KKE: «Σφαγή» στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

13/06/2024

Άκουσε το άρθρο

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για τα προβλήματα των θεμάτων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αναφέρει:

«Τα θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ιδιαίτερα στη Φυσική, αλλά και στην Ιστορία, έχουν προκαλέσει δικαίως οργή στους μαθητές και τις οικογένειές τους, συνολικά στην εκπαιδευτική κοινότητα. Είναι σε συνέχεια των θεμάτων της Βιολογίας και των Μαθηματικών, θέματα με ασάφειες και προβλήματα ως προς τις αποδεκτές απαντήσεις.

Με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, σε συνθήκες καύσωνα, οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν στα δυσκολότερα θέματα των τελευταίων ετών, σε θέματα που, όπως εκτιμούν επιστημονικές ενώσεις και εκπαιδευτικοί, ήθελαν πάνω από 4 ώρες για να απαντηθούν από έναν καλά προετοιμασμένο μαθητή.

Καταγγέλλουμε το υπουργείο Παιδείας για την επιλογή τέτοιων θεμάτων, που μάλλον μόνο τυχαία δεν είναι. Άλλωστε, πώς θα βρεθεί η “περιζήτητη” πελατεία για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, αν όχι από τα χιλιάδες παιδιά που, εν μέσω Τράπεζας Θεμάτων, Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, αλλά και “πετσοκόμματος” στα θέματα των εξετάσεων, μένουν εκτός των Δημοσίων; Πώς θα προχωρήσουν τα νέα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ για “πανελλαδικού τύπου” εξετάσεις σε όλες τις τάξεις του Λυκείου μέσω του Εθνικού Απολυτηρίου; Ήδη, τους έχει ανοίξει η όρεξη, αλλά θα τους κοπεί γρήγορα από τους αγώνες των μαθητών, των εκπαιδευτικών και όλου του λαού, όπως και σε τόσα άλλα...

Ενημερώνουμε την κυβέρνηση της ΝΔ και το υπ. Παιδείας πως “τρέλα είναι να εγκαταλείψουμε τα όνειρά μας”. Οι μαθητές και οι μαθήτριες, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των πανελλαδικών εξετάσεων, κρατούν το μέλλον στα χέρια τους. Με τον συλλογικό τους αγώνα και την ατομική τους προσπάθεια θα κατακτήσουν το μέλλον και τη ζωή που τους αξίζει». 

Σχόλια (15)

Καλύτερα δύσκολα
|

Αυτα δε γίνονται, ακούγονται απίστευτα πράγματα.εξετάσεις είναι, όχι παιχνίδι. Καλύτερα δύσκολα θέματα με μια φυσιολογική απόκλιση ανάμεσα στα μόρια του πρώτου κ του τελευταίου στις περιζήτητες σχολές παρά εύκολα με τον πρώτο να μπαίνει με 19,9 και τον τελευταίο με 19,1.
Τότε θα έχουμε άλλο θρήνο, ότι πως γίνεται με 19,1 να μένουν αριστούχοι εκτός.
Κ κάτι πάλι θα βρουν όλοι να πουν κ να κατηγορήσουν.Φτάνει κάπου με τους τιμητές των πάντων

Νο πρόμπλεμ δηλαδή?
|

@16 Ιουν 2024 06:34
Έγραψα εγώ ότι "Καταρρακώνεται η ψυχολογία κάποιου που περνάει στη σχολή που θέλει με 16 αντί του 17"???
Ή δεν ήπιατε καφέ στις 06:34 και δεν κατανοήσατε αυτά που έγραψα.... ή τα κατανοήσατε αλλά τα ερμηνεύσατε όπως θέλατε εσείς....

Maria
|

Είναι και θέμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας.
Όταν υπάρχει συγκεκριμένη ύλη, συγκεκριμένη δυσκολία και συγκεκριμένος χρόνος, δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τον κόσμο.
Εάν θέλεις να δυσκολέψεις το μάθημα, να το κάνεις από πριν, να γνωρίζει ο άλλος εάν μπορεί και να δει εάν θέλει ή δε θέλει να μπει στην όλη διαδικασία.
Δεν μπορείς να ταλαιπωρείς και να κακοποιείς χιλιάδες μαθητές κατ' αυτόν τον τρόπο.
Επιτέλους πρέπει να απαγκιστρωθούμε από τη δεκαετία του '50.

Εκπαιδευτικός
|

@@ ΝΙΚΟΣ
Και άλλα 25 να περάσουν πάλι δε θα καταλάβεις πως υπάρχουν κοινές σχολές που "κατατάσσουν" μαθητές από διαφορετικούς προαανατολισμούς με κριτήριο το σύνολο των μορίων που αποκτήθηκαν με διαφορετικά θέματα.

@ Νο πρόμπλεμ δηλαδή? | 14 Ιουν 2024 16:42
|

Καταρρακώνεται η ψυχολογία κάποιου που περνάει στη σχολή που θέλει με 16 αντί του 17; Τώρα είναι αυτό σοβαρό επιχείρημα;

Είναι πια τόσο δυσνόητο;
|

Με ποιο κριτηριο όσοι κατοικούν εκτός Αθήνας δεν έχουν την ίδια καλή φροντιστηριακή υποστήριξη; Είναι αυτό επιχείρημα; Κι εγώ λέω λοιπόν ότι επειδή π.χ. στην Κρήτη όπου αντικειμενικά υπάρχει περισσότερο χρήμα από ότι στο κέντρο της Αθήνας, ενας/ μια μαθητής/ τρια μπορεί να κάνει ιδιαίτερα με τον καλύτερο καθηγητή π χ. στο Ηράκλειο.Αποδείξτε ότι αυτό δεν ισχύει λοιπόν.Αυτά τα περί πόλεων κλπ είναι αστεία.
Οι πανελλήνιες είναι εξετάσεις κατάταξης.Αν η βάση πέσει στο 17 από το 19, κανείς δε θα το θυμάται μετά από χρόνια.Αυτό που μένει είναι η εισαγωγή.Όποιος τώρα έχει την απαίτηση να περάσει ιατρική ή πολυτεχνείο με 11 επειδή είχε 18 στους ενδοσχολικούς βαθμούς, πρόβλημά του

Ηλιας
|

Για τον πολύ έξυπνο ονομαζόμενο Νίκο όταν τα θέματα είναι λογικως δύσκολα όλοι οι καλοι μαθητές που βρίσκονται σε μέρη εκτός Αθήνας με ΜΕΤΡΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ μπορούν να γράψουν καλα (αλλά μετά πρέπει να γίνει κι άλλη διαλογή, δεν ξερω πως ας κάνουν on line το πρώτο εξάμηνο κι ας πάρουν τους πρώτους 100 στις εξετάσεις της σχολής) Με τα μη λογικά θέματα τα παιδιά που δεν είχαν τέτοια φροντιστηριακη υποστήριξη δεν έχουν ελπίδα- το σχολείο το αφήνω απ έξω γιατί όσο καλός και να είναι ο καθηγητής στην ώρα σε ποιο παιδί θα απευθυθει στον άριστο στον πολύ καλό στον μετριο; Δεν είναι θέμα ότι δε θα μπουν 100 έτσι ή αλλιώς με οποιαδήποτε θέματα αλλά ποιοι θα μείνουν απ έξω γιατί δεν είχαν ολοι την ιδια βοήθεια και υποστήριξη να αντιμετωπίσουν τέτοια θέματα (μέσα και η έκταση των θεμάτων σε σχέση με το χρονο)

Νο πρόμπλεμ δηλαδή?
|

Προς @Νικος και @@Νικος
Αφού ο ίδιος αριθμός θα εισαχθεί σε μια σχολή, για ποιο λόγο θα πρέπει να είναι τόσο δύσκολα τα θέματα?
Όσο πιο δύσκολα είναι, δεν ευνοούνται οι μαθητές που έχουν φροντιστηριακή βοήθεια? Δεν οδηγούνται έτσι περισσότεροι στα φροντιστήρια?
Κατάταξη δεν γίνεται άλλωστε και με πιο εύκολα θέματα, που να μην απογοητεύουν και να μην καταρρακώνουν όμως την ψυχολογία των μαθητών μετά από τόσο αγώνα?

@@ Νικος
|

Είμαι 25 χρόνια στην εκπαίδευση και έχει μαλλιάσει η γλώσα μου να το εξηγώ αυτό σε κάθε ευκαιρία. Είναι εντυπωσιακό το πόση δυσκολία έχει ο κόσμος να το καταλάβει, ότι γίνεται κατάταξη και γενικά δεν έχει σημασία αν τα θέματα είναι πιο δύσκολα ή πιο εύκολα ή τι βαθμό θα πάρεις ως απόλυτο νούμερο. Κάθε χρονιά τα ίδια. "αμαν ήταν δύσκολα, σφαγή", "αμάν ήταν εύκολα, το παιδί έγραψε 19 και δεν πέρασε στη σχολή που ήθελε". Μετά βλέπεις και το πόσο "καλά" πάμε στην κατανόηση κειμένου και στα απλά μαθηματικά προβλήματα τύπου PISA και όλα εξηγούνται. Ο γενικός πληθυσμός είναι μέσες-άκρες αμόρφωτος.

@ Νικος | 14 Ιουν 2024 10:57
|

Οι πανελλαδικές είναι εξετάσεις κατάταξης. Οπότε η δυσκολία ή η ευκολία των θεμάτων δεν επηρεάζει την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Το μόνο που έχει σημασία είναι πόσοι έγραψαν καλύτερα από κάποιον που έχουν δηλώσει το ίδιο τμήμα. Πραγματικά με ξέπερνάει το πόσο δύσκολο είναι να γίνει κατανοητό αυτό.

Νικος
|

Δίκιο έχει το ΚΚΕ. Στόχος η ενίσχυση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Είναι ξεκάθαρο.

Ανδρέας
|

"Σφαγή", "Μητέρα των μαχών", "Ξηλώθηκαν και τα τελευταία δικαιωματα", "Ύστατος αγώνας (για 1000ή φορα)"... Το ΚΚΕ καταφεύγει στην υπερβολική και υπερ-ιδεολογικοποιημένη φρασεολογία, γιατι αν μιλήσει σε απλή γλώσσα για αυτά που πρεσβεύει, θα φρίξει ο τόπος. Ακριβώς δλδ όπως κάνει και η εκκλησία που κρατά την αρχαϊζουσα

Κουράστηκα
|

Τα ίδια ξύλινα λόγια... είμαι 62 ετών και θυμάμαι να τα ακούω ίδια και απαράλαχτα από τα 15 μου. Δεν έχουν προχωρήσει καθόλου.

Ναι αλλά...
|

Οκ ναι γίνανε λάθη και τα θέματα ήταν δύσκολα. Χωρίς όμως να δικαιολογώ τα προβλήματα αυτό δεν σημαίνει και ότι οι εξεταζόμενοι θα αποτύχουν να περάσουν στις σχολές που επιθυμούν. Οι βάσεις εισαγωγής ανεβοκατεβαίνουν ανάλογα με την επίδοση των εξεταζόμενων και την ζήτηση. Οπότε θα έλεγα στους γονείς να μην ανησυχούν. Έτσι κι αλλιώς δεν θα επηρεάσει τον βαθμό του πανεπιστημίου που είναι σημαντικό για μια θέση στο δημόσιο.

Ηλίας
|

Η λέξη «σφαγή» παραπέμπει σε χασάπικο και όχι στην εκπαίδευση.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ