Υπ. Παιδείας/ ΙΕΠ: Τα αποτελέσματα της PISA δείχνουν τον δρόμο για τις αλλαγές που θα υιοθετηθούν από το προσεχές σχολικό έτος

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην ομάδα χωρών που σημειώνουν χαμηλότερες επιδόσεις από τον μέσο όρο της επίδοσης στις χώρες του ΟΟΣΑ σε ό,τι αφορά τη δημιουργική σκέψη των μαθητών/τριών.

18/06/2024

Ενημερώθηκε: 18/06/2024, 11:55

Άκουσε το άρθρο

Η σημερινή ανακοίνωση από τον ΟΟΣΑ των αποτελεσμάτων για τις επιδόσεις των μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα του Διεθνούς Προγράμματος PISA για το 2022 (Programme for International Student Assessment – PISA 2022) για το πρόσθετο και καινοτόμο πεδίο «Δημιουργική Σκέψη» (innovative domain “Creative Thinking”), δείχνει τον δρόμο για τις αλλαγές που θα υιοθετηθούν από το προσεχές σχολικό έτος.

Αυτό ανακοινώθηκε  σήμερα  από το ΙΕΠ και το υπουργείο Παιδείας.

Ακολουθούν τα αποτελέσματα επιδόσεων των μαθητών

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΤΩΝ 15ΧΡΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΣΤΟΝ ΟΟΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Το υψηλότερο επίπεδο δημιουργικής σκέψης: Οι χώρες με το υψηλότερο επίπεδο δημιουργικής σκέψης είναι κατά φθίνουσα σειρά (με άριστα το 60), η Σιγκαπούρη (41), η Κορέα (38), ο Καναδάς (38), η Αυστραλία (37), η Νέα Ζηλανδία (36), η Εσθονία (36), η Φιλανδία (36), η Δανία (35), η Λετονία (35), το Βέλγιο (35), η Πολωνία (34) και η Πορτογαλία (34). Πρόκειται για τις χώρες οι οποίες επιτυγχάνουν υψηλές επιδόσεις και στα βασικά γνωστικά αντικείμενα που εξετάζει η έρευνα PISA (Μαθηματικά, Κατανόηση Κειμένου, Φυσικές Επιστήμες).

 Η Ελλάδα:  Η Ελλάδα κατατάσσεται στην ομάδα χωρών που σημειώνουν χαμηλότερες επιδόσεις από τον μέσο όρο της επίδοσης στις χώρες του ΟΟΣΑ σε ό,τι αφορά τη δημιουργική σκέψη των μαθητών/τριών. Με βάση αυτή την επίδοση η Ελλάδα κατατάσσεται 38η ανάμεσα στις 64 συμμετέχουσες χώρες, με επίδοση 27 μονάδες έναντι 33 μονάδων του Μέσου Όρου του ΟΟΣΑ.


Διαπρέπουν στη Δημιουργική Σκέψη: Οι μαθητές/τριες με πολύ καλές ή πολύ χαμηλές επιδόσεις στα βασικά αντικείμενα αποδίδουν το ίδιο και στη Δημιουργική Σκέψη.

Μαθητές/τριες ωστόσο με μέτριες επιδόσεις στα βασικά αντικείμενα μπορεί να διαπρέπουν στη Δημιουργική Σκέψη, δείχνοντας ότι αυτή αντιστοιχεί σε δεξιότητες που δεν καλύπτονται απαραίτητα από τα βασικά αντικείμενα του PISA.

Τα ελληνόπουλα  διακρίθηκαν στην παραγωγή πρωτότυπων ιδεών και στην οπτική έκφραση:  Γενικά, οι μαθητές/τριες σε επίπεδο ΟΟΣΑ ήταν καλύτεροι/ες στη δημιουργική έκφραση (γραπτή και οπτική) από την επίλυση προβλημάτων (κοινωνικών ή επιστημονικών). Στην Ελλάδα, οι μαθητές/τριες διακρίθηκαν σχετικά περισσότερο στην παραγωγή πρωτότυπων ιδεών και στην οπτική έκφραση, ενώ υστέρησαν στην επίλυση επιστημονικών προβλημάτων.

ΠΩΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ;

  • Στην Ελλάδα, οι διαφορές στις επιδόσεις στη Δημιουργική Σκέψη που σχετίζονται με το φύλο, το κοινωνικό υπόβαθρο ή το είδος σχολείου είναι παρόμοιες ή μικρότερες από αυτές στον ΟΟΣΑ.
  • Τόσο στην Ελλάδα όσο και στον ΟΟΣΑ, τα κορίτσια, οι μαθητές/τριες με υψηλότερο κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρο, οι μαθητές/τριες σε σχολεία με υψηλότερο κοινωνικο-οικονομικό προφίλ, οι μαθητές/τριες που δεν έχουν μεταναστευτικό υπόβαθρο, οι μαθητές/τριες σε αστικές περιοχές και αυτοί/ες που φοιτούν σε Γενικά Λύκεια επιτυγχάνουν υψηλότερες επιδόσεις στη Δημιουργική Σκέψη.
  • Σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ και στην Ελλάδα, η επίδραση του κοινωνικο-οικονομικού υπόβαθρου στη δημιουργική σκέψη είναι μικρότερη από αυτή στα βασικά αντικείμενα του PISA.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ, ΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥΣ;

  • Κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ, και στην Ελλάδα σε κάπως μικρότερο βαθμό, οι περισσότεροι μαθητές/τριες πιστεύουν ότι μπορούν να είναι δημιουργικοί/ές σε κάθε μάθημα, όχι μόνο στην Τέχνη. Αυτή η πεποίθηση είναι πιο διαδεδομένη μεταξύ των κοριτσιών, των μαθητών/τριών από ευνοημένα κοινωνικο-οικονομικά περιβάλλοντα και των μαθητών/τριών σε σχολεία υψηλότερου κοινωνικο-οικονομικού προφίλ. Οι μαθητές/τριες με αντίστοιχες απόψεις επιτυγχάνουν καλύτερες επιδόσεις.
  • Περίπου οι μισοί μαθητές/τριες σε επίπεδο ΟΟΣΑ πιστεύουν ότι μπορούν να βελτιώσουν τη δημιουργικότητά τους, ενώ 6 στους 10 πιστεύουν το ίδιο για την ευφυΐα τους. Αντίθετα, στην Ελλάδα, οι μαθητές/τριες δεν υιοθετούν στην πλειοψηφία τους την αντίληψη περί δυνατότητας βελτίωσης αυτών τους των χαρακτηριστικών (μόνο 4 στους 10 υιοθετούν την εν λόγω αντίληψη). Επίσης, στην Ελλάδα, η εν λόγω αντίληψη δεν επηρεάζεται από το κοινωνικό υπόβαθρο των μαθητών/τριών, ενώ στον ΟΟΣΑ τα κορίτσια και οι μαθητές/τριες από ευνοημένα περιβάλλοντα είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν την αντίληψη ότι έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τόσο τη δημιουργικότητά τους όσο και την ευφυΐα τους. Η αντίληψη για τη δυνατότητα βελτίωσης τόσο της δημιουργικότητας όσο και της ευφυΐας (growth mindset) συνδέεται θετικά με τις επιδόσεις των μαθητών/τριών.
  • Οι μαθητές/τριες σε επίπεδο ΟΟΣΑ εμφανίζουν υψηλά επίπεδα δημιουργικής αυτεπάρκειας, δεκτικότητας σε προκλήσεις, δεκτικότητας στην Τέχνη και σε νέες εμπειρίες, φαντασίας και διάθεσης για περιπέτειες. Οι μαθητές/τριες στην Ελλάδα σημείωσαν υψηλότερα επίπεδα σε αυτές τις στάσεις και τα χαρακτηριστικά σε σχέση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Αυτές οι στάσεις επηρεάζουν θετικά τις επιδόσεις στη Δημιουργική Σκέψη, αλλά εξηγούν μικρό μέρος της διακύμανσης των σχετικών επιδόσεων. Οι στάσεις αυτές εκδηλώνονται πιο έντονα σε ευρύτερες δημιουργικές προκλήσεις παρά σε σχολικές δραστηριότητες (π.χ. επίλυση δύσκολων σχολικών προβλημάτων, ενασχόληση με δημιουργικές δραστηριότητες στο πλαίσιο σχολικών εργασιών). Σε όλες τις χώρες, τα κορίτσια, οι μαθητές/τριες από υψηλά κοινωνικά στρώματα και όσοι/ες φοιτούν σε σχολεία υψηλότερου κοινωνικο-οικονομικού προφίλ επιδεικνύουν περισσότερο αυτές τις στάσεις.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΝΑΦΗ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ, ΠΩΣ ΑΥΤΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥΣ;

  • Τα χαρακτηριστικά που εξετάστηκαν περιλαμβάνουν την περιέργεια, την επιμονή, τη στοχοπροσήλωση, την ικανότητα υιοθέτησης εναλλακτικών οπτικών, την αυτοπεποίθηση να εκτίθενται σε νέες εμπειρίες, τη συνεργατικότητα, την αντοχή στο άγχος και τον έλεγχο συναισθημάτων.
  • Οι μαθητές/τριες σε επίπεδο ΟΟΣΑ επιδεικνύουν αυτά τα χαρακτηριστικά περισσότερο σε ευρύτερες δημιουργικές προκλήσεις παρά σε σχολικές δραστηριότητες. Αγόρια, μαθητές/τριες από προνομιούχα κοινωνικά στρώματα και σχολεία με υψηλότερο κοινωνικο-οικονομικό προφίλ παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα αυτών των χαρακτηριστικών. Οι μαθητές/τριες στην Ελλάδα αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα περιέργειας, επιμονής, στοχοπροσήλωσης, υιοθέτησης εναλλακτικών οπτικών και αυτοπεποίθησης σε νέες εμπειρίες σε σχέση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, αλλά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες στη διαχείριση του άγχους και τον έλεγχο των συναισθημάτων τους.
  • Τα χαρακτηριστικά που επηρεάζουν θετικά τη δημιουργική σκέψη είναι η περιέργεια, η επιμονή, η στοχοπροσήλωση, η υιοθέτηση εναλλακτικών οπτικών και η αυτοπεποίθηση αναφορικά με τη συμμετοχή σε νέες εμπειρίες.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥΣ;

  • Οι μαθητές/τριες στην Ελλάδα έχουν αρκετά υψηλότερες εκπαιδευτικές προσδοκίες σε σχέση με τους μαθητές/τριες στον ΟΟΣΑ ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά αυτούς/ές που δηλώνουν ότι προσδοκούν να σπουδάσουν στο μέλλον σε μεταπτυχιακό ή ακόμα και διδακτορικό επίπεδο (43,9% στον ΟΟΣΑ έναντι 60,1% στην Ελλάδα).
  • Σε επαγγελματικό επίπεδο ένα μικρότερο ποσοστό μαθητών/τριών (5,2% έναντι 6.1% στον ΟΟΣΑ) σκοπεύει να εργαστεί στο μέλλον στον πολιτιστικό ή δημιουργικό τομέα. Μεγαλύτερη φιλοδοξία να εργαστούν στους αντίστοιχους τομείς έχουν τα κορίτσια και οι μαθητές/τριες από υψηλότερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα.
  • Τόσο οι υψηλές εκπαιδευτικές προσδοκίες όσο και η φιλοδοξία να εργαστεί κάποιος/α στον πολιτιστικό ή τον δημιουργικό τομέα έχει θετική επίπτωση στις επιδόσεις του/της στη δημιουργική σκέψη.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ  ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ;

  • Η αντίληψη ότι υπάρχουν πολλαπλοί τρόποι για να είναι ένα άτομο δημιουργικό και ότι αυτό μπορεί να εκφραστεί σε οποιοδήποτε μάθημα είναι ευρέως διαδεδομένη μεταξύ των διευθυντών/τριών των σχολείων όλων των χωρών, ανεξαρτήτως του τύπου σχολείου. Οι διευθυντές/τριες θεωρούν ότι οι μαθητές/τριες τους είναι δημιουργικοί/ες και απολαμβάνουν τα δημιουργικά projects.  Ωστόσο, στην Ελλάδα, οι διευθυντές/τριες είναι πιο συγκρατημένοι στις αξιολογήσεις τους αναφορικά με το κατά πόσο οι μαθητές τους είναι δημιουργικοί και απολαμβάνουν τα δημιουργικά projects σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.
  • Στις χώρες του ΟΟΣΑ, οι μαθητές/τριες δηλώνουν ότι οι εκπαιδευτικοί εφαρμόζουν πρακτικές που ευνοούν τη δημιουργικότητα. Στην Ελλάδα, όμως, αυτές οι πρακτικές εφαρμόζονται λιγότερο, με τη χώρα να εμφανίζει ως προς αυτή την παράμετρο συγκριτικά χαμηλότερες επιδόσεις (βλ. Διάγραμμα 2).
  • Τόσο στις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ, όσο και στην Ελλάδα, τα κορίτσια, οι μαθητές/τριες ιδιωτικών σχολείων και αυτοί/ες από υψηλότερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα δηλώνουν ότι οι εκπαιδευτικοί τους εφαρμόζουν περισσότερο δημιουργικές πρακτικές. Οι μαθητές που φοιτούν σε σχολεία γενικής εκπαίδευσης δηλώνουν ότι εφαρμόζονται λιγότερο δημιουργικές πρακτικές σε σύγκριση με αυτούς που φοιτούν σε σχολεία τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης. Επίσης, οι μαθητές που βιώνουν περισσότερες δημιουργικές παιδαγωγικές πρακτικές στα σχολεία τους έχουν ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις στη δημιουργική σκέψη.

  • Σύμφωνα με τους διευθυντές/τριες, στην Ελλάδα προσφέρονται λιγότερες δημιουργικές δραστηριότητες σε σχέση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, αλλά οι μαθητές συμμετέχουν περισσότερο όταν αυτές προσφέρονται.
  • Οι μαθητές/τριες στην Ελλάδα συμμετέχουν περισσότερο από άλλες χώρες του ΟΟΣΑ σε εξωσχολικές δημιουργικές δραστηριότητες, κυρίως τα αγόρια, και οι μαθητές/τριες δημόσιων σχολείων και ΕΠΑΛ. Η συμμετοχή αυτή όμως δε φαίνεται να επηρεάζει τη δημιουργική σκέψη.
  • Τέλος, οι μαθητές/τριες στα Ελληνικά σχολεία χρησιμοποιούν λιγότερο τις ψηφιακές τεχνολογίες για μαθησιακούς σκοπούς στο σχολείο, αλλά η χρήση τους, εντός και εκτός σχολείου, έχει θετική επίδραση στη δημιουργική σκέψη, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται για ψυχαγωγία εκτός σχολείου. Ωστόσο, η χρήση για ψυχαγωγικούς λόγους εντός σχολείου έχει αρνητική επίδραση.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Σύμφωνα με τις απόψεις των εκπαιδευτικών αρχών των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα PISA 2022 oι βασικότερες προκλήσεις που λειτουργούν ως τα σημαντικότερα εμπόδια στην ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης των μαθητών/τριών είναι:

•    Υπερφορτωμένα προγράμματα σπουδών
•    Έλλειψη αξιολόγησης της συγκεκριμένης δεξιότητας
•    Έλλειψη παιδαγωγικής κατάρτισης και πόρων για την καλλιέργειά της
•    Έλλειψη κατάλληλων υποδομών, εξοπλισμού και υλικών 
•    Έλλειψη προδιαγραφών σε επίπεδο Προγραμμάτων Σπουδών που να περιγράφουν μέσω συγκεκριμένων προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων την εξέλιξη που πρέπει να έχει αυτή η δεξιότητα ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα των μαθητών/τριών.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Με βάση τις ανωτέρω παρατηρήσεις αλλά και τα αποτελέσματα για την Ελλάδα το ΥΠΑΙΘΑ σε συνεργασία με το ΙΕΠ δρομολογεί δέσμη πολιτικών με στόχο την προαγωγή της δημιουργικής σκέψης των μαθητών, με εκκίνηση εφαρμογής το σχολικό έτος 2024-2025. Η δέσμη αυτή πολιτικών περιλαμβάνει:

  • •    Καθιέρωση οριζόντιου χαρακτήρα δράσεων στο επίπεδο των Προγραμμάτων Σπουδών που ενισχύουν τη δημιουργική σκέψη. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να έχουν σημαντική συμβολή:
    το Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας, δηλαδή η ανάγνωση και  η ανάλυση που θα συνοδεύουν τα λογοτεχνικά βιβλία τα οποία θα διανεμηθούν δωρεάν σε κάθε μαθητή όλων των τάξεων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 
    το Πρόγραμμα «Δράσεις Ενεργού Πολίτη» που έχει ως επίκεντρο την ενασχόληση των μαθητών/τριων με σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα.

•    Ενίσχυση σχετικών δράσεων στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων. Περαιτέρω προώθηση της θεματικής ενότητας «Δημιουργώ και Καινοτομώ» σε όλες τις τάξεις που εφαρμόζονται τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Η εν λόγω θεματική έχει ως στόχο ακριβώς την καλλιέργεια της δημιουργικής σκέψης και της πρωτοβουλίας μέσα από δράσεις STEM/Ρομποτικής, Επιχειρηματικότητας, κ.λπ.

•    Αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων στον σχεδιασμό και την αξιοποίηση δημιουργικών ιδεών και λύσεων ειδικά στα καλλιτεχνικά μαθήματα.

•    Ανάπτυξη Τράπεζας Θεμάτων στη λογική των ερωτήσεων και της φιλοσοφίας της έρευνας PISA.

•    Ενσωμάτωση στους οδηγούς των εκπαιδευτικών όλων των μαθημάτων και ιδιαίτερα στα βασικά αντικείμενα που εξετάζει η έρευνα PISA (κατανόηση κειμένου, μαθηματικά, φυσικές επιστήμες), δραστηριοτήτων όπως είναι η διερεύνηση ανοικτού τύπου προβλημάτων, η αποτύπωση εναλλακτικών λύσεων και ιδεών, η απάντηση ερωτημάτων του τύπου «τι θα συνέβαινε αν….», «πώς θα αντιμετωπίζατε εσείς …», μεθόδων αξιολόγησης δημιουργικών δραστηριοτήτων, κοκ.

•    Υποστηρικτικά στις ανωτέρω  παρεμβάσεις σχεδιάζεται: 

α) εκτεταμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών σε παιδαγωγικές και διδακτικές πρακτικές που ενισχύουν τη δημιουργική σκέψη των μαθητών, 

β) αντίστοιχο πρόγραμμα επιμόρφωσης των στελεχών της εκπαίδευσης και ειδικά των Σχολικών Συμβούλων και των Διευθυντών των σχολικών μονάδων ώστε να ενθαρρύνουν σχετικές πρακτικές στα σχολεία ευθύνης τους και 

γ) αποθετήριο μαθησιακών πόρων και ενδεικτικών σεναρίων μαθήματος από το οποίο μπορούν να αντλήσουν ιδέες για ανάλογες δραστηριότητες οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και όλων των μαθημάτων.

•    Ολοκλήρωση της εγκατάστασης 36.000 διαδραστικών πινάκων σε κάθε σχολική αίθουσα από την Ε΄ Δημοτικού έως και την Γ΄ Λυκείου εντός του 2024. Η εκπαίδευση καθίσταται έτσι πιο δημιουργική , καθώς οι μαθητές μέσα από τα πλέον σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, μπορούν να έχουν πολλαπλές πηγές μάθησης.

•    Μείωση της αποστήθισης αλλά και ανάπτυξη της κριτικής σκέψης , μέσω του πολλαπλού βιβλίου. Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν το διδακτικό βιβλίο το οποίο επιθυμούν ανάμεσα στα εγκεκριμένα βιβλία που περιλαμβάνονται στο Μητρώο Διδακτικών Βιβλίων (ΜΔΒ). Ταυτόχρονα όλα τα εγκεκριμένα βιβλία θα είναι διαθέσιμα σε ψηφιακή βιβλιοθήκη, προκειμένου οι μαθητές να μπορούν να συνδυάσουν πηγές .

•    Έμφαση στις διαδικασίες ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών αλλά και αυτές της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας σε κριτήρια που αφορούν στην εφαρμογή παιδαγωγικών πρακτικών (διερευνητική μάθηση, επίλυση ανοικτού τύπου προβλημάτων, projects) και στην υλοποίηση δράσεων (όμιλοι, ποικιλία ενδοσχολικών δράσεων που συμμετέχουν ενεργά οι μαθητές) που ενισχύουν τη δημιουργική σκέψη.

•    Ενσωμάτωση σε όλες τις εξετάσεις (ενδοσχολικές, προαγωγικές, απολυτήριες) ενός τουλάχιστον θέματος που να εξετάζει τη δημιουργική σκέψη (όπως δείχνει το παράδειγμα του προγράμματος PISA του ΟΟΣΑ μπορεί η συγκεκριμένη δεξιότητα να αξιολογηθεί με εγκυρότητα και αξιοπιστία).

Η έρευνα

Στην κύρια έρευνα PISA 2022 έλαβαν μέρος περίπου 690.000 μαθητές και μαθήτριες από 81 χώρες (38 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ και 43 επιπλέον χώρες) εκπροσωπώντας περίπου 29 εκατομμύρια 15χρονων μαθητών και μαθητριών. Από τις χώρες αυτές, οι 64 συμμετείχαν στην εξέταση του πεδίου της δημιουργικής σκέψης ενώ 74 χώρες συγκέντρωσαν δεδομένα σχετικά με τον βαθμό στον οποίο καλλιεργείται η δεξιότητα αυτή στο εκπαιδευτικό τους σύστημα, μέσω ερωτηματολογίων προς μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς και διευθυντές/θύντριες σχολείων.  Την Ελλάδα εκπροσώπησαν στην κύρια έρευνα 6.578 μαθητές και μαθήτριες γεννημένοι/ες το 2006, από 242 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ) όλης της χώρας.

Ως Δημιουργική Σκέψη ορίζεται στην έρευνα η ικανότητα ενός ατόμου να επινοεί, να αξιολογεί και να βελτιώνει ιδέες, οι οποίες μπορεί να καταλήγουν σε πρωτότυπες και αποτελεσματικές λύσεις, στην παραγωγή νέας γνώσης και σε γόνιμη έκφραση της φαντασίας.

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης, ζητήθηκε από τους μαθητές/τριες  να εκφράσουν τη δημιουργική τους σκέψη σε τέσσερα πεδία:

●    Έκφραση μέσω γραπτής γλώσσας (π.χ. παραγωγή μιας ιδέας για μια ιστορία με ερέθισμα έναν τίτλο/θέμα)
●    Έκφραση μέσω οπτικής γλώσσας με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού (π.χ. δημιουργία ενός λογότυπου για έναν οργανισμό) 
●    Επίλυση προβλημάτων κοινωνικού χαρακτήρα (π.χ. επινόηση  ιδεών για την επίλυση προβλημάτων κοινωνικού χαρακτήρα, όπως η μείωση της κίνησης στους δρόμους μεγαλουπόλεων ή η βελτίωση της πρόσβασης ΑμεΑ σε έναν δημόσιο χώρο)
●    Επίλυση ανοικτού τύπου επιστημονικών προβλημάτων (π.χ. παροχή πιθανών ερμηνειών για ένα φαινόμενο και αξιολόγηση πειραματικών σχεδιασμών)

Συγκεκριμένα, αποτιμήθηκε η ικανότητα των μαθητών/τριών να:

●    παράγουν ποικίλες ιδέες, δηλαδή η ικανότητα επινόησης κατά το δυνατόν περισσότερων διαφορετικών ιδεών σχετικών με ένα θέμα,
●    παράγουν δημιουργικές και πρωτότυπες ιδέες, δηλαδή η ικανότητα επινόησης ιδεών ή προσεγγίσεων που δεν είναι συνηθισμένες ή συμβατικές,
●    αξιολογούν και να βελτιώνουν ιδέες, δηλαδή η ικανότητα αξιολόγησης δεδομένων ιδεών και βελτίωσης ή ανάπτυξής τους με τρόπους που δεν θεωρούνται συνηθισμένοι.

Πέραν ωστόσο της επίδοσης στο πεδίο της Δημιουργικής Σκέψης, μέσω της συμπλήρωσης ερωτηματολογίων από τους/ις μαθητές/τριες και τους/ις διευθυντές/θύντριες των σχολείων του δείγματος, συγκεντρώθηκαν δεδομένα σχετικά με: α) ατομικά στοιχεία των μαθητών/τριών (στάσεις, απόψεις και κοινωνικο-συναισθηματικά χαρακτηριστικά) και β) στοιχεία που αφορούν το σχολικό πλαίσιο (απόψεις, παιδαγωγικές πρακτικές, δράσεις/δραστηριότητες, χρήση ψηφιακών τεχνολογιών), τα οποία είναι πιθανόν να επηρεάζουν τις επιδόσεις στους στο πεδίο της Δημιουργικής Σκέψης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (19)

@ VIP | 19 Ιουν 2024 21:49
|

Ο ανηψιός μου έδωσε πανελλήνιες το 2018 και θυμάμαι τις ατελείωτες ώρες παπαγαλίας γιατί τον βοηθούσα. Η παπαγαλία επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν μάλλον προοδευτική και όχι του Μητσοτάκη.

VIP
|

Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη κατάργησε τα μαθήματα Κοινωνικων επιστημών από το Λύκειο, όπως και την καλλιτεχνική παιδεία. Επίσης προάγει (όπως και προηγούμενες κυβερνήσεις) τον κατακερματισμό της γνώσης, την παπαγαλια και την εκμάθηση ανούσιων λεπτομερειών. Που να τη βρουν τη δημιουργική σκέψη οι μαθητές όταν στο σχολείο μαθαίνουν το ακριβώς αντίθετο;

Δες τον χάρτη
|

Ακυρα τα προηγούμενα, αναφέρεται το άρθρο, όπως και εσύ, στη Νότια, προφανώς Κορέα.Λάθος μου..
Εκεί όντως βρίσκονται σε άλλο επίπεδο, θα συμφωνήσω

Δες τον χάρτη
|

Και κάτι ακόμα.Αφού θαυμάζεις το εκπαιδευτικό σύστημα της βόρειας Κορέας, όπου επικρατεί κομμουνιστικό- δικτατορικό καθεστώς, επικροτείς την εκεί ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων; Φαντάζομαι πως ναι....

Δες τον χάρτη
|

Ε πες το ντε ότι θαυμάζεις τη βόρεια Κορέα.Έτσι εξηγείται.Σου προτείνω να ζητήσεις ειδική άδεια για να την επισκεφτείς( τέτοια δημοκρατία έχουν εκεί) και όταν επιστρέψεις θα έχεις σίγουρα αλλάξει γνώμη.
Δεν είχα διάθεση ειρωνείας, απάντησέ μου όμως, στην πράξη, δε χρειάζεται ισχυρή εθνική άμυνα; Επαναλαμβάνω πως αν ήμασταν Ελβετία δε θα χρειαζόταν, τώρα όμως; Και να βρεθούν λεφτά για όλα, όπως σου είπα.
Σημασία έχει η Ελλάδα, είμαστε όλοι Έλληνες και Ελληνίδες και πρέπει να είμαστε ενωμένοι, εκπαιδευμένοι στρατιωτικά και έτοιμοι να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας

@ Δες τον χάρτη
|

Ξέρω πολύ καλά τις γειτονικές χώρες και καλό θα ήταν να κόψεις την ειρωνεία. Αν διάβασες παραπάνω, μία από τις πρώτες χώρες σε επιτυχία στην PISA είναι η Κορέα. Προσπάθησε να μάθεις για τα τεράστια ποσά που δαπανά για εξοπλισμούς (ξέρεις γιατί ; ). Παράλληλα όμως, έχει δημόσια σχολεία με απίστευτες κτιριακές υποδομές, πολύ υψηλό επίπεδο σπουδών και ένα εκπαιδευτικό σύστημα που σέβεται όλη η κοινωνία (αυτά από αφιέρωμα της δικής μας κρατικής τηλεόρασης για την δημόσια παιδεία στην Κορέα). Επίσης, την καραμέλα που ακριβώς την είδες; Μην φοβάσαι, δεν πρόκειται ποτέ στην Ελλάδα να μειωθούν οι δαπάνες για εξοπλισμούς (κάποιοι φροντίζουν πολύ καλά για την συντήρηση τεχνητού πολεμικού κλίματος), μπορείς να κοιμάσαι ήσυχα.

@ Ελπίδα | 19 Ιουν 2024 09:42
|

Είναι ακριβώς το αντίθετο! Το τοπ 10% του πληθυσμού ως προς ικανότητες και αντίληψη, επιρρεάζεται από την κακή εκπαίδευση πολύ λιγότερο από το επόμενο 50% του πληθυσμού. Αυτοί που φεύγουν είναι το τοπ 10% και μένουμε εδώ με το επόμενο 50%...Περαστικά μας.

Δες τον χάρτη
|

@L
Δε συνορευουμε με το Λουξεμβούργο αλλά με την Τουρκία συνεπώς οι εξοπλισμοί είναι απαραίτητοι.Εκτός κ αν προτιμάς να αμυνθούμε, αν ποτέ απαιτηθεί, με νεροπίστολα ή αν έχεις σκοπό να φύγεις για το εξωτερικό.
Λεφτά μπορούν να βρεθούν και προφανώς συμφωνώ σε αυτό, από την περικοπή της χρηματοδότησης των κομμάτων, των βουλευτών και από τα δωράκια προς επιχειρηματικούς ομίλους.Τότε όχι μόνο θα δοθούν στην παιδεία αλλά και σε άλλους τομείς.Φτάνει όμως η καραμέλα με τους εξοπλισμούς

L
|

Όταν σ΄ αυτή τη χώρα δοθεί προτεραιότητα στην Παιδεία και όχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς (απίθανο;), τότε η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί. Πάντα βέβαια σε συνάρτηση με αλλαγή των Α.Π.. Αυτό σημαίνει πως οι υπεύθυνοι της εκπαιδευτικής πολιτικής, πρέπει να αποφασίσουν ποιες ακριβώς δεξιότητες θέλουν να αποκτήσει ο οποιοσδήποτε μαθητής (από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο), γιατί τώρα δεν ξέρουν.

brain drain απέλπιδο !
|

όπως πολύ σωστά ανέφερε άλλος σχολιαστής, ακριβώς η κατασταση δείχνει ότι υψηλού επιπέδου ειδικευμένοι (λένε στα εξωτερικά που τους αξιοποιούν με πολύ καλύτερες συνθήκες εργασίας και ζωής) ΕΧΟΥΝ κριτική σκέψη ανεπτυγμένη και την κάνουν ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ από το μπάχαλο ! τροφή για σκέψη των συμβουλων-συμβουλίων-παραγόντων κλπ κλπ

Ελπίδα
|

Αν υπήρχε κάποιο μεγάλο πρόβλημα στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, από το νηπιαγωγείο ως το πανεπιστήμιο, θα αποδεικνύονταν από κάποιο σημαντικό έλλειμμα της χώρας σε επιστημονικό/εκπαιδευμένο προσωπικό. Στην Ελλάδα συμβαίνει το αντίθετο. Γι' αυτό και υπάρχει αθρόα εξαγωγή επιστημονικού προσωπικού - brain drain. Είναι ενδεχόμενο βέβαια η ελληνική αγορά εργασίας, λόγω του υψηλού επιπέδου της, να μην μπορεί να ικανοποιηθεί από τις ικανότητες των αποφοίτων του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και τους αναγκάζει να αναζητήσουν την τύχη τους σε άλλους τόπους χαμηλότερων προδιαγραφών και απαιτήσεων.
Πέρα από αυτό, ας διαβάσουμε στο παρόν δημοσίευμα την παράγραφο:
"ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
Σύμφωνα με τις απόψεις των εκπαιδευτικών αρχών των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα PISA 2022 oι βασικότερες προκλήσεις που λειτουργούν ως τα σημαντικότερα εμπόδια στην ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης των μαθητών/τριών είναι:"

Αναφέρονται λοιπόν τα εμπόδια στην ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης σύμφωνα με τις απόψεις των εκπαιδευτικών αρχών των χωρών.

Ας δούμε προσεκτικά και τις "ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ " , οι οποίες μάλιστα γίνονται "Με βάση τις ανωτέρω παρατηρήσεις", προφανώς δηλαδή με βάση τα λεγόμενα στην παράγραφο "ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ" ...
Δεν είναι φανερό το γεγονός πως υπουργείο και ΙΕΠ αντιλήφθηκαν ακριβώς τις "βασικότερες προκλήσεις που λειτουργούν ως τα σημαντικότερα εμπόδια στην ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης" ;;;

NN
|

@Σκεπτικιστής/τρια, 18 Ιουν 2024 15:19
Όλα όσα γράφετε είναι λεπτομέρειες για όσους/όσες παίρνουν αποφάσεις!
Όσο για την κατακλείδα σας:
«Φαίνεται ότι το εργαλείο PISA ίσως να μην μας τροφοδοτεί με αντικειμενικά δεδομένα, ωθώντας μας σε σπασμωδικές - μη συντονισμένες και καταστροφικές ενέργειες.»
Όχι μόνο ωθώντας σε (προαποφασισμένες;) ενέργειες, όπως κι αν τις χαρακτηρίζετε, αλλά και στον καταλογισμό (όλων των) ευθυνών σε κάποια εξιλαστήρια θύματα (ονόματα δε λέμε, υπολήψεις δε θίγουμε)!

Τα αποτελέσματα της PISA
|

Οι αλλαγές που θα υιοθετηθούν από το προσεχές σχολικό έτος φαντάζομαι ότι θα είναι στην κατεύθυνση μίμησης των χωρών που πρωτεύουν στο διαγωνισμό. Αναπόφευκτα ως πρώτη κίνηση θα επιλεγεί η αύξηση των ωρών διδασκαλίας των εξεταζόμενων μαθημάτων(Μαθηματικά, Κατανόηση Κειμένου, Φυσικές Επιστήμες) με ταυτόχρονη κατάργηση μαθημάτων που διδάσκονται μόνο στην Ελλάδα( Αρχαία Ελληνικά & Θρησκευτικά). Η ηγεσία του υπουργείου όπως έχει υποστηριχθεί πολλάκις από τους εδώ σχολιαστές, αφουγκράζεται σωστά τα διλήμματα των καιρών και πάντα όπως έχει αποδείξει επιλέγει τις σωστές κατευθύνσεις.

Γ
|

ΣΕ ΟΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ, ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Ελένη
|

Αλλού βαράν τα όργανα αλλού χορεύει η νύφη!

Σκεπτικιστής/τρια
|

Στη μεθοδολογία της έρευνας διδάσκουμε τους φοιτητές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή του εργαλείου έρευνας. Ένα εργαλείο το οποίο κατασκευάστηκε για να συλλέξει δεδομένα από συγκεκριμένο πληθυσμό, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, για συγκεκριμένες μεταβλητές με σκοπό να δοθούν απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερευνητικά ερωτήματα δεν αποτελεί αυτομάτως εργαλείο για πάσα χρήση και θεραπεία. Στη χώρα μας υιοθετήσαμε ένα ξενόφερτο μοντέλο διαγωνισμού για τη διερεύνηση της κατάστασης που επικρατεί στα δημόσια σχολεία μας. Τα αποτελέσματα τείνουν να είναι απογοητευτικά, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Ίσως, τελικά, να ξεκινούσαμε τις διαρθρωτικές αλλαγές προσεγγίζοντας με μεγάλη επιφύλαξη το εργαλείο (τη δομή, το περιεχόμενο και τους στόχους των εξετάσεων) και προσπαθώντας να το "ελληνοποιήσουμε" περισσότερο με ακραία ρεαλιστικές προσδοκίες και στόχους; Ίσως, θα ήταν προτιμότερο να διαμορφώσουμε εξ αρχής ένα νέο "ελληνικό" εργαλείο. Σίγουρα το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας χρειάζεται ενέργειες βελτίωσης και, ίσως, έναν συνολικό αναπροσανατολισμό. Όμως, πώς θα προκύψουν εκείνα τα πραγματικά ορθά δεδομένα μιας πραγματικά αντικειμενικής αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης του εκπαιδευτικού μας συστήματος, ώστε να χαράξουμε μια νέα πορεία. Φαίνεται ότι το εργαλείο PISA ίσως να μην μας τροφοδοτεί με αντικειμενικά δεδομένα, ωθώντας μας σε σπασμωδικές - μη συντονισμένες και καταστροφικές ενέργειες.

Νικος
|

Οι χώρες που βρίσκονται πανω από την Ελλάδα στο διάγραμμα 1 δεν έχουν καμία σχέση στην ποιότητα ζωής, στο σύστημα διακυβέρνησης, στους θεσμούς, στις παροχές προς τους πολίτες, στην, υγεία, στην οικονομια, στις υποδομές, στη διαφάνεια κοκ. Αναμενόμενο είναι και στο θέμα της παιδείας να υστερούμε. Που είναι το περίεργο? Και πάλι καλά που βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση εγώ θα έλεγα.

NN
|

«Εργαστηρίων Δεξιοτήτων. Περαιτέρω προώθηση της θεματικής ενότητας.»
Αύξηση της 1 ώρας του ΩΠ σε 5 ώρες την εβδομάδα...

«Ανάπτυξη Τράπεζας Θεμάτων στη λογική των ερωτήσεων και της φιλοσοφίας της έρευνας PISA»
Να λειτουργήσουν και φροντιστήρια!!!

Ελπίδα
|

Είναι εφικτό να καλλιεργηθεί η "δημιουργική σκέψη" σε έναν τόπο που κυβερνάται εδώ και 15 τουλάχιστον χρόνια με πολιτικές που καθοδηγούνται από την "καταστροφική σκέψη"?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ