Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τίμησε τον Καθηγητή Anantha P. Chandrakasan, Chief Innovation and Strategy Officer, Dean of Engineering και Vannevar Bush Professor of Electrical Engineering and Computer Science του Massachusetts Institute of Technology (MIT), με τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα σε μια μεγαλοπρεπή τελετή στην επιβλητική Αίθουσα Καυτανζόγλου στο Κτίριο Αβέρωφ του συγκροτήματος του ΕΜΠ στην οδό Πατησίων.
Ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα απονεμήθηκε στον Καθηγητή Chandrakasan σε αναγνώριση της πρωτοποριακής του έρευνας στα ηλεκτρονικά χαμηλής ισχύος και της επιδραστικής συνεισφοράς του στην εκπαίδευση και την έρευνα.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν καθηγητές του ΕΜΠ, φοιτητές και συμμετέχοντες από τον ευρύτερο επιστημονικό χώρο. Επίσης παρευρέθηκαν επτά Έλληνες καθηγητές του MIT, οι κκ. Αντωνιάδης, Δασκαλάκης, Πατρικαλάκης, Σάψης, Τριανταφύλλου, Τσιτσικλής και Χριστιά.
Ο Πρύτανης του ΕΜΠ, Καθηγητής Ιωάννης Χατζηγεωργίου, έκανε την έναρξη της τελετής, εκφράζοντας τη χαρά του για την απονομή της υψηλότερης ακαδημαϊκής αναγνώρισης στον Καθηγητή Chandrakasan. Εξήρε τις καινοτόμες συνεισφορές του τιμώμενου στο επιστημονικό πεδίο του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών, καθώς και την εμβληματική του παρουσία στη διοίκηση ως Dean of Engineering του ΜΙΤ.
Ο κ. Παύλος-Πέτρος Σωτηριάδης, Καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και διδακτορικός απόφοιτος του Καθηγητή Chandrakasan στο MIT, παρουσίασε το έργο του τιμώμενου. Μίλησε για την επαναστατική έρευνα του κ. Chandrakasan στα ενεργειακά αποδοτικά ολοκληρωμένα κυκλώματα και συστήματα, η οποία έχει αλλάξει θεμελιωδώς τον σχεδιασμό των συσκευών χαμηλής ισχύος.
Ο Καθηγητής Chandrakasan έχει εισαγάγει πρωτοποριακές έννοιες και τεχνικές σχεδίασης στα ενεργειακά αποδοτικά ολοκληρωμένα κυκλώματα, επηρεάζοντας σημαντικά τις συσκευές χαμηλής ισχύος, τους ασύρματους αισθητήρες και τα προσωπικά πολυμέσα. Έχει επιβλέψει 75 διδακτορικούς φοιτητές και είναι αφοσιωμένος στην ανάπτυξη μελλοντικών μηχανικών και ερευνητών.
Η καριέρα του καθηγητή κ. Chandrakasan διακρίνεται από πολυάριθμες διακρίσεις, όπως το Βραβείο Εξέχουσας Υπηρεσίας της IEEE Solid-State Circuits Society, το Βραβείο IEEE Donald O. Pederson στα Ολοκληρωμένα Κυκλώματα και το Μετάλλιο IEEE Mildred Dresselhaus. Κατέχει το ρεκόρ για τον μεγαλύτερο αριθμό δημοσιεύσεων στην 60χρονη ιστορία του IEEE International Solid-State Circuits Conference (ISSCC) και είναι Fellow της IEEE και της Association for Computing Machinery, καθώς και εκλεγμένο μέλος στο National Academy of Engineering και στο American Academy of Arts and Sciences.
Στην κεντρική του ομιλία, ο Καθηγητής Chandrakasan παρουσίασε τις εξελίξεις στα ενεργειακά αποδοτικά και ασφαλή κυκλώματα και συστήματα, υπογραμμίζοντας τη μακροχρόνια συνεργατική σχέση μεταξύ του MIT και του ΕΜΠ. Τόνισε την αμοιβαία δέσμευση των δύο ιδρυμάτων στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων μέσω της καινοτομίας και της έρευνας, σημειώνοντας τη στενή διασύνδεσή τους με 15 αποφοίτους του ΕΜΠ να είναι καθηγητές στο MIT και 14 αποφοίτους του MIT να είναι καθηγητές στο ΕΜΠ.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.