Το υπ. Παιδείας θα δώσει 5,2 εκ ευρώ γα να γίνουν ο εξετάσεις PISA

Στις εξετάσεις θα συμμετάσχουν 242 επιλεγμένα σχολεία της χώρας

20/06/2024

Ενημερώθηκε: 20/06/2024, 17:38

Άκουσε το άρθρο

Ποσό 5.208.000,00, προβλέπει απόφαση του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη, για την αγορά εξοπλισμού για τη διεξαγωγή των εξετάσεων PISA.

Πιο συγκεκριμένα  το ποσό αυτό θα διατεθεί για την  προμήθεια 4.500 φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών και 2.500 ενσύρματων ακουστικών για τις ανάγκες του διαγωνισμού Pisa. 

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα ενσύρματα ακουστικά θα διατεθούν σε επιλεγμένα σχολεία της χώρας (περί τις 242 στον αριθμό).

Τα γνωστικά πεδία στα οποία θα εξεταστούν οι μαθητές  είναι :

  • οι Φυσικές Επιστήμες, 
  • η Κατανόηση Κειμένου, 
  • τα Μαθηματικά

και το επιπλέον πεδίο:

  • Μαθαίνοντας για έναν Ψηφιακό Κόσμο. 

    Επίσης, η Ελλάδα θα συμμετάσχει και στη νέα έρευνα του PISA «Αξιολόγηση στην Ξένη Γλώσσα - αγγλικά (FLA)».

 

Σχόλια (27)

@Βιοπληροφορική
|

Σεβαστη η άποψή σας φυσικά, αλλά η δική μου εμπειρία 25 χρόνων στα ΑΕΙ των ΗΠΑ και τις Ελλάδας, λέει ότι το να είναι "δυνατοί" οι μαθητές σε Γλώσσα και Μαθηματικά (εννοώ τις δεξιότητες που ανέφερε στο @Μαρια), είναι 1000 φορές προτιμοτερο και σημαντικότερο από το να γνωρίζουν πληροφορική. Κώδικα και άλλα παρεμφερή εισαγωγικά μπορώ να τα διδάξω πολύ εύκολα μέσα σε ένα εξάμηνο σε κάποιον που έχει τις παραπάνω δεξιότητες. Αλλά όσο καλός και αν ήταν στο μάθημα της Πληροφορικής στο Λύκειο, χωρίς δεξιότητες στα Μαθηματικά και στη Γλώσσα ειδικά (με την οποία στην Ελλάδα έχεις μηδενική τριβή και επαφή στα τμήματα Πληροφορικής), είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει στη συνέχεια. Απλά δεν είναι συγκρίσιμα.

Βιοπληροφορική
|

@@Μαρία: εγώ αν ήμουν μέλος ΔΕΠ σε τμήμα Πληροφορικής (και ήθελα να είμαι και αύριο) θα είχα βάλει τα δυνατά μου ώστε οι μαθητές από την Α' Δημοτικού ως την Γ Λυκείου να διδάσκονται το μάθημα της Πληροφορικής με την πληρότητα που αυτό γίνεται στις Η.Π.Α και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

@ @Μαρία
|

Όταν μαζικοποιεις (πάρα πολλές θέσεις στα ΑΕΙ), πίπτει η ποιότητα. Και τα δύο μαζί, δεν γίνεται...

Φαντάσου τι (θα) γίνεται στα επαρχιακά ΑΕΙ πληροφορικής (συνήθως μικρότερες βάσεις)...

@Μαρία
|

Είμαι μέλος ΔΕΠ στην Πληροφορική σε μεγάλο κεντρικό ΑΕΙ. Σας λέω ότι έχετε ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ. Η Α' και Β'-βάθμια εκπαίδευση δεν ασχολείται σχεδόν καθολου με τα βασικά. Τα βιβλία τα περισσότερα είναι χάλια, το γράφω έτσι ωμά. Ναι, τα έχω διαβάσει. Από τους μαθητές δεν ζητείται κριτική ανάγνωση ούτε κριτική σκέψη, ούτε να συνδέσει αυτά που μαθαίνει στα Μαθηματικά με προβλήματα απτά, της καθημερινότητας. Κι έτσι οι περισσότερο βγαίνουν λειτουργικά αναλφάβητοι, με ότι αυτό συνεπάγεται. Κάθε χρόνο αντιμετωπίζω ένα ακροατήριο 300 φοιτητών οι οποίοι πέτυχαν υψηλά μόρια στις πανελλαδικές αλλά το 50% τους (τουλάχιστον) δεν μπορεί να βάλει 3 σκέψεις στη σειρά, δεν μπορεί να γράψει μια σωστή παράγραφο. Δε γίνεται δουλειά ούτε στην Πληροφορική ούτε πουθενά αλλού όταν λείπουν τα τόσο βασικά, με τα οποία δεν ασχολείται κανένας ποτέ, παρά τις δεκάδες μεταρρυθμίσεις, επιτροπές, μελέτες, νόμους και σωτήρες υπουργούς.

Για να μην ξεχνάμε
|

Ας κάνουμε μία ανάλυση κόστους για να δούμε τι τελικά θα παραλάβουν τα σχολεία.
Α. Ακουστικά 2500*60=150000 ας πούμε 208000.
Β. για laptop έχουμε 5.000.000 /4500=1111 κόστος ανά laptop.
Για να δούμε ορισμένες τιμές της αγοράς:
1. i5 /ram 8GB/512ssd οθόνη 15,6΄΄ κόστος 500-600
2. AMD RYZEN 5 /ram 8GB/512ssd οθόνη 15,6΄΄ κόστος 380-480
3. i7 /ram 8GB/512 ssd οθόνη 15,6΄΄ κόστος από 650 και πάνω
4. AMD RYZEN 7 /ram 8GB/512ssd οθόνη 15,6΄΄ κόστος από 600 και πάνω.

Με κόστος μονάδας από 1100 έως 1200 μπορείς να αγοράσεις laptop με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά i7 /ram 16GB/1TBssd οθόνη 15,6΄΄ .

Να δούμε λοιπόν τι θα παραλάβουν γιατί πριν από 3 χρόνια αυτά που έστειλαν (όχι για PISA) ήταν i3/ ram 4GB/256hdd οθόνη 15,6΄΄, τα οποία για να λειτουργήσουν ήθελαν τουλάχιστον αλλαγή δίσκου. Τα ίδια έγιναν και με τους DESKTOP.

NN
|

-----Επίσης, η Ελλάδα θα συμμετάσχει και στη νέα έρευνα του PISA «Αξιολόγηση στην Ξένη Γλώσσα - αγγλικά (FLA)».-----
Και έτσι, θα διαπιστώσουμε αν δουλεύουν καλά τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών!!!

ΑΣΠΡΗ ΚΙΜΩΛΙΑ
|

@ Γιάννης
Μία είναι η θεά εκεί.
Μείνε!
Πείσματα σου κάνει!
Μείνε! Πάλεψε!
Ό,τι δεν συνέβη ποτέ, είναι ό,τι δε ποθήσαμε αρκετά.
Ολάνθιστος γκρεμός της θεάς το σώμα. Δεν είναι όμως «πέσε πίτα να σε φάω». Είναι κάστρο και το παίρνεις με το σπαθί σου.
Άντεστε!

Γιάννης
|

@ ΑΣΠΡΗ ΚΙΜΩΛΙΑ
Ναι, Λασίθι ήμουν. Πολύ θα ήθελα να μείνω όλο το καλοκαίρι γιατί είναι παραδεισένιος τόπος αλλά τι να μου κάνει το επίδομα - ψίχουλα του ΟΑΕΔ; Δε φτάνουν.

Πιστεύω
|

ότι τα αποτελέσματα της Pisa σε βάθος χρόνου θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση των κυρίων του ΙΕΠ. Αλήθεια αυτοί οι κύριοι αξιολογούνται?

ΑΣΠΡΗ ΚΙΜΩΛΙΑ
|

@ Γ. Κατσ.| 21 Ιουν 2024 10:06
Σε πιστεύω.
Στο Λασίθι ήσουνα;

νικ
|

Εχουμε πρόβλημα στην Γλώσσα αλλά οι 4 ώρες την βδόμαδα δεν φτάνουν. Το αυτονόητο να φύγει η λογοτεχνία ή τα αρχαία κείμενα και να γίνουν Γλώσσα δεν το κάνουν. Αρα τζάμπα γίνεται η PISA

Χουρδάκης Μιχαήλ
|

Λίγη σημασία έχουν όλα αυτά. Σημασία έχει ότι όταν όλοι αυτοί, άριστοι στην πίζα ή όχι, βγουν στην αγορά εργασίας, τους παίρνουν μόνο άν διαπιστωθεί ότι μπορούν να κάνουν αυτό που τους ζητείται (ελάχιστοι είναι αυτοί σε σχέση με τους "πτυχιούχους" και τους "αριστούχους" και τους πατάνε κάτω λόγω μεγάλης προσφοράς.

Γ. Κατσ.
|

Μαύρα μαλλιά, γαλάζια μάτια
ένα στρατό κάνεις κομμάτια
μέση θηλιά για κολασμένους
ένα φιλί κι είμαι χαμένος.
Χείλη φωτιά, χέρια που πνίγουν
πόδια θεριά που με τυλίγουν.
Φωνή γλυκιά που στάζει μέλι
κι ας τραγουδά πως δε με θέλει.
Αφιερωμένο στην καλλίγραμμη ,εξωτική θεότητα συνάδελφό μου και θέλω να της πω ένα τεράστιο ευχαριστώ για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε και την εμπιστοσύνη που μου έδειξε. Ψαρωμένος εγώ , πιο έμπειρη εκείνη, έμαθα και εξελίχθηκα δίπλα της. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο δάσκαλος παράλληλης στήριξης είναι πολλές.Αν όμως ο εκπαιδευτικός της τάξης είναι συνεργάσιμος και δεκτικός τότε η δουλειά εινσι πιο εύκολη και επιτυγχάνεται ο στόχος που είναι η βελτίωση του μαθητή.
Ούτε που το φανταζόμουν όταν ήρθα Σεπτέμβριο στην Κρήτη ότι θα έφευγα τελικά με δάκρυα στα μάτια και έχοντας ζήσει πάρα πολλές υπέροχες στιγμές τις οποίες κρατάω φυλαγμένες και θα μου δίνουν δύναμη από δω και πέρα.
Κι όλου του κόσμου τα νησιά
απου’ναι στον πλανήτη
να τα ενώσεις , δεν μπορούν
να κάνουνε μια Κρήτη!
Ευχαριστώ για όλα.

Για τα δικά μας παιδιά
|

@Ο Νέος
Για πόσα μηδενικά μιλάμε? Αν είναι λιγότερα από 6.... "λεφτά υπάρχουν"....

Κ.Α.
|

Mάλιστα..."΄όποιος έχει πολύ πιπέρι,βάζει και στα λάχανα'

Ναι μπράβο
|

Ναι αλλά αύξηση των ωρών διδασκαλίας σε αυτά τα μαθήματα δεν θα γίνει.
Πως θα γίνουν μαθητοκεντρικές διδασκαλίες χωρίς χρόνο;
Αρα τι συζητάμε;

Μαρία
|

Μας έχετε πρηξει με τη πληροφορικη ελεος πια!! Γι αυτο δεν ξέρουν ουτε τ όνομα τους να γραφουν σωστά! Παντου υπολογιστές κινητά ταμπλετ αλλά ουτε μια ώρα κοινωνιολογία στο λυκειο και μετά λεμε παραβατικη συμπεριφορά βία κλπ κλπ καντε κάτι και γι αυτο το μάθημα που είναι πιο χρήσιμο απ τη πληροφορικη σας κυριε υπουργέ!!!

Λένα
|

Ως εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια, συνεχώς έχω την ίδια απορία. Θεωρώ πως φταίνε τα βιβλία γλώσσας και μαθηματικών, εμείς οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς που έχουν την απαίτηση τα παιδιά τους να είναι " ψεύτικα" άριστα αλλιώς είναι απέναντι σου, οι μισθοί μας, το ίντερνετ που τρώει το ν δημιουργικό χρόνο από τα παιδιά και δε διαβάζουν και δεν αναπτύσσουν την κοινωνικοποίηση τους κάνοντας παρέα με άλλα παιδιά...και έρχονται τώρα τα σχέδια δράσης, τα εργαστήρια δεξιοτήτων , αξιολογήσεις, προγράμματα, επιμορφώσεις.... Όλη αυτή η τρέλα δε βοηθάει στην πρόοδο των παιδιών. Το χειρότερο είναι πως από εδώ και πέρα με όλα αυτά θα δούμε κι άλλη πτώση στο επίπεδο των παιδιών... κρίμα . Οι δικοί μας δάσκαλοι με λιγότερες γνώσεις χωρίς όλα αυτά είχαν από μόνοι τους ένα ποσοστό επιτυχίας παρόμοιο με το σήμερα . Ούτε γονείς να διαβάζουν τα παιδιά από την πρώτη δημοτικού,ούτε φροντιστήρια ...άρα μόνο η δουλειά τους και η δυναμική του κάθε παιδιού. Και σιγά μη δεν τα βλέπουν όλα αυτά. Σιγά μη δεν τα ξέρουν. Φτάσαμε εκεί που σχεδίασαν να φτάσουμε.

Legend
|

Το δημόσιο χρήμα με φειδώ κύριε! Στη θητεία σας έχετε κατασπαταλήσει πολύ δημόσιο χρήμα για έργο υπερτιμημένο! Στην παιδεία το χρήμα χρειάζεται για πολλά πάρα πολλά. Είναι ύβρις να σπαταλώνται για μία εξέταση… αν επενδύσετε στους εκπαιδευτικούς και στην αναβάθμιση βιβλίων και κτηρίων θα δείτε μεγάλη αλλαγή σε όλα!

Θύμιος
|

Ακόμα δεν έχουν καταλάβει στο υπουργείο ότι όλα αυτά βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο. Υπάρχουν ανάγκες για υποδομές πολύ σημαντικότερες από τους διαδραστικούς και τις εξετάσεις.

Ιβαν
|

Που τον βρήκαν ρε φίλε αυτόν. Δε πίστευα ότι θα υπάρχει χειρότερος από τη Κεραμεως, αλλά τώρα την αναπολούμε. Μάλλον νομίζει ότι είναι ακόμη στο ψηφιακής διακυβέρνησης. Καμία σχέση με την εκπαίδευση.

Εύλογη απορία
|

Μπορεί να εξηγήσει ο υπουργός παιδείας ή κάποιος μελετητής γιατί περίπου 40% των 15χρονων μαθητών είναι λειτουργικά αναλφάβητοι στα τρία μαθήματα της αξιολόγησης pisa; Πού οφείλεται η αποτυχία;

Αποστολος
|

Όταν ο μαθητής από την πρώτη δημοτικού έως την πρώτη λυκείου το μάθημα πληροφορικής διδάσκεται μια ώρα την εβδομάδα.. Εντάξει... Ο υπουργός είναι και ο ίδιος πληροφορικός. Ακόμη και από την ενισχυτική το έχει βγάλει έξω.

Ο Νέος
|

Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουμε ποια είναι η αμοιβή του υπεύθυνου έργου για την PISA;

xa
|

Λεφτά υπάρχουν αλλά όχι για αυξήσεις στους πενιχρούς μισθούς των εκπαιδευτικών.

Βιοπληροφορική
|

Το αντικείμενο "Μαθαίνοντας στον Ψηφιακό Κόσμο" είναι βασικά Πληροφορική. Πως θα εξεταστούν εκεί οι μαθητές μας, με μία ώρα τη βδομάδα Πληροφορική σε Δημοτικό και Γυμνάσιο; Ακόμα και η εξέταση των Μαθηματικών και της Φυσικής των εξετάσεων PISA βασίζεται στην Υπολογιστική Σκέψη. Αυτός είναι ο βασικός λόγος της αποτυχίας σε αυτές τις εξετάσεις. Μήπως οι καιροί επιβάλλουν την ενίσχυση του μαθήματος της Πληροφορικής στην εκπαίδευση, στα πρότυπα των Η.Π.Α και του Ηνωμένου Βασιλείου;

Ψηφιακός κόσμος
|

Θα εξεταστούν στην Οικονομία (γιατί σε αυτό το πεδίο εντάσσεται η Πληροφορική) ή στη χημεία;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ