Στην Κρήτη και τα Γιάννενα ιδρύονται οι Σχολές Κληρικών

21/06/2024

Άκουσε το άρθρο

Με δύο αποφάσεις των συναρμόδιων υπουργών ιδρύονται Σχολές  Μαθητείας Υποψήφιων Κληρικών και συγκεκριμένα:

  • Σχολή  Μαθητείας Υποψήφιων Κληρικών Κρήτης (Σ.Μ.Υ.Κ. Κρήτης)
  • Σχολή  Μαθητείας Υποψήφιων Κληρικών Βελλάς (Σ.Μ.Υ.Κ. Βελλάς).

Πατήστε εδώ για να δείτε τις αποφάσεις

Σχόλια (3)

Άνθρωπος της εκπαίδευσης
|

Έλεος πια με την Κρήτη. Όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα επιβάλλεται να υπάρχουν και στην Κρήτη! Ειδικά μια τέτοια σχολή θα έπρεπε να υπάρχει στην Θράκη και όχι στην Κρήτη για λόγους που αντιλαμβάνεται και ο πιο αφελής.
Στο υπουργείο παιδείας πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται λίγο περισσότερο και να μην έχουν στο μυαλουδάκι τους μόνο την ενίσχυση γεωγραφικών περιοχών που δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα.

Στράτος
|

Ας ξεκινήσουν με το καλό τη λειτουργία τους. Για πόσο όμως; Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι; Ήδη οι Θεολογικές Σχολές παρα την κατώτερη δυνατή ΕΒΕ, έχουν δραματική μείωση εισακτέων.

Αρθούρος
|

Παρατηρούμε δυστυχώς ότι ούτε στη χωροθέτηση σχολών δεν μπορούν να πάρουν μία σωστή και δίκαιη απόφαση εκεί στο υπουργείο Παιδείας. Όπως όλοι γνωρίζουν, μεταξύ των πολλών πανεπιστημίων και σχολών που λειτουργούν στην Περιφέρεια Κρήτης συγκαταλέγεται και η Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Ηρακλείου. Αυτή έχει δύο προγράμματα, το ένα από τα οποία εκπαιδεύει πάλι ιερείς και μοναχούς, γιά το ίδιο δηλαδή αντικείμενο με τη ΣΜΥΚ.
Από εκεί που έλεγαν ότι η ΕΘΑΕΕ λειτουργεί μ' αυτόν ακριβώς το σκοπό, δηλαδή να κλείνει σχολές εφόσον δεν ανταποκρίνονται στη ζήτηση των υποψήφιων, σήμερα αρχίζουν να το παραβιάζουν. Διότι από τη μία η Κρήτη είναι πολύ μικρή γεωγραφικά γιά να χωρέσει δύο τμήματα με το ακριβώς αντικείμενο, εφόσον έχει ήδη μικρή ζήτηση γιά το ένα κι από την άλλη υπάρχει ήδη κίνηση γιά περιορισμό διπλών ομοειδών τμημάτων στην ίδια γεωγραφική περιοχή. Κι εννοώ α)τα τμήματα ΗΜΜΥ Πανεπιστημίου Κρήτης και ΕΛΜΕΠΑ και β) Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού του ΕΛΜΕΠΑ και Τουριστικής Εκπαίδευσης της ΑΣΤΕ Αγίου Νικολάου.
Εκτός και αν πραγματικά οδηγείται στο κλείσιμο η Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Ηρακλείου λόγω έλλειψης φοιτητών. Αν ισχύει αυτό, τότε πρέπει το ΕΛΜΕΠΑ ή το Πανεπιστήμιο Κρήτης ν' αντιδράσει και να απορροφήσει την Ακαδημία με τα δύο τμήματά της. Κάτι που δεν έκανε αντίστοιχα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όταν έκλεινε η εκεί Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς.
Όπως και να έχει όμως το πράγμα, στο χώρο της μεταλυκειακής ή και ανώτατης εκκλησιαστικής εκπαίδευσης εξακολουθεί να υφίσταται ένα μεγάλο κενό στο χώρο της Βόρειας Ελλάδας μετά το κλείσιμο εκεί της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας. Αυτή, είχε μεγάλη ζήτηση ακόμα και την τελευταία χρονιά της λειτουργίας της καθώς προσέλκυε ιερωμένους από τις γειτονικές χώρες που ενδιαφέρονται γιά ανώτερη εκπαίδευση. Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να αντιληφθεί τη σημασία μίας τέτοιας σχολής στη Θεσσαλονίκη και να επαναλειτουργήσει τη σχολή.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ