Το ΕΜΠ #1 στην Ελλάδα και #321 στον κόσμο, στην κατάταξη QS World University Rankings 2025

Επιπρόσθετα, το ΕΜΠ κατέχει ζηλευτές θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, σε επιμέρους κριτήρια όπως οι αναφορές ανά μέλος του διδακτικού και ερευνητικού του προσωπικού (#132) και η διεθνής αναγνώριση του πανεπιστημίου (#204).

11/06/2024

Άκουσε το άρθρο

Στη λίστα με τα κορυφαία Πανεπιστήμια παγκοσμίως κατατάσσεται και φέτος το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σύμφωνα με την έγκριτη διεθνή λίστα κατάταξης πανεπιστημίων QS World University Rankings 2025, που ανακοινώθηκε τον Ιούνιο 2024. 

Η φετινή κατάταξη QS ήταν η ευρύτερη από κάθε άλλη χρονιά, κατατάσσοντας περισσότερα από 1500 πανεπιστήμια παγκοσμίως σε 105 εκπαιδευτικά συστήματα ανώτατης εκπαίδευσης.

Το ΕΜΠ κατατάσσεται στην 321η θέση στον κόσμο, παρουσιάζοντας άνοδο σε σχέση με το 2024, όπου είχε λάβει την 347η θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Συνολικά το ΕΜΠ, έχει βελτιώσει την παρουσία του στον σχετικό κατάλογο κατά 101 θέσεις εντός μόλις δύο ετών (από #422 για το 2023).

Στη γενική κατάταξη για το 2025 το ΕΜΠ κατέχει την 1η θέση μεταξύ των Ελληνικών Πανεπιστημίων και ακολουθούν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (θέση 393), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (θέση 508), το Πανεπιστήμιο Κρήτης (περιοχή 601-610), το Πανεπιστήμιο Πατρών (περιοχή 761-770), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (951-1000) και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (περιοχή 1001-1200).

Επιπρόσθετα, το ΕΜΠ κατέχει ζηλευτές θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, σε επιμέρους κριτήρια όπως οι αναφορές ανά μέλος του διδακτικού και ερευνητικού του προσωπικού (#132) και η διεθνής αναγνώριση του πανεπιστημίου (#204).

Ακόμη όμως κι αυτή η σημαντική επιτυχία, μοναδική για τα Ελληνικά δεδομένα, δεν αντανακλά το πραγματικό μέγεθος της αξίας του ανθρώπινου δυναμικού και ειδικά των φοιτητών μας. Σταθεροί στόχοι για το Ίδρυμα παραμένουν η ενίσχυση της διεθνοποίησης και της διεθνούς διασύνδεσης, της βιωσιμότητας, της εξωστρέφειας, της τεχνολογικής καινοτομίας και της βελτίωσης του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

Ιωάννης Κ. Χατζηγεωργίου
Πρύτανης ΕΜΠ
 

Σχόλια (4)

elgolelgol
|

Αν σας φαίνεται κύριε ότι η 117 θέση στους ηλεκτρολόγος μηχανικούς είναι καλή ενώ χρειάζονται 18500 μόρια για να μπει κανεις συγχαρητήρια

Απόφοιτος ΣΗΜΜΥ
|

Πριν μια 10ετια η ΣΗΜΜΥ ήταν στις 50 καλύτερες με βάση το ίδιο ranking. Μακάρι να αναστραφεί η κατάσταση...

Παναγιώτης Τσανάκας, Κοσμήτορας ΣΗΜΜΥ-ΕΜΠ
|

Με τέτοιες αναφορές, οφείλουμε να νιώθουμε υπερήφανοι και δικαιωμένοι για τις προσπάθειες που κατέβαλαν όλες οι γενιές καθηγητών και σπουδαστών του ΕΜΠ. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν δικαιολογούν οποιοδήποτε εφησυχασμό, στο σύγχρονο ανταγωνιστικό διεθνοποιημένο περιβάλλον.
Ο αγώνας για την αριστεία και για την καλύτερη εκπαίδευση των νέων μηχανικών πρέπει να συνεχιστεί με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και με ανανεωμένη εμπιστοσύνη (και σεβασμό) στις δυνατότητες των σπουδαστών μας.

Δημήτρης Τσαμακης ομοτ.καθηγητηςΕΜΠ
|

Σε επίπεδο ειδικοτήτων στο ίδιο σύστημα κατάταξης η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και μηχανικών Υπολογιστών καταλαμβάνει την 117η θέση παγκοσμίως συγκρινόμενη με αντίστοιχα τμήματα ή σχολές.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ