"Η πολιτική της Κυβέρνησής σκοπεύει να ενσωματώσει απολύτως τη μουσουλμανική μειονότητα με την έννοια του σεβασμού της θρησκευτικής ταυτότητας, του πολιτισμικού χαρακτήρα, αυτά τα στοιχεία είναι πλούτος και για τη Θράκη και για ολόκληρη τη χώρα και αυτό το δανείζομαι από το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη που θα γίνει με την προεδρία της συναδέλφου μας, της κ. Ντόρας Μπακογιάννη".
Τη δήλωση αυτή έκανε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή , στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ, σχετικά με τη Στελέχωση των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης, στη Θράκη.
Αναφορικά με το ζήτημα της επίκαιρης ερώτησης η υφυπουργός Παιδείας είπε τα εξής:
- Για τα λειτουργικά κενά, έπρεπε να καλυφθούν με τον τρόπο με τον οποίο εκαλύπτοντο σε όλες τις περιπτώσεις, διότι διαφορετικά δεν θα υπήρχε κάλυψη από εκπαιδευτικούς ή μέλη του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού.
- Επειδή όμως υπήρχε αυτή η πρόβλεψη, δεν ενδιαφέρθηκε κανείς από τη μουσουλμανική κοινότητα για το κενό του δασκάλου ειδικής αγωγής στο ΚΕΔΑΣΥ Ροδόπης, το οποίο καλύφθηκε μόλις το 2020. Τότε έγινε οργανική τοποθέτηση με μετάθεση από εκπαιδευτικό της μειονότητας, ο οποίος πληρούσε όλες τις κατά νόμο προϋποθέσεις.
- Αυτήν την πρόβλεψη του νόμου το 2021 ο νόμος 4823 την άλλαξε και περιέλαβε και στα ΚΕΔΑΣΥ Ροδόπης και Ξάνθης ότι πρέπει να γίνεται η κάλυψη των οργανικών θέσεων όχι κατά προτεραιότητα, αλλά κατ’ αποκλειστικότητα και το ίδιο άρθρο προέβλεπε ότι πρέπει να γίνει μετάθεση-μετάταξη μετά από αίτηση, η διδακτική υπηρεσία τροποποιήθηκε, από επτά ανέβηκε στα οκτώ χρόνια και τρία χρόνια σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.
- Η κάλυψη των λειτουργικών κενών γίνεται με τον τρόπο που γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις. Στο ΚΕΔΑΣΥ της Ξάνθης υπήρξε αίτηση μετάθεσης και η θέση δασκάλου της ειδικής αγωγής καλύπτεται πλέον με οργανική τοποθέτηση από εκπαιδευτικό μέλος της μουσουλμανικής μειονότητας για το σχολικό έτος 2024-20205, δηλαδή από την καινούργια σχολική χρονιά.
- Έγιναν και άλλες τροποποιήσεις, οι οποίες δεν επέφεραν καμία διαφοροποίηση . Έχουμε δύο οργανικές θέσεις ψυχολόγων ΠΕ23, δύο θέσεις κοινωνικών λειτουργών ΠΕ30 που δεν έχουν καλυφθεί γιατί πρέπει να καλυφθούν αποκλειστικά από μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας.
- Δεν υπήρξε δυστυχώς, κανένας υποψήφιος ή καμία υποψήφια να εκδηλώσει ενδιαφέρον να μετατεθεί ή να μεταταχθεί, οπότε θα παραμείνουν κενές μέχρις ότου υπάρξει το αντίστοιχο ενδιαφέρον.
Επειδή μάλλον είστε άσχετος, αλλά ομιλείτε ως σχετικός ειδήμων, σας πληροφορώ ότι οι θέσεις αφορούν αποκλειστικά μέλη της τοπικής μας μουσουλμανικής κοινότητας, ΕΠΕΙΔΗ ομιλούν τουρκικά ή/και πομάκικα!!! Ομιλείτε μήπως τις γλώσσες αυτές εσείς ή άλλος εκτός της Θράκης και έχει τις προαναγερθείσες ειδικότητες; Ας κοπιάσει τότε να κάνει αίτηση... Σε ποια γλώσσα θα μιλούν οι μουσουλμανόπαιδες με αυτούς; Στα ελληνικά ; Για αυτό όπως λέει και ο λαός: <<καλύτερα, να μασάς παρά να μιλάς... >>