε να ήταν η οριζόντια πριμοδότηση κατά 1 βαθμό (αντί για 2) για τα παιδιά που δεν απάντησαν σύμφωνα με τις αρχικές απαντήσεις της Επιτροπής ΚΑΙ η οριζόντια αύξηση των εισακτέων σε όλα τα πρότυπα κατά 10%.
(Σε τμήμα των 25 παιδιών δεν μπορώ να διανοηθώ ότι δεν χωρούν ακόμη 2-3 παιδιά).
Ο Υπουργός οφείλει να ενεργήσει μπροστά στην ανεπάρκεια της Επιτροπής. Εάν δείξει ο Υπουργός για το θέμα γνήσιο ενδιαφέρον τότε και θα διαφοροποιηθεί από την "τραγική" Επιτροπή και το κύρος της Κυβέρνησης θα διαφυλάξει.

Από Στρόφιγγα
|

Φίλτατε / φίλτατη, νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια, εάν υπάρχει βούληση. Εάν π.χ. μια χρονιά εγγραφούν 3-4 παιδιά σε μια τάξη περισσότερα σε ένα δημόσιο σχολείο, φτιάχνεται νέο κτίριο; Στην χειρότερη γίνεται ένα ακόμη τμήμα. Μην ξεχνάτε ότι η Ηγεσία είχε υποσχθεί για αύξηση. Όλα ποια είναι λόγια του αέρα?

Απάντηση στη "στρόφιγγα"
|

Αγαπητή/Αγαπητέ, φοβούμαι ότι ακόμα και αν ήθελε ο Υπουργός να αυξήσει τον αριθμό των εισαχθέντων, όταν η υλικοτεχνική υποδομή του κάθε πρότυπου δεν μπορεί να αντέξει ούτε 10 μαθητές επιπλέον,
δεν είναι ρεαλιστικά εφαρμόσιμο αυτό που προτείνετε.

Τα περισσότερα από τα πρότυπα Γυμνάσια της χώρας έχουν σε κάθε τμήμα της Α΄Γυμνασίου 25 παιδιά, τα οποία οριακά χωράνε. Πού θα πάνε οι επιπλέον; Θα χτιστούν νέες αίθουσες το καλοκαίρι;

Στρόφιγγα
|

O κ. Υπουργός με την σοφία που τον διέπει θα δώσει την μόνη δίκαια και βιώσιμη λύση. Να αυξήσει κατά ποσοστό αντίστοιχο των λαθών των μελών της επιτροπής τον αριθμό των εισακτέων ώστε να μην υπάρξει αδικία. 3 ή 4 στις 50 λάθος ερωτήσεις, ήτοι 6-8% λάθος, ισόποση αύξηση στα πλήθος των παιδιών που εισάγονται (και ας κρατήσουν αυτή την εύκολη λύση που προέτειναν).
Εάν όχι, επανάληψη εξετάσεων (και αποπομπή των μελών της επιτροπής, οι οποίοι υποπίπτουν από αστοχία σε αστοχία).

επιτροπή
|

φέτος λήγει η θητεία της επιτροπής νομίζω, οπότε του χρόνου θα συγκληθεί νέο σώμα

Καμία παραίτηση
|

Κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για όλο αυτό το χάος που δημιουργήθηκε. Κανείς δεν μας είπε ποιος φταίει. Αυτοί οι ίδιοι θα συνεχίσουν τη διαδικασία? Αυτοί θα βγάλουν τις μελλοντικές αποφάσεις και ανακοινώσεις για αυτό το θέμα? Εσείς τους εμπιστεύεστε? Πρέπει να αντικατασταθεί η επιτροπή και να αναλάβουν καινούριοι και να δώσουν μια λύση.

Απάντηση σε μητέρα μαθητή
|

Συμφωνώ ότι τα κάνανε μαντάρα.
Αλλά πήγαν να διορθώσουν ένα λάθος και κάνανε ακόμα πολύ μεγαλύτερο λάθος..
Επίσης δεν μας είπαν ποτέ ποιες ερωτησεις έχουν περισσότερες από μία σωστές απαντήσεις. Δεν μίλησαν επίσης για λάθος ερωτήσεις. Ούτε καν για την 9 η οποία σύμφωνα με όσα διαβάζω δεν έχει καμία σωστή απάντηση (αυτό δεν αναφέρθηκε ποτέ στην ανακοίνωση). Δεν μπορεί να αλλάζουν τα δεδομένα έτσι στην τύχη. Πρέπει να τεκμηριώσουν το κάθε τι και να διορθώσουν την αδικία.

ΠΑΜΕ ΚΙ ΟΠΟΥ ΒΓΕΙ!
|

επιτελικό κράτος!

Γονέας
|

Τα αποτελέσματα αλλοιώνονται είτε κάποιο παιδί έχει απαντήσει σωστά είτε λάθος. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν λάθος ερωτήσεις ή απαντήσεις στις εξετάσεις. Υπάρχουν παιδιά που είχαν κάνει σκληρή δουλειά όλο το χρόνο και αναγκαστήκαν κατά την εξέταση να σπαταλήσουν χρόνο ψάχνοντας να βρουν ανύπαρκτες σωστές απαντήσεις με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί η συνολική απόδοσή τους.
Επομένως, υπάρχει ανησυχία και αμφιβολία για την ακεραιότητα των εξετάσεων και επιβάλλονται εξηγήσεις τουλάχιστον για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης των 12 χρόνων μαθητών που κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια.
Ο πολιτικός προϊστάμενος ως εποπτεύουσα αρχή επιβάλλεται να πάρει την ευθύνη και να βρει μία δίκαιη λύση για όλα τα παιδιά.

ΣΩΘΗΚΕΣ ΤΩΡΑ
|

να ρωτησουμε ον υπουργο παιδειας γιατι ειν αθωος.

Μητέρα Μαθητή
|

Αγαπητή μου κυρία με όλο το σεβασμό, έχω να σας παραθέσω τα ακόλουθα. Είναι πλέον γεγονός και κοινώς αποδεκτό ότι κάποιες από τις ερωτήσεις ήταν προβληματικές με λάθος όλες τις απαντήσεις ή με παραπάνω από μία σωστή και δεν έχουν μία και μοναδική σωστή απάντηση όπως εσείς θεωρείτε. Άρα ξεκινώντας με αυτή τη βάση της μη ύπαρξης μίας και μοναδικής απάντησης, ουσιαστικά τις ακύρωσαν (είναι το ίδιο με το ότι τις πιάσανε σε όλους σωστή).

Αφού φτάσαμε σε αυτό το σημείο δεν μπορεί ο χρόνος να γυρίσει πίσω. ΔΥΣΤΥΧΩΣ τα κάνανε μαντάρα. Είναι πλήρως κατανοητό ότι ανάλογα με το τι «συμφέρει» κάθε γονέα και παιδάκι ο κάθε ένας θα υποστηρίξει την δική του οπτική. Προσέξτε όμως δεν φταίμε οι γονείς γι’ αυτό ούτε τα παιδιά. Εκεί μας φτάσανε αυτοί. Έχουν γραφτεί τόσα πολλά αυτές τις ημέρες από εμάς του γονείς όπως επανάληψη των εξετάσεων, βαθμολογία με έξτρα μπόνους +-1 μονάδας, αύξηση των θέσεων και δεν ξέρω πόσα ακόμα. Μερικά προσωπικά τα θεωρώ ακόμα και αστεία.

Έτσι όπως μας φτάσανε ΑΥΤΟΙ είναι απολύτως φυσιολογικό ανάλογα με το τι θα αποφασίσουν στην επιτροπή, κάποιοι να νιώθουν αδικημένοι, είναι βέβαιο αυτό. Κάπως όμως πρέπει να πάμε παρακάτω και να λήξει όλο αυτό γιατί δεν κάνει καλό σε κανένα παιδάκι και κανένα γονιό.

Οι μηνύσεις και οι αγωγές είναι απολύτως λογικές με οποιαδήποτε απόφαση του υπουργείου. Νομίζω το έχουν καταλάβει και οι ίδιοι πλέον ότι δεν θα το γλυτώσουν αυτό ό,τι και να κάνουν. Τώρα αν θα δικαιωθεί ποτέ κανείς προσωπικά το θεωρώ αρκετά δύσκολο, έχει συμβεί άλλωστε σε πολύ πιο σοβαρές εξετάσεις όπως οι πανελλήνιες και τίποτα δεν έγινε.

ΑΔΙΚΙΑ
|

κ. Πιερρακάκη έχετε σκοπό να τοποθετηθείτε??Η δε σας αφορά το θέμα σε άλλο υπουργείο είστε? Θα αφήσετε την επιτροπή να βάλει όλες τις "ΑΣΤΟΧΙΕΣ" στον ίδιο κουβά??Και να τελειώσει τα παιδιά μέσα σε τρεις γραμμές?Δεν βλέπετε ότι είναι ανίκανοι και στην κρίση τους?Ο διαγωνισμός εκτινάχτηκε στον αέρα φετος.

ΔΕΠ
|

Το αν ειναι λαθος ή 'αδικο' κατι το αποφασιζει η αρμοδια επιτροπη κ οχι ο κρινομενος. Προσωπικα, βρισκω τα θεματα φυσιολογικα για παιδια Στ δημοτικου κ δεν συμφωνω οτι χρειαζεται φροντιστηριο για να τα απαντησεις. Να συμφωνησουμε οτι καθε χρονο, σε οποιαδηποτε εξεταση εμφανιζεται το αφηγημα του 'λανθασμενου θεματος' ?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ