Διατάξεις για τις Τουριστικές Σχολές

Δυνατότητα κατάταξης αποφοίτων Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Τουριστικών Σπουδών

29/06/2024

Ενημερώθηκε: 29/06/2024, 23:38

Άκουσε το άρθρο

Θέματα αναφορικά με την ενίσχυση της Τουριστικής εκπαίδευσης, ρυθμίζονται  με Σχέδιο  Νόμου το οποίο κατατέθηκε, προς ψήφιση, στη Βουλή.

  • Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το Σχέδιο Νόμου (Άρθρα από 25 έως 32)

Ειδικότερα , σύμφωνα με τις διατάξεις:

Α. Όσοι εισήχθησαν στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης πριν από το ακαδημαϊκό έτος 2006-2007, καθώς και όσοι εισήχθησαν στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης μετά από το ακαδημαϊκό έτος 2006 - 2007 και αποφοιτούν από αυτές, δύνανται να κατατάσσονται, κατόπιν αίτησής τους, στο πέμπτο (5ο) και στο έβδομο (7ο) εξάμηνο αντίστοιχα των Τμημάτων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με κύριο αντικείμενο τις τουριστικές σπουδές, σε ποσοστό που ανέρχεται στο έξι τις εκατό (6%) επί του αριθμού των εισακτέων του Τμήματος Υποδοχής. 

Με απόφαση της συνέλευσης του Τμήματος Υποδοχής καθορίζονται τα μαθήματα που οφείλουν να παρακολουθήσουν, καθώς και τα κριτήρια επιλογής των αιτούντων.

Η αίτηση και τα δικαιολογητικά των πτυχιούχων που επιθυμούν να καταταγούν υποβάλλονται στο Τμήμα υποδοχής από τη 15η έως την 31η Οκτωβρίου κάθε ακαδημαϊκού έτους. Οι αποφάσεις κατάταξης εκδίδονται μέχρι τη 15η Νοεμβρίου κάθε ακαδημαϊκού έτους.

Με κοινή απόφαση των υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Τουρισμού μπορεί να καθορίζονται τα δικαιολογητικά και η διαδικασία υποβολής της αίτησης κατάταξης, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα υποδοχής, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο ζήτημα για την εφαρμογή του παρόντος.

Β. Οι  σπουδαστές Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.), δικαιούνται:

  • πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψηστο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) με κάλυψη των σχετικών δαπανών από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και οι φοιτητές προγραμμάτων σπουδών των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.), που δεν έχουν άλλη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. 
  • Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (Ε.Κ.Α.Α.)και οι προαναφερόμενοι φοιτητές. Η απόδοση των δαπανών που προκύπτουν από το εν λόγω ευεργέτημα πραγματοποιούνται από τις υπηρεσίες των Α.Σ.Τ.Ε..

Γ. Δύναται, το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού να αναλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών προμήθειας συγγραμμάτων με προγραμματική συμφωνία που συνάπτει με το υπουργείο Τουρισμού, μέσω της υπηρεσίας διαχείρισης διδακτικών συγγραμμάτων «Εύδοξος». (άρθρο 26)

Δ. Απαλλάσσονται, πλήρως η μερικώς, από την καταβολή κομίστρου στα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι σπουδαστές που υπάγονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Τουρισμού. Η απώλεια των εσόδων των φορέων συγκοινωνιακού έργου, από την εν λόγω απαλλαγή, καλύπτεται με τη χορήγηση αποζημίωσης, από τον κρατικό προϋπολογισμό (παρ. 2 του άρθρου 86 του ν. 4530/2018). (άρθρο 27)

Ε. Εισάγονται ρυθμίσεις αναφορικά με τη στελέχωση και λειτουργία των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) Τουρισμού. 

Μεταξύ άλλων, ρυθμίζεται ο τρόπος επιλογής 

i) εκπαιδευτικών για τις Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού και

ii) Διευθυντή/Υποδιευθυντή σε Σ.Α.Ε.Κ. Τουρισμού. (άρθρα 28-30)

Ζ. α. Τροποποιούνται οι αρμοδιότητες των οργάνων διοίκησης των Α.Σ.Τ.Ε. Τουρισμού.

β. Ρυθμίζεται ο τρόπος πλήρωσης των θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού στις Α.Σ.Τ.Ε.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

  • τίθεται ως προϋπόθεση η πρόβλεψη των σχετικών θέσεων στον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων.
  • απαλείφεται η εξουσιοδοτική διάταξη περί καθορισμού αμοιβής στα μέλη, στον γραμματέα και τον βοηθό γραμματέα του ειδικού εκλεκτορικού σώματος της παρ. 3 του άρθρου 11 του ν.3105/2003, για την επιλογή του εκπαιδευτικού προσωπικού των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.).
     

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ