ΠΟΣΔΕΠ: Παράταση προθεσμίας υποβολής προτάσεων & μείωση γραφειοκρατίας

20/06/2024

Άκουσε το άρθρο

Προς: τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νικόλαο Παπαθανάση

Αξιότιμε κ. Yπουργέ,

Μεγάλο τμήμα της ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας ζητά να δοθεί παράταση τουλάχιστον δύο εβδομάδων στην καταληκτική ημερομηνία της Παρέμβασης ΙΙ (δηλ. να ορισθεί ως καταληκτική ημερομηνία η Τετάρτη 31.07.2024 ή οποιαδήποτε μεταγενέστερη ημερομηνία) για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης στη Δράση «Ερευνώ - Καινοτομώ» του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» ΕΣΠΑ 2021 – 2027 (Κωδικός Πρόσκλησης 08ΚΕ – Κωδικός ΟΠΣ 9833) δεδομένου ότι

-    Παράταση 2 εβδομάδων δόθηκε και στην καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης υποβολής των προτάσεων στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Εμπιστοσύνη στα Αστέρια μας» (με κωδικό ΟΠΣ ΤΑ 5180664 στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» Άξονας 3.2) του Υπουργείου Παιδείας. Η νέα καταληκτική ημερομηνία είναι η 25η Ιουνίου 2024, αφήνοντας ελάχιστο χρονικό περιθώριο στα πολλά μέλη ΔΕΠ που θέλουν να υποβάλλουν προτάσεις στο πλαίσιο και των δύο ως άνω προσκλήσεων. 

-    Αποδεδειγμένα οι ΕΛΚΕ των ΑΕΙ αδυνατούν να ανταπεξέλθουν εγκαίρως στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργούν η πληθώρα των προς υποβολή προτάσεων και στις δύο παραπάνω προσκλήσεις, οι οποίες ασκόπως βρίθουν γραφειοκρατικών διαδικασιών, αλλά και οι σημαντικές ιδιαιτερότητες και τροποποιήσεις της τρέχουσας πρόσκλησης στη Δράση «Ερευνώ-Καινοτομώ».

Παρακαλούμε για τη μελέτη του συγκεκριμένου αιτήματος άμεσα και με την προσήκουσα προσοχή.

Επιπλέον, καθώς είναι γνωστό ότι η γραφειοκρατία στα ερευνητικά έργα, που διογκώνεται αντί να περιορίζεται, σπαταλά άσκοπα πολύτιμους πόρους του αξιόλογου ερευνητικού δυναμικού της χώρας, ήδη κατά την υποβολή προτάσεων, από τις οποίες θα εγκριθεί μία στις δέκα ή και μικρότερο ποσοστό, είναι αναγκαίο να αλλάξουν οι απαιτήσεις των προκηρύξεων ερευνητικών έργων, έτσι ώστε να υποβάλλεται για κρίση μόνο η ερευνητική πρόταση καθ’ εαυτήν, και τα έγγραφα που αφορούν τις τυπικές απαιτήσεις του έργου (συμφωνητικά, δηλώσεις, αποφάσεις οργάνων, νομιμοποιητικά έγγραφα εκπροσώπων πανεπιστημίων (!) κλπ.) να συνταχθούν και να υποβληθούν στη συνέχεια, για τα έργα που θα επιλεγούν και μόνο, αντί να απαιτούνται από όλες τις πολλαπλάσιες σε αριθμό προτάσεις που δεν θα εγκριθούν.

Με τιμή
Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού

Ο Πρόεδρος Ιωάννης Σεϊμένης Καθηγητής         

Ο Γραμματέας Γιώργος Λιτσαρδάκης Καθηγητής

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (3)

@@ΔΕΠ
|

Έχετε απόλυτο δίκιο φυσικά για τη γραφειοκρατία, αλλά εδώ μιλάμε για τη σοβαρότητα του συνδικαλιστικού οργάνου που μας εκπροσωπεί όλους και όλες. Εξηγούμαι:
1) η ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ ξεκινάει με πρώτο αίτημα την παράταση για όσους δεν προλαβαίνουν...
2) η δεύτερη παράγραφος είναι επίκληση σε προηγούμενη παράταση ως λόγος για να δωθεί και τώρα παράταση...
3) δεν είναι δουλειά της ΠΟΣΔΕΠ να μιλάει εξ ονόματος των ΕΛΚΕ και για το αν μπορούν η δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Είδαμε πουθενά κάποιον ΕΛΚΕ ή ΑΕΙ να βγει να πει ότι έπεσε πολλή δουλειά και δεν προλαβαίνουν; Όχι. Άρα, πως το λέει ένας τρίτος, η ΠΟΣΔΕΠ; Είμαστε οι ίδιοι που υποτίθεται ζητάμε από τους φοιτητές μας να είναι συνεπείς σε προθεσμίες και ημερομηνίες, δεν μπορεί να κλαιγόμαστε "δεν πρόλαβα". Τις ημερομηνίες τις ξέραμε εδώ και μήνες. Καθένας το κουμάντο του. Υπάρχει κάτι που λέγεται "συνέπεια" και "προσωπική ευθύνη". Και στο κάτω κάτω, το να είμαι συνεπής στις προθεσμίες είναι μέρος της αξιολόγησής μου. Αν δεν προλάβω, θα συνεχίσουν αυτοί που ήταν καλύτεροι από μένα και πρόλαβαν.

@ΔΕΠ
|

Συμφωνώ αλλά σε ό, τι αφορά τη δεύτερη παρατήρηση σχετικά με τη γραφειοκρατία, κάποια στιγμή πρέπει να απογαλακτιστούμε επίσης! (δεν γνωρίζω σε ποιο ίδρυμα / τμήμα είστε αλλά προσωπικά αφιερώνω πλέον άνω του 30-40% του χρόνου μου σε ανούσια γραφειοκρατικά- διοικητικά θέματα)

ΔΕΠ
|

Στη χώρα της παρατάσεως... Συνάδελφοι οι ημερομηνίες ήταν γνωστές απ'την αρχή. Όποιος ενδιαφερόταν ας έκανε το κουμάντο του. Κάποτε πρέπει να απογαλακτιστούμε από αυτό και να μάθουμε να είμαστε συνεπείς. Στην Ελλάδα τιμωρείται όποιος είναι έτοιμος στην ώρα του αντί να επιβραβεύεται!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ