Αντιστοιχία με τμήματα Πολυτεχνικής Σχολής έλαβαν δύο τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος

Mετά την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, οι απόφοιτοι του Τμήματος θα έχουν τη δυνατότητα εγγραφής στο ΤΕΕ με τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα

25/06/2024

Ενημερώθηκε: 26/06/2024, 07:01

Άκουσε το άρθρο

Αντιστοιχία με τμήματα Πολυτεχνικής Σχολής  έλαβαν  δύο  τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, με ομόφωνη απόφαση της αρμόδιας   Επιτροπής του Άρθρου 66, στη σημερινή συνεδρίαση .

Πρόκειται για τα τμήματα:

  • Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών. με έδρα στις Σέρρες,κΙ
  • Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη,

Αυτό σημαίνει ότι οι φοιτητές του Τμήματος έχουν ως εκ τούτου τη δυνατότητα να εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος και αποκτούν τα ίδια ακριβώς επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους Πολυτεχνικών Σχολών.

Σχόλια (32)

βασιλης
|

μηπως γνωριζει καποιος εαν υπαρχει καποια εξελιξη σε οτι αφορα το τμημα μηχανολογων μηχανικων του ΔΙΠΑΕ? το αντιστοιχο του πανεπιστημίου πελλοπονησου και το δυτικης αττικης εχουν αναγνωριστει προσφατα απο οτι εχω διαβασει.

@ @ @Ισα και όμοια
|

Άρα στα λόγια μου έρχεστε. Ένας φοιτητής της 5ετους σχολής μηχανικών του ΠΑΔΑ, με δίπλωμα επιπέδου 7( integrated master), και με το τμήμα αναγνωρισμένο από την αρμοδια επιτροπή ως αντιστοιχο πολυτεχνικής σχολής, γιατί να μην έχει το δικαίωμα να δώσει εξετάσεις για το ΤΕΕ;

Όσο αφορά το MIT και το Cal Poly, νομίζω χάσατε το νόημα του παραδείγματος, καθώς τα ανέφερε για να δείξω ότι πουθενά στον κόσμο, η ζήτηση ή το κύρος ενός πανεπιστημίου δεν δίνει περισσότερο η λιγότερο επαγγελματικα δικαιώματα σε σχέση με ένα άλλο πανεπιστήμιο αντίστοιχου αντικειμένου.
Στο δια ταύτα, οι φοιτητές του ΠΑΔΑ ( και του ελμεπα ΔΙΠΑΕ κλπ) που έχουν παρακολουθήσει το 5ετες πρόγραμμα που εχει αξιολογηθεί ως Integrated Master, πρέπει να διαβάσω χουν το δικαίωμα να δώσουν εξετάσεις για το ΤΕΕ.

@ @Ισα κ όμοια
|

Συμμετοχή στις εξετάσεις του ΤΕΕ έχουν δικαίωμα όσοι έχουν ολοκληρώσει 5ετεις σπουδές σε πολυτεχνείο και πλέον αναγνωρισμενο ως integrated master (επίπεδο 7) το προπτυχιακό πρόγραμμα. Το αυτό δεν γίνεται για όποιον έχει τελειώσει σε σχολή μηχανικών ή ΤΕΙ. Επιπλέον, οι πτυχιούχοι του Cal poly και ΜΙΤ πρέπει να καταθέσουν το πτυχίο τους στο ΔΟΑΤΑΠ προς αναγνώριση (με παρακολούθηση επιπλέον μαθημάτων, γιατί ναι μεν έχουν ολοκληρώσει πανεπιστήμιο/πολυτεχνείο αλλοδαπής, ο προπτυχιακος οδηγός σπουδών τους δεν καλύπτει πλήρως και εμβαθύνει ως προς το γνωστικό αντικείμενο, όσο στα Ελληνικά δεδομένα).

@Ίσα και όμοια
|

Δηλαδή στις Η.Π.Α, οι μηχανικοί που βγαίνουν από το Cal. Poly. Δεν πρέπει να έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους του MIT, επειδή το δεύτερο έχει μεγαλύτερη ζήτηση ; Ή ακόμα καλύτερα, σε 3-4 χρόνια το πολύ, που οι βάσεις στο για τους μηχανολόγους θα είναι στο 17, στο ΔΙΠΑΕ στο στο 16 και στο πανεπιστήμιο Πατρών θα πέσουν στο 13( γιατί κάποιος που θα γράψει 16 , προφανώς και θα επιλέξει να σπουδάσει στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη αν έχει καταγωγή ή σπίτι εκεί, όπως έχει ο μίσος πληθυσμός της χώρας) θα πρέπει να έχουν περισσότερα επαγγελματικά δικαιώματα; Τα επαγγελματικά δικαιώματα δεν τα δίνει ούτε το πανεπιστήμιο, ούτε ο βαθμός εισαγωγής, ούτε καν ο βαθμός αποφοίτησης. Τα επαγγελματικά δικαιώματα τα δίνει το ΤΕΕ, στο οποίο μπαίνεις μετά από εξετάσεις. Όταν ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός έχει διδαχθεί ΣΗΕ, αυτός που καθορίζει αν τα έχει διδαχθεί σε ανεκτό επίπεδο είναι το ΤΕΕ στο οποίο μπαίνεις δίνοντας εξετάσεις πάνω στο αντικείμενο σου. Το αν το ΤΕΕ διενεργεί σοβαρές εξετάσεις, ή αν είναι σωστό ένας απόφοιτος με μηδενική επαγγελματική εμπειρία και χωρίς μεταπτυχιακό να έχει τα ίδια δικαιώματα με έναν που έχει 2 μεταπτυχιακά και 20 χρόνια εμπειρία στο αντικείμενο ( όπως γίνεται εδώ και χρόνια στην Ελλάδα) είναι άλλη συζήτηση. Το μόνο που ζητάνε οι φοιτητές των ΠΑΔΑ, ελμεπα, ΔΙΠΑΕ κλπ, είναι το δικαίωμα στην εξέταση για εισαγωγή στο ΤΕΕ. Και είναι δικαίωμα τους αυτό.

Βιοπληροφορική
|

@Polar_Fish: μ' ένα εξαμηνιαίο μάθημα καλύπτεις τη διαφορά και στα Μαθηματικά και στη Φυσική και στη Χημεία. Τι, όχι;

Polar_Fish
|

Παραδοσιακά η πληροφορική ειναι αντικείμενο των πανεπιστημιακών σπουδών και έχει πολλές μορφές. Η πληροφορική στη Γ Λυκείου είναι ενδιαφέρουσα αλλά με ενα εξαμηνιαίο μάθημα αν σε ενδιαφέρει καλυπτεις τη διαφορά. Με τα σχόλια που διαβάζω μου φαίνεται ότι πολλοι πιστευουν οτι η ζωη του καθενός πρέπει να καθορίζεται από τους βαθμους που έγραψε στις πανελλήνιες και το τι έμαθε στη Γ Λυκείου. Και οι υποψηφιοι νομιζουν οτι εχουν ετοιμη δουλειά να τους περιμένει, την ημέρα ανακοινωσης των αποτελεσμάτων.

@E
|

Kατ' αρχήν το τμήμα της Λαμίας δεν είναι η μετεξέλιξη του ΤΕΙ σε ΑΕΙ λάθος πληροφόρηση έχεις. Το ΤΕΙ άνηκε στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας ενώ το ΑΕΙ ανήκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Μετά μαθητής να έκατσε να διάβασε από τον Φεβρουάριο και να έγραψε 20, 4 μήνες μετά λίγο υπερβολή. Απλά τα παιδιά της θετικής συμφωνούμε ότι είναι πολύ ποιο επιμελής μαθητές και έχουν καλύτερες δυνατότητες.

|

Από προσωπική εμπειρία όσοι ήταν στο 4ο πεδίο και έχουν περάσει σε σχολές ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ περνάνε τα σχετικά μαθήματα πολυ πιο εύκολα από όσους ήταν στο 2ο πεδίο ή ΕΠΑΛ. Ναι έχει σημασία αν μαθαίνεις χημεία ή πληροφορική. Όσο για την δυσκολία τμημάτων, πως γνωρίζεται για όλα αυτά τα τμήματα; Ήσασταν μέσα σε όλα; Και αν ναι έχετε σύγχρονη εικόνα για όλα;

Βιοπληροφορική
|

@E: Έχεις μείνει σε άλλες εποχές, φαίνεται. Η Πληροφορική πλέον διδάσκεται πιο πολύ από τη Χημεία σε Δημοτικό και Γυμνάσιο. Στο Λύκειο ως γενικής παιδείας μάθημα διδάσκεται τις ίδιες ώρες στην Α' Λυκείου. Η μόνη διαφορά είναι στην κατεύθυνση στην Β' Λυκείου, επειδή δεν υπάρχει προς το παρόν κατεύθυνση Οικονομίας και Πληροφορικής (όχι για πολύ ακόμα, κατά την ταπεινή μου εκτίμησή). Ε, και λοιπόν; Τα πανελλαδικά μαθήματα πλέον στην Γ' Λυκείου είναι όλα 6ωρα. Ένα 6ωρο μάθημα είναι αρκετό για να προετοιμαστείς σε οποιοδήποτε αντικείμενο στο διάστημα ενός πλήρους σχολικού έτους.Τώρα, επειδή γνωρίζω και εγώ μαθητές, ένας από αυτούς έγραψε 20 στα Μαθηματικά στις Πανελλαδικές και πέρασε στους ΗΜΜΥ, αλλά μετά έδωσε μια περιουσία στα φροντιστήρια γιατί τα βρήκε μπαστούνια στην Πληροφορική. Το επίπεδο σπουδών στα τμήματα Πληροφορικής όπου οι φοιτητές δεν έχουν προετοιμαστεί στην Πληροφορική είναι χαμηλό, και διατηρείται κάπως μόνο με κάργα φροντιστήριο. Δυστυχώς, τα τμήματα με το να δέχονται αυτήν την κατάσταση και να μην κάνουν κάτι για να την αλλάξουν, επιλέγουν τον δρόμο της αυτοκατάργησης.

Ε
|

@ Βιοπληροφορική
Δεν έχουν την ίδια δυσκολία τα τμήματα πληροφορικής ΌΠΑ, ΕΚΠΑ με αυτά της Λαμίας και Τρίπολης που ήταν ΤΕΙ.
Επίσης αυτή η καραμέλα με τη Χημεία και τη Πληροφορική!!!
Η Πληροφορική διδάσκεται μόνο στη Γ Λυκείου, δεν είναι μάθημα βασικής επιστήμης. Μαθητής από 2 ο πεδίο που αποφάσισε να αλλάξει σε 4ο στη Γ Λυκείου και διάβασε από τον Φεβρουάριο έγραψε 20 στην πληροφορική. Επίσης πληροφορική ως κατεύθυνση βρίσκουν τα τμήματα ηλεκτρολόγων και μηχανικών υπολογιστών του 2ου πεδίου μέσα στις σχολές. Μη τρελαθούμε κιόλας...

Βιοπληροφορική
|

@Ισα και όμοια: Η βάση εισαγωγής δεν έχει κανένα νόημα, ειδικά για τα τμήματα Πληροφορικής και για όσους περνάνε με εξέταση στην Χημεία και όχι στην Πληροφορική!

Ισα και όμοια
|

Αναφέρομαι στα τμήματα του ΕΜΠ, του Αριστοτέλειου, και του πανεπιστημίου Πατρών, στα περιζήτητα δηλαδή.Τώρα αν εσείς αναφέρετε το πανεπιστήμιο Αιγαίου, οκ, και το μαθηματικό Σάμου έχει τη μισή βάση από το αντίστοιχο της Αθήνας.Επιβεβαιώνομαι ότι κακώς
ιδρύθηκαν παντού πανεπιστήμια και καταργήθηκαν τα ΤΕΙ

@Ισάκ όμοια και ασχολούμενος με την εκπαίδευση
|

Επομένως στο κατωτέρω σχόλιο του Αναστάσιου ποια είναι η θέση σου;
(Στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών του ΔΙΠΑΕ, η βάση εισαγωγής το 2023 ήταν 12470 ενώ για το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου ήταν 9985).

SOS Χ 3
|

Υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να γίνεται τέτοιο μπαχαλο με τις σχολές?

Περί βάσεων ...
|

@Ίσακ όμοια @Dimitri

Πουθενά στον κόσμο η βάση εισαγωγής δεν καθορίζει αν κάποιος είναι Πανεπιστήμιο ή όχι. Μόνο στα σκουριασμενα μυαλά στην Ελλάδα.

Υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για να χαρακτηρίσεις κάποιο Ιδρυμα ως Πανεπιστήμιο.... Κάποια στιγμή να το ψάξουμε και να μη γράφουμε ότι μας κατέβει....

Βιοπληροφορική
|

@Πληροφορικός: μπορείς να μας εξηγήσεις λίγο τι είναι ακριβώς η "κατηγορία μελετών 28", ποια πτυχία ακριβώς αφορά, και τι λείπει για να ενεργοποιηθεί;;

SOS
|

Τι γίνεται με τους μηχανικούς περιβάλλοντος πενταετούς φοίτησης τπυ ΔΙΠΑΕ ;

Πληροφορικός
|

δεν αλλάζει κάτι για τα τμήματα πληροφορικής, είναι τα πιο αδικημένα, είτε πρόκειται για 4ετή, 5ετή, πρώην ΤΕΙ, ΑΤΕΙ, Πολυτεχνικών Σχολών. Δεν υπάρχουν δικαιώματα υπογραφής και η κατηγορία μελετών 28 (πληροφορικής και δικτύων) ουδέποτε ενεργοποιήθηκε. Υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός απο μη πτυχιούχους που λόγω έλλειψης εργασίας μπαίνουν σε μισθωτή εργασία με χαμηλότερο μισθο από οτι ένας απόφοιτος και αυτό ειναι αποτρεπτικό για πολλούς πληροφορικούς προκειμένου να γίνουν μάχιμοι (κώδικα, βάσεις, νοημοσύνες)

@Polar_Fish
|

Σωστά τα λέτε, αλλά, έχετε γραφτεί στο ΤΕΕ

@Δημήτρης
|

Εσύ να χαλαρώσεις μεγάλε.Εγώ καταρχάς δεν ασχολούμαι επαγγελματικά με τον τομέα, ασχολούμαι όμως με την εκπαίδευση κι έτσι έχω εικόνα του αγώνα των υποψηφίων.Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να υπάρχει διαβάθμιση των τμημάτων.Εκτός κι αν εσύ, επειδή μάλλον θα έβλεπες με το κιάλι το πολυτεχνείο, τώρα ευνοείσαι

Dimitri
|

@Ίσακ όμοια
Αυτή ειναι η μεγαλη αδικία! Περιμενω να δω την αντιστοιχία τμηματων για τις μετεγγραφες.
Εαν μπορεις να μετεγγραφεις σε σχολή Μηχανικών όπως ΕΜΠ (ενταξει εδω θα υπαρξει κοφτης με τα 2750 μορια, παλι καλα....), ΑΠΘ, Πατρα κλπ, τοτε πραγματι θα υπαρξει μεγαλη αδικία.
Το προβλημα και το "πονηρο" σημείο ειναι οτι το ΤΕΕ και το ΕΜΠ συμφωνησαν .....
Μήπως κατι "παιζεται" εδω;

Αναστάσιος
|

@Ισάκ όμοια: στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών του ΔΙΠΑΕ, η βάση εισαγωγής το 2023 ήταν 12470 ενώ για το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου ήταν 9985. Παρεμπιπτόντως, τα μόρια του πρώτου εισαχθέντα στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών ήταν 17270.

Γενικά, οι διαφορές στις βάσεις εισαγωγής είναι μεγάλες και εξαρτώνται κυρίως από την εγγύτητα στον τόπο κατοικίας των υποψηφίων φοιτητών κι όχι τόσο από τα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά των τμημάτων. Έτσι παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αξιολογότατα Τμήματα στην Ελληνική επαρχία, δεν αποτελούν την 1η επιλογή των υποψηφίων με αποτέλεσμα οι βάσεις εισαγωγής να είναι χαμηλές.

Στην περίπτωση του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών του ΔΙΠΑΕ, το οποίο πλέον αποτελεί Πολυτεχνικό Τμήμα, αναμένεται σημαντική αύξηση στη βάση εισαγωγής.

Polar_Fish
|

Δεν χρειάζεται να εχεις γράψει 18000 μορια για να στησεις ενα φωτοβολταϊκό ως μηχανολόγος ή ηλεκτρολόγος μηχανικός. Ειναι δουλειά του ΤΕΕ να κάνει σοβαρες εξετάσεις για την πιστοποίηση των αποφοίτων και οποιος δεν ειναι καταλληλος να κόβεται. Δεν εγγράφεται κανείς αυτόμαστα στο ΤΕΕ.

Π @ Mαρία
|

Αν η απόφαση δεν βγει σε ΚΥΑ και ΦΕΚ δεν υπάρχουν επαγγελματικά δικαιώματα ούτε πολυτεχνική σχολή.
Δεν έχει σχέση ο αριθμός των σχολών με ίδρυση πολυτεχνικής σχολής.

@Μαρια
|

Δεν ισχυει αυτο που λες. Δεν υπαρχει καμμια σχολη απο τον " σκληρο πυρηνα " των πολυτεχνικων σχολων, δηλαδη πολιτικοι, ηλεκτρολογοι, μηχανολογοι, αρχιτεκτωνες, τοπογραφοι, χημικοι και ναυπηγοι.

ΚΥΑ
|

Γιατι δεν έχει υπογραφθεί ακόμα ούτε μια ΚΥΑ!
Το Ναυπηγών ΠΑΔΑ είχαν πει πως έχει υπογράψει ο υπουργός! Τι συμβαίνει???

Δημήτρης
|

Ισακ Όμοια :Μη φοβάσαι δε θα σου κλέψουμε τη θέση χαλαρωσε

Μαρία
|

τα τμήματα:
Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών (Σέρρες),
Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων (Θεσσαλονίκη),
Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (Θεσσαλονίκη),
έχουν λάβει αντιστοιχία με τμήματα πολυτεχνικής σχολής. Επειδή ακριβώς είναι 3 τα τμήματα η σχολή μηχανικών του ΔΙΠΑΕ καθίσταται Πολυτεχνική Σχολή αυτομάτως.

Ίσακ όμοια
|

Δηλαδή το πτυχίο κάποιου που μπήκε στο πολυτεχνείο με 19 θα έχει την ίδια αξία με το πτυχίο κάποιου από ένα πρώην τει όπου μπήκε με 10; Σοβαρά τώρα; Είναι αυτό δίκαιο; Κακώς καταργήθηκαν τα τει.
Και μετά σας φταίνε τα μη κρατικά πανεπιστήμια

@ΧΡΗΣΤΟΣ
|

Ο ορος Πολυτεχνικη σχολη αφορα σχολη και οχι τμημα. Για να εχει ενα πανεπιστημιο πολυτεχνικη σχολη ( εφοσον δεν ειναι σμιγως πολυτεχνειο ) , θα πρεπει να εχει τουλαχιστον 3 τμηματα μηχανικων επιπεδου πολυτεχνειου.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ