Ερευνητική δράση για τη συμμόρφωση του υπ. Παιδείας με τον Κανονισμό Προσωπικών Δεδομένων

Ανατέθηκε το έργο στην Νομική Σχολή Αθηνών

12/06/2024

Άκουσε το άρθρο

Το Εργαστήριο Νομικής Πληροφορικής του ΕΚΠΑ με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής του δράσης στον συγκεκριμένο τομέα, σύμφωνα με απόφαση την οποία υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, προτίθεται να μελετήσει και να χαρτογραφήσει τον οργανισμό του ΥΠΑΙΘ,να προβεί σε νομική και τεχνική ανάλυση των υπαρχόντων συστημάτων και υπαρχουσών διαδικασιών προστασίας των προσωπικών δεδομένων και να καταγράψει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και διαδικασίες που πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου το ΥΠΑΙΘ να συμμορφωθεί πλήρως με Κανονισμό (ΕΕ)2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016(Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων,«ΓΚΠΔ»)και τον Ν.4624/2019(ΦΕΚ 137 Α/29.08.2019).

Η περίπτωση του ΥΠΑΙΘ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από ερευνητικής και εκπαιδευτικής άποψης λόγω του μεγέθους του οργανισμού και του αριθμού των κεντρικών και αποκεντρωμένων υπηρεσιών, το πλήθος και την χωρική διάχυση των δομών εκπαίδευσης και εποπτευόμενων φορέων του, της σύνθετης σχέσης της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΥΠΑΙΘ με τις ως άνω υπηρεσίες και εποπτευόμενους φορείς του, αλλά και τα ποικίλα και σύνθετα ζητήματα που προκύπτουν μεταξύ του ΥΠΑΙΘ με την ιδιότητα του Υπευθύνου Επεξεργασίας και των Εκτελούντων για λογαριασμό του την Επεξεργασία φορέων (π.χ.ΙΤΥΕ Διόφαντος και Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. Α.Ε.) από την εφαρμογή του ΓΚΠΔ.

Στο πλαίσιο   της ερευνητικής δραστηριότητας το ΕΚΠΑ μέσω του Εργαστηρίου Νομικής Πληροφορικής θα προβεί στα εξής:

1)Πραγματοποίηση νομικής και τεχνικής ανάλυσης των υπαρχόντων συστημάτων και υπαρχουσών διαδικασιών του ΥΠΑΙΘ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων,

2)Υλοποίηση χαρτογράφησης των πληροφοριακών συστημάτων (Personal Data Inventory/Mapping) που χρησιμοποιεί το ΥΠΑΙΘ (είτε το ίδιο είτε τρίτα πρόσωπα ως εκτελούντες την επεξεργασία για λογαριασμό του ΥΠΑΙΘ),

3)Εκπόνηση Μελέτης για την Ανάλυση Απόκλισης,

4)Προτάσεις επίλυσης (GDPR Roadmap),

5)Εκπόνηση Μελέτης Εκτίμησης Αντικτύπου για δύο από τα πληροφοριακά συστήματα που χρησιμοποιεί το ΥΠΑΙΘ,

6)Υλοποίηση Οργανωτικών Μέτρων

7)Εκπόνηση πολιτικών (Πολιτική Διαχείρισης Αιτημάτων των Υποκειμένων για Άσκηση των Δικαιωμάτων τους, Πολιτική Ηλεκτρονικής Αλληλογραφίας,Πολιτική Διατήρησης και Ασφαλούς Καταστροφής ΠΔ,Πολιτική Διαχείρισης Περιστατικών Παραβίασης Προσωπικών Δεδομένων,Πολιτική Καθαρού Γραφείου),

8)Σύνταξη κειμένων ενημέρωσης των υποκειμένων για την επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων στο πλαίσιο των εφαρμογών- Πληροφοριακών Συστημάτων που χρησιμοποιεί το ΥΠΑΙΘ (MySchool,"ΙΡΙΣ","ΟΠΣΥΔ","Online Σύστημα Διαχείρισης Μητρώου Εκπαιδευτικών και Υποβολής Αιτήσεων Μεταθέσεων","ΠΗΓΑΣΟΣ","ΑΠΕΛΛΑ","ΙΝΕΔΙΒΙΜ:Μητρώο Υποψηφίων ΣΔΕ",πλατφόρμα "e-eggrafes",εφαρμογή "e- Αίτηση"),

9)Μελέτη Εκτίμησης Αντικτύπου για το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης- βιντεοεπιτήρησης που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του ΥΠΑΙΘ,

10) σύνταξη ρήτρας εμπιστευτικότητας και προστασίας ΠΔ προς ενσωμάτωση στις συμβάσεις του προσωπικού που απασχολείται στο ΥΠΑΙΘ με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

Μελέτη των νέων αρμοδιοτήτων του ΥΠΑΙΘ και του σχετικού νομικού πλαισίου (Νέα ακαδημαϊκή ταυτότητα, Έλεγχος Πρόσβασης στα ΑΕΙ, Ασφάλεια στα Πανεπιστήμια).

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο της εν γένει οργάνωσης και λειτουργίας των δομών και υπηρεσιών του,επεξεργάζεται μεγάλο αριθμό δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών και πληροφοριακών συστημάτων που χρησιμοποιεί, κάποια εκ των οποίων τα θέτει και στη διάθεση του κοινού (εκπαιδευτικών, επιστημόνων, μαθητών κ.λπ.).

Σχόλια (2)

Δασκαλάκος
|

Από το 1997 που διδάσκω, κάθε χρόνο ανεμιστήρες έχουμε. Φαντάζομαι όμως ότι τα συνήθη μπανάλ σχόλια δε θα εμφανιζόταν σε αντίστοιχο άρθρο μεταξύ 2015-19.

@ριστεία, όχι αστεία
|

Στο διπλανό εξεταστικό κέντρο οι γονείς έφεραν ανεμιστήρες ελλείψει αιρ κοντίσιον για τα παιδιά που δίνουν πανελλήνιες, στο ΕΚΠΑ 600.000 εύρω. Άριστα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ