Πανελλαδικές: Η οδηγία προς τους Βαθμολογητές στο μάθημα της Βιολογίας

Δείτε επίσης τις ενδεικτικές απαντήσεις της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων στα θέματα της Βιολογίας

09/06/2024

Ενημερώθηκε: 09/06/2024, 00:20

Άκουσε το άρθρο

Οδηγία βαθμολόγησης του  Γ θέματος και Δ1 ερωτήματος στο μάθημα της Βιολογίας , στο οποίο διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι της Κατεύθυνσης Υγείας απέστειλε η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων προς όλα  τα Βαθμολογικά Κέντρα της χώρας, την οποία δημοσιεύει κατ'  αποκλειστικότητα το esos.

Επίσης το esos δημοσιεύει και τις ενδεικτικές απαντήσεις της  Κεντρικής  Επιτροπής Εξετάσεων στα θέματα της Βιολογίας, οι οποίες στάλθηκαν  στα Βαθμολογικά Κέντρα δύο ημέρες πριν αποσταλεί η οδηγία.

Ακολουθεί η οδηγία

 

Ακολουθούν οι ενδεικτικές απαντήσεις

Σχόλια (4)

Μητέρα εξεταζόμενης μαθήτριας
|

Συγγνώμη
@Βιολογική διαφοροποίηση ,
αλλα η φράση "όλες οι ορθές και τεκμηριωμενες απαντήσεις είναι δεκτές" δεν αποτελεί καθόλου φράση-κλισέ των ανταποκριτων των ΜΜΕ, αλλά μια από τις οδηγίες που δόθηκαν γραπτώς στους εξεταζόμενους μαθητές από την 1η μέρα των πανελληνίων!
Επίσης αν η ΚΕΕ θεωρεί αποδεκτή μόνο τη δική της λύση, ας φρόντιζε
περισσότερο τη διατύπωση του θέματος, ώστε να αποκλείσει την εναλλακτική και ορθή δεύτερη λύση. Από τη στιγμή που αυτό δεν εξασφαλίστηκε, δεν υπάρχει πιο δίκαιη αντιμετώπιση των μαθητών από την αποδοχή και των 2 λύσεων. Και επιτέλους ας μάθουμε να χρησιμοποιούμε σωστά τις λέξεις. Μια λύση μπορεί να είναι είτε μοναδική, είτε ενδεικτική. Και τα δύο μαζί πάντως απικλείεται!

@Βιολογική διαφοροποίηση
|

Ανέκαθεν δεν βαθμολογούνταν ο,τιδηποτε (ακόμα και αν είναι επιστημονικά ορθό) που παρεκκλίνει το σχολικού βιβλίου και των απαντήσεων της ΚΕΕ στις πανελλήνιες. Ακόμα και ένα π.χ. τύπο που μπορεί να το ξέρουν όλοι, αν δεν τον αναφέρει το σχολικό βιβλίο απαιτείται απόδειξη, αλλιώς πάλι μηδέν.

Δεν βαθμολογείται στις πανελλήνιες ο,τι έχει γράψει ο καθένας, ακόμα και αν είναι σωστό. Η φράση "όλες οι ορθές και τεκμηριωμενες απαντήσεις είναι δεκτές" αποτελεί φράση-κλισέ των ανταποκριτων των ΜΜΕ.

Bιολογική Διαφοροποίηση
|

Και η οδηγία ότι όλες οι ορθές και επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις είναι αποδεκτές, δεν ισχύει; Θα έπρεπε ίσως το σημείο 4 των οδηγιών προς εξεταζόμενους να αντικατασταθεί από το "Μοναδική αποδεκτή λύση είναι αυτή που μπορεί να λύσει η ΚΕΕ". Πρόταση κάνω.

Βιολόγος
|

Από τη στιγμή που μοναδική λύση είναι αυτή που αποτυπώνεται στις ενδεικτικές τότε οι λύσεις δεν είναι ενδεικτικές, έτσι δεν είναι;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ