Το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 761-770 μεταξύ 5.663 ιδρυμάτων στον κόσμο στην QS World University Rankings

06/06/2024

Άκουσε το άρθρο

Ανακοινώθηκε από την QS World University Rankings, η σειρά κατάταξης των καλύτερων Πανεπιστημίων του κόσμου (reference year 2025 – ακαδημαϊκό έτος 2022-2023). Μετά από αξιολόγηση συνολικά 5.663 ιδρυμάτων, η QS δημοσίευσε αποτελέσματα για 1.503 από αυτά και κατέταξε το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 761-770 παγκοσμίως. Για ένα ακόμη έτος, η πορεία είναι ανοδική, χάρη στη βελτίωση που επέδειξε το ίδρυμα στους τομείς:

  • βιωσιμότητας (sustainability),
  • αναφορές προς ερευνητή (citations per faculty), και
  • ερευνητική δικτύωση (international research network).

Σε εθνικό επίπεδο το Πανεπιστήμιο Πατρών βρίσκεται στην 5η θέση. Ωστόσο, σε σχέση με τα άλλα ελληνικά ΑΕΙ, το Πανεπιστήμιο Πατρών καταλαμβάνει στους παρακάτω δείκτες τις εξής θέσεις:

1η θέση στη βιωσιμότητα (sustainability)

2η θέση στους διεθνείς φοιτητές (international students)

3η θέση στην αναλογία καθηγητών προς φοιτητές (faculty/student ratio).

Οι δείκτες βάσει των οποίων προκύπτει η κατάταξη των ιδρυμάτων από την QS είναι οι ακόλουθοι:

(1) Ακαδημαϊκή φήμη (Academic Reputation): αυτός ο δείκτης προκύπτει μέσω έρευνας ερωτηματολογίων που πραγματοποιεί η QS (QS Academic Reputation Survey) στην οποία συμμετέχουν ακαδημαϊκοί απ' όλο τον κόσμο. Tο κριτήριο αυτό αντανακλά την ποιότητα του επιστημονικού έργου που παράγεται στα πανεπιστήμια. H βαρύτητα αυτού του δείκτη στη συνολική βαθμολογία είναι 30%.

(2) Ετερο-αναφορές ανά καθηγητή (Citations per Faculty): Αυτή η αναλογία μετρά τον μέσο αριθμό αναφορών που λαμβάνει το δημοσιευμένο επιστημονικό έργο ανά καθηγητή σε φάσμα πενταετίας. Με αυτό το δείκτη εκτιμάται ο ερευνητικός αντίκτυπος του κάθε πανεπιστημίου. H βαρύτητα αυτού του δείκτη στη συνολική βαθμολογία είναι 20%.

(3) Φήμη στους εργοδότες (Employer Reputation): Ο δείκτης αυτός λαμβάνεται μέσω έρευνας ερωτηματολογίων που απευθύνεται σε εργοδότες (QS Employer Reputation Survey). Τα ιδρύματα αξιολογούνται βάσει των απόψεων που έχουν σχηματίσει οι εργοδότες σε παγκόσμιο επίπεδο για τους απόφοιτους των πανεπιστημίων. Βαρύτητα δείκτη: 15%.

(4) Επαγγελματική απασχόληση αποφοίτων (Employment Outcomes): Αυτός ο δείκτης αντικατοπτρίζει την ικανότητα των ιδρυμάτων να διασφαλίζουν υψηλό επίπεδο επαγγελματικής απασχόλησης για τους αποφοίτους τους. Βαρύτητα δείκτη: 5%.

(5) Αναλογία καθηγητών προς φοιτητές (Faculty/Student Ratio): αποτελεί ένα έμμεσο κριτήριο της ποιότητας σπουδών που παρέχει το ίδρυμα στους φοιτητές του. Βαρύτητα δείκτη: 10%.

(6) Ποσοστό αλλοδαπών καθηγητών που εργάζονται στο πανεπιστήμιο (International Faculty): Το κριτήριο αυτό αποτυπώνει πόσο ελκυστικό είναι το πανεπιστήμιο σε ξένους καθηγητές που θέλουν να δουλέψουν σε αυτό. Βαρύτητα δείκτη: 5%.

(7) Διεθνές ερευνητικό δίκτυο (International Research Network): O δείκτης αυτός αξιολογεί την αποτελεσματικότητα των ιδρυμάτων να δημιουργούν σταθερές ερευνητικές συνεργασίες με άλλα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από διαφορετικές περιοχές / τοποθεσίες. Βαρύτητα δείκτη: 5%.

(8) Ποσοστό αλλοδαπών φοιτητών που φοιτούν στο πανεπιστήμιο (International Students): Με αυτό το κριτήριο μετριέται η διεθνοποίηση του πανεπιστημίου και το πόσο ελκυστικό είναι σε φοιτητές από το εξωτερικό. Ο δείκτης αυτός παρέχει μια ένδειξη της ικανότητας ενός πανεπιστημίου να προσελκύει ταλέντα από όλο τον κόσμο. Βαρύτητα δείκτη: 5%.

(9) Βιωσιμότητα (Sustainability): Αξιολογεί τον κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο των πανεπιστημίων ως κέντρα εκπαίδευσης και έρευνας. Η βαθμολογία για αυτό το κριτήριο λαμβάνεται από την ανάλυση της αυτόνομης κατάταξης για την βιωσιμότητα των πανεπιστημίων που διενεργεί η QS. Βαρύτητα δείκτη: 5%.

Αναλυτικές πληροφορίες για τη μεθοδολογία της QS World University Rankings υπάρχουν στον ακόλουθο σύνδεσμο.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ανακοινώθηκαν και οι θεματικές κατατάξεις της QS στις οποίες το Πανεπιστήμιο Πατρών κατέγραψε τις παρακάτω επιδόσεις:

- Biological Sciences 601-650
- Chemical Engineering 251-300
- Chemistry 551-600
- Civil & Structural Engineering 201-240
- Computer Science & Information Systems 401-450
- Education 401-420
- Electrical & Electronic Engineering 301-350
- Environmental Sciences 401-450
- Mechanical, Aeronautical & Manufacturing Engineering 251-300
- Medicine 501-550
- Physics and Astronomy 551-600

Από το Γραφείο Επικοινωνίας Τύπου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (2)

μπαρμπα-Μήτσος
|

@ Έλεν
Κρητικοπούλα γίνεσαι σιγά σιγά, πατείς τα χώματα που πατούσε ο Κορνάρος, αναπνέεις τον ίδιο αέρα. Λενιώ, σε λέμε!

Έλεν
|

Αγαπημένο πανεπιστήμιο , σε αγαπημένη πόλη που την αναζητώ και δεν την αλλάζω με τίποτα.

Μια περήφανη Πατρινιά ( κατά το ήμισυ)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ