Μια πρώτη εκτίμηση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ

Πιθανότατα να υπάρξει ελαφριά άνοδος στις Σχολές Υγείας, ιδίως στις Ιατρικές Σχολές- Μικρή κάμψη στις Νομικές-Πτώση στις υψηλόβαθμες Πολυτεχνικές

28/06/2024

Ενημερώθηκε: 28/06/2024, 17:20

Άκουσε το άρθρο

Σήμερα ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των μαθητών/τριών και τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών από το ΥΠΑΙΘ. 

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ορισμένα χαρακτηριστικά των επιδόσεων και, ίσως, μια τάση για τις βάσεις.

 Ωστόσο, κάθε πρόβλεψη είναι πολύ επισφαλής, διότι:

α) Υπάρχουν πλέον οι συντελεστές βαρύτητας ανά σχολή και τμήμα, οι οποίοι διαμορφώνουν ένα πολύπλοκο τοπίο.

β) Δεν αποτυπώνεται η κλιμάκωση των μορίων

Από την άλλη είναι κατανοητή η αγωνία των υποψηφίων. Είναι μια αγωνία σεβαστή, αλλά απαιτεί νηφαλιότητα και μέτρο. Στο μεταξύ μαθητές και μαθήτριες πρέπει να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους σαν να είχαν πάρει 20000 μόρια, αγνοώντας προβλέψεις, οι οποίες μπορεί και να αποδειχτούν αβάσιμες. Στη συνέχεια να κάνουν διακοπές. 

Τα σημερινά στατιστικά του ΥΠΑΙΘ -με δεδομένες τις προηγούμενες επιφυλάξεις- αποκαλύπτουν τάσεις σχετικά με τις υψηλές κλίμακες της βαθμολογίας (από 17 έως 20). Αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί υποτίμηση των πιο μέτριων βαθμών: είναι πιο πολλές οι ευκαιρίες και οι σχολές που αφορούν τη μεσαία κλίμακα, αλλά και περίπλοκες οι προβλέψεις γι’ αυτές.

Η περιοχή 17-20 ως ενδεικτική και πιο «εύκολη»

Στο 1ο Ε.Π. (Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών)  οι επιδόσεις –σε σύγκριση με το 2023- είναι ελαφρώς χειρότερες στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, χειρότερες στα Αρχαία Ελληνικά και στην Ιστορία και καλύτερες στα Λατινικά. 

Οι υποψήφιοι/ες είναι περίπου 1200 περισσότεροι/ες από το 2023 σε απόλυτο πλήθος. 

Με δεδομένο ότι σε αρκετές σχολές τα μαθήματα έχουν ίσο συντελεστή (π.χ. στις Νομικές Σχολές από 25% με εξαίρεση τη Νομική Θεσσαλονίκης) θεωρούμε ότι οι βάσεις ίσως εμφανίσουν μικρή κάμψη.

Στο 2ο Ε.Π. (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών), στην κλίμακα 17-20,  οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι χειρότερες στα Μαθηματικά και στη Φυσική, ελαφρώς χειρότερες στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία από τις αντίστοιχες του 2023.

Καλύτερες είναι οι επιδόσεις στη Χημεία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στα περισσότερα υψηλόβαθμα τμήματα των πολυτεχνικών σχολών οι βάσεις θα πέσουν με δεδομένο ότι τα Μαθηματικά και η Φυσική έχουν υψηλότερους συντελεστές.

Στο 3ο Ε.Π. (Επιστήμες Υγείας και Ζωής) οι επιδόσεις των υποψηφίων στην κλίμακα 18-20 είναι καλύτερες στη Βιολογία, και στη Χημεία. Είναι χειρότερες στη Φυσική και ελάχιστα χειρότερες στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία από το 2023. Πιθανότατα να υπάρξει ελαφριά άνοδος στις Σχολές Υγείας· ιδίως στις  Ιατρικές Σχολές.

Στο 4ο Ε.Π. (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής) οι επιδόσεις των μαθητών/τριών, στην κλίμακα 17-20, είναι ελαφρά χειρότερες στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, χειρότερες στα Μαθηματικά, καλύτερες στην Πληροφορική και στην Οικονομία. Και εδώ φαίνεται ότι θα υπάρξει σταθερότητα ή και μικρή άνοδος σε σχέση με το 2023.

Επαναλαμβάνουμε ότι περιοριζόμαστε, καταρχάς, στην περιοχή του 17-20 όχι από διάθεση ελιτισμού, αλλά επειδή είναι ευκολότερη η πρόβλεψη. Στις άλλες περιοχές υπάρχουν εξαιρετικές σχολές και εξαιρετικά αξιόλογοι/ες υποψήφιοι/ες. Επειδή όμως υπεισέρχονται πάρα πολλά κριτήρια είναι ιδιαιτέρως περίπλοκη η πρόβλεψη. Η διακύμανση στην περιοχή του «άριστα» δίνει μια «πρώτη γεύση» και ίσως τις τάσεις που θα επικρατήσουν.

Επαναλαμβάνουμε, μια και επίκειται η κατάθεση των μηχανογραφικών, ότι όλες και όλοι πρέπει να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους με βάση τις επιθυμίες τους και αγνοώντας κάθε πρόβλεψη (σαν να είχαν 20000 μόρια, όπως είπαμε στην αρχή). 
Καλή επιτυχία σε όλες και όλους!4

Για τα εκπαιδευτήρια «ΠΟΛΥΤΡΟΠΗ ΑΡΜΟΝΙΑ»

Τάκης Απολλωνάτος, ΠΕ 03, μαθηματικός
Χριστίνα Γιαννοπούλου, ΠΕ 02, φιλόλογος
Μαρία Καλογνώμου, ΠΕ 04.04, βιολόγος
Δήμητρα Καραβά, ΠΕ 02, φιλόλογος
Ελένη Λαγού, ΠΕ 04.02, χημικός
Ρούλα Μουντάνου, ΠΕ 02, φιλόλογος
Χρήστος Παπακωνσταντινόπουλος, ΠΕ 04.01, φυσικός

Σχόλια (19)

Χρυσα
|

Έχετε κάποια εκτίμηση για τις βάσεις Τεφαα Αθήνας; Πέρσι ήταν 16999..

Ελενη
|

Με 14740 μπαίνω αστυφυλακων

Αποστολος
|

Με 14.160 υπάρχει ελπίδα για αστυφυλακων?

Χρηστος
|

Καμία πρόβλεψη για αστυφυλακων?

Γιώργος
|

Έχω 46 μόρια κάτω από τα Τεφαα Τρικάλων. Έχετε κάποια εκτίμηση για τις βάσεις του τεφαα Τρικάλων;
Ευχαριστώ

ΘΕΟΔΩΡΑ
|

Έχετε κάποιες προβλέψεις για το που θα κυμανθούν η σχολή αστυφυλάκων?Σας ευχαριστώ πολύ!

Γιάννης
|

Με 17650 έχω ελπίδες για Κτηνιατρική ΑΠΘ;

Σωτήρης
|

Καλησπέρα σας
έχετε εκτίμηση για άνοδο ή πρώση στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης ΟΠΑ και στο Πληροφορικής ΟΠΑ?

Ευχαριστώ

ΜΑΡΙΑ ΑΛ
|

ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΘ,17675.ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ.

Βασιλης
|

Με 18150 περνάω Ιατρικη Αλεξανδρούπολης?

ΓΙΩΡΓΟΣ
|

Με.16.765 περνάω στην Πάτρα ηλεκτρολογων πολυτεχνειο?

Μαρια
|

Με 14500 περναω αστυνομία?

Polar_Fish
|

To αν εχεις ελπιδες ή οχι, δεν εχει σημασία. Δηλώνεις και περιμένεις.

ΑΛΕΞ.ΕΛΕΝΗ
|

ΜΕ 17900 ΜΟΡΙΑ ΠΕΡΝΑΩ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Theodosios
|

Για τα τεφαα κομοτηνης με 885 μορια παραπάνω από τις περσινές βάσεις έχω ελπίδες?

Αντώνης
|

Πιστεύετε ότι με 17.229 μόρια έχω ελπίδες για ΕΜΠ Πολιτικός Μηχανικός ;
Ευχαριστώ!

3ο πεδίο για Φαρμακευτική
|

Με 17820 πιστεύετε ότι έχω ελπίδες για Φαρμακευτική Πάτρας;

Polar_Fish
|

Αν ησουν απο ΓΕΛ θα ελεγα οτι ειναι σιγουρη η εισαγωγη. Αν εισαι απο ΕΠΑΛ εξαρτάται απο τις διαθεσιμες θέσεις και τον αντιστοιχο ανταγωνισμου. Αν σε ενδιαφερει η Ιατρικη απλά τη δηλώνεις πρώτη.

ΕΠΑΛ υγείας
|

Συγκέντρωσα 19.520 μόρια, πιστεύετε θα μπω Ιατρική Αθήνας? Θα ήθελα μια πρόβλεψη. Είμαι από ΕΠΑΛ, Τομέας Υγείας-Προνοιας-Ευεξίας και ήδη διαθέτω πτυχίο Βοηθός Ιατρικών-Βιολογικών Εργαστηρίων.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ