Αντιστοίχιση του Τμήματος ΗΜΜΥ ΠΑ.ΠΕΛ. με τμήμα Πολυτεχνείου

Απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων Μηχανικού στους αποφοίτους

10/06/2024

Ενημερώθηκε: 10/06/2024, 18:31

Άκουσε το άρθρο

Η επίσημη αντιστοίχιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με αυτά των αποφοίτων των Πολυτεχνικών Τμημάτων είναι πλέον γεγονός, μετά από τη θετική γνωμοδότηση της αρμόδιας Επιτροπής του άρθρου 66 του ν.4610/2019 (Α’ 70),τονίζεται σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, ενώ υπογραμμίζονται τα εξής:

  • Πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή του, με τη λήξη του εαρινού εξαμήνου 2023-2024 και την αποφοίτηση των πρώτων φοιτητριών/ών του, το Τμήμα ΗΜΜΥ έλαβε ομόφωνη θετική αξιολόγηση από την Επιτροπή, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα εγγραφής των αποφοίτων του στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους, ισοδύναμα με εκείνα των αποφοίτων Πολυτεχνικών Τμημάτων, σύμφωνα με το ΠΔ 99/2018.
  • Αυτή η μεγάλη επιτυχία αποτελεί επιστέγασμα των αδιάκοπων προσπαθειών του διδακτικού προσωπικού, των Διοικήσεων του Τμήματος, της Κοσμητείας της Σχολής Μηχανικών και της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η δόμηση ενός σύγχρονου Προγράμματος Σπουδών, που ανταποκρίνεται στα εθνικά και διεθνή πρότυπα και οδηγίες (ΤΕΕ, IEEE, ACM), και η στελέχωση του Τμήματος με καταξιωμένα μέλη ΔΕΠ, ήταν κεντρικές στοχεύσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τη θετική αξιολόγηση του Τμήματος από την αρμόδια Επιτροπή.
  • Η ομόφωνη αυτή απόφαση, που επικυρώνει ότι οι γνώσεις και δεξιότητες των αποφοίτων του Τμήματος ΗΜΜΥ επαρκούν για την άσκηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων Μηχανικού, ελήφθη στην συνεδρίαση της Επιτροπής τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024. Σε αυτή τη συνεδρίαση συμμετείχαν οι καθηγητές του Τμήματος – νυν και πρώην πρόεδροι – κ.κ. Παρασκευάς Κίτσος, Νικόλαος Βώρος και Μιχαήλ Παρασκευάς, μαζί με μέλη της Επιτροπής του Άρθρου 66 από τα Υπουργεία Υποδομών & Μεταφορών, Παιδείας Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ).
  • Το Τμήμα υπέβαλε έναν πλήρη φάκελο που τεκμηρίωσε την υψηλή ποιότητα του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου του, αρχικά στην ΕΘΑΑΕ και στη συνέχεια στην αρμόδια Επιτροπή. Μεθοδικότητα και σωστή οργάνωση χαρακτηρίζουν τις ενέργειες που οδήγησαν στην κάλυψη των απαιτήσεων της νομοθεσίας και στην επίτευξη αυτού του σημαντικού στόχου.
  • Μετά τη θετική και επιτυχή έκβαση της συνεδρίασης της Επιτροπής, αναμένεται σύντομα η έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την επίσημη επικύρωση της δυνατότητας εγγραφής των αποφοίτων του Τμήματος στο ΤΕΕ με τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα Μηχανικού (Π.Δ. 99/2018). Ως ημερομηνία έναρξης της αντιστοίχισης, βάσει της αναμενόμενης ΚΥΑ, προβλέπεται να ορισθεί η ημερομηνία αποφοίτησης του πρώτου φοιτητή του εγκεκριμένου πενταετούς Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος ΗΜΜΥ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, δηλαδή η 11/11/2022.
  • Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση – σταθμό που τοποθετεί το Τμήμα σε υψηλή θέση στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας μας και θα συντελέσει στην περαιτέρω ανάπτυξή του, προς όφελος των φοιτητών, των αποφοίτων και της κοινωνίας γενικότερα.

Σχόλια (5)

Με ΗΜΜΥ του ΕΛΜΕΠΑ ξέρει κανείς?
|

Έχει κανείς πληροφόρηση για το ΗΜΜΥ του ΕΛΜΕΠΑ;

Kostas papel
|

Αναμένουμε τα νέα και για το τμήμα μηχανολόγων μηχανικών.

Polar_Fish
|

Γιατι δε σηκώνει δυο πολυτεχνικές σχολές? Που ειναι το πρόβλημα?

@ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΤΡΑ
|

Και γιατί να μην σηκώνει, από την στιγμή που τα τμήματα έχουν φοιτητές να τα στελεχώνουν και έρχεται κόσμος για αυτά.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΤΡΑ
|

Μήπως θα πρέπει να δούμε ( για καλύτερες ποιοτικές σπουδές ) να γίνει ένα τμήμα οι ηλεκτρολόγοι απο το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΠΑΠΕΛ. Η Πάτρα είναι μικρή πόλη και δέν σηκώνει δύο πολυτεχνικές σχολές.
Δέν ειναι Αθήνα των 4 εκατομηρίων για να σηκώνει ΕΜΠ και ΠΑΔΑ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ