Υπογράφηκε η απόφαση αντιστοιχίας του τμ. Ναυπηγών Μηχανικών του ΠΑΔΑ με το τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής ΑΕΙ

Ως έναρξη ισχύος αντιστοίχισης ορίστηκε η 24η Ιουλίου 2020

24/05/2024

Άκουσε το άρθρο

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπέγραψαν οι υπουργοί Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού  Κυριάκος Πιερρακάκης,  Υποδομών και Μεταφορών  Χρήστος Σταϊκούρας, και ο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Θόδωρος Σκυλακάκης, καθορίστηκε η αντιστοιχία των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του τμήματος Ναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) με το τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής ΑΕΙ.

Ως έναρξη ισχύος αντιστοίχισης ορίστηκε η 24η Ιουλίου 2020, ημερομηνία κατά την οποία αποφοίτησε ο πρώτος φοιτητής του εγκεκριμένου πενταετούς προγράμματος σπουδών, του τμήματος Ναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ).

Με βάση την ΚΥΑ, το Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών του ΠΑΔΑ θα θεωρείται αντίστοιχο με το Τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους αποφοίτους, με βάση τις γνώσεις και τις δεξιότητες που αποκτούν με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, να ασκήσουν τις ίδιες επαγγελματικές δραστηριότητες.

Σχόλια (44)

Προς ΕΛΙΣΑΒΕΤ
|

Η ΚΥΑ είναι σαν τις νύφες που φτάνουν στην Εκκλησία και φεύγουν για να επανέλθουν, κάτι τέτοιο κάνει και η δικιά μας η νύφη.

ΠΑΔΑ
|

Εχει βγει το ΦΕΚ ή όχι ακόμη;

ΕΛΙΣΑΒΕΤ
|

H KYA είναι στο εθνικό τυπογραφείο για δημοσίευση.

Yπογραφή της Κ.Υ.Α. για τα επαγγελματικά δικαιώματα
|

Στις 24/05/2024 έγινε υπογραφή της Κ.Υ.Α. για τα επαγγελματικά δικαιώματα . Την είδε κανείς...

Alex
|

Γνωρίζει κάποιος ποια ειναι τα επαγγελματικά δικαιώματα Ναυπηγου Μηχανικου Τ.Ε.?

@ΓΙΩΡΓΟΣ
|

Χαθηκε η ΚΥΑ πατριωτη....

@@Γιώργος
|

Φιλε μου, δεν θα γίνει τίποτα. Εάν υπήρχε η ΚΥΑ ( αυτή που λένε οτι υπεγραψαν οι υπουργοι ) θα εμφανιζαν το εγγραφο χωρις να ειναι αναγκη να δουμε το ιδιο κειμενο στην Εφημεριδα της Κυβερνησης.
Δηλαδη ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ.... Εαν υπηρχε , αρκουσε μονο η εμφανιση της σε καποιο ενημερωτικο site.

@Γιώργος
|

Όχι δεν έχει πάρει ΦΕΚ κανένα τμήμα ακόμη. Αν έχει κάποιος/α εικόνα γιατί αυτή η καθυστέρηση, από την ανακοίνωση των συναρμόδιων υπουργείων, ας ενημερώσει.

Γιώργος
|

Έχει δημοσιευθεί κάπου η ΚΥΑ για τη διαβάσουμε;

@Μόρια | 29 Μάιος 2024 15:51
|

Επιπλέον θα πρέπει το Πανεπιστήμιο και η Σχολή Μηχανικών σήμερα ή Πολυτεχνική Σχολή σε λίγο, να κάνουν δυνατή εκστρατεία ενημέρωσης προς του υποψήφιους για το τι ακριβώς έχει γίνει και ποια είναι πλέον η συνέχεια. Θα πρέπει να γίνει δουλειά με τα φροντιστήρια και όλους όσους στο διαδίκτυο δίνουν συμβουλές για τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Υπάρχουν δυο τρεις άνθρωποι οι οποίοι επηρεάζουν πάρα πολύ στην διαμόρφωση του μηχανογραφικού. Επιπλέον θα πρέπει να καμφθεί και η πεποίθηση των γονέων των υποψήφιων κάτι που θεωρώ ότι είναι δυσκολότερο.
Όπως και να έχει όμως θεωρώ πως ήδη έχει ξεκινήσει και ανεβαίνει όλο το κομμάτι των Μηχανικών.

@Μόρια | 29 Μάιος 2024 15:51
|

Συμφωνώ, αλλά θα πρέπει να γίνει η αντιστοίχιση και στο "μηχανογραφικό" ώστε οι υποψήφιοι να γνωρίζουν ποιε σχολές είναι αντίστοιχες για Μεταγραφές.

Μόρια
|

Τα μόρια της σχολής θα πάνε στο θεό. Επιτέλους να δωθεί η αξία που της αρμόζει!!

@Στέφανος
|

Δεν μπορεί να γίνει αυτό. Ο μοναδικός τρόπος είναι μέσω κατατακτήριων εξετάσεων

Στέφανος
|

Από τη στιγμή που αναγνωρίζουν ως πρώτους πτυχιούχους του ΠΑΔΑ αποφοίτους του 2020, δύο (2) μόλις χρόνια μετά την ίδρυσή του, είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα αντιστοιχίσουν και τα πτυχία των πρώην ΤΕΙ με αυτά . Αλλιώς τα δικαστήρια θα έχουν το λόγο ... Και οι προσωποποιημένες αγωγές ...

@@απόφοιτος από πρώην ΤΕΙ
|

Δεν υπάρχει ο δρόμος της εξομοίωσης. Θυμηθείτε ότι στο ΠΑΔΑ στις περισσότερες περιπτώσεις της Σχολής Μηχανικών ενώθηκαν τμήματα και δεν αποτελούν συνέχεια κάποιου συγκεκριμένου. Επίσης, υπάρχουν απόφοιτοι προ του σχεδίου Αθηνά, απόφοιτοι προ του 2001 κ.ο.κ.

Κατακτήριες, όπως όλοι οι πτυχιούχοι από όλα τα τμήματα.

@αποφοιτος από πρώην τει
|

Δυστυχώς συνάδελφε ο μόνος δρόμος για τους αποφοίτους των πρώην τει είναι οι κατατακτήριες. Πολλοί ακολουθήσαμε αυτή την διαδικασία και φαίνεται ότι θα δικαιωθούμε γιαυτην την απόφαση όσο και κάποιοι στην αρχή να μας κορόιδευαν

αποφοιτος απο πρωην ΤΕΙ.
|

Καλησπέρα σας,

Ποια ειναι η κατασταση με τους αποφοιτους ΤΕΙ; Θα υπάρχει καποια εξομοιωση ή πρόσθεση εξτρα εξαμηνων/μαθημάτων ;

Σας ευχαριστώ πολύ.

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε θετικά
|

και το ζήτημα της γνωμοδότησης για το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΠΑΔΑ.
Πλέον 6 τμήματα θα συνθέσουν μία πλήρη Πολυτεχνική Σχολή, με τα παραδοσιακά πολυτεχνικά αντικείμενα συν την Πληροφορική.

@ερώτηση
|

Δεν επιτρέπεται. Διαβάστε το (γ) στο γενικό σχόλιο του Καθηγητή ΠΑΔΑ.

@ ερώτηση | 25 Μάιος 2024 17:10
|

Οι αιώνιοι έχουν ήδη αποκλειστεί από τον Ιδρυτικό Νόμο.

@@Είναι δηλαδή το πρώτο?
|

Είναι πολύ απλό, αρκεί να διαβάσει κανείς προσεκτικά το ΠΔ 99.
1. Πολιτικοί μηχανικοί καταχωρούνται βάση ΠΔ 99 στα επαγγελματικά δικαιώματα ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
2. Μηχανολόγοι μηχανικοί καταχωρούνται βάση ΠΔ 99 στα επαγγελματικά δικαιώματα ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
3. Ναυπηγοί μηχανικοί καταχωρούνται βάση ΠΔ 99 στα επαγγελματικά δικαιώματα ΝΑΥΠΗΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
4. Ηλεκτρολόγοι & ηλεκτρονικοί μηχανικοί καταχωρούνται βάση ΠΔ 99 στα επαγγελματικά δικαιώματα ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
5. Ηλεκτρολόγοι & μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών καταχωρούνται βάση ΠΔ 99 στα επαγγελματικά δικαιώματα ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
5. Μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών & πληροφορικής καταχωρούνται βάση ΠΔ 99 στα επαγγελματικά δικαιώματα ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
6. Ναυπηγοί & Μηχανολόγοι μηχανικοί καταχωρούνται βάση ΠΔ 99 στα επαγγελματικά δικαιώματα ΝΑΥΠΗΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ & ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
7. Τοπογράφοι μηχανικοί καταχωρούνται βάση ΠΔ 99 στα επαγγελματικά δικαιώματα ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
8. Μηχανικοί βιομηχανικής σχεδίασης καταχωρούνται βάση ΠΔ 99 στα επαγγελματικά δικαιώματα ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ( αρκεί η ΕΘΑΑΕ να τα κατατάξει το τμήμα στην κατηγορία επιπέδου 7 )
9. Μηχανικοί Βιοϊατρικής. Εδώ δεν υπάρχουν στο ΠΔ99 επαγγελματικά δικαιώματα. Στο εξωτερικό αυτή η ειδικότητα είναι εξειδίκευση ηλεκτρονικού μηχανικού . Τι θα γίνει άγνωστο...

Νικ
|

Άπαξ και το πτυχίο σου γράφει ΠΑΔΑ έχεις πτυχίο Πολυτεχνείου . Τι δεν καταλαβαίνετε ; Αν το πτυχίο γράφει ΤΕΙ δεν έχεις .

Καθηγητής ΠΑΔΑ: γενικό σχόλιο
|

Επειδή καθίσταται ξεκάθαρο ότι οι σχολιαστές δεν γνωρίζουν τη διαδικασία, ας μου επιτραπούν τα παρακάτω:
(α) Η Κ.Υ.Α. εκδίδεται κατ’εφαρμογή της παραγράφου 4 του άρθρου 66 του Ν.4610/2019. Συνεπώς, η Κ.Υ.Α. που εκδόθηκε και οι Κ.Υ.Α. που θα εκδοθούν θα έχουν το ίδιο λεκτικό: «... με Τμήμα Πολυτεχνικής Σχολής ΑΕΙ». Αυτό αναγράφεται στον Νόμο, αυτό θα αναγράφεται και στις Κ.Υ.Α.

(β) Το ότι στους Ναυπηγούς υπάρχει μόνον η σχετική Σχολή του ΕΜΠ δε σημαίνει ότι η Κ.Υ.Α. θα ανέγραφε τη Σχολή του ΕΜΠ. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι απόφοιτοι (διπλωματούχοι Μηχανικοί) θα μπορούν να εγγραφούν στο ΤΕΕ και να απολαμβάνουν τα επαγγελματικά δικαιώματα που περιλαμβάνονται στο άρθρο 10 του Π.Δ. 99/2018 για τους Ναυπηγούς. Το ίδιο θα συμβεί και για τους αποφοίτους των άλλων ειδικοτήτων. Ο ενδιαφερόμενος παραπέμπεται στο σχετικό Π.Δ. και στις πληροφορίες που δίνονται από τον ιστότοπο του ΤΕΕ.

(γ) Ουδείς απόφοιτος ΤΕΙ μπορεί να διεκδικήσει να ενταχθεί στην κατηγορία που θα ενταχθούν οι απόφοιτοι ΠΑΔΑ από Τμήματα που θα τύχουν αντιστοίχισης. Η έναρξη ισχύος αφορά τους αποφοίτους ΠΑΔΑ που κατά την έναρξη του νέου προγράμματος σπουδών βρίσκονταν σε κανονικό έτος φοίτησης ΤΕΙ (δεν είχαν υπερβεί την τετραετία) και επέλεξαν να παρακολουθήσουν πρόγραμμα ΠΑΔΑ. Η πραγματικότητα είναι πως πολλοί φοιτητές που αρχικά επέλεξαν πρόγραμμα ΠΑΔΑ, μόλις ήρθαν σε επαφή με το νέο πρόγραμμα σπουδών και τις απαιτήσεις του, έκαναν χρήση της ευεργετικής διάταξης που τους επέτρεπε να επανέλθουν στο πρόγραμμα ΤΕΙ!! Προς επίρρωσιν τούτου έρχονται οι εκθέσεις των επιτροπών της ΕΘΑΑΕ, τα μέλη των οποίων αξιολόγησαν θέματα εξετάσεων ΠΑΔΑ, διπλωματικές εργασίες ΠΑΔΑ κ.ά.
Επισημαίνεται ότι στους φοιτητές που βρίσκονταν σε πρόγραμμα σπουδών ΤΕΙ δεν αναγνωρίστηκαν αυτόματα τα μαθήματα που είχαν περάσει αλλά υπήρξε διαδικασία αντιστοίχισης, κατ’ αναλογία με τις αναγνωρίσεις που γίνονται στις περιπτώσεις μετεγγραφών και σε αναγνωρίσεις μαθημάτων λόγω Erasmus. Για να μην υπάρξει παρεξήγηση περί αναγνώρισης μαθημάτων ΤΕΙ σε πρόγραμμα σπουδών Πανεπιστημίου, σημειώνεται ότι ήδη από το 2007 με το άρθρο 2 του Ν. 3549 («νόμος Γιαννάκου»): «Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), κατά την έννοια του άρθρου 16 παράγραφος 5 του Συντάγματος, είναι τα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία αποτελείται από δύο παράλληλους τομείς: αα) τον πανεπιστημιακό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και ββ) τον τεχνολογικό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.) και την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης». Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα κατοχύρωσης μαθήματος διδαχθέντος και εξετασθέντος από "αναντίστοιχη" βαθμίδα εκπαίδευσης, όπως δεν ετίθετο θέμα στις μετεγγραφές στο ΕΜΠ ή το ΑΠΘ από τμήματα μεγάλης βαθμολογικής απόστασης στη βάση εισαγωγής (πριν τη θέσπιση μέγιστης διαφοράς στις βάσεις εισαγωγής. Π.χ. το 2016 η βάση στην Αρχιτεκτονική ΔΠΘ ήταν 11965 και στο ΕΜΠ 19999). Έγινε αντιστοίχιση μαθήματος ΑΕΙ σε μάθημα ΑΕΙ, βάσει κριτηρίων.

ερώτηση
|

υπάρχει κάτι που σταματάει έναν αιώνιο ή έναν απόφοιτο να πάει στο παδα και να πει θέλω να δώσω 10 μαθήματα για να πάρω πτυχιο παδα και μετα να πάω στο ΤΕΕ?

PHD
|

Η αναβάθμιση, αποτελεί καλό ιωνο στην σύγχρονη μεταβαλλόμενη εποχή, εν όψη της επικείμενης τεχνολογικής του εμφανίζεται σιγά σιγά. Όποιος είναι κάτοχος PHD και MSC θα έχει άλλη συνάφεια.

@Είναι δηλαδή το πρώτο?
|

Ακριβώς αυτή είναι και η δική μου απορία... στο δημοσίευμα αναφέρεται επί λέξη: "Με βάση την ΚΥΑ, το Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών του ΠΑΔΑ θα θεωρείται αντίστοιχο με το Τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής".

Άρα έχουμε Τμήμα Πολυτεχνικής Σχολής, οκ αυτό, αλλά με ποιο (ήδη υπάρχον) Τμήμα Πολυτεχνικής σχολής δίνεται η εν λόγω αντιστοιχία; Αφού το Τμήμα στο ΕΜΠ (το μοναδικό που ήδη έχουμε σχετικά) λέγεται εδώ και πολλά έτη "Ναυπηγών-Μηχανολόγων Μηχανικών", ενώ παλιότερα (π.χ. μηχανογραφικό 90ς) ήταν Ναυπηγών ΕΜΠ (σκέτο).

Επίσης, στο ΕΜΠ, για λόγους ιστορικούς, αποκαλούνται νομοτεχνικά ως Σχολές και όχι ως Τμήματα!

Polar_Fish
|

Σε καμμία περίπτωση δεν θα γινει εξισωση των αποφοίτων των πρώην ΤΕΙ με τους αποφοίτους του Πολυτεχνείου.

Μεταφορά σε νέο πρόγραμμα σπουδών
|

Για όσους δε γνωρίζουν όσοι φοιτητές των ΤΕΙ μπήκαν στο πενταετες πρόγραμμα σπουδών των νέων πανεπιστημίων φορτώθηκαν μια σειρά τουλάχιστον 10 μαθημάτων και ένα επιπλέον χρόνο σπουδών. Οπότε δεν υπάρχει καμία περίπτωση εξίσωσης πτυχίων των παλιών αποφοίτων ΤΕΙ.

@ all
|

Όταν έγιναν τα 5ετή προγράμματα σπουδών σε σχολές μηχανικών το 2019 επί Γαβρόγλου, δόθηκε η δυνατότητα στους υπάρχοντες φοιτητές των αντίστοιχων τμημάτων ΤΕΙ που δεν είχαν υπερβεί την κανονική διάρκεια φοίτησης, να μεταπηδήσουν στο αντίστοιχο 5ετές και να παρακολουθήσουν επιπλέον μαθήματα, ώστε να λάβουν όχι το πτυχίο ΤΕΙ αλλά αυτό του νέου 5ετούς. Η ρύθμιση αυτή τελικά αφορούσε λίγους που πληρούσαν τις προυποθέσεις και φυσικά το ήθελαν επιπλέον να το κάνουν.
Για το λόγο αυτό και έχει αναδρομική ισχύ, αφού πρακτικά φέτος θα αποφοιτήουν οι πρώτοι πτυχιούχοι των νέων 5ετών προγραμμάτων σπουδών.
Είναι λυπηρό και παραπλανητικό πάντως να γράφονται αναλήθειες και ανακρίβειες για τη δημιουργία και μόνον εντυπώσεων.
Αυτοί που έχουν αδικηθεί κατάφωρα είναι οι πτυχιούχοι ΤΕΙ που μπήκαν σε τμήματα που λειτούργησαν επί 20ετία, καταργήθηκαν και δεν πήραν ποτέ (και ούτε πρόκειτε μάλλον) επαγγελματικά δικαιώματα.

Έπρεπε να επικρατήσει η ΛΟΓΙΚΗ
|

@τρέλα
Οι Μηχανικοί του ΠΑΔΑ αξιολογήθηκαν από την ΕΘΑΕΕ και αρίστευσαν σε 12 κριτίρια. Οι άλλες πολυτεχνικές σχολές και Πολυτεχνεία έχουν αξιολογηθεί σε 10 κριτήρια. Δεν γινόταν να μην αντιστοιχηθούν με τις αντίστοιχες πολυτεχνικές σχολές. Αυτό θα ήταν τρέλα…

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ