Στήριξη Κ. Πιερρακάκη για ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο ΕΛΜΕΠΑ

31/05/2024

Ενημερώθηκε: 31/05/2024, 10:08

Άκουσε το άρθρο

Η διοίκηση του Πανεπιστημίου θα έχει τη στήριξη του υπουργείου Παιδείας στο δίκαιο αίτημα για την αντιστοίχιση των τριών Τμημάτων της Σχολής Μηχανικών με Τμήματα Πολυτεχνικών Σχολών και την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής  στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, με έδρα το Ηράκλειο.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης κατά την επίσκεψή του  στο ΕΛΜΕΠΑ, όπου έγινε δεκτός από τον Πρύτανη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Καθηγητή Νικόλαο Κατσαράκη, τους Αντιπρυτάνεις και τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης.

Επίσης, εκφράστηκε θετικά για την εύρεση λύσης στο θέμα της στέγασης των φοιτητών τόσο στο Ηράκλειο όσο και στις υπόλοιπες πόλεις της Κρήτης. Παράλληλα, επεσήμανε τη σπουδαιότητα της δημιουργίας προγραμμάτων επιμόρφωσης και κατάρτισης με πολύ υψηλή ζήτηση από την αγορά εργασίας, στο πλαίσιο της Διά Βίου Μάθησης, από τα πανεπιστήμια της χώρας που είναι οι κατεξοχήν φορείς γνώσης και εξειδικευμένου ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσωπικού.

 Ο κ. Πιερρακάκης μετά τη συνάντηση περιηγήθηκε στα εργαστήρια και στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μέλη του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού, φοιτητές και ερευνητές.

Επίσης, εκφράστηκε θετικά για την εύρεση λύσης στο θέμα της στέγασης των φοιτητών τόσο στο Ηράκλειο όσο και στις υπόλοιπες πόλεις της Κρήτης. Παράλληλα, επεσήμανε τη σπουδαιότητα της δημιουργίας προγραμμάτων επιμόρφωσης και κατάρτισης με πολύ υψηλή ζήτηση από την αγορά εργασίας, στο πλαίσιο της Διά Βίου Μάθησης, από τα πανεπιστήμια της χώρας που είναι οι κατεξοχήν φορείς γνώσης και εξειδικευμένου ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσωπικού.

Ο  υπουργός ενημερώθηκε από τον Πρύτανη για την ανοδική πορεία του Πανεπιστημίου τα τελευταία χρόνια, για θέματα που αφορούν στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα καθώς και τα προγράμματα διδακτορικών σπουδών, για τις διακρίσεις σε θέματα έρευνας και καινοτομίας αλλά και για τις δράσεις εξωστρέφειας και διεθνοποίησης. Τέλος, ενημερώθηκε για κομβικά θέματα υποδομών που επηρεάζουν άμεσα την εξέλιξη και την αναβάθμιση του ιδρύματος.

 Ο κ. Πιερρακάκης μετά τη συνάντηση περιηγήθηκε στα εργαστήρια και στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μέλη του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού, φοιτητές και ερευνητές.

Σχόλια (22)

Polar_Fish
|

Δεν εχω διαβάσει κανενα ουσιαστικό επιχειρημα υπέρ των συγχωνεύσεων.

Αρθούρος
|

Απ' ό, τι βλέπω από τα σχόλια εδώ μέσα και σε άλλες σχετικές συνάφειες είναι σχεδόν ώριμο το αίτημα γιά συμμάζεμα στα ιδρύματα που εδρεύουν στην Κρήτη. Όπως ακριβώς έγινε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης όπου όλα τα ιδρύματα και τα τμήματα αυτής της Περιφέρειας, εντάχτηκαν έστω και με χρονική καθυστέρηση 5 ετών σε ένα ενιαίο Πανεπιστήμιο, το ίδιο πρέπει να γίνει και με τα ιδρύματα και τα τμήματα της Περιφέρειας Κρήτης.
Υπάρχει κι ένα άλλο επιχείρημα ενάντια σ' αυτήν την εμμονή των παραγόντων της Κρήτης. Η συντριπτική πλειονοψηφία των υπόλοιπων Περιφερειών της χώρας έχουν μόνο ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα στα όριά τους. Υπάρχει όμως και μία, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που δεν έχει κανένα. Οπότε, η μόνη λύση που μοιάζει να προκρίνεται είναι εκείνη του ομόσπονδου Ενιαίου Πανεπιστημίου Κρήτης.
Είναι προφανές ότι το προσωπικό δύο τμημάτων, αυτό του ΗΜΜΥ και του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουριστικών Επιχειρήσεων αν ανωτατοποιηθεί τελικά και η ΑΣΤΕ αντιδρούν σε μία απλή συγχώνευση διότι τα τμήματά τους θα καταργηθούν. Επίσης, είναι αυτονόητο, όπως έχω πεί και άλλες φορές ότι δεν είναι μόνο 3 τα ανώτατα ιδρύματα στην Κρήτη. Γιά να μη γίνονται μισές δουλειές πρέπει στο νέο σχήμα να ενταχτούν και η Α.Σ.Τ.Ε. Αγίου Νικολάου, η Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Ηρακλείου, η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Χανίων και η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης.
Σε μία τέτοια εξέλιξη α)το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων & Τουρισμού που ανήκε στο ΕΛΜΕΠΑ θα περιοριστεί στο αντικείμενο της Διοίκησης Επιχειρήσεων και η ΑΣΤΕ ανωτατοποιούμενη θα θεραπεύει το αντικείμενο του Τουρισμού και των Τουριστικών Επιχειρήσεων. β)Το σοβαρό πρόβλημα μοιάζει να βρίσκεται στη συνύπαρξη δύο τμημάτων ΗΜΜΥ, το ένα στο ΕΛΜΕΠΑ και το άλλο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Εδώ μπορεί να συμβούν δύο τινά: 1. Να μην κλείσει το τμήμα ΗΜΜΥ στο Ηράκλειο, αλλά απλά να μεταφερθεί στη Σύρο ως τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 2. Να αλλάξει αντικείμενο το τμήμα ΗΜΜΥ στο Πολυτεχνείο Κρήτης κατά το παράδειγμα της συγχώνευσης των δύο αντίστοιχων τμημάτων ΤΕΙ στο ΔΙΠΑΕ και να ονομαστεί σε Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών & Τηλεπικοινωνιών. γ)Το Πρόγραμμα Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας να ενταχτεί στη Σχολή Μουσικών Σπουδών μαζί με το τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής στο Ρέθυμνο.

@@Κώστας
|

Το Παν. Κρήτης γιατί να μην δεχτεί συγχώνευση με το ΕΛΜΕΠΑ ;
Το μόνο επιχείρημα που έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια είναι ότι αν γίνει αυτό θα πέσουν οι 'δείκτες' του. Είναι σοβαρό επιχείρημα αυτό ;
Με το ίδιο πάνω-κάτω επιχείρημα αμύνονται και στο Πολ. Κρήτης, σε ότι αφορά το ΕΛΜΕΠΑ στα Χανιά.
Σίγουρα η λύση δεν είναι εύκολη αλλά εδώ χρειάζεται πολιτική βούληση και μακροχρόνιος σχεδιασμός. Υπάρχουν τμήματα και στα 3 ΑΕΙ με χαμηλή βάση, χαμηλό αριθμό εισακτέων και χαμηλή απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά....σε αυτά ποιο είναι το μέλλον ;

Μάλιστα...
|

@ΠΕ04, Τα "παλιά ΤΕΙ" λέγονται Πανεπιστήμια και αρκετά με Πολυτεχνικά τμήματα.....Έτσι, για να μην υπάρχει σύγχυση....

Polar_Fish
|

Σχετικά με τα τμηματα ΔΕΤ. Πρώτα από ολα δεν ειναι τα τμηματα ΔΕΤ πολυτεχνικά τμηματα και επομένως δεν ειναι ανταγωνιστικά προς το ΠοΚ. Τα Τμηματα ΔΕΤ ειναι στην ουσια τμηματα που συνδυάζουν οικονομια, διοίκηση και πληροφορικη. Συμφωνώ οτι μπηκαν στο 2ο ΕΠ για να στηριχθουν ειδικά στο ΕΛΜΕΠΑ. Ομως θα πρέπει να αναρωτηθούμε κάτι άλλο. Περισυ συζητουσα με παιδιά που έδωσαν πανελλήνιες. Και μου ελεγαν θα δηλώσω το ΔΕΤ του ΟΠΑ αλλά μετά θα δηλώσω άλλα τμηματα του ΟΠΑ. Τι σημαίνει αυτο? Σημαινει οτι το ΟΠΑ εχει φτιαξει brand name, οπως και το ΕΜΠ οπου συμβαινει κατι αναλογο τα παιδια παιρνουν στη σειρα τα τμηματα του ΕΜΠ αντι να παρουν στη σειρα ομοειδη πολυτεχνικά τμηματα. Παρακολουθώ επι χρόνια και τα τρια ιδρυματα. Οι Μηχανικοι Διοικησης και Παραγωγής δεν ειναι νομιζω οτι ειναι το ανάλογο του ΔΕΤ.

Για το θέμα της βιωσιμότητας. Κάθε εννοποιηση δημιουργει προβλήματα διοτι τα τμηματα ειναι κλειστές ομαδες. Αυτη τη στιγμη δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για οποιαδηποτε ενέργεια. π.χ. το ΠΚ και το ΕΛΜΕΠΑ ειναι συμπληρωματκά. Αν γινει εννοποιηση θα αλλάξει κάτι στα προγράμματα σπουδών?

@Κωστας
|

3 ΑΕΙ στην Κρητη ειναι σουρεαλιστικο ομως η λυση δεν ειναι ευκολη. Τι συνεπαγεται στην πραξη μια συγχωνευση; τα κτηρια δεν περπατανε οποτε πως θα γινει οικονομια; Οι καθηγητες/προσωπικο ειναι μονιμοι οποτε ολα τα λειτουργικα εξοδα παραμενουν. Αν αλλαξει ταμπελα ενα κτηριο δεν επιτυγχανεται οικονομια. Το πανεπιστημιο Κρητης θα δεχτει συγχωνευση με το ΕΛΜΕΠΑ;

ΠΕ04
|

Το πρόβλημα θα το δείτε με τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών. Λιγότεροι και καλύτεροι στη Θετική κατεύθυνση αύξηση της ΕΒΕ λιγότεροι εισακτέοι τμήματα σφηνώνονται σε υγείας και οικονομίας για να πέτυχουν μικρότερη ΕΒΕ θα δούμε παλιά ΤΕΙ που είναι σε 2-3 προσανατολισμούς να φουλάρουν και τμήματα όπως Φυσικής, Μαθηματικών ή ΗΜΜΥ να μένουν σχεδόν κενά. Μη σας φανεί παράξενο να έχουμε κενές θέσεις στο Φυσικό ή στο Μαθηματικό Αθήνας.

Κώστας - Μέλος ΔΕΠ
|

3 ΑΕΙ στην Κρήτη δεν είναι οικονομικά βιώσιμα.
Χρειάζονται έξυπνες συγχωνεύσεις με ακαδημαϊκά κριτήρια, όχι συγχωνεύσεις υπέρ των ισχυρών. Αυτό πρέπει να γίνει με γενναίες αποφάσεις και όχι περιμένοντας κάποια τμήματα να μείνουν χωρίς φοιτητές (λόγω ακριβώς ενοικίων στην Κρήτη, ή λόγω ανταγωνισμού από τα ιδιωτικά κτλ) και μετά να τα κλείσουν ελαφρά την καρδία.
Επίσης δεν χρειάζονται 'στεγανά' και νοοτροπίες 'κράτος εν κράτει'.
Τα τρία ιδρύματα πρέπει ισότιμα να συμπράξουν για το καλό της παιδείας στο νησί και όχι το κάθε ένα να αμύνεται με τα δικά του επιχειρήματα.

@προς polar fish | 2 Ιουν 2024 16:59
|

Πριν σχολιάζετε, και μάλιστα με τόση αρνητικότητα, τα χαρακτηριστικά ενός πανεπιστημιακού τμήματος, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τουλάχιστον τα εξής:
1. Αξιολόγηση από τη ΕΘΑΑΕ και ειδικότερα τα σχόλια των αξιολογητών προς το τμήμα (αποτελούν δημόσια έγγραφα)
2. Το επιστημονικό επίπεδο και το εύρος των αντικειμένων των μελών ΔΕΠ (όλα αναρτημένα στο διαδίκτυο).
3. Το πρόγραμμα σπουδών.

Αφού λέτε και μόνος σας ότι τα τμήματα ΔΕΤ θα έπρεπε να υπάγονται στο 2ο πεδίο (φαντάζομαι εξαιτίας της εγγύτητας του αντικειμένου), ποιο είναι το πρόβλημα; Διαφωνείτε με τη διαδικασία; Γιατί;
Δεν ξέρω πόσα πανεπιστήμια χωράει η Κρήτη, ξέρω όμως ότι το τμήμα ΔΕΤ δεν πρέπει να κλείσει.

προς polar fish
|

Έχετε απόλυτο δίκιο στο σχόλιο σας για το πρόβλημα των σχολών του 2ου πεδιου. Πολλά τμήματα κυρίως στο περιφερειακά κινδυνεύουν εξαιτίας της μείωσης της δεξαμενής των υποψηφίων. Το ΠοΚ εμφανιζει περίπου 20% κενές θέσεις, ενώ οι μηχανικοί παραγωγής του ΠοΚ έχουν πάνω από 30% κενά. Και τι κάνει ο υπουργός; Προσθέτει το τμήμα διοικητικής επιστήμης τεχνολογία στο ΕΛΜΕΠΑ στο 2ο πεδίο. Για να μειώσει ακόμα περισσότερο τη δεξαμενή προς το πολυτεχνείο κρήτης. Γιατί μεγάλο μέρος των εισαχθέτων του το πολυτεχνείο κρήτης προέρχονται από το νησί.
Να τονίσω ότι δεν διαφωνώ με την είσοδό των τμημάτων ΔΕΤ στο δεύτερο πεδιο. Το πρόβλημα είναι ότι όλα τα τμήματα αυτά έχουν επαρκη αριθμό είσαχθέντων εκτός από αυτό στον Αγιο Νικόλαο. Οπότε αυτή η απόφαση δεν χρειαζόταν, εκτός και αν για κάποιο λόγο πρέπει να διασωθεί ένα τμήμα με ελάχιστους φοιτητές και ελάχιστους αποφοιτους, το οποίο είναι και απομονωμένο σε μια μικρή επαρχιακή πόλη χωρίς άλλα πανεπιστημιακά τμήματα.

Polar_Fish
|

Αν τα Τμηματα μπορουν να συνυπάρχουν σε διαφορετικές πόλεις, να εχουν φοιτητές και ικανοποιητικη επάνδρωση, δεν υπάρχει λογος για συννένωση.

Επιτέλους προχωρήσετε σε ένα ομόσπονδο πανεπιστήμιο Κρήτης
|

Ένα ενιαίο πανεπιστήμιο στην Κρήτη θα είχε την πολυτεχνική σχολή και όλα του τα τμήματα στα Χανιά.
Δύο πανεπιστήμια στην Κρήτη, εν είδη ΕΚΠΑ-Μετσόβειο, πάλι έχουν όλα τα πολυτεχνικά τμήματα στα Χανιά.
Τρία πανεπιστήμια είναι πλεόνασμα και Δεύτερη πολυτεχνική σχολή και μάλιστα στο Ηράκλειο είναι εν τη γεννέση της λάθος.
2 ΗΜΜΥ στην Κρήτη είναι επίσης λάθος.
2 απομονωμένα τμήματα μηχανικών στο Ηράκλειο ξεκομμένα από το Πολυτεχνείο Κρήτης είναι επίσης λάθος.
Η πολιτική όλα στο Ηράκλειο πρέπει να σταματήσει.
Και ας μου πει κάποιος ότι ένα πανεπιστήμιο σε όλη την Κρήτη με πολυτεχνική σχολή στα Χανιά, θεωρητικές σπουδές και έδρα στο Ρέθυμνο, και τις υπόλοιπες σχολές στο Ηράκλειο δεν είναι η προφανής ορθή λύση.

Polar_Fish
|

O υποψηφιος φοιτητής που θα αλλάξει πόλη δεν έχει ειδικό λόγο να πάει στο ΕΛΜΕΠΑ όταν στα Χανιά υπάρχει ηδη ανεπτυγμένο Πολυτεχνειο. Βλέπω πολλά σχολια εδω και χρόνια για το οτι το ΕΛΜΕΠΑ θα κλεισει το ΠοΚ. Δεν ειναι ετσι τα πράγματα. Ολα τα Τμηματα κινδυνεύουν απο τη μείωση των εισακτέων και την μειωση των υπόψηφίων στο 2ο επιστημονικό πεδίο.

Τανκεράκης
|

@ ΑΣΠΡΗ ΚΙΜΩΛΙΑ
Εγώ θα τη φτιάξω και θα ‘ναι κόκκινη!

ΑΣΠΡΗ ΚΙΜΩΛΙΑ
|

Μια σχολή Πυροβολικού στον Νομό θα φέρει χιλιάδες ψηφαλάκια….

ΘΑΝΑΣΗΣ
|

Θα ηθελα να γινει πολυτεχνικη σχολη στα Σφακια. Ειναι δικαιο και διαχρονικο αιτημα των κατοικων...

@αναλογιστΗ
|

Με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τμήματα των 50-60 εισακτέων απλά θα κλείσουν από μόνα τους.
Τι να πρωτοαναλόγιστΗ ο Υπουργός
όταν ο πρώτος απ' τους 60 έχει λιγότερα μόρια από τον τελευταίο του άλλου στα δύο ΗΜΜΥ.
Απλά τους όλη τη στήριξη που μπορεί για να μην του λένε ότι φταίει για το επερχόμενο κλείσιμο.
Όσο για τα πέρι "απειλής" για το ΠοΚ... ευθυμησαμε!

ΑΣΠΡΗ ΚΙΜΩΛΙΑ
|

Καλές «μέσες» και «ανώτερες» σχολές χρειάζεται η Κρήτη.
Τι να τους κάνουμε τόσους μηχανικούς;
Πολλοί είναι αυτοί που φύγανε σε ξένους τόπους και αρκετοί που έμειναν εργάζονται συχνά ως τεχνικοί. Τα δύο κλιματιστικά που έβαλα πέρυσι, μηχανολόγος μηχανικός ήταν... Είχε κι ένα βοηθό. Κι εγώ βοήθησα.

@Νικος
|

Μην ανησυχείτε. Θα περάσουν οι εκλογές.

ΝΙΚΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟ
|

Η λογική να γεμίσει πολυτεχνικές σχολές η Κρήτη είναι τελείως παράλογη. Να συντονιστούν οι υπεύθυνοι ώστε να υπάρχει μια πολυτεχνική σχολή στην Κρήτη και από ένα τμήμα σε κάθε ειδικότητα. Σε πια πόλη θα είναι η έδρα κάθε τμήματος, ας το αποφασίσουν μεταξύ τους.

Έχει αναλογιστή ο υπουργός τις συνέπειες στο ΠοΚ;
|

Σχολές του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά ήδη ασφυκτιούν σε εισακτέους.
Η ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο ΕΛΜΕΠΑ στο Ηράκλειο θα οδηγήσει σε άμεσο κλείσιμο μιας Σχολής στο ΠοΚ και σημαντική μείωση εισακτέων στις υπόλοιπες που ενδεχομένως να καταστήσει κάποιες από αυτές μη βιώσιμες.
Το απολύτων βέβαιον είναι ότι άμεσα θα οδηγηθούν σε σημαντική μείωση βάσεων σε όλες τις Σχολές του ΠοΚ γεγονός που υποβαθμίζει το επίπεδο σπουδών που διαχρονικά έχει θεμελιώσει.
Άραγε τα σκέφτηκε αυτά ο κ. Υπουργός πριν τα προεκλογικά Ηρακλειώτικα δωράκια των ευροεκλογών.

Polar_Fish
|

Καλο ειναι οι μηχανισμοί να αποδίδουν εκτός προεκλογικου χρόνου.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ