Πανελλαδικές: Σε μαθήματα που δεν διδάσκονται στη Γ' ΓΕΛ διαγωνίζονται σήμερα και αύριο οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ

Το υπουργείο Παιδείας προέτρεψε τους υποψηφίους να παρακολουθήσουν τα φροντιστηριακά μαθήματα τα οποίο το ίδιο διοργανώνει, αλλά αυτά ξεκίνησαν στη μέση της σχολικής χρονιάς, στις 9 Ιανουαρίου.

20/06/2024

Ενημερώθηκε: 20/06/2024, 07:29

Άκουσε το άρθρο

Σε δύο Ειδικά Μαθήματα,το Ελεύθερο και το Γραμμικό Σχέδιο, διαγωνίζονται , αντίστοιχα, σήμερα και αύριο   οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ   στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, στα οποία ωστόσο  δεν διδάσκονται  στη Γ' Λυκείου (ΓΕΛ).

 Το δε υπουργείο Παιδείας την τρέχουσα σχολική χρονιά προέτρεψε τους υποψηφίους, εφόσον το επιθυμούν,  να παρακολουθήσουν τα φροντιστηριακά μαθήματα (Ενισχυτική Διδασκαλία), τα οποίο το ίδιο διοργανώνει.

Ωστόσο τα φροντιστηριακά μαθήματα ξεκίνησαν στη μέση της σχολικής χρονιάς,  στις 9 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Δ/νση Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Δ/θμιας Εκπ/σης του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., οι Δ/νσεις Δ/θμιας Εκπ/σης στις οποίες διδάχθηκαν  τα μαθήματα του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου   ήταν  οι εξής:

Ελεύθερο Σχέδιο: Δ/νσεις Δ/θμιας Εκπ/σης Α’, Γ’, Δ’ Αθήνας, Πειραιά, Λέσβου, Μαγνησίας, Ζακύνθου, Ανατ. Θεσσαλονίκης, Δυτ. Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πέλλας, Λασιθίου, Κορινθίας.

Γραμμικό Σχέδιο: Δ/νσεις Δ/θμιας Εκπ/σης Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης, Α’, Β’, Γ’, Δ’ Αθήνας, Πειραιά, Λέσβου, Αχαΐας, Ιωαννίνων, Μαγνησίας, Ανατ. Θεσσαλονίκης, Δυτ. Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πέλλας, Λασιθίου, Ηρακλείου, Χανίων, Κορινθίας.

Στα ΕΠΑΛ

Βάσει των ισχύοντων ωρολογίων προγραμμάτων σπουδών των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ) και των Προτύπων Επαγγελματικών Λυκείων (Π.ΕΠΑ.Λ.) τα μαθήματα «Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραμμικό Σχέδιο» διδάσκονται στη Β ́ Τάξη του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών. Επιπλέον, τα μαθήματα «Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραμμικό Σχέδιο» διδάσκονται και στη Γ ́ Τάξη της Ειδικότητας «Επιπλοποιίας-Ξυλογλυπτικής» των ΕΠΑ.Λ. ενώ στη Γ ́ Τάξη της Ειδικότητας «Επιπλοποιίας Ξυλογλυπτικής» των Π.ΕΠΑ.Λ. διδάσκεται μόνο το μάθημα «Γραμμικό Σχέδιο».

Σε κάθε περίπτωση οι μαθητές της Γ ́ Τάξης των ΕΠΑ.Λ. και Π.ΕΠΑ.Λ. των Ειδικοτήτων «Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής» του Τομέα Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και των Ειδικοτήτων «Γραφικών Τεχνών», «Αργυροχρυσοχοΐας», «Συντήρησης Έργων Τέχνης-Αποκατάστασης», «Σχεδίασης και Παραγωγής Ενδύματος» και «Σχεδιασμού-Διακόσμησης Εσωτερικών Χώρων» όπου δεν διδάσκονται τα μαθήματα «Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραμμικό Σχέδιο» καθώς και μαθητές της Γ ́ Τάξης της Ειδικότητας «Επιπλοποιίας Ξυλογλυπτικής» των Π.ΕΠΑ.Λ., όπου δεν διδάσκεται το μάθημα «Ελεύθερο Σχέδιο» έχουν τη δυνατότητα, κατόπιν αιτήσεώς τους, να παρακολουθήσουν τα Τμήματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας Ειδικών Μαθημάτων που έχουν συγκροτηθεί και λειτουργούν σε συγκεκριμένα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ).

Το Συμβούλιο της Επικρατείας

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας , με την 2573/2021 απόφαση,απέρριψε , κατά πλειοψηφία, ισχυρισμοί περί αντισυνταγματικότητας της κατάργησης από το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων Λυκείου των μαθημάτων επιλογής «Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραμμικό Σχέδιο» (Γ΄ Λυκείου).

Ως προς τα δύο  ειδικά μαθήματα σχεδίου  κρίθηκε ότι η διδασκαλία τους εξακολουθεί να προβλέπεται στη Γ΄ Λυκείου, καθώς ρυθμίζεται ήδη με τις διατάξεις του άρθρου 26 του ν. 4368/2016, όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του με το άρθρο 14 του ν. 4713/2020, μέσω προγράμματος διδασκαλίας που έχει ως σκοπό την υποστήριξη και την προετοιμασία όσων μαθητών επιθυμούν να εξετασθούν στα μαθήματα αυτά για την εισαγωγή τους σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σχόλια (2)

Αριστεία..
|

Η ίδια άριστη λογική που παρατηρούμε και σε πολλές άλλες περιπτώσεις πλέον. Κανονικά, θα λέγαμε ότι είναι παράλογο, τώρα όμως το επιζητούμε μέσω περίπου 1.2 εκατ. πολιτών!

Συγχαρητήρια
|

στο Υπουργείο Παιδείας και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ