Αντίστοιχο με τμήμα Πολυτεχνείου και το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Mετά την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, οι απόφοιτοι του Τμήματος θα έχουν τη δυνατότητα εγγραφής στο ΤΕΕ με τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα

27/05/2024

Ενημερώθηκε: 27/05/2024, 17:48

Άκουσε το άρθρο

Σε θετική γνωμοδότηση αντιστοίχισης του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου με  τμήμα  Πολυτεχνείου κατέληξε η αρμόδια επιτροπή του Άρθρου 66, στη σημερινή συνεδρίαση .

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι   μετά την   έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, οι απόφοιτοι του Τμήματος θα έχουν τη δυνατότητα εγγραφής στο ΤΕΕ με τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο  του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Γιώργο     Βαρελίδη  η απόφαση ελήφθη σε συνέχεια επίσκεψης της εκπροσώπου του ΤΕΕ  κ. Μοροπούλου στα εργαστήρια του Τμήματος, παρουσία του Προέδρου του  ιδίου , του Αντιπροέδρου Φ. Κόκκινου, Καθηγητών του Τμήματος, της εκπροσώπου της Σχολής Μηχανικών στο Συμβούλιο Διοίκησης κ. Σγουροπούλου και του Κοσμήτορα της Σχολής Μηχανικών Κ. Στεργίου, όπου αναδείχθηκε η επάρκεια υποδομών και εξοπλισμού που διασφαλίζουν την ποιότητα εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου.

Υπενθυμίζεται ότι  αντιστοιχία με τμήματα Πολυτεχνικής Σχολής ήδη έχουν λάβει    5 τμήματα του Πανεπιστημίου  Δυτικής Αττικής, με ομόφωνη απόφαση της αρμόδιας   Επιτροπής .

Πρόκειται για τα τμήματα:

  • Ναυπηγών Μηχανικών, 
  • Μηχανολόγων Μηχανικών, 
  • Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής, 
  • Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών, 
  • Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών

Για το τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών ήδη έχει υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Ως έναρξη ισχύος αντιστοίχισης ορίστηκε η 24η Ιουλίου 2020, ημερομηνία κατά την οποία αποφοίτησε ο πρώτος φοιτητής του εγκεκριμένου πενταετούς προγράμματος σπουδών, του τμήματος Ναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ).

Με βάση την ΚΥΑ, το Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών του ΠΑΔΑ θα θεωρείται αντίστοιχο με το Τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους αποφοίτους, με βάση τις γνώσεις και τις δεξιότητες που αποκτούν με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, να ασκήσουν τις ίδιες επαγγελματικές δραστηριότητες.

 Μοριοδοτούμενο Πρόγραμμα: Επαγγελματική Ανάπτυξη Εκπαιδευτικών-Επιστημονικές και Παιδαγωγικές Δεξιότητες και Ικανότητες

 Μοριοδοτούμενο εξ αποστάσεως πρόγραμμα: Σχολική Βία - Εκφοβισμός και Σχολική Διαμεσολάβηση

Νομικός Οδηγός για Εκπαιδευτικούς και Στελέχη Εκπαίδευσης

Προετοιμασία για τις εξετάσεις του ΕΟΠΠΕΠ από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

 

Σχόλια (26)

Κ
|

Θα γεμίσουμε σχολές ΑΕΙ με διαφορετικές επιδόσεις εισακτέων και φοιτητών από 9.000 μέχρι 18.000. Και όλοι αυτοί θα είναι ισότιμοι. 12 σχολές ΑΕΙ Μηχανολόγων αν αναγνωρισθούν όλες και κανένα ΤΕΙ. Μάλιστα!!!
Από αυτές ας μας ενημερώσουν πόσοι αποφοιτούν τελικά από τους εισακτέους, με τι επίπεδο δυσκολίας περνάνε τα μαθήματα, ποιός λόγος υπάρχει να συντηρούνται αυτά τα τμήματα, σε κάποιες περιπτώσεις πλέον 2 σε μια πόλη; 8 τμήματα πολιτικών μηχανικών χρειάζεται η Ελλάδα;

@EE | 29 Μάιος 2024 08:33
|

Τι εννοείς ;

@EE
|

Mα΄λλον το σημερινό δημοσίευμα σε έβγαλε αναξιόπιστο ή μη έχων τις πληροφορίες.....
On the way και τα άλλα..... :)

@Φοιτητής
|

Η αποφαση για το εαν μπορει μια σχολη να ειναι master , ειναι αποφαση του Υπουργειου Παιδειας. Ελεγχουν τον φακελο που κατεθεσε το καθε τμημα, με την συμβολη της ΕΘΑΑΕ , χωρις να γινεται επι τοπου ελεγχος στην σχολη.
Η αποφαση για το εαν μια σχολη θα εναι εποπεδου 7, γινεται απο την ΕΘΑΑΕ, με καθηγητες του εξωτερικιυ μονο με επι τοπου ελεγχο της σχ8λης.

Polar_Fish
|

Tην ΚΥΑ τη διάβασα και προσεξα οτι το κείμενο ειναι το ιδιο με εκεινο που σχετίζεται με το integrated master. Απλά ένα ΠΠΣ μπορει να εχει ολα αυτα τα χαραχτηριστικά χωρίς να εχει ζητησει τον χαραχτηρισμο ως i.m. Αυτό μπορει να γινει κατά τη διαδικασία καθώς η ΕΘΑΑΕ ελέγχει την αντιστοιχία του προγράμματος σπουδών. Αν η ΕΘΑΑΕ ακολουθεί μια δική της σειρά βημάτων αυτό ειναι ένα αλλο ζητημα.

Φοιτητής ΔΙΠΑΕ
|

Παρακαλώ μη λέτε ανακρίβειες. Όλα τα Τμήματα Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ έχουν στείλει όλα τα απαραίτητα για το integrated master 7 εδω και καιρό και περιμένουν τη γνωμοδότηση που μπορεί να βγει και την επόμενη εβδομάδα.

|

Κανένα τμήμα του ΔΙΠΑΕ δεν ειναι χαρακτηρισμενο master

ΠΑΠΕΛ
|

Όσοι έχουν αμφιβολίες με τα τμήματα τους τα οποία δεν έχουν πιστοποιηθεί με integrated master ακόμα και περιμένουν να αντιστοιχηθεί το τμήμα τους τότε να έρθουν σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του κάθε τμήματος και να θέσουν τα ερωτήματα τους ώστε να λάβουν και την σωστή απάντηση.

Ε
|

Υπάρχει κάποιο τμήμα του ΔΙΠΑΕ που να έχει πιστοποιηθεί με integrated master;

Αναγκαιότητα
|

Επιβάλλεται να ισχύσει το ίδιο και για το ΔΙΠΑΕ. Όχι διακρίσεις.

Διαδικασία
|

Η διαδικασία προβλέπει πιστοποίηση προπτυχιακού προγράμματος σπουδών από την ΕΘΑΑΕ, υποβολή φακέλου για integrated master, υποβολή φακέλου για αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων μηχανικών. Η πιστοποίηση βγαίνει με απόφαση της ΕΘΑΑΕ, τα υπόλοιπα με απόφαση υπουργείου μετά από εισήγηση της ΕΘΑΑΕ. Η πιστοποίηση ακολουθεί τα κριτήρια για προπτυχιακό. Αυτά περί πιστοποίησης σε διαφορετικό επίπεδο δε στέκουν.

@Polar_Fish | 28 Μάιος 2024 13:42
|

Εάν διαβάσεις άρθρο - άρθρο τις απαιτήσεις της ΚΥΑ για την αντιστοίχιση μιας σχολής μηχανικών με μια πολυτεχνική σχολή , είναι οι απαιτήσεις που θέτει η ΕΘΑΑΕ για να χαρακτηρισθεί μια σχολή επιπέδου 7

@ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΔΙΠΑΕ
|

Όλες οι σχολές στο ΔΙΠΑΕ αξιολογήθηκαν από την ΕΘΑΑΕ στο επίπεδο 6. Οι απαιτήσεις που υπάρχουν στην ΚΥΑ αντιστοίχισης για τις υποψήφιες σχολές, είναι να είναι επιπέδου σπουδών 7. Άρα μέχρι να γίνουν επιπέδου 7 οι σχολές, δεν έχει νόημα η κατάθεση φακέλου για αντιστοίχιση, γιατί δεν πληρούνται οι απαιτήσεις του νόμου.

Polar_Fish
|

Η ΚΥΑ της 28/7/2022 δεν αναφέρει κάπου πτυχίο επιπέδου 7. Ετσι και αλλιως η ΕΘΑΑΕ συγκρινει τα προγράμματα σπουδών οπως είναι.

@@Ανακριβειες
|

Δεν γίνεται να αντιστοιχηθεί τμήμα μηχανικών με πολυτεχνικό εάν δεν είναι επιπέδου 7 με αναγνωρισμένο integrated master. Είναι προαπαιτούμενο, χωρίς αυτό δεν προχωράει καν η σύγκληση της επιτροπής του άρθρου 66.

ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΔΙΠΑΕ
|

Με τα Τμήματα του ΔΙΠΑΕ τι γίνεται; Πότε θα αξιολογηθούν;

@Ανακριβειες
|

Αυτο που λές είναι λάθος. Εάν διαβάσεις προσεκτικά την ΚΥΑ αντιστοίχισης, αυτά που περιγράφονται περιφραστικά , ειναι οι απαιτήσεις που απαιτεί η ΕΘΑΑΕ για να χαρακτηρισθεί μια σχολή σε επίπεδο 7. Παραδειγμα η σχολή Βιομηχανικης Σχεδιασης του ΠΑΔΑ, πρεπει πρώτα να χαρακτηρισθει επιπεδου 7 απο την ΕΘΑΑΕ και μετα να κινησουν διαδικασιες αντιστοιχισης.

Ανακρίβειες
|

Σε κανένα σημείου είτε του άρθρου 66 είτε της Υπουργικής απόφασης ΔΕΝ αναφέρεται ότι πρέπει ένα τμήμα να έχει επίπεδο 7. Υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια που ορίζουν τα περι αντιστοίχισης. Μην γράφετε ανακρίβειες.

Επιπλέον, γιατί πολλοί μιλάνε εκ του ασφαλούς και με έπαρση, υπάρχουν φοιτητές στο ΔΙΠΑΕ και στο ΠΑ.ΠΕΛ. που έχουν σπαταλήσει 5 χρόνια σπουδών και οι οικογένειές τους δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να σπουδάσουν.

Το Υ.ΠΑΙ.Θ επί 5 συναπτά έτη ενσωματώνει στο Μηχανογραφικό Τμήματα ΔΙ.ΠΑ.Ε και ΠΑ.ΠΕΛ., άρα αυτά τα παιδιά πρέπει να πάρουν δικαιώματα για να μπορέσουν να εργαστούν στον τομέα που σπούδασαν. Ας κλείσουν Τμήματα, αλλά μην διαλυθούν παιδιά.

Σας παρακαλώ να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν μιλάτε για το μέλλον νέων παιδιών.

Μαγδαληνή
|

Με το τμήμα πολιτικων μηχανικών παπελ τι γίνεται;

MMA
|

@KYA: ακόμα περιμένουν τις ΚΥΑ οι απόφοιτοι του Ελληνικού Πολιτισμού του ΕΑΠ...

@Μελος ‘δεπ’
|

Χάσατε πολλά επεισόδια κύριε….

@μέλος ΔΕΠ
|

Ώς μέλος ΔΕΠ θα γνωρίζεις ότι όλες οι σχολές που αναφέρεις, έχουν αξιολογηθεί από την ΕΘΑΑΕ στο έπιπεδο σπουδών 6. Ακόμα εάν διαβάσεις καλά την ΚΥΑ αντιστοίχισης με τις πολυτεχνικές σχολές, τα ποιοτικά χαρακτηριστικα των τμηματων που ζητούν αντιστοιχιση , είναι αυτών που η ΕΘΑΑΕ τα έχει χαρακτηρισει επιπεδου 7. Αρα δεν μπορεί να κατατεθεί φακελος προς αξιολογηση.

μελος ΔΕΠ
|

Ηρθε η ωρα της Πολυτεχνικής Σχολής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος που τα έχουν πάει καταπληκτικά στις αξιολογήσεις τις ΕΘΑΑΕ!
Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών
Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών
Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών
Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων
Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης

ΚΥΑ
|

Τώρα περιμένουμε τις ΚΥΑ για να πάρουμε μέρος στις επόμενες εξετάσεις του ΤΕΕ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΔΑ
|

Ολα καλά!

padaciv
|

Επιτέλους. Πολλά συγχαρητήρια στον κ. Βαρελιδη και τον κ. Κόκκινο γιατί λόγω των προσπαθειών τους κάμφθηκε η αντίσταση του ΤΕΕ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ